Τελευταία Νέα
 • Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. (22 Ιουν 2012)

  Αγαπητέ Υπουργέ, 

  Κυρίες και κύριοι.    

  Εδώ είστε οι κορυφαίοι των κορυφαίων της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.   Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή υποδοχή και να εκφράσω ορισμένες σκέψεις,  που συγκροτούν το για όλους μας αυτονόητο.   Η νέα πολιτική ηγεσία αναλαμβάνουμε τα καθήκοντα των πολιτικών προϊσταμένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα. Διανύουμε ίσως την κρισιμότερη περίοδο για την Ελλάδα των τελευταίων 100 ετών.   

  Όπως ξέρετε, πριν από λίγες μέρες ο λαός μας ψήφισε για δεύτερη φορά, επρόκειτο για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, από την κάλπη των οποίων βγήκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: να συνεργαστούμε ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου αφήνοντας πίσω κομματικούς διαχωρισμούς, μισαλλοδοξίες, ή αν θέλετε μικροπολιτικές επιδιώξεις του παρελθόντος, και με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά να επιχειρήσουμε και να πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.   Δεν έχουμε ψευδαίσθηση. Δεν θα είναι μία εύκολη πορεία. Οι νεράιδες με το μαγικό ραβδί έχουν μείνει πίσω στα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας. Η πορεία θα είναι δύσκολη. Θα λαξεύουμε καθημερινά σκαλοπάτια σε έναν επικίνδυνο σε πρόσβαση, και ανηφορικό βράχο.   Αλλά σημασία έχει να ανακοπεί η πορεία του τόπου σε ελεύθερη πτώση προς τα κάτω, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να βάλουμε τον τόπο πάλι σε πορεία ανόδου με λαχάνιασμα, με ανηφόρα, με δυσκολίες, αλλά να ανεβαίνουμε σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, λαξεύοντάς το για να πλησιάζουμε στο ξέφωτο που είναι στην κορυφή.   Να μπορέσουμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό το ξέφωτο, να ξαναδούμε έναστρο ουρανό, γιατί τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε ένα δύσβατο σκοτεινό δάσος και δεν μπορούμε πια να αντικρίσουμε ουρανό και αστέρια.  

  Άκουσα πριν με πολύ προσοχή το φίλο μου και αγαπητό μου απερχόμενο υπηρεσιακό Υπουργό τον κύριο Φραγκούλη Φράγκο. Του εξέφρασα και χθες, και θα το επαναλάβω και σήμερα δημόσια, τα καλύτερα αισθήματά μου, όχι μόνο για τη σταδιοδρομία του στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την πετυχημένη και την πολύ μεγάλη προσφορά του, αλλά κυρίως για το φρόνημά του, για το ηθικό του, για την πίστη του και την αφοσίωσή του στο καθήκον προς την πατρίδα.   Θα μου πείτε, μα αυτό δεν είναι το αυτονόητο για αυτό το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα; Βεβαίως. Αλλά σε μία εποχή που η πατρίδα περνάει αυτή την κρίση, δεν χρειάζεται μόνο το αυτονόητο. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο.  

  Εδώ και πολύ καιρό ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, και όλοι μας έχουμε τονίσει ότι η βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η οικονομική κρίση. Αυτή η βαθιά οικονομική κρίση που σήμερα έχει γονατίσει την Ελλάδα, να μην περάσει και στις Ένοπλες Δυνάμεις, να μην μετατραπεί σε κρίση εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας.  Επιτρέψτε μου να έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία. Με το πείσμα, με την προσπάθεια, με την εθνική ενότητα, με την ομοψυχία, όλος ο ελληνικός λαός μαζί θα μπορέσουμε να ανέβουμε την ανηφόρα, θα ξαναφτιάξουμε την ελληνική οικονομία πολύ σημαντική, παραγωγική, ανταγωνιστική, θα ξαναδώσουμε το χαμόγελο στον ελληνικό λαό με δυσκολίες, με προσπάθειες.   Υπό μία προϋπόθεση, ότι η χώρα δεν θα έχει υποστεί πλήγμα στο επίπεδο της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας. Διότι αυτά τα πλήγματα δύσκολα θεραπεύονται.   Έχετε, λοιπόν, έχουμε από σήμερα στις πλάτες μας αυτή την πολύ μεγάλη αποστολή. Να φροντίσουμε ώστε η οικονομική κρίση να μην γίνει κρίση εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας.   Να διασφαλίσουμε σε συνέχεια και επιτρέψτε μου, να αυξήσουμε εκεί που πρέπει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Για να μπορέσουμε έτσι να κατοχυρώσουμε στο διηνεκές την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας στην περιοχή μας.   Όλα αυτά βεβαίως χρειάζονται ενίσχυση από την πολιτεία.  Ανταλλακτικά, καύσιμα, εξοπλισμοί. Αλλά επιτρέψτε μου, το πρώτο που χρειάζεται και το βασικότερο είναι ηθικό και φρόνημα. Και θεωρώ ότι αυτό το ηθικό και αυτό το φρόνημα, πρώτα η ηγεσία και μετά οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχουν αποδείξει ότι το έχουν και θα το έχουν.   Αποσυνδέοντας αυτό το ηθικό, αυτό το φρόνημα, αυτή την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας, αποσυνδέοντάς την από τα οποιαδήποτε δικαιολογημένα παράπονα που μπορούν να έχουν και έχουν και το ξέρω γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω εδώ, για τις περικοπές που έχουν υποστεί σε μισθούς και απολαβές.   

  Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για την πρωτοβουλία του σχηματίζοντας αυτή την Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης μαζί με τους Υφυπουργούς, άξιους Αρχηγούς προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους κυρίους Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.   Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για την εμπιστοσύνη που και αυτοί έδειξαν στο πρόσωπό μου, στους δύο Υφυπουργούς, στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.   Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι στόχος μου είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα η σωστή λειτουργία, οι σωστές δομές και η σωστή ιεραρχία σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς τους οποίους εποπτεύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα με έχετε φίλο και σύμμαχο σε όλες τις καθημερινές σκληρές και φιλότιμες προσπάθειές σας να πετύχουμε και να διασφαλίσουμε αυτά για τα οποία σας μίλησα πριν.   Στόχος μου είναι να μην αδικηθεί κανένας. Και όχι μόνο γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη, είναι Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας μας, αλλά γιατί θεωρώ, εγώ που από 17,5 χρόνων δεν έχω λείψει από τη Νέα Δημοκρατία από το κόμμα μου και είναι τιμή μου, ότι όταν κανείς προΐσταται ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, πριν μπει στο Υπουργείο αφήνει την κομματική του ταυτότητα έξω, τους αγκαλιάζει όλους ανεξάρτητα από ιδεολογική, πολιτική και κομματική προέλευση. Και μαζί τους πασχίζει, προσπαθεί για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων και το καλό της πατρίδας.  Ο ελληνικός λαός, δηλαδή όλοι μας, γιατί και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα εκλεκτό κομμάτι του ελληνικού λαού, έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει αιματηρές θυσίες για να μπορεί να προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις τα απαραίτητα εργαλεία, τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που μας αναθέτει το Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα, το Έθνος.   4 Έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε σε αυτή την αποστολή.  

  Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Υπουργό, το φίλο μου τον κύριο Φραγκούλη για όσα έχει προσφέρει στη μακρά του διαδρομή. Θέλω να τον δυσαρεστήσω κατάτι λέγοντάς του ότι δεν θα τον αφήσω να κάνει διακοπές, θα τον παρακαλέσω να είναι κοντά μας και θα βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα είναι κοντά μας σε αυτή την πορεία γιατί θεωρώ ότι με την εμπειρία του, τις γνώσεις του και με το φρόνημά του έχει πολλά να προσφέρει ακόμα.  Και θέλω να σας παρακαλέσω να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ζέση και αποφασιστικότητα στο έργο στο οποίο μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να μας δίνει ο Θεός φώτιση και κουράγιο. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία σε όλους.    Θα μου επιτρέψετε κύριε Υπουργέ, κατά τα ειωθότα να τιμήσουμε την παρουσία σας εδώ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία παρότι ήταν μικρή σε χρόνο ήταν μεγάλη σε προσφορά." 

  Φ. ΦΡΑΓΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα διότι παίρνω αυτή την πλακέτα από τα χέρια σας. Και να είστε βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί ακόμη και όταν κλείσουν τα μάτια τους έχουν τη σημαία μέσα στην καρδιά τους.  

  Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή δύναμη σε όλους μας.

  Τιμή: 0.00€ Δείτε περισσότερα Προσθήκη στο καλάθι αγορών Wishlist