Κυβερνητική Δραστηριότητα


Προσφορά στον τόπο και στους απλούς ανθρώπους.
 

 

Ως Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μαζί με τους συνεργάτες μου, μεταξύ των άλλων:

•    Κάναμε πράξη την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης για την απόδοση των κρατήσεων υπέρ του ΛΑΦΚΑ σε χιλιάδες συνταξιούχους.
•    Διασφαλίσαμε εργασιακή και κοινωνική ειρήνη σε όλα τα επίπεδα, στηρίζοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αναπτύσσοντας άριστες σχέσεις με τα Συνδικάτα.
•    Συμβάλλαμε αποφασιστικά στην μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την δραστική μείωση της ανεργίας από το 11,3% (Μάρτιος 2004) στο 8,7% (Φεβρουάριος 2006). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.
•    Εξασφαλίσαμε, με σκληρή προσπάθεια, την απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων και την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων σε Ασφαλιστικά Ταμεία που αντιμετώπιζαν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Ενδεικτικά: Κατεβλήθησαν στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ) 330 εκατομμύρια ευρώ και στο Ταμείο Νομικών 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντιμετωπίστηκε το τεράστιο χρέος των 9,2 δισ ευρώ, που μας άφησε το ΠΑΣΟΚ, στα Ασφαλιστικά Ταμεία (εκ των οποίων 4,1 δις € στο Ι.Κ.Α.).  
•    Αποκαταστήσαμε την συνέχιση των συντάξεων χηρείας σε χιλιάδες γυναίκες (ν. 3385/2005), των οποίων οι συντάξεις είχαν διακοπεί με την μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία, με τραγικές συνέπειες για τις ίδιες και για τα παιδιά τους.
•    Δώσαμε το δικαίωμα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα, να εξαγοράσουν τα ένσημα που τους έλειπαν και να συνταξιοδοτηθούν κανονικά.
•    Προσφέραμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ρυθμίσουν με δόσεις τα χρέη τους προς το ΙΚΑ, διασώζοντας έτσι τις επιχειρήσεις τους από χρεοκοπία  και διασφαλίζοντας πολύτιμα έσοδα για το Ίδρυμα.
•    Εξασφαλίσαμε πολύτιμους πόρους, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Equal,  για εκατοντάδες συμπράξεις αναπτυξιακών και κοινωνικών πρωτοβουλιών πολλών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες.
•    Προσφέραμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες με τρία παιδιά, δικαιούχους του ΟΕΚ, να αποκτήσουν στέγη με μηδενικό επιτόκιο. Αντιστοίχως δώσαμε μειωμένα επιτόκια σε οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά.
•    Ενισχύσαμε και αναδιοργανώσαμε τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας, εξαφανίζοντας τις ουρές και την ταλαιπωρία, πολλαπλασιάζοντας τους προορισμούς, αναβαθμίζοντας την ποιότητα (επιλογή ξενοδοχείων κλπ.) και καθιερώνοντας νέους τρόπους διακοπών (π.χ κρουαζιέρες, προσκυνηματικός τουρισμός κλπ.).
•    Αναμορφώσαμε, μέσω έργων του Ο.Ε.Κ, όλες τις εργατικές κατοικίες των Δήμων της Β΄ Αθηνών (Αιγάλεω, Μεταμόρφωση, Κάτω Κηφισιά, Ρέντη κλπ.) και τους περιβάλλοντες χώρους. 
•    Συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, και την Μ.Κ.Ο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για να βοηθήσουμε τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (π.χ θύματα τσουνάμι κλπ.).
•    Υπογράψαμε, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας, συμφωνία για να πάρουμε τις συντάξεις των ομογενών μας, ύψους 120 εκ. δολλαρίων Αυστραλίας.