Ομιλία κατά την συζήτηση επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Γ. Παπανδρέου για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την διερεύνηση πιθανής εμπλοκής κυβερνητικών παραγόντων και κρατικών στελεχών σε δραστηριότητες της εταιρείας SIEMENS.(12 Φεβρουαρίου 2008)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και κάμποσες μέρες με αποκορύφωμα την αποψινή συζήτηση εκτυλίσσεται ενώπιον μας ένα θέατρο πολιτικών σκιών, με κορυφαίους πρωταγωνιστές της πολιτικής υποκριτικής στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Φαίνεται ότι κάποιοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. διάβασαν καλά το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και διαπίστωσαν ότι μετά δύο αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή τις εκλογές του 2004 και του 2007, ο νόμος περιλαμβάνει συγκεκριμένο καθεστώς παραγραφής.
Οι αναγνώστες, λοιπόν, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τη συμβουλευτική ομάδα του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι διασφαλίστηκε έτσι -δια της παραγραφής που πιθανόν έχει επέλθει μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις- το ποινικό μέρος των όποιων ευθυνών, αν και όποτε προκύψουν για πολιτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό εμφανίζονται σε αυτήν την Αίθουσα και επιδίδονται σε ανέξοδους λεονταρισμούς και παληκαρισμούς. Περί αυτού πρόκειται. Ανέξοδοι λεονταρισμοί και παληκαρισμοί! Το ποντίκι που βρυχάται. Αυτό βλέπουμε να εκτυλίσσεται ενώπιον μας.
Άκουσα το εξής επιχείρημα: Και τι θα εμποδίσει η Εξεταστική Επιτροπή να προχωρήσει το έργο της δικαιοσύνης δια της δικαστικής συνδρομής; Σε τι θα εμποδίσει τους εισαγγελείς και τους ανακριτές να πάνε στο Βερολίνο, στο γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας, να πάρουν το απαιτούμενο υλικό και να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες;
Μα, δεν γνωρίζουν οι καλοί συνάδελφοι, οι έχοντες νομική γνώση –και είναι πολλοί εκλεκτοί νομικοί στα έδρανα των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- …
Δεν γνωρίζουν, λοιπόν, οι εκλεκτοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσοι έχουν νομικές σπουδές στο βιογραφικό τους, αλλά και αυτοί που δεν έχουν νομικές σπουδές, ότι ένα στοιχείο που η ποινική δικονομία, πρωτίστως, διασφαλίζει για την προανάκριση, με σκοπό να βοηθήσει την προανάκριση να φθάσει σε πέρας και να εντοπίσει αποχρώσες ενδείξεις περί πιθανής ενοχής είναι η μυστικότητα;
Γιατί επιβάλλεται η μυστικότητα από την ποινική δικονομία σε κάθε προανακριτική, αλλά και ανακριτική διαδικασία; Γιατί; Διότι τα όργανα που διενεργούν την προανάκριση, αλλά και τα εντεταλμένα όργανα που διενεργούν την ανακριτική διαδικασία θα ψάξουν αντιφάσεις, πιθανόν θα εξετάσουν μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση, θα διαπιστώσουν την ύπαρξη αντιφάσεων, διχογνωμιών, θα ζητήσουν συμπληρωματικές καταθέσεις κ.ο.κ. Γι’ αυτό επιβάλλεται η μυστικότητα τόσο κατά τη διαδικασία της προανάκρισης όσο και κατά τη διαδικασία της τακτικής ανάκρισης. Αυτό το θέτει η ποινική δικονομία ως βασική προϋπόθεση για να μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που έρθει η εξεταστική επιτροπή, τι θα κάνει; Θα δημιουργηθούν εντυπώσεις, ακροάσεις επί ακροάσεων. Στοιχεία θα διανέμονται στην Ομόνοια, δίκην φεϊγβολάν, προκηρύξεων και προσκλήσεων για κοινωνική εκδήλωση. Θα προσφερθούν σπονδές στο πεδίο των εντυπώσεων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα είναι να γίνει διάτρητη η διαδικασία της προανακρίσεως, να δημιουργηθεί κλίμα συγχύσεως στην κοινή γνώμη, αλλά και στα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας και να πετύχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δια των εντυπώσεων, ρίχνοντας τη λάσπη στον ανεμιστήρα, τη διάχυση της καχυποψίας σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, με τη λογική ότι εκεί που υπάρχουν ένοχοι και αν υπάρχουν ένοχοι –εγώ, κύριοι συνάδελφοι, είμαι πολύ προσεκτικός όταν μιλάω απ’ αυτό το Βήμα του δημοκρατικού διαλόγου και αντιλόγου- να καλυφθούν μέσα στη διάχυση του κλίματος της καχυποψίας και της συλλογικής ενοχής.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν συλλογικοί ένοχοι. Δεν υπάρχει συλλογική ενοχή. Αυτό χαρακτήρισε ολοκληρωτικά καθεστώτα του παρελθόντος. Αυτό χαρακτήρισε αντιδραστικά ιδεολογήματα του μεσοπολέμου. Στην πολιτική, όπου υπάρχουν ένοχοι, πρέπει να καθίστανται επώνυμοι, να διαχωρίζονται και να εκβάλλονται από το πολιτικό στερέωμα, να αποβάλλονται από τον πολιτικό κόσμο και όχι να κρύβονται μέσα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα και να κάνουν τον απλό Έλληνα πολίτη και την απλή Ελληνίδα να κρατάνε τη μύτη τους από τη δυσοσμία και την αποφορά. Εκεί θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να οδηγήσει τη χώρα. Δεν ξέρω τι έχει να καλύψει.
Όπως είπα, κάποιοι είπαν στον κ. Παπανδρέου «Αρχηγέ, τώρα που δέσαμε τις παραγραφές, για ό,τι τυχόν προκύψει, αν προκύψει, ας αρχίσουμε τους πολιτικούς βρυχηθμούς, ας αρχίσουμε τους πολιτικούς λεονταρισμούς, ας ενδυθούμε την τήβεννο του εισαγγελέα και του δημοσίου κατηγόρου, για να καλύψουμε τις πιθανόν υπάρχουσες πομπές μας». Αυτό που λέει ο ελληνικός λαός. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό το θέατρο πολιτικών σκιών εκτυλίσσεται ενώπιών μας και ασφαλώς σ’ αυτό δεν φταίει ο απλός Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Θεωρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σ’ αυτή την Αίθουσα όλοι οι άλλοι συνάδελφοι –με εξαίρεση αυτά τα λίγα μέλη των ηγετικών ομάδων του Κινήματος- όλων των πτερύγων θέλουμε να χυθεί άπλετο φως. Προερχόμαστε από τα σπλάχνα του κόσμου της εργασίας. Έχουμε κολλήσει ένσημα στη ζωή μας. Απολογούμαστε στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Είμαστε εντολοδόχοι και έχουμε εντολέα τον ελληνικό λαό, οτιδήποτε κι αν ψηφίζει, και θέλουμε να τον κοιτάμε στα μάτια με ειλικρίνεια, με νηφαλιότητα, με καθαρή τη συνείδηση. Κανείς από εμάς δεν φταίει για να απολογείται στο «καφενείο» της ελληνικής επικράτειας για κάποια ανομήματα ολίγων.
Και να ξεκαθαρίσουμε και ορισμένα πράγματα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εννοεί την Εξεταστική ως εμπόδιο, ως πρόσχημα, ως οδό διαφυγής, ως έξοδο κινδύνου. Η Κυβέρνηση δεν λέει «όχι» στην Εξεταστική ούτε στην προανακριτική. Και πολύ σωστά το εξήγησε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης. Αυτά πρέπει να γίνουν όταν έρθει το σημείο «0», όταν η διαδικασία ωριμάσει και κλείσει ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης, όπως θα γινόταν το 2003, αν η τότε πλειοψηφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έβαζε εμπόδιο και δεν απέρριπτε την πρόταση της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακολούθησε το έγγραφο το οποίο ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κα Τουμπάνου, με το οποίο σημείωνε ότι κατά την προκαταρκτική έρευνα την οποία διενήργησε με αφορμή δημοσιεύματα της Εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ –υπήρξε κατάθεση τότε του εκδότη της ΑΥΡΙΑΝΗΣ κ. Γιώργου Κουρή- είχαν προκύψει στοιχεία που έβγαζαν μπροστά τον τότε Υφυπουργό Δημόσιας Τάξεως κ. Μαλέσιο.
Και έρχεται σήμερα ο κ. Μαλέσιος και λέει πολλά. Ιδού οι δηλώσεις του. Διαβάζω απόσπασμα. Είναι οι δηλώσεις του κ. Μαλέσιου με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2008. «Δεν θα ξαναγίνω ο αποδιοπομπαίος τράγος και η Ιφιγένεια της παράταξης σε θέματα πολιτικής ηθικής». Σε ποιους απευθύνεται ο κ. Μαλέσιος; Ποιοι είναι οι αποδέκτες της δήλωσης αυτής του κ. Μαλέσιου; Η Νέα Δημοκρατία; Δεν θα ξαναγίνει αποδιοπομπαίος τράγος και η Ιφιγένεια της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας ή της παράταξης από την οποία προήλθε και θεωρεί ότι επεχείρησε να τον στιγματίσει για δεύτερη φορά; Και ο κ. Μαλέσιος στις δηλώσεις του, αλλά όχι μόνο αυτός και το 2003 ο κ. Γκούσκος, λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Η υπόθεση της SIEMENS είναι υπόθεση που αν έχει σκιές, είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι λέω, οι σκιές αυτές αφορούν τη σύναψη, διαπραγμάτευση και υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Πότε έγιναν οι συμβάσεις; Ποιοι διαπραγματεύθηκαν και υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις; Ιδού η απάντηση. Διονύσης Γκούσκος, 17 Ιουνίου 2003, απαντάει για λογαριασμό του κ. Μαλέσιου και λέει «η Βουλή υποχρεούται να επιληφθεί, όταν συντρέχουν δύο περιπτώσεις. Η μία είναι να υπάρχει αρμοδιότητα του Υπουργού και η δεύτερη είναι να υπάρχει βλαπτική για το δημόσιο σύμβαση. Η μεν αρμοδιότητα από τη μελέτη του φακέλου δεν εγγίζει το συνάδελφο Ευάγγελο Μαλέσιο, διότι ούτε στις επιτροπές οι οποίες αξιολόγησαν και πρότειναν, όπως ανακριβώς λέγεται, συμμετέσχε, ούτε βεβαίως στο ΚΥΣΕΑ» -ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- «το οποίο τελικώς αποφάσισε». Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε. Και συνεχίζει ο κ. Γκούσκος «και καλώς το ΚΥΣΕΑ επέλεξε τη SEAK SIEMENS και όχι την άλλη κοινοπραξία την TRT, διότι αυτή έδωσε τη χαμηλότερη προσφορά. Και αυτό έπρεπε να πράξει το ΚΥΣΕΑ, αυτό είναι το καθήκον του». Το λέει ο Εισηγητής σας, το λέει το στέλεχός σας και έρχεστε σήμερα και ενδύεστε την τήβεννο του δημοσίου κατηγόρου και κουνάτε απειλητικά το δείκτη του χεριού σας στη Νέα Δημοκρατία; Είναι δυνατόν να ανατρέπετε το αυτονόητο; Είναι δυνατόν να υποβαθμίζετε και να προσβάλετε τη νοημοσύνη των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας και τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα πολίτη που μας βλέπει και κρατάει τη μύτη του από τη δυσοσμία και την αποφορά;
Εάν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά ενδιαφέρεστε για την τιμή του πολιτικού κόσμου, εγώ δεν θέλω να μιλάω για την απολεσθείσα τιμή του πολιτικού κόσμου, θέλω να μιλάω για την τιμή του πολιτικού κόσμου. Αφήστε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει και να έρθουμε μετά στο σημείο το οποίο θα καταλήξει η δικαιοσύνη, γιατί εάν και όταν προκύψουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, γνωρίζετε ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης Υπουργών θα έρθει εδώ στη Βουλή. Τότε, λοιπόν, με ώριμη τη διαδικασία θα κληθούμε να αποφανθούμε και να θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Να ξεκαθαρίσουμε τι έγινε, πώς έγινε και από ποιον έγινε. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία πολύ επικίνδυνη παραφιλολογία, είναι ένα νέφος φαιάς προπαγάνδας, το οποίο φοβάμαι ότι εκθέτει όχι το σύνολο των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα μέλη της ηγετικής ομάδας του κινήματος που δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ό,τι αφορά την υπόθεση SIEMENS αποτελεί γνήσιο και νόμιμο τέκνο της εποχής της διακυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, είτε όλα έγιναν νόμιμα και νομότυπα είτε υπήρξαν ανομίες, παρανομίες ή παρατυπίες.
Δικό σας τέκνο είναι, γι’ αυτό θα κριθείτε. Αφήστε τις ακρότητες και τις πομφόλυγες και ελάτε να συνεργαστούμε σωστά. Οι εντυπώσεις και το Θέατρο Σκιών σας εκθέτει, δεν σας ωφελεί, αν επιθυμείτε πραγματικά να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να χυθεί άπλετο φως σ’ αυτήν την υπόθεση, γιατί όπως σας είπα εμείς που προερχόμαστε από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού –και απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες- δεν έχουμε καμία διάθεση να απολογούμεθα μπροστά στον Έλληνα και στην Ελληνίδα.
Θέλουμε να τους κοιτάμε στα μάτια και να τους πούμε ότι όσοι ήλθαν εδώ ως εντολοδόχοι του ελληνικού λαού και του ελληνικού εκλογικού σώματος αντιλαμβάνονται την πολιτική ως προσφορά και όχι ως αρπαγή σε μία ιδεατή χώρα των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας που δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά το φαντασιακό για ορισμένους Λαμογιστάν.
Σας ευχαριστώ πολύ.