Ομιλία του Υπουργού Άμυνας και βουλετού Β' Αθήνας κ. Πάνου Παναγιτώπουλου, κατα την συζήτηση του Σ/Ν «Κύρωση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου «Μεταφορά του χρόνου διενέργειας των ετήσιων τακτικών κρίσεων έτους 2012 στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή» και λοιπές διατάξεις».(13 Νοεμβρίου 2012)Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα, καλούμεθα σήμερα να κυρώσουμε με την ψήφο μας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία μεταφέρθηκε, μετακυλήθηκε ο χρόνος διενέργειας των ετήσιων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, του έτους 2012.

Πριν, όμως, πω ορισμένα πράγματα για το νομοσχέδιο, επιτρέψτε μου, επειδή η συζήτηση διευρύνθηκε κατά τα συνηθιζόμενα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο χώρος που μας ενώνει, όχι ο χώρος που μας χωρίζει.

Είναι ο κεντρικός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας και της κρατικής οντότητας.

Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός και ανατρέχω στην ιστορία του τόπου μας, ότι ο Γερμανός κατακτητής, όταν πάτησε πόδι στη χώρα, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί ακριβώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κρατικής οντότητας, τον κεντρικό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.

Μας διασφαλίζουν ένα μείζον αγαθό, την εθνική ασφάλεια της χώρας, που ξέρετε σε πάρα πολλά στάδια της διαχρονικής πορείας αυτού του λαού δεν ήταν ποτέ αυτονόητη.

Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει, ζούμε σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, από ανατροπές, από κινδύνους και από εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα.

Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, ούτε οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα.

Μας εξασφαλίζουν, λοιπόν, το μείζον αγαθό.

Το Υπουργείο, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι, μαζί με τους Υφυπουργούς κ.κ. Καράμπελα και Ελευσινιώτη, δεν είναι Υπουργείο Πολέμου. Είναι Υπουργείο Ειρήνης.

Και καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να εξασφαλίζουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα, μεγάλη αποτρεπτική ισχύ, ώστε αυτό με τη σειρά του να κατοχυρώνει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ταυτόχρονα, παράγουν ένα μεγάλο κοινωνικό έργο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι καταστροφές από τις τελευταίες πυρκαγιές στη Χίο και στο Άγιον Όρος, για παράδειγμα, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και θα είχαν πλήξει και το ανθρώπινο στοιχείο, αν δίπλα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν επιχειρούσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με δική μου εντολή έστειλα στη Χίο το Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, τον Αντιστράτηγο τον κ.Τελίδη, στο Άγιον Όρος το Σωματάρχη, τον Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού, τον Αντιστράτηγο τον κ.Μπασιακούλη, και ανέλαβαν να συντονίσουν τις ενέργειες για να σώσουν. Και έσωσαν.

Δεν θέλω να αναφερθώ και σε άλλα στοιχεία όπως είναι οι αεροδιακομιδές, όπως είναι τα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται από τις τεχνικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και σε μικρά νησιά, για να διευκολύνουν τους τοπικούς πληθυσμούς ή σε ακριτικές περιοχές.

Και ναι, θέλω να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαστε αποφασισμένοι να ανασυγκροτήσουμε σε νέες σύγχρονες βάσεις την υπηρεσία που ουσιαστικά ανοικοδόμησε την καθημαγμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδα.  Τις τεχνικές υπηρεσίες του στρατού, την παλαιά ΜΟΜΑ.

Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, επίσης, στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το οποίο έχει την πρωτοβουλία και τον κεντρικό σχεδιασμό, για τα θέματα λαθρομετανάστευσης. Θα συνεργαστούμε, συνεργαζόμαστε, και θα συνεργαστούμε πιο στενά με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για όλα αυτά τα θέματα που αποτελούν και αυτά προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία.

Σε ότι αφορά τώρα τις κρίσεις.  Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής:  Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήρθε κατά τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής μέσα στην προθεσμία των 40 ημερών από την έκδοσή της για κύρωση στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Προϋπήρξε μια άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 14 Μαρτίου του 2012, πλην, όμως, δεν κατέστη δυνατό να κυρωθεί εκείνη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου γιατί όπως ξέρετε η Βουλή διαλύθηκε πρόωρα την 11η Απριλίου και δεν υπήρχε ο σχετικός χρόνος.

Έπρεπε, λοιπόν, να αποκατασταθεί η συνταγματική και έννομη τάξη και αυτό ακριβώς κάναμε και κάνουμε σήμερα εισάγοντας προς τελική ψήφιση, τελική έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Έπρεπε να εισαχθεί αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προς κύρωση.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις κρίσεις.  Θα συμφωνήσω με όλους τους συναδέλφους που έλαβαν το λόγο ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής αφετηρίας, ότι τα κόμματα ή μάλλον ο κομματισμός πρέπει να μείνει έξω από τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Και στην πράξη το εφαρμόζουμε.

Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει πλήρως την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε σας θυμίζω, για να έχουμε όλοι μνήμη όχι απενεργοποιημένη, παρούσα μνήμη, ότι όταν είχε τοποθετηθεί η συγκεκριμένη ηγεσία είχε δημιουργηθεί πάρα πολύς θόρυβος για το γεγονός, για παράδειγμα ότι ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ ο κος Ζιαζιάς έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού τη στιγμή που 8 αντιστράτηγοι που προηγούντο στην επετηρίδα αποστρατεύθηκαν.

Αλλά νομίζω ότι αυτά δεν έχουν νόημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η χώρα περνάει τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων 100 ετών. Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση, η δημοσιονομική κρίση να γίνει κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, κάθε σχολιασμό, ας αφήσουμε κάθε είδους κομματισμό, κάθε είδους πολιτική ή ψηφοθηρική υστεροβουλία μακριά από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έχω στη διάθεσή μου τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι φετινές κρίσεις ήταν οι πλέον περιορισμένες.  Μέσος όρος πενταετίας 2007 έως 2011, αποστρατεύθηκε το 41,8% αυτών που κρίθηκαν. Ποιο είναι το αντίστοιχο το ’12;  Το 20,8%.  Μέσος όρος διατηρητέων στην πενταετία 2007-2011 28,2%.  Στις παρούσες κρίσεις 41,7%. Όλα τα στοιχεία αναλυτικά είναι στη διάθεσή σας για να δείτε ότι οι κρίσεις έγιναν με απόλυτο μέτρο και με τρόπο ώστε να μην θιγεί σε ο,τιδήποτε η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ακούστηκε κάτι περί λίστας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμία λίστα κομματικών προαγωγών δεν υπήρξε. Καμία λίστα.  Και επειδή δεν είστε τυχαία σε αυτή την αίθουσα, έχει ο καθένας και η καθεμία από εσάς τη δική του σημαντική πολιτική και κοινωνική διαδρομή, μπορείτε να ελέγξετε τα στοιχεία για να διαπιστώσετε ότι ο τοποθετήσεις, οι προαγωγές και η εξέλιξη των αξιωματικών έγιναν με ένα κριτήριο. Την αξιολόγηση της προσωπικής και υπηρεσιακής τους ικανότητας.

Τώρα, θα μου επιτρέψετε επειδή η συζήτηση διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε και αναφορές για τα μισθολογικά των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μου επιτρέψετε να πω ορισμένα πράγματα.

Κατ΄ αρχήν, σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς του 2009, οι περικοπές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν περάσει σε σχέση με το ’09 τα 2 δις ευρώ.

Αρκετές από αυτές τις περικοπές έχουν θίξει και το εισόδημα των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι περικοπές αφορούν λειτουργικά έξοδα, αφορούν και εξοπλιστικά προγράμματα.

Με ένα κριτήριο. Ποιο είναι αυτό; Να μην θιγεί σε καμία περίπτωση η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να μη θιγεί σε καμία περίπτωση το αξιόμαχο. Να μην πειραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η αποτρεπτική ικανότητα και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας. Αυτό είναι πάνω από όλα και πριν από όλα.

Επειδή ακούστηκαν  ορισμένα πράγματα περί κωδικών και τα λοιπά. Ακούστε να δείτε. Οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Υπουργείων της χώρας μας είναι δημόσιοι. Δεν έχω αντιληφθεί λοιπόν από πουθενά και από κανέναν αυτά που ειπώθηκαν ότι διέρρευσαν κωδικοί και τα λοιπά.

Θέλω να σας πω, ότι από τη πλευρά μου ακολούθησα τη τακτική των προκατόχων μου Υπουργών, που επέλεξαν απολύτως σωστά κατά τη γνώμη μου, να συνομιλούν με τη τρόικα μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, που  είναι και το αρμόδιο για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Αυτό δεν έγινε για λόγους προσχηματικούς ή για λόγους αν θέλετε, καταδημαγώγησης της κοινής γνώμης. Αυτό έγινε γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και γιατί οι επαφές που έχει αυτό το Υπουργείο με οποιονδήποτε ξένο, μη Έλληνα πολίτη, πρέπει να είναι επαφές που διακρίνονται από μία συγκεκριμένη διαδικασία και υπάγονται σε μία συγκεκριμένη διαδρομή.

Είμαι από εκείνους, όπως και Πρωθυπουργός της χώρας, που έχουμε τονίσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι περικοπές που αφορούν τα εισοδήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού, έχουν φέρει τον κόσμο στα όρια της αντοχής του.

Το ίδιο συμβαίνει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο, σε έναν ιδιόμορφο, ιδιαίτερο οικονομικό πόλεμο.

Και αυτό πρακτικά  σημαίνει, ότι η χώρα πρέπει από αυτόν τον πόλεμο να βγει νικήτρια, πρέπει να σταθεί στα πόδια της, γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να κερδίσει το στοίχημα και μπορούμε να το κερδίσουμε.

Έχω λοιπόν εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό της χώρας. Όπως  έχω εμπιστοσύνη και στο δύο άλλους αρχηγούς που στηρίζουν τον κυβερνητικό Συνασπισμό των τριών κομμάτων.

Τον κ.Βαγγέλη Βενιζέλο και τον κ.Φώτη Κουβέλη, ότι θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος για να μπορέσουμε να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση, να μην μας αλέσουν οι μυλόπετρες, να βγούμε έξω από τις συμπληγάδες, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε υλικά αγαθά, σε εισοδήματα και σε απολαβές.

Θέλω να σας ενημερώσω, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Υφυπουργούς δημόσια, αλλά να ευχαριστήσω και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΣ, τον αρχηγό ΓΕΝ και τον αρχηγό ΓΕΑ, καθώς και τους επιτελείς τους, γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί πολύ σκληρά  και καταρτίσαμε έναν πίνακα ισοδυνάμων μέτρων, τα οποία κατά τη κρίση μου οφείλουν να γίνουν αποδεκτά.

Σε αυτά τα μέτρα, επειδή άκουσα ότι πρόκειται λέει μόνο για μετακυλήσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ψευδέστατο και κακοηθέστατο.

Τα ισοδύναμα αυτά μέτρα για το 2013 – 2014 ανέρχονται στο ύψος των 517 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν, περικοπές 80 εκατομμυρίων που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα και περικοπές 437 εκατομμυρίων, που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα.

Μεταξύ αυτών των περικοπών, καταργούμε οριστικά εξοπλιστικά προγράμματα 104 εκατομμυρίων, ενώ τροποποιούμε συμβάσεις 333 εκατομμυρίων προς τα κάτω σε ό,τι αφορά το ύψος, την ποσότητα και το χρόνο παραλαβής.

Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Θα μπορούσα να σας μιλήσω για αρκετή ώρα ακόμη θέλοντας να διευκρινίσω και ορισμένα άλλα που ακούστηκαν εδώ. Τελείως επιγραμματικά και πιστεύω ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να επανέλθω, είτε με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με στην αρμόδια επιτροπή που έχω ζητήσει να προχωρήσουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων που μετέχουν.

Ο Πρωθυπουργός και όλοι μας δεν αφιστάμεθα ούτε ένα χιλιοστό από αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε για την κήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Εναπόκειται στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση να αναζητηθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία μέσα στην οποία θα υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις, λαμβανομένων υπόψη και των διεθνών συσχετισμών στην περιοχή μας.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ναι, αποτελεί ειλημμένη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσουμε σε μία στενότερη αμυντική συνεργασία με τη χώρα για να εξυπηρετήσουμε εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αφιστάμεθα, απομακρυνόμεθα, από τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους αραβικούς λαούς, σε καμία περίπτωση.

Την ώρα που εγώ βρισκόμουν στο Ισραήλ, ο Υπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρισκόταν στην Αίγυπτο. Εκκρεμεί η δική μου επίσκεψη στο Λίβανο και στην Ιορδανία όπως και στην Αίγυπτο και ούτω καθεξής.

Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και είμαι έτοιμος να σας το εξηγήσω, θεωρώ ότι αυτή η επιλογή υπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Τώρα, μία φράση ακόμη για να κλείσω. Ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο χώρος που πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Και το εννοώ.

Θέλω να σας θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του ’12-’13. Σε αυτούς τους πολέμους η Ελλάδα διπλασίασε την επικράτειά της βασιζόμενη στον ελληνικό λαό και στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν ένα εκλεκτό κομμάτι του.

Είχε προηγηθεί όμως, και αυτό έχει σημασία, η επονείδιστη ήττα του 1897 και έπρεπε να περάσουν μόλις λίγα χρόνια για να αποδείξει η μικρή τότε Ελλάδα, που έφτανε μέχρι τη Μελούνα της Θεσσαλίας, ότι μπορεί να ανασυγκροτείται, μπορεί να βγαίνει μπροστά και να κερδίζει τα μεγάλα εθνικά στοιχήματα.

Ας αντλήσουμε εμπειρία και κουράγιο από την ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γιατί και τώρα η χώρα διεξάγει ένα ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο που της επιβλήθηκε από τις αγορές.

Ελάτε, λοιπόν, να βγούμε όλοι μπροστά, να αντλήσουμε πρότυπα και παραδείγματα από αυτά που έγιναν στο ένδοξο παρελθόν της χώρας μας γιατί είμαστε ο ίδιος λαός που κατήγαγε εκείνες τις νίκες και μπορούμε και τώρα να τις επαναλάβουμε σε ένα διαφορετικό θέατρο και πεδίο πολεμικής αναμέτρησης όπως είναι αυτός ο οικονομικός πόλεμος, ο οποίος κορυφώνεται αυτή την περίοδο.

Ευχαριστώ πολύ.