ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ (26 Οκτωβρίου 2010)
Στους εορτάζοντας και στις εορτάζουσες χρόνια πολλά, καλή δύναμη. Και χρόνια πολλά ευρύτερα σε όλους, γιατί είναι μεγάλη γιορτή και η σημερινή. Δεν αφορά μόνο την Ορθοδοξία, αλλά συμπίπτει και με στιγμές του Έθνους μας, πολύ σημαντικές, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, χρόνια πολλά για την Εθνική Γιορτή, που είναι μπροστά μας, την 28η Οκτωβρίου.
Να σας ενημερώσω ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα ταξιδέψει, από αύριο το πρωί, μέχρι και την Πέμπτη αργά το βράδυ, στις Βρυξέλλες, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων, που ανήκουν σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όπως ξέρετε, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του E.P.P., είναι Σύνοδος προπαρασκευής της μεγάλης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών, που θα ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης -αν δεν κάνω λάθος- και θα εξελιχθεί ουσιαστικά την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Πάντοτε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάνει αυτή την προπαρασκευαστική Σύνοδο την προηγουμένη.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι, τα θέματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -όπως συμβαίνει πάντα- είναι τα θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που είναι την επόμενη ημέρα.
Σας απαριθμώ τα θέματα:
- Είναι το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, αυτό που ονομάζουν economic governance. Ένα θέμα που αγγίζει άμεσα το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα σας εξηγήσω ορισμένα πράγματα γι΄ αυτό και θα σας ενημερώσω.
- Άλλο θέμα είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
- Τρίτο θέμα είναι το θέμα της Συνόδου Κορυφής των G20, η οποία συνέρχεται τον προσεχή Νοέμβριο και στην οποία θα συζητηθεί, εκτός των άλλων, ο νέος τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ενόψει, λοιπόν, της Συνόδου G20, που θα γίνει το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καθορίσει τη δική της θέση και στάση, για τα θέματα που αφορούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή, τη θέση και τη στάση, η οποία θα εκφραστεί το Νοέμβριο, στη διάσκεψη G20.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λοιπόν, θα εξετάσει όλη αυτή τη διαδικασία, για να καταλήξει στη δική του θέση και απόφαση, την οποία θα μεταφέρει στη Σύνοδο της Παρασκευής.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα, για εμάς, το θέμα του economic governance, δηλαδή, το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης:
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και στη Σύνοδο προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της εκθέσεως της ειδικής ομάδας οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία συνεστήθη στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου του 2010. Αυτής της ειδικής ομάδας προεδρεύει ο κ. Rompuy, ο Πρόεδρος, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο, αυτών των ημερών, στις Βρυξέλλες, γιατί θα παρουσιάσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής - τα αποτελέσματα της τελικής έκθεσης, που έκανε αυτή η ειδική ομάδα οικονομικής διακυβέρνησης, υπό την προεδρία του.
Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή και κρίσιμη συζήτηση, για το παρόν και το μέλλον του Συμφώνου της Σταθερότητας. Και όχι μόνο αυτό. Είναι μια συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα τεθεί, εκτός των άλλων, και ένα θέμα –ήδη έχει τεθεί από διαφορετικές πλευρές- αν απαιτείται και τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό το θέμα έχει τεθεί από διάφορες πλευρές.
Θέλω, λοιπόν, να σας ενημερώσω για το εξής: Ότι - θα σας ανακοινώσουμε, σε λίγο, το πρόγραμμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας - μεταξύ των συναντήσεων που θα έχει, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Rompuy, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Είναι συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, επίσημη συνάντηση και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διεξάγεται σε μια συγκυρία στην οποία ο κ. Rompuy είναι το κεντρικό πρόσωπο στη Σύνοδο Κορυφής. Και σας εξήγησα, γιατί είναι το κεντρικό πρόσωπο στη Σύνοδο Κορυφής. Για τις εξελίξεις που σημειώνονται και προδιαγράφονται στο economic governance, δηλαδή, στην οικονομική διακυβέρνηση, κάτι που θίγει άμεσα τον πυρήνα του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αντικείμενο της συνάντησης και των συζητήσεων του κ. Σαμαρά με τον κ. Rompuy είναι ακριβώς αυτές οι εξελίξεις στα θέματα που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Rompuy για την κατάσταση στην Ελλάδα και, βεβαίως, θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα των εργασιών της ειδικής ομάδας οικονομικής διακυβέρνησης, που συνήλθε και δούλεψε, υπό την προεδρία του κ. Rompuy.
Θέλω, για την εικόνα του πράγματος, να σημειώσω ότι ο κ. Rompuy, με βάση το πρωτόκολλο που ακολουθείται, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σπανίως βλέπει αρχηγούς κομμάτων αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που είθισται είναι ο κ. Rompuy να βλέπει αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και βεβαίως διεξάγεται και θα διεξαχθεί και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικότερα: Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης συγκρούονται δυο, κυρίως, απόψεις. Συγκρούεται μια πιο αυστηρή άποψη, η οποία υποστηρίζεται από τους Γερμανούς και τους Σκανδιναβούς, για τη δημοσιονομική προσαρμογή και μια άποψη, που θα λέγαμε ότι είναι πιο επιεικής και προέρχεται από τη Γαλλία.
Όπως ξέρετε, η πρώτη άποψη, η οποία εκπορεύεται από τους Γερμανούς και τους Σκανδιναβούς, υποστηρίζει ότι για τα κράτη, τα οποία παρουσιάζουν δημοσιονομικές παρεκκλίσεις, πρέπει να υπάρχουν αυτοποιημένες ποινές, penalties. Αυτή είναι η πρόταση των Γερμανών και των Σκανδιναβών.
Ενώ η πρόταση της Γαλλικής πλευράς, που την ακολουθούν και άλλα κράτη, είναι να μην υπάρχουν αυτοποιημένες κυρώσεις, εκεί που διαπιστώνονται παρεκκλίσεις από τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά να υπάρχει μια διακριτική ευχέρεια πολιτικής αξιολόγησης και αντίστοιχων χειρισμών.
Νομίζω ότι η διαφορά είναι σαφής. Όπως, επίσης, νομίζω ότι είναι σαφές το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Δεν αφορά, βεβαίως, μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά άμεσα και την Ελλάδα.
Λοιπόν, το πρόγραμμα θα σας το δώσουμε αναλυτικά.
Ο κ. Σαμαράς ξεκινάει αύριο το πρωί, από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο απευθείας θα πάει στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του E.P.P., του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Β. Μαρτένς. Στη συνέχεια, θα έχουμε δηλώσεις από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Μαρτένς.
Ο κ. Σαμαράς, το απόγευμα, θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα έχει συνάντηση με την ειδική κομματική οργάνωση υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώνουν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και, στη συνέχεια, αύριο το βράδυ, θα έχει δείπνο με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Την Πέμπτη, τώρα, που είναι η ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που –όπως σας είπα- προηγείται, προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινάει αργά το βράδυ της Πέμπτης και διεξάγεται κυρίως την Παρασκευή.
Την Πέμπτη, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο κάστρο, στο οποίο γίνεται η Σύνοδος Κορυφής. Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Rompuy και, στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αμέσως μετά -όπως το συνηθίζουμε πάντα- θα έχουμε μια συνάντηση με τους απεσταλμένους και ανταποκριτές των Ελληνικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και των Διεθνών Μέσων στις Βρυξέλλες και μετά θα ακολουθήσει, τα μεσάνυχτα, πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης προς την Παρασκευή, η επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Αθήνα.
Αυτή την ώρα, στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά υπάρχει συνάντηση με τον κ. Μαρτένς και συνάντηση με τον κ. Rompuy.
Βεβαίως, όπως συμβαίνει πάντα, ο κ. Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, βλέπει και άλλους ηγέτες. Αλλά, αυτές τις συναντήσεις, που γίνονται στο περιθώριο -είναι επίσης σημαντικές- θέλουμε να τις αντιδιαστείλουμε με τις δυο βασικές συναντήσεις, που γίνονται σε επίπεδο διμερές, γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο και γίνονται ξεχωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα. Δηλαδή, οι δυο αυτές συναντήσεις με διακεκριμένες και προβεβλημένες προσωπικότητες και σημαντικές για τα Ελληνικά πράγματα, για ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις σχέσεις με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι οι μοναδικές. Αλλά τις τονίζω, διότι είναι συναντήσεις που θα γίνουν ξεχωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα και θα γίνουν ακριβώς στο επίπεδο της συνεργασίας των δυο πλευρών.
Οι άλλες συναντήσεις, είναι συναντήσεις που γίνονται στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις οποίες θα μπορέσω να σας ενημερώσω, μέσω και των ανταποκριτών και των συναδέλφων που είναι στις Βρυξέλλες, αλλά και, στη συνέχεια, μέσω των ανακοινώσεων που θα βγάζουμε, ως Υπηρεσία Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Να έρθουμε στα θέματα, τα οποία έχουν προκύψει από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.
Θα σας κάνω, καταρχήν, ορισμένες δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, που αφορούν την εικόνα που προέκυψε, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωνε ψευδέστατα ότι «υπάρχουν λεφτά», στη συνέχεια ότι “δεν φοβάται το πολιτικό κόστος”, προσπαθώντας τώρα να αποφύγει την ήττα στις εκλογές, δημιουργεί, με δική του πρωτοβουλία, συνθήκες γενικής αναστάτωσης στη χώρα, απειλώντας με πρόωρες, γενικές, βουλευτικές εκλογές.
Η ακατάσχετη κινδυνολογία του κ. Παπανδρέου είναι μέτρο του πανικού, που τον διακατέχει και αποτελεί δικό του πρόβλημα και όχι πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας και του τόπου.
Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης, καλεί τον Πρωθυπουργό να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί, για να μην οδηγηθούμε, ως χώρα, σε ναυάγιο.
Η μόνη απειλή που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός είναι τα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής, είναι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί και στην οποία ο ίδιος μας οδήγησε, βάζοντας την Ελλάδα στην τριμερή επιτήρηση και στο Μνημόνιο.
Από ό,τι φαίνεται, όμως, ένα άλλο πρόβλημα είναι εκείνο που κινεί, εκτός των άλλων, τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες, όπως η χθεσινή συνέντευξη: Είναι η απροθυμία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την οικονομική πολιτική, που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός. Μια απροθυμία, που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και ομολογείται από όλους τους παρατηρητές της δημόσιας ζωής.
Η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε η πολιτική δύναμη της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης του τόπου. Μας απασχολεί, πριν από όλα και πάνω από όλα, πως θα βγει η χώρα αλώβητη από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να εργαστεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Για να βγει, δηλαδή, η Ελλάδα αλώβητη από την κρίση και όχι να εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό Σώμα, όπως επεχείρησε να κάνει με τη χθεσινή του συνέντευξη.
Τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος για τον πρωθυπουργό της χώρας.
Μετά τα όσα έγιναν χθες, οι πολίτες -ακόμα και αυτοί που δήλωναν αναποφάσιστοι- έχουν, πλέον, κατανοήσει ποιο είναι το περιεχόμενο του μηνύματος που θα στείλουν στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου, όπου χρειαστεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος.
Είμαι στη διάθεσή σας, αν έχουμε ερωτήσεις. Κύριε Βλάχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε έτοιμοι για εκλογές; Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, κύριε Βλάχο, έχει ξεκαθαρίσει, από χθες -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Άρα, και για εκλογές. Αυτό, όμως, που είναι το καθήκον του πρωθυπουργού, ο οποίος πήρε πολύ πρόσφατα, πριν από 12 μήνες, μία ισχυρότατη εντολή από τον Ελληνικό λαό, είναι να κυβερνήσει και να ακολουθήσει τη σωστή και ενδεδειγμένη πολιτική, για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας και όχι να εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό Σώμα και τον Ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε εκλογές, κύριε Παναγιωτόπουλε; Δηλαδή, φοβάστε ότι θα πάρετε την «καυτή πατάτα» της κατάστασης της χώρας μας στα χέρια σας; Αυτό σας φοβίζει;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, θα παρακαλούσα να διαγράψετε τη λέξη «φόβος».
Η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, βλέπει την κατάσταση και τις εξελίξεις, κατά πρόσωπο. Αποτυπώνει την πραγματικότητα όπως είναι. Αυτό που μας ενδιαφέρει, πάνω από όλα και πριν από όλα, είναι να περάσει ο τόπος μέσα από τις «συμπληγάδες» της κρίσης – γιατί εκεί βρισκόμαστε, στις «συμπληγάδες» μιας πρωτόγνωρης για την Ελλάδα κρίσης – και να βγει ο τόπος αλώβητος από την κρίση αυτή. Γι’ αυτό εργαζόμαστε.
Δεν είναι η εξουσία, για τη Νέα Δημοκρατία, καμία μόνιμη επιδίωξη ή καμία μονομανία. Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τον Οκτώβριο του ’09, ήταν κυβέρνηση. Ήταν στη διακυβέρνηση του τόπου. Όπως ορίζει το Σύνταγμα και το πολίτευμα, ο Ελληνικός λαός ψήφισε τον Οκτώβριο του ’09. Έδωσε ένα μάθημα σε μας, ως Νέα Δημοκρατία. Μας είπε να διορθώσουμε πολλά. Και το κάναμε, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος, το εκλογικό Σώμα, ζήτησε, με την ψήφο του, να κυβερνηθεί από τον κύριο Παπανδρέου. Του έδωσε τα πάντα. Του έδωσε ισχυρή εντολή. Του έδωσε μεγάλο εκλογικό ποσοστό. Του έδωσε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πολλούς βουλευτές. Καθήλωσε τη Νέα Δημοκρατία σε μία διαφορά 10,5%. Λοιπόν, δεν βλέπουμε τι είναι εκείνο που εμποδίζει τον κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει.
Μήπως αισθάνεται ότι απειλείται ο κ. Παπανδρέου, εάν ο κ. Σγουρός, για παράδειγμα – γιατί φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν– είναι τρίτος, στην Περιφέρεια Αττικής; Αυτό εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει; Εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει το γεγονός ότι ο κύριος Τατούλης υπολείπεται του κυρίου Δράκου; Εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει ή αισθάνεται ότι απειλείται, από το γεγονός ότι, στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ θα χάσει πολλές Περιφέρειες;
Λοιπόν, το μόνο εμπόδιο που έχει ο πρωθυπουργός, είναι η απροθυμία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικονομική πολιτική που ακολουθεί σήμερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι το εμπόδιό του.
Γι’ αυτό, δεν αντιλαμβανόμαστε, ως Νέα Δημοκρατία, και μαζί μας δεν το αντιλαμβάνεται όλος ο Ελληνικός λαός, γιατί επιχειρεί, κινούμενος από μικροκομματικές σκοπιμότητες και από μικροκομματική λογική, να εκβιάζει το εκλογικό Σώμα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας -και το επανέλαβε και σήμερα στη βαρύνουσας σημασίας δήλωση που έκανε από τη Θεσσαλονίκη- στις εκλογές, οι πολίτες στέλνουν μηνύματα, δεν παίρνουν μηνύματα.
Και αυτό, θα κάνει το εκλογικό Σώμα και στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, που έχουμε μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Νέα Δημοκρατία έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη, εσφαλμένη, ολέθρια την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς, ρωτήθηκε γιατί δεν ζητάει εκλογές, προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από αυτήν την κυβέρνηση που είναι – όπως χαρακτηρίζεται από το κόμμα σας – επικίνδυνη. Η απάντηση, τότε, του κυρίου Σαμαρά ήταν, ότι εφόσον δεν μπορώ να επιβάλω τις εκλογές, διότι δεν υπάρχει η εκλογική αυτή δύναμη, το να βάλω σε περιπέτεια τον τόπο, δεν οδηγεί πουθενά. Ρωτώ αν τώρα, υπό το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, με το αποτέλεσμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών να συνδυάζεται, εκ μέρους του, με το ενδεχόμενο προσφυγής στις εθνικές εκλογές, αν ανοίγει ο δρόμος να ζητήσετε εκλογές, ως κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι, κύριε Παρρά, γιατί μας θυμίσατε μία δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, που δείχνει το μέτρο της εθνικής υπευθυνότητας που χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Και χαίρομαι γιατί -όπως διατυπώσατε το ερώτημά σας- εκ των πραγμάτων, από τα συμφραζόμενά σας, δημιουργείται η αντίστιξη αυτής της υπευθυνότητας του Αντώνη Σαμαρά, με την ανευθυνότητα που, δυστυχώς, χαρακτηρίζει τις επιλογές πολιτικού καιροσκοπισμού, με τις οποίες φαίνεται ότι καθορίζει τις κινήσεις της, η πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Εξηγούμαι: Ο Αντώνης Σαμαράς, στη δήλωση που προαναφέρατε, είπε το αυτονόητο, το συνταγματικά, θεσμικά και πολιτικά αυτονόητο. Τι είπε, δηλαδή; Ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, έχει ως απόλυτο προνόμιό του, να αποφασίσει εκείνος πότε και αν θα έχουμε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Το ξέρετε όλοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη των γενικών βουλευτικών εκλογών, είναι απόλυτο προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού της χώρας.
Αν, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλει - γιατί με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορεί να επιβάλει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση - την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ξεκινούσε μία εκστρατεία, δημιουργούσε θόρυβο, ζητώντας εκλογές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει, ότι δεν έχει κανένα θεσμικό εργαλείο να το προχωρήσει, αυτό θα συνιστούσε μία ανεύθυνη στάση. Γιατί θα οδηγούσε τον τόπο σε αναστάτωση, σε περιπέτεια, σε αστάθεια και θα προκαλούσε γενικότερο πρόβλημα στη χώρα και πριν από όλα, στην Οικονομία - και το ξέρετε - κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, που είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων 50 ετών.
Αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται η Νέα Δημοκρατία, είναι να αλλάξει πολιτική ο κύριος Παπανδρέου. Και του ζητάει να αλλάξει πολιτική άμεσα. Έπρεπε, ήδη, να έχει αλλάξει πολιτική. Γιατί η πολιτική που εφαρμόζει, μας οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα. Σε περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, που, ήδη, είναι ψηλά. Σε πολλαπλασιασμό των λουκέτων, των κατεβασμένων ρολών. Σε στέγνωμα της αγοράς και από το τελευταίο ευρώ. Σε υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Στο φαύλο κύκλο μιας βαθιάς, σταθερής και παρατεταμένης ύφεσης, από τον οποίο, αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα βγούμε ποτέ.
Βλέπετε και σήμερα, το περιεχόμενο της Ενδιάμεσης Εκθέσεως της Τραπέζης της Ελλάδος. Δεν αντέχει ο τόπος και η οικονομία -λέει η Ενδιάμεση Έκθεση μεταξύ των άλλων- περισσότερους φόρους. Δεν αντέχει ο τόπος ακόμα μεγαλύτερη φορολογία, την υπερφορολόγηση. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Εμείς το έχουμε πει, ήδη, δια του στόματος του Αντώνη Σαμαρά και των υπευθύνων του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας. Η Ενδιάμεση Έκθεση, που κατέθεσε ο κ. Προβόπουλος, η Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του οικονομικού μας επιτελείου.
Τι λέμε, λοιπόν, εμείς στον πρωθυπουργό;
Του λέμε να αλλάξει την πολιτική του. Να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο μπορεί να ανατάξει την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να μας βοηθήσει να σταθούμε όρθιοι, να προχωρήσουμε μπροστά, να βγούμε με σταθερά, σοβαρά, συγκροτημένα βήματα, σιγά – σιγά, από την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα σας επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν πρόκειται να μπει στη λογική των εκβιαστικών διλημμάτων του πρωθυπουργού. Εμείς δηλώνουμε, σε κάθε περίπτωση, έτοιμοι.
Κατηγορούμε ευθέως τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι δημιουργεί αναστάτωση στη χώρα, χωρίς λόγο, ανοίγοντας ο ίδιος θέμα πρόωρης προσφυγής σε γενικές βουλευτικές εκλογές. Και τον καλούμε να αφήσει τους πολιτικούς εκβιασμούς και τους πολιτικούς καιροσκοπισμούς και να αφοσιωθεί στο έργο της ανασυγκρότησης του τόπου.
Και σε αυτό το έργο, εφόσον αλλάξει πολιτική, εφόσον εφαρμόσει το σωστό μείγμα πολιτικής για να ξεφύγουμε από την κρίση, η Νέα Δημοκρατία – επιτρέψτε μου να σας θυμίσω– ότι έχει δείξει πολλαπλά δείγματα υπεύθυνης στάσης.
Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ και διαφοροποιήθηκε σε ορισμένες διατάξεις, οι οποίες θεωρούμε ότι δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο ψήφισε, ως Αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο -είναι νόμος πια- για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Και διαφοροποιηθήκαμε σε ορισμένες διατάξεις, που αφορούσαν τις μεταβατικές περιόδους, ζητώντας οι μεταβατικές περίοδοι να είναι περισσότερο εκτεταμένες, για να μπορέσουμε να μην πάμε σε σύγκρουση.
Λοιπόν, εκεί που βλέπουμε ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι θετικό για τον τόπο, παίρνουμε το κόστος και βγαίνουμε και το στηρίζουμε. Αλλά εκεί που βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία που φέρνει τον τόπο πάνω στη βραχονησίδα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το ναυάγιο της χώρας.
Τους λέμε: «Στρίψε το τιμόνι διαφορετικά». Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγο, επισημάνατε ότι τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, δεν στηρίζουν την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το βλέπετε και εσείς αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ το βλέπω. Αλλά βλέπω και κάτι άλλο. Βλέπω εσάς, σαν Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και τον κύριο Μητσοτάκη, να στηρίζετε τον Γιώργο Παπανδρέου και να τον παρακαλάτε, ουσιαστικά, να συνεχίσει να κάνει αυτήν την πολιτική, για την οποία όλος ο Ελληνικός λαός έχει ξεσηκωθεί. Τι είναι αυτό που σας κάνει να λέτε στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο έχετε περάσει γενιές 14, όλες αυτές τις μέρες, ότι οδηγεί την Ελλάδα στα λουκέτα, στην καταστροφή, μη φεύγεις, μείνε πρωθυπουργός. Γιατί αυτό μας λέτε. Παρακαλάτε τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως και ο κύριος Μητσοτάκης, μη φεύγεις, κάτσε εδώ, να συνεχίσεις να είσαι πρωθυπουργός.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Βλάχο, να σας πω ότι η σύγκριση που κάνατε, δεν στέκει. Ο κύριος Μητσοτάκης λέει αυτά που θέλει να πει, και η Νέα Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, όλοι όσοι εκπροσωπούμε τη μεγάλη, φιλελεύθερη Παράταξη, έχουμε τη δική μας θέση και στάση.
Εμείς δε λέμε στον πρωθυπουργό, μη φεύγεις. Εγώ σας εξηγώ, ότι 12 μήνες μετά την ισχυρή εντολή που πήρε η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κατά νου και δεν το κάνει, να δημιουργήσει γενική αναστάτωση στον τόπο. Δηλαδή να δείξει μία ανεύθυνη στάση και να πει εδώ, σώνει και καλά, κάνε εκλογές. Θέλει να κάνει εκλογές ο πρωθυπουργός; Εμείς είμαστε πανέτοιμοι, για κάθε ενδεχόμενο.
Από εκεί και πέρα, όμως, πάνω από τις εκλογές, και πάνω από τα πολιτικά παιχνίδια, πρέπει να δούμε εμείς, και αν δεν το βλέπει ο πρωθυπουργός, να του υποδείξουμε, κατά την κρίση μας, ποιο είναι το συμφέρον της χώρας. Και το συμφέρον της χώρας είναι, να περάσει αυτό το δύσκολο χειμώνα.
Αλλά πως; Με την εφαρμογή των σωστών μέτρων, κύριε Βλάχο. Όχι με άλλα μέτρα, οδυνηρά για τον κόσμο, που οδηγούν σε μηδενικό αποτέλεσμα. Όχι με άλλα μέτρα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, που θα πολλαπλασιάσουν τα ρολά που κατεβαίνουν και τα λουκέτα που μπαίνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έχουμε επισημάνει στον πρωθυπουργό, ότι η πολιτική που ακολουθεί, δημιουργεί φαύλο κύκλο. Μας οδηγεί σε, όλο και περισσότερο, παρατεταμένη ύφεση. Εμείς ζητάμε αλλαγή πολιτικής για να σωθεί ο τόπος.
Σας είπα: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία έμμονη ιδέα με την εξουσία. Και στο κάτω – κάτω, να δούμε και κάτι άλλο: Τι να κάνει η Νέα Δημοκρατία, την επιστροφή στην εξουσία, όταν θα κληθούμε να κυβερνήσουμε επί ερειπίων; Αυτό είναι το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία;
Μέτρο, λοιπόν, της στάσης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και ολόκληρου του κόμματος, είναι το πώς ο Τόπος θα πάει καλύτερα. Το πώς ο Τόπος θα βγει από τις συμπληγάδες μια ώρα αρχύτερα. Το πώς η χώρα θα μείνει αλώβητη από αυτή την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη κρίση. Μακριά από κάθε σκέψη πολιτικού καιροσκοπισμού. Έχουμε συναίσθηση ότι και η χώρα και το πολιτικό σύστημα περνάνε από τη δυσκολότερη συγκυρία των τελευταίων 50 ετών. Και ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να σταθεί, μέχρι τέλους, υπεύθυνος εθνικά και πολιτικά, υπεύθυνος απέναντι στη συγκεκριμένη εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…ορθά ότι η δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη Διεθνή Έκθεση, ότι δεν ζητάει γιατί δεν μπορεί να επιβάλει - όπως εξηγήσατε - εκλογές ισχύει σήμερα….
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας εξήγησα και τι σημαίνει δεν μπορεί να επιβάλει. Όντως, το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …φαντάζομαι ότι ισχύει και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει, κ. Τερζή - και θα το επαναλάβω - ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ζητάει ως Αντιπολίτευση, πράγματα τα οποία δεν μπορεί να επιβάλει, με βάση το Σύνταγμα, που - όπως οφείλουμε - το σεβόμαστε από την αρχή, από το πρώτο άρθρο του, μέχρι και το τελευταίο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοώ, επίσης - είναι και το δεύτερο μισό του ερωτήματος - ότι με την αναφορά σας στην ισχυρότατη, στην ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν υπάρχει πρόθεση από το κόμμα να δοκιμάσετε αν αυτή η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, παραμένει ισχυρή. Μέσω μια πρότασης μομφής, εννοώ.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία εικόνα για να σας πω κάτι τέτοιο. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτό που ζητάει ο Ελληνικός Λαός - κατά την κρίση μας - από τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα, από τους πολιτικούς και από το πολιτικό σύστημα, είναι να βγάλουν τον Τόπο από την κρίση. Όχι να επιδοθούμε σε κοινοβουλευτικά και σε πολιτικά παίγνια για να δούμε ποιο θα κερδίσει πόντους, σε ένα παιχνίδι για την εξουσία. Αυτό δεν το ζητάει ο Ελληνικός Λαός. Και όχι μόνο δεν το ζητάει, νομίζω ότι το απορρίπτει εξ ορισμού. Όταν βλέπουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, να περικόπτονται οι συντάξεις τους, όταν βλέπουν εκατομμύρια μισθωτοί να μειώνονται οι αποδοχές τους, όταν βλέπουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ότι πρέπει να κλείσουν τα γραφεία τους και τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, όταν τα νοικοκυριά και η αγορά έχουν στεγνώσει από ρευστό, είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία να επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια καιροσκοπισμού; Αυτό το θεωρούμε αδιανόητο και δεν το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή χθες αυτό που κατάλαβα εγώ, είδα έναν πρωθυπουργό ο οποίος μου θύμισε τον Κ. Καραμανλή στις τελευταίες μέρες του, να θέλει να παραδώσει την εξουσία και να σηκωθεί να φύγει, βλέπω και μια αντιπολίτευση η οποία αυτό που την ενδιαφέρει είναι να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να κυβερνήσει καλύτερα. Δεν θα σας ρωτήσω αν είσαστε έτοιμοι για εκλογές, είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Γιατί, μέχρι τώρα, ακούμε για ένα πρόγραμμα το οποίο θα μηδενίσει το έλλειμμα σε ένα χρόνο. Έχετε ένα πρόγραμμα για την Ανάπτυξη, είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε αύριο;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η Νέα Δημοκρατία - το είπαμε από χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα και το υπογραμμίζω - είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε έτοιμοι, ως Νέα Δημοκρατία, για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά σας είπα: Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει δεν είναι μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη του Ελληνικού λαού, στην πλάτη του συνταξιούχου, που έχει μειωθεί η σύνταξη του, στην πλάτη του μισθωτού που έχουν μειωθεί οι αποδοχές του, στην πλάτη του μικρομεσαίου επιτηδευματία που δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο του και δεν τα βγάζει πέρα. Τέτοιο παιχνίδι σε βάρος του Ελληνικού Λαού, εμείς δεν θα το παίξουμε.
Στο πολιτικό πλαίσιο της Δημοκρατίας στο οποίο ζούμε και το οποίο ορίζει το Σύνταγμα, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, προκαθορισμένοι από το συνταγματικό νομοθέτη, από το πνεύμα και το γράμμα της δημοκρατικής πολιτείας, του Καταστατικού Χάρτη.
Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει, εδώ και 12 μήνες, πρόσφατη ισχυρή εντολή. Σας ρωτάω: Ποιος εμποδίζει τον κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει; Οι κακές επιδόσεις, στις δημοσκοπήσεις, του κ. Σγουρού; Οι κακές επιδόσεις του κ. Τατούλη; Το γεγονός ότι ο κ. Καμίνης, από ό,τι φαίνεται, δεν θα εκλεγεί δήμαρχος στην Αθήνα; Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας; Αυτό είναι το πρόβλημα που εμποδίζει τον κ. Παπανδρέου να πάρει μέτρα, ας πούμε, για την τόνωση της Ανάπτυξης στην Ελλάδα; Μπορεί κάποιος, με σοβαρότητα, να υποστηρίξει τέτοια άποψη; Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός, εμμέσως την υποστηρίζει. Και λυπάμαι που το λέω, αλλά εκτίθεται για αυτό που λέει και υποστηρίζει.
Λοιπόν, νομίζω ότι, από όσα σας είπα και από όσα κυρίως έχει πει ο Πρόεδρος του κόμματος, αλλά και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζουμε απόλυτα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία δεν επιδιώκει την εξουσία στο όνομα του πολιτικού καιροσκοπισμού, στο όνομα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται, πριν από όλα και πάνω από όλα, να περάσει ο Τόπος αλώβητος αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Και σας είπα και το επαναλαμβάνω: Τι να την κάνουμε την εξουσία εάν κληθούμε να κυβερνήσουμε επί ερειπίων; Τι νόημα έχει η άσκηση της εξουσίας, εάν κληθεί η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει επί ερειπίων;
Ε, δεν θέλουμε, λοιπόν, να φτάσουμε σε ερείπια. Δεν θέλουμε η χώρα να φτάσει σε ναυάγιο. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Εκεί που βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ, οδηγεί τη χώρα για να πέσει πάνω στη βραχονησίδα, προσπαθούμε να του πούμε “φύγε, πάρε το τιμόνι ανάποδα, να γλιτώσουμε το ναυάγιο”.
Θα έπρεπε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία, αντί να το κάνει αυτό, να επιζητεί, σώνει και καλά, εκλογές, προκαλώντας γενικότερη αναστάτωση στη χώρα; Γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει εκλογή. Σημαίνει, πριν από όλα και πάνω από όλα, ένα κράτος το οποίο παύει, τουλάχιστον για 6 μήνες, να λειτουργεί. Αυτό απαιτεί ο Ελληνικός Λαός για αυτό το δύσκολο χειμώνα; Αυτή την εικόνα έχετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η θέση της Νέας Δημοκρατίας, που κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να κυβερνήσει, αλλάζοντας την πολιτική, θα ισχύσει και στην περίπτωση που δεν είναι αρχηγός και πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου και στην περίπτωση που είναι - υποθετικά το λέω - ο κ. Ραγκούσης, ή θα αλλάξετε στάση σε αυτή την περίπτωση, αν αλλάξει ηγεσία η κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, δεν μπορώ να μπω στη λογική μιας τέτοιας ερώτησης. Άλλωστε, η πολιτική η δική μας αντιπαρατίθεται σε πολιτικές και όχι, κατά βάση, σε πρόσωπα. Η αντιπαράθεση που κάνουμε είναι με πολιτικές. Για αυτό ζητούμε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει την πολιτική του. Να υιοθετήσει το σωστό μείγμα πολιτικής που του προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Και επιτρέψετε μου να μείνω λίγο στο θέμα.
Βλέπω ότι και ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να λοιδορήσουν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και στάση. Είμαι εγώ, αλλά είναι και πολλά άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δημόσια - και στη Βουλή και στα τηλεοπτικά κανάλια - έχουμε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και στους βασικούς οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης. Και τους έχουμε ζητήσει, άμεσα, μαζί με το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, να προχωρήσουμε σε μια συζήτηση, να ανοίξουμε τα χαρτιά μας όλοι, για να βάλουμε στη διαδικασία της δοκιμασίας του διαλόγου και του αντιλόγου, όλες τις προτάσεις Σαμαρά για την Ανάπτυξη.
Εμείς θέλουμε να ακούσουμε τον αντίλογο τους. Διότι ο Σαμαράς έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και έβαλε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ας μας πουν, λοιπόν οι κύριοι του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ας μας πει ο πρωθυπουργός, μαζί με τους κυρίους υπουργούς, ποιο άλλο χρονοδιάγραμμα έχουν. Και ας έρθουν στη Βουλή, στα κανάλια, όπου το επιθυμούν, να αντιπαραθέσουν τα δικά τους επιχειρήματα, στις προτάσεις, στα αναπτυξιακά μέτρα, στα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.
Τους έχουμε διατυπώσει τη σχετική πρόσκληση – πρόκληση, εδώ και αρκετές εβδομάδες και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Το είπαμε δημόσια, το είπαμε στα κανάλια, το είπαμε στη Βουλή. Εξακολουθούν, όμως να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Και, αντί να αντιπροτείνουν κάτι συγκεκριμένο, επιχειρούν να λοιδορήσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι κρίμα.
Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί απολύτως υπεύθυνη στάση. Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι, πριν από όλα και πάνω από όλα, είναι το συμφέρον του τόπου και του Ελληνικού Λαού και θα εξακολουθήσει να πορεύεται με αυτό τον τρόπο. Θα πιέσει δε, την κυβέρνηση, από όλες τις δυνατές κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα που δίνει η Δημοκρατία, για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της. Επιμένουμε ότι πρέπει να αλλάξει την πολιτική της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιδορεί, όμως, τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά, και ο κ. Μητσοτάκης. Και θέλω να ρωτήσω αν παραμένει επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην έχουμε και άλλα ερωτήματα για τα συγκεκριμένα θέματα, εγώ θα σας πω ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω, σε οτιδήποτε, τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να σχολάσετε αυτά που είπε, θέλω να σας ρωτήσω αν παραμένει επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλω να σχολιάσετε τι είπε.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα, κ. Βλάχο. Γνωρίζετε τα πράγματα πως έχουν. Δεν έχω να πω τίποτα το οποίο θα ξεκινάει από τα όσα είπε χθες ο πρώην πρωθυπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η θέση, ότι δεν ζητάει εκλογές η Νέα Δημοκρατία και επιμένει στην ανάγκη να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, θα εξακολουθήσει να ισχύει και εάν μετά από 3 ή 5 μήνες δεν έχει αλλάξει αυτή η πολιτική ή αν θα επανεξεταστεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε, επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά: Η Νέα Δημοκρατία δεν ζητάει εκλογές γιατί είναι κάτι που καμία Αξιωματική Αντιπολίτευση με βάση το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να τις επιβάλει. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι θα δημιουργούσαμε ανώφελη και επιζήμια αναστάτωση στον Τόπο αν κάναμε θόρυβο και ζητούσαμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Και όλα αυτά σε ένα χειμώνα πολύ δύσκολο, στο δυσκολότερο χειμώνα που περνάει ο Τόπος τα τελευταία 50 χρόνια.
Τώρα, δεν μπορώ να μπω σε μια υποθετική συζήτηση στην οποία ζητούνται απαντήσεις επί υποθετικών ερωτημάτων, για αυτό που μπορεί να συμβεί σε 6 ή σε 7 ή σε 8 μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, να μνημονεύσω, για να βασίσω το ερώτημα μου 3 φράσεις που χρησιμοποιήσατε. Χαρακτηρίσατε το κόμμα σας υπεύθυνη δύναμη, εξηγήσατε γιατί, είπατε ότι ….
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι είναι “δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης του Τόπου”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξηγήσατε γιατί. Είπατε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, εφόσον αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δώσατε παραδείγματα….
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το έχουμε κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το τρίτο, που το σημειώσατε 3 φορές, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Με βάση αυτά, λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω, αν για το καλό του Τόπου, για το να υπάρξει η δυνατότητα να βγει η χώρα από την κρίση, μέσα σε αυτά τα ενδεχόμενα, η Νέα Δημοκρατία θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε προ εκλογών, είτε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν αυτό ……
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παρρά, σε καμία περίπτωση δεν θα μπω σε μια συζήτηση τέτοια. Σε καμία περίπτωση. Αυτό το οποίο θα μου επιτρέψτε να προσθέσω –και αφορά τα προηγούμενα- είναι το γεγονός ότι, στην αφετηρία αυτής της προεκλογικής περιόδου, ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, τελικά, επέβαλε την πολιτική ατζέντα αυτών των εκλογών. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατία ξεκαθάρισε από την αρχή ότι αυτές οι εκλογές έχουν μια διπλή διάσταση.
Η πρώτη διάσταση αφορά τα τοπικά χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, τα χαρακτηριστικά τα αυτοδιοικητικά.
Και η δεύτερη διάσταση είναι η γενικότερη πολιτική διάσταση, η οποία αφορά -επιτρέψτε μου να πω- το πολιτικό μέγα κλίμα, την περιρρέουσα, δηλαδή, πολιτική ατμόσφαιρά στον τόπο.
Κατά την κρίση μας και κατά τη γνώμη μας και οι δυο αυτές διαστάσεις συνυπάρχουν στον τρόπο του σκέπτεσθαι του μέσου πολίτη. Και δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε, ούτε τη μια, ούτε την άλλη.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη γενικότερη πολιτική διάσταση των εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε τον άξονα, ότι πρέπει να σταλεί από τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για το εσφαλμένο περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθεί. Και -επιτρέψτε μου- επανειλημμένως τονίσαμε ότι αυτό το μήνυμα δεν πρέπει να σταλεί προς την κυβέρνηση μόνο από τους συμπολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και αυτοί, ως συμπολίτες μας, υφίστανται μια δύσκολη καθημερινότητα, εισπράττουν στην καθημερινή τους ζωή τα αδιέξοδα της πολιτικής του Πρωθυπουργού, μπορούν και αυτοί, έχουν την ευκαιρία, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για να διορθώσει την πορεία της.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, βλέποντας ότι, στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ελεύθερη πτώση, προσπαθεί, τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωση τη χθεσινή του συνέντευξη, να μετατοπίσει τον πολιτικό άξονα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου από τα υπαρκτά, τα πραγματικά διλήμματα, τα οποία περιέγραψε και ανέδειξε ο Αντώνης Σαμαράς, σε ψευτοδιλήμματα πολιτικού εκβιασμού. Και είδαμε, χθες, τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, που επιχείρησε να θέσει ο Πρωθυπουργός.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Ελληνικός λαός, που έχει γνώση και κρίση, δεν πρόκειται να παγιδευτεί, δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί στα ψευτοδιλήμματα του Πρωθυπουργού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα στείλει ηχηρό μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με το σωστό περιεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση, πολύ σωστά, να επιβάλει πρόωρες εκλογές και ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν σας ρωτάμε αν θα πετάξετε γάντι εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Χθες, ο κ. Παπανδρέου, στη διακαναλική του συνέντευξη, σας υπενθύμισε ότι είναι δικό του αποκλειστικό δικαίωμα. Και σας ρωτάμε, αν θα σηκώσετε το γάντι των εκλογών, γιατί το πέταξε ο κ. Παπανδρέου αυτό το γάντι. Και εσείς, αντί γι΄ αυτό, μας λέτε ότι δεν είναι αποκλειστική και μόνιμη επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι κόμμα εξουσίας η Νέα Δημοκρατία πια;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως είναι κόμμα εξουσίας η Νέα Δημοκρατία. Αλλά είναι ένα κόμμα, το οποίο διακρίνεται για την εθνική της υπευθυνότητα. Εγώ δεν μπαίνω σε τέτοια σχήματα λόγου. Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια σχήματα λόγου. Θα σας επαναλάβω τα όσα σας είπα, που –νομίζω- είναι ξεκάθαρα: Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Άρα, και για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Από εκεί και πέρα, όμως, σας είπα, ότι η εμμονή μας δεν είναι η άσκηση της εξουσίας, σώνει και καλά, κάτω από οποιουσδήποτε όρους και με τον τόπο να είναι σε ερείπια. Επαναλαμβάνω, δεν είναι επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει επί ερειπίων.
Επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας είναι να περάσουμε αλώβητοι, ως Ελλάδα, από τις συμπληγάδες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Τα υπεύθυνα κόμματα βάζουν προτεραιότητες, κύριε συνάδελφε, με υπεύθυνο τρόπο. Και – επαναλαμβάνω - δεν είναι η λογική του πολιτικού καιροσκοπισμού, ούτε η λογική του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, η οποία κατευθύνει και καθοδηγεί τις πράξεις και τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η λογικής της εθνικής πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.