• Ερώτηση Τομεάρχη Εξωτερικών προς τους Υπουργούς Ενέργειας, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που αναφέρει ότι η Τρόϊκα ζητεί από την χώρα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, όπου το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ (16.02.11)



ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τομεάρχης Εξωτερικών

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

τ. Υπουργός

Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Ενέργειας, Εξωτερικών

και Εθνικής Άμυνας

 
 
Τετάρτη 16/2/2011
 
 

     Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι η Τρόϊκα «με βάση το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο για την ενέργεια , ζητεί από την χώρα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, όπου το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ».

 

     Σύμφωνα με την εφημερίδα «αυτό σημαίνει ότι όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια τα νησιά μας θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Το ίδιο και οι Τούρκοι, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον».

 

     Σε άλλο σημείο του σχετικού ρεπορτάζ ο «Ε.Τ.» αναφέρει ότι στις 14 Μαΐου 2010, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν θέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θέμα ηλεκτροδότησης των Ελληνικών νησιών από Τουρκικές εταιρείες, χωρίς να υπάρξει θετική απάντηση από την πολιτική ηγεσία.

 

     Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τώρα το θέμα επανέρχεται, με αφορμή την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τονίζει ότι η χώρα μας μέχρι την 31η Μαρτίου του 2011 υποχρεούται να συμπεριλάβει και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στην προσαρμογή με το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

 

 

Κατόπιν όλων αυτών
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι Υπουργοί Ενέργειας, Εξωτερικών

και Εθνικής Άμυνας:

 

1)      Αν αληθεύουν οι πληροφορίες του σχετικού δημοσιεύματος.

 

2)      Ποιός είναι ο ειδικός ενεργειακός σχεδιασμός για την τροφοδοσία των ακριτικών νησιών και πως επηρεάζεται αυτός από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου.

 

3)      Σε ποιές ενέργειες και σε ποιούς σχεδιασμούς έχουν προχωρήσει τα τρία Υπουργεία, ώστε οι όποιες εξελίξεις και αλλαγές στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, να μην δημιουργήσουν προβλήματα σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και προστασίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

 
 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
 
 
Πάνος Παναγιωτόπουλος