ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ MEGA. (12 Φεβρουαρίου 2014)«Να αναθεωρήσει την επιλογή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και να αποσύρει την υποψηφιότητα του προέτρεψε σήμερα τον Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό Νικήτα Κακλαμάνη ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή των Δ.Καμπουράκη και Γ.Οικονομέα (MEGA) υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως πιστεύει ότι «η ιστορία του Νικήτα Κακλαμάνη και η διαδρομή του θα τον οδηγήσουν να αναθεωρήσει την απόφαση του αυτή. Άλλωστε το να αναθεωρείς στην πολιτική, και να διορθώνεις τις επιλογές σου είναι αρετή. Είναι πολιτική αρετή…»

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέστησε να υπάρξουν χαμηλοί τόνοι στα εσωκομματικά και να είναι όλοι συγκρατημένοι, διότι όπως τόνισε «υπάρχει πάντοτε και δεύτερος γύρος».
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε:
«Ο Άρης το θέλησε, το διεκδίκησε και νομίζω πως θα κάνει μια πολύ καλή κούρσα».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε και τα ακόλουθα :

• Για την τρομοκρατία: μέσα στην σύγχυση που δημιουργεί στην κοινωνία μας η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργείται ένα νέο αντάρτικο πόλεων, το οποίο ενισχύεται από στοιχεία που δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν και έπρεπε βεβαίως να είναι στις φυλακές… Πρέπει να ανασυγκροτηθούμε ως κοινωνία και ως θεσμικό οικοδόμημα και να πάρουμε την υπόθεση της τρομοκρατίας πολύ σοβαρότερα. Αναφέρομαι στους πολιτικούς, στους δικαστές, στην αστυνομία, σε όλους τους θεσμικούς μηχανισμούς, που μπορούν να έχουν σχέση και συνάφεια με αυτό το φαινόμενο , που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η τρομοκρατία δεν πλήττει το άδικο. Δεν σκοτώνει το άδικο όπως επικαλείται. Η τρομοκρατία σκοτώνει την προσπάθεια που κάνει ο Ελληνικός λαός για να ανακάμψει και να βγει από την κρίση.

• Για μια ενδεχόμενη Υποψηφιότητα Παχατουρίδη στην Περιφέρεια Αττικής: θα μου πήγαινε, προσωπικά, να στηρίξω στην περιφέρεια Αττικής τον Παχατουρίδη και δεν θα με πείραζε καθόλου το γεγονός ότι έχει μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία στον Δήμο Περιστερίου. Ούτε το γεγονός ότι έχει αντιμνημονιακή ατζέντα… Δεν πολιτευτήκαμε για να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ούτε ερωτευτήκαμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο υποχρεώθηκε να το εφαρμόσει η κυβέρνηση, διότι ήταν μονόδρομος για να μπορέσει να περάσει η χώρα στην φάση της ανάκαμψης. Να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση το οποίο μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϊόν, του μόχθου και των θυσιών του Ελληνικού λαού. Και το μεγαλύτερο μέρος του θα κατευθυνθεί με στοχευμένες πολιτικές στα πιο αδύναμα από οικονομικής άποψης στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας.

• Για τον Γιάννη Σγουρό: Έχω συνεργαστεί άψογα μαζί του από οποιαδήποτε κυβερνητική θέση και αν βρέθηκα.

• Για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές: Ήρθε ο καιρός στον προεκλογικό διάλογο που θα ακολουθήσει, να ανοίξουμε το θέμα του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. Η ύπαρξη πολιτικών κοινωνικής προστασίας είναι θεμελιακή αξία για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το καθήκον μας είναι να εφαρμόσουμε νέες πολιτικές που μπορούν να συνδυαστούν με την δημοσιονομική σταθερότητα και περιλαμβάνουν στοχευμένες μεταβιβάσεις σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

• Για την φορολογία στα ακίνητα: Υπάρχει υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που προκαλεί ασφυξία, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ακινήτων . Καθήκον της κυβέρνησης είναι, καθώς θα καλυτερεύσει η οικονομία, να προχωρήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας των ακινήτων.

• Για τις άμεσες προτεραιότητες του Πολιτισμού:

Α) Εφαρμόζουμε πρόγραμμα αναβάθμισης των 33, πρώτων σε επισκεψιμότητα, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που συγκεντρώνουν το 97% των επισκεπτών. Θα είναι ανοιχτοί από 1ης Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου 8 το πρωί ως 8 το βράδυ.

Β)Προσχωρούμε στην εγκατάσταση WI - FI σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.

Γ)Εφαρμόζουμε σταδιακά το e – ticketing.

Δ) Αναβαθμίζουμε τα πωλητήρια στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους και καθιερώνουμε το πολιτιστικό μάρκετινγκ.

Ε)Ανοίγουμε το θέμα της αναζήτησης μιας νέας ισορροπίας στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους δημιουργούς, αλλά και για να αποφύγουμε τα φαινόμενα οικονομικής ασφυξίας των μικρομεσαίων επαγγελματιών στην αγορά. Έχουμε αναθέσει την σχετική αποστολή σε μια εθνική επιτροπή διαλόγου της οποίας οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα.

Ζ)Ετοιμαζόμαστε να μεταφέρουμε στο τέλος της άνοιξης στην Αθήνα την έκθεση που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο Bozar στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ναυτίλος, Ταξιδεύοντας την Ελλάδα».

Η)Ετοιμάζουμε την έκθεση : «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2015 από τον Καναδά, για να πάει στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, ο ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση για την ενιαία τιμή του βιβλίου, τόνισε ότι διαφωνεί με την κατάργησή της, γιατί αυτό θα βλάψει τους νέους Έλληνες συγγραφείς και θα χτυπήσει τα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία, που είναι κύτταρα πνευματικής δραστηριότητας.