• Ερώτηση Τομεάρχη Εξωτερικών κ. Πάνου Πανανγιωτόπουλου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών κ. Κων/νο Γκιουλέκα προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με πληροφορίες για ανάκληση του Έλληνα Προξενου στην Κορυτσά κ. Θεοδωρου Οικονόμου-Καμαρινου (18.02.11)ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τομεάρχης Εξωτερικών
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
τ. Υπουργός
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
 

                                                                                                              18/2/2011

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών
κ. Δημήτρη Δρούτσα
 
 
 

        Δικαιολογημένα ερωτήματα προκαλούν στην κοινή γνώμη οι πληροφορίες των ΜΜΕ ότι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ, μετά από εντολή της ηγεσίας, ανακοίνωσαν στον Έλληνα Πρόξενο στην Κορυτσά κ. Θεόδωρο Οικονόμου-Καμαρινό την ανάκληση του από το εν λόγω Προξενείο.

 

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν, μάλιστα, από τον ίδιο, σε συνέντευξή του σε διαδικτυακούς τόπους, για να διαψευσθούν όμως στην συνέχεια από επίσημες πηγές του ΥΠΕΞ.

 

          Στο πλαίσιο των δηλώσεων του αυτών ο Πρόξενός μας στην Κορυτσά ανέφερε ως αιτία της ανακλήσεώς του – σύμφωνα με τα όσα του ανακοινώθηκαν από τους προϊσταμένους του – τις θέσεις, που εξέφρασε για την ελληνική μειονότητα και για την ιστορία των Βορειοηπειρωτών σε εκδήλωση της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” και τις παροτρύνσεις που απήυθυνε προς τα μέλη της μειονότητας αλλά και τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Κορυτσάς, να σπεύσουν να απογραφούν κατά την σχετική διαδικασία, που θα λάβει χώρα σε λίγους μήνες στο γειτονικό μας κράτος.

 

Κατόπιν όλων αυτών

 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο Υπουργός των Εξωτερικών
 

1)    Αν ασκείται, υπό οιανδήποτε μορφή, υπηρεσιακός ή πειθαρχικός έλεγχος στον εν λόγω διπλωμάτη για πράξεις ή παραλείψεις και συμπεριφορές, που αφορούν στην αποστολή του .

 
 
 

2)    Αν, όντως, υπήρξε επίπληξη και παρατήρηση προς τον ανωτέρω από ιεραρχικά προϊσταμένους του κατ’ εντολήν της ηγεσίας του ΥΠΕΞ. Και αν, πράγματι, υπήρξε ενόχληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τις δηλώσεις του.

3)    Αν υπήρξε - ή αν υπάρχει ακόμη - θέμα ανακλήσεως του κ.Οικονόμου-Καμαρινού στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

 
 
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
 
Πάνος Παναγιωτόπουλος
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Αθηνών
 
 
 
Κων/νος Π. Γκιουλέκας
Βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης