ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9 FM (9 Νοεμβρίου 2010)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ 9 FM»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Καλημέρα, κ. Παναγιωτόπουλε.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κ. Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τι γραμμή, τώρα, πάτε στο δεύτερο γύρο; Γιατί βλέπω, εδώ πέρα, γίνεται μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο πάλι, να συντηρηθεί αυτό το δίλημμα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, εμείς συνεχίζουμε με τη γραμμή της αλήθειας, με την οποία πορευτήκαμε από την αρχή. Δεν αλλάζουμε γραμμή. Αν είναι κάποιος που κάνει τη μεγάλη «τούμπα», είναι το ΠΑΣΟΚ. Και το είδαμε από το πρώτο βράδυ, με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου, να στέλνει ένα μήνυμα, την Κυριακή το βράδυ, όταν κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι σκούρα για το ΠΑΣΟΚ και σχεδόν να ξεχνάει το ότι έγιναν εκλογές. Είδαμε, δε, αμέσως μετά, τον κ. Ραγκούση να βγαίνει και να λέει ότι το πολιτικό σκέλος της εκλογικής μάχης τελείωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Δηλαδή, το βράδυ του πρώτου γύρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι αφελώς; Βγήκαν τα όποια πολιτικά συμπεράσματα, έγιναν οι όποιες καταγραφές –τέλος πάντων- την πρώτη Κυριακή. Γιατί θα πρέπει και τη δεύτερη Κυριακή να ισχύει το ίδιο ακριβώς;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κ. Παπαπαναγιώτου: Διότι μήνυμα δόθηκε. Είναι το μήνυμα που ζήτησε από την κοινωνία, από το εκλογικό σώμα πρώτος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος -όπως ξέρετε- ήταν εκείνος που επέβαλε την πολιτική ατζέντα σ’ αυτές τις εκλογές. Αλλά φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν κατάλαβαν το μήνυμα. Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητο την επόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο, το εκλογικό σώμα, η Ελληνική κοινωνία, να δώσει στην κυβέρνηση να καταλάβει το μήνυμα.
Αυτό, λοιπόν, πρέπει να γίνει: Να το καταλάβουν την επόμενη Κυριακή. Διότι, απ’ ό,τι φαίνεται, μέχρι τώρα, δεν το κατάλαβαν. Δεν κατάλαβαν ποιο μήνυμα τους έστειλε ο Ελληνικός λαός την πρώτη Κυριακή. Ένα μήνυμα ευανάγνωστο, ένα μήνυμα το οποίο λέει, κ. Παπαπαναγιώτου, ότι ο κόσμος θέλει αλλαγή πολιτικής, όπως ακριβώς το ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς. Και ο Αντώνης Σαμαράς το ζήτησε, όχι επειδή το σχεδίασε σε κανένα γραφείο στη Ρηγίλλης. Το ζήτησε γιατί, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα -και πραγματικά είδατε κι εσείς ότι ο Αντώνης Σαμαράς όργωσε όλη την Ελλάδα, έσφιξε χιλιάδες χέρια απλών συμπολιτών μας, που ζουν αυτή την ασφυκτική καθημερινότητα- πήρε, μέσα απ’ αυτούς, το μήνυμα. Το μήνυμα της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου, η οποία -απ’ ό,τι βλέπετε κι εσείς, ως Έλληνας πολίτης, όπως το βλέπουμε όλοι- δεν μας βγάζει πουθενά. Μας οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι: Με βάση αυτή την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, την οποία κάνετε, υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης, εάν δεν αλλάξει;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε: Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να αλλάξει πολιτική.…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Εσείς αυτό ζητάτε.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: …και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, να τους αναγκάσουμε να αλλάξει η πολιτική. Γιατί, να σας πω κάτι; Η Νέα Δημοκρατία δεν προσβλέπει στο να κυβερνήσει επί ερειπίων. Αυτό που έχει σημασία είναι να σταθεί ο τόπος όρθιος σ΄ αυτό το δύσκολο χειμώνα. Να μη σβήσει η φλόγα της οικονομίας, να μην εκτιναχθεί περισσότερο προς τα πάνω η ανεργία, να μην πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα, να μη στεγνώσει περισσότερο η αγορά. Αυτό είναι το μείζον για μας.
Ενώ θα μπορούσε, κ. Παπαπαναγιώτου, η Νέα Δημοκρατία να σταθεί -ας πούμε- πολύ περισσότερο σε άλλες διαστάσεις του αποτελέσματος, πραγματικές διαστάσεις, οι οποίες πραγματικά αποτελούν –επιτρέψτε μου να πω- την ικανοποίηση, τη μεγάλη ικανοποίηση που στέλνει το εκλογικό σώμα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, ο Αντ. Σαμαράς πήρε μια Νέα Δημοκρατία με 10,5% διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, μια διαφορά που –επιτρέψτε μου να πω- διευρύνθηκε, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις, μετά τον Οκτώβριο του 2009, όταν χάσαμε τις εκλογές. Υπήρχαν δημοσκοπήσεις -σας θυμίζω, για παράδειγμα της Public Issue, στην «Καθημερινή»- που έβγαζαν τη Νέα Δημοκρατία με διαφορά 18% και με 16%. Και, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται στο προσκήνιο, ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και έχει μια διαφορά μόλις 2% από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά εμείς δεν στεκόμαστε τόσο σε αυτό. Στεκόμαστε στην ανάγκη να διασωθεί ο τόπος από το αδιέξοδο, που βλέπουμε να ορθώνεται μπροστά μας. Για αυτό λέμε αλλαγή πολιτικής, εδώ και τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής, για να κοιτάξουμε και λίγο μπροστά: Εάν υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις -όπως ακούω ότι εισηγούνται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ- στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εσείς θα συναινέσετε, θα βάλετε πλάτη;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ήδη, το έχουμε κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ, παραπάνω και περισσότερο. Θα μου πείτε για τα 30 νομοσχέδια, που έχετε ψηφίσει…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχουν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, από την αρχή το έδειξε ο Αντώνης Σαμαράς, ότι παίρνει ο ίδιος το κόστος και σηκώνει βαρύ κόστος, για να βγει και να στηρίξει τις όποιες σωστές κινήσεις της κυβέρνησης. Και αυτό –όπως είπατε σωστά- δεν είναι, ούτε δική μου, ούτε δική σας άποψη. Αυτό είναι η αντικειμενική πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι σήμερα, ψήφισε 30 από τα 60 νομοσχέδια, που πέρασε από τη Βουλή η κυβέρνηση. Και πήρε κόστος γι΄ αυτό. Αλλά το κάναμε, γιατί το χρειάζεται ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ξέρετε κάτι, όμως; Όταν κάποιος ψηφίζει έστω τα μισά από τα νομοσχέδια, που έχει φέρει μια κυβέρνηση και την ίδια στιγμή «χαλάει τον κόσμο» -επιτρέψτε μου την έκφραση- με την κριτική και με την αντίδραση, το κλίμα επηρεάζεται και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Εγώ ρωτώ: Εάν αναληφθεί μια πρωτοβουλία συναίνεσης -γιατί κάτι ψέλλισε ο κ. Παπανδρέου επ΄ αυτού στο μήνυμά του, το βράδυ της Κυριακής- εσείς θα ανταποκριθείτε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε: Η Νέα Δημοκρατία έχει μια σταθερή γραμμή, όπως τη χάραξε και την ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Και -όπως σας είπα- στόχος μας δεν είναι να κυβερνήσουμε επί ερειπίων. Εμείς θέλουμε να σωθεί ο τόπος. Γιατί όλοι το βλέπουμε. Δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα, που να μην το καταλαβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, συμπεραίνω ότι είστε ανοιχτοί.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε: Εμείς θα εξακολουθήσουμε την ίδια γραμμή. Θα είμαστε πολύ σκληροί εκεί που βλέπουμε ότι συνολικά η κυβερνητική πολιτική μας οδηγεί πάνω στο βράχο. Λέμε στον κ. Παπανδρέου «πάρε το τιμόνι σου αλλιώς». Αυτό προσπαθούμε να επιβάλουμε και θα το επιβάλουμε. Εάν υπάρχουν μέτρα, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μέτρα για την ανάπτυξη, για παράδειγμα, μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτά που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, εδώ και πολύ καιρό, τέτοια μέτρα θα τα ενισχύσουμε. Αλλά δεν τα βλέπουμε για την ώρα. Και προσπαθούμε να τους υποχρεώσουμε να τα πάρουν. Γιατί, αν δεν τα πάρουν, κ. Παπαπαναγιώτου, έχουμε πρόβλημα. Και το βλέπουμε όλοι. Το βλέπουν όλοι οι συμπολίτες μας, που ζουν μια ασφυκτική καθημερινότητα.
Η οικονομία έχει ανάγκη από οξυγόνο. Αυτό το οξυγόνο, το οξυγόνο το αναπτυξιακό, το οξυγόνο που θα δοθεί με την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αν δεν το πάρει η οικονομία, θα τελειώσει. Διότι το φάρμακο που δίνει, με τις δόσεις που δίνει και με τον τρόπο που το δίνει στην Ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσει την οικονομία. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής. Να ρωτήσω, τώρα, κάτι: Η εκτίμηση περί ολικής επαναφοράς της Νέας Δημοκρατίας, μήπως ήταν υπερβολική; Δηλαδή, τι θέλω να πω. Μπορεί να μην διαλύθηκε η Νέα Δημοκρατία, όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν ή πίστευαν, αλλά από την άλλη, από το αποτέλεσμα, προκύπτει ότι δεν έχετε πείσει, ακόμα, ότι είστε πειστική, εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, κ. Παπαπαναγιώτου, ότι εδώ γίνεται μια σύγχυση -όχι από εσάς- γίνεται μια σύγχυση, μεταξύ της αποχής και μεταξύ των συσχετισμών, που διαμορφώνονται ανάμεσα στα κόμματα. Και οι συσχετισμοί διαμορφώνονται μέσα από αυτούς που ψήφισαν.
Το πρώτο θέμα, λοιπόν, της αποχής αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα και, βεβαίως, αφορά και τη Νέα Δημοκρατία, που είναι μέρος του πολιτικού συστήματος. Δίνουμε μεγάλη μάχη για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους πολίτες και για να πολεμήσουμε αυτή την κρίση αξιοπιστίας, που βρίσκεται εν είδει βαρομετρικού χαμηλού, βαριάς νέφωσης, πάνω από όλο το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Αυτό, ναι. Και αυτό είδατε να καταγράφεται στην αποχή εν μέρει. Διότι, κατά την κρίση μας, η αποχή αντανακλά και την απορριπτική διάθεση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε «θα σας πάω στην κάλπη και στην κάλπη θα ενδώσετε στον πολιτικό μου εκβιασμό».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Επ΄ αυτού υπήρξε μια απάντηση συγκεκριμένη του πολίτη.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι, λοιπόν, αφορά την αποχή, ως στοιχείο αποδοκιμασίας του κ. Παπανδρέου, τα είπαμε. Σε ό,τι αφορά την αποχή, ως στοιχείο αποδοκιμασίας συνολικά του πολιτικού συστήματος, και αυτό το είπαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δική σας.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε: Δεν λέω όχι. Γι΄ αυτό, ο Σαμαράς βγήκε και είπε ότι «εγώ πήρα το μήνυμα». Αυτό είναι το ένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ολική επαναφορά εγώ θέλω να καταλάβω μέσα σε αυτό το σκηνικό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, οι συσχετισμοί των κομμάτων στη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική, μέχρι την Ευρώπη, μέχρι οπουδήποτε που υπάρχει αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, διαμορφώνονται μέσα από την ψήφο εκείνων που συμμετέχουν, δηλαδή επί των ψηφισάντων. Εκεί, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε, τον Οκτώβριο του 2009, από το ποσοστό του 10,5 διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η διαφορά έφτασε στο 2%. Και να σας πω και κάτι άλλο; Το 10,5 των εκλογών του Οκτωβρίου, δεν ήταν το χειρότερο. Διότι σας θυμίζω ότι υπήρξαν δημοσκοπήσεις πολλές, αμέσως μετά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, άλλο η κάλπη άλλο οι δημοσκοπήσεις. Τώρα έτσι; Μη το …
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό. Να σας θυμίσω τις δημοσκοπήσεις, ας πούμε της Public Issue, στην «Καθημερινή», οι οποίες έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία, είχε πέσει στο 18 και στο 17%. Από εκεί, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία έφτασε σήμερα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά και ο Συνασπισμός είχε φτάσει στο 20% κάποτε. Πριν από μερικά χρόνια. Θέλω να πω, εντάξει…..
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο λεπτά, θέλω να ακουστεί αυτό. Έφτασε σήμερα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία αυτές τις διαφορές να τις μικρύνει κάτω από 2%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη δουλειά που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα σε 12 μόλις μήνες. Και αντιλαμβάνεστε τον τρόπο με τον οποίο, ο ίδιος ο λαός, επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω τώρα κάτι; Στο δεύτερο γύρο, εσείς που ρίχνετε το βάρος σας; Και τι πιστεύετε ότι είναι αυτό το οποίο θα κρίνει το αποτέλεσμα;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κ. Παπαπαναγιώτου: Ο δεύτερος γύρος, επειδή διαβάζω και ακούω πολλά, δεν είναι θέμα, ούτε παζαριών, ούτε -αν θέλετε- συνεννοήσεων κάτω από το τραπέζι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τώρα γίνονται, γίνονται και τέτοια.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου και θα σας πω γιατί δεν είναι. Διότι, περάσαν οι εποχές, όπου υπήρχαν πολιτικά συρματοπλέγματα γύρω από τους πολίτες. Περάσαν οι εποχές των κομματικών ποιμνιοστασίων, τα μαντριά που λέει απλά ο λαός μας. Αυτά τελειώσανε. Ο πολίτης τώρα, ιδιαιτέρως μέσα στην κρίση, στο μάτι του κυκλώνα, μπορεί να ψηφίσει οτιδήποτε, αρκεί να πιστεύει με τη συνείδηση του και με το φρόνιμα του, ότι εξυπηρετεί το συμφέρον του Τόπου, αλλά εξυπηρετεί και τα δικά του προσωπικά προβλήματα. Εμείς, λοιπόν, αναδείξαμε τη σημασία της αντιμνημονιακής ψήφου. Είπαμε ότι εδώ δεν πάμε να μετρηθούμε πόσοι είναι δεξιοί, κεντροδεξιοί, αριστεροί, κομμουνιστές, κεντρώοι, σοσιαλιστές, μη σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι. Εδώ -και το είπαμε από την αρχή- πάμε να μετρήσουμε το μήνυμα. Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, το οποίο εστάλη την πρώτη Κυριακή, θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη Κυριακή. Και είναι μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου, που μας έφτασε εδώ που μας έφτασε. Αυτό, λοιπόν, θα ολοκληρωθεί. Και δεν είναι θέμα Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια δυναμική που αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία. Αναπτύσσεται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, εάν ολοκληρωθεί -για να μπω λίγο στο σκεπτικό σας- αν ολοκληρωθεί με τον τρόπο που το λέτε εσείς, και αποτυπωθεί ένα αποτέλεσμα, το οποίο -τέλος πάντων- να ισχυροποιήσει, ενδεχομένως, τις τάσεις που καταγράφηκαν στον πρώτο γύρο, θα ζητήσετε εκλογές ή όχι; Γιατί εδώ εγώ αντιλαμβάνομαι ότι, εάν δεν αλλάξει και την πολιτική της η κυβέρνηση, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ζήτημα το οποίο εσείς οι ίδιοι θα αναγκαστείτε να βάζετε: Ότι είναι μη νομιμοποιημένη πολιτική η οποία ακολουθείται.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητάμε εκλογές, γιατί το Σύνταγμα δεν μας δίνει τη δυνατότητα να τις επιβάλουμε. Άρα ένας τέτοιος θόρυβος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο «επιβάλλω» και άλλο «ζητάω», όμως. Έτσι;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε: Ένας τέτοιος θόρυβος, μια τέτοια αναταραχή θα προκαλούσε ευρύτερο πρόβλημα στη χώρα, από τη στιγμή που θα ζητούσαμε κάτι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Είδατε ότι ο κ. Παπανδρέου, με όλες αυτές τις μπλόφες και με τους πολιτικούς του εκβιασμούς, τα spreads ήταν 600 και τα πήγε σχεδόν κοντά στα 1.000. Η εικόνα της χώρας, εκεί που πήγαινε λίγο να στρώσει, πάλι αμαυρώθηκε κατά τον πλέον άσχημο τρόπο. Λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της χώρας, σε βάρος της οικονομίας, σε βάρος της κοινωνίας δεν θα παίξει. Αφήνουμε τον πολιτικό και κομματικό καιροσκοπισμό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα! Άρα, δε θα ζητήσετε εκλογές.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνουμε τον πολιτικό και κομματικό καιροσκοπισμό στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ζητάμε και θα πιέσουμε, με κάθε τρόπο, με τη δημοκρατική πειθώ, με ό,τι μας προσφέρει η Δημοκρατία στο πλαίσιο της, στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής, είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική. Γιατί αυτή η πολιτική -όπως σας είπα και σας εξήγησα- σκοτώνει την οικονομία. Και ανεξάρτητα με το τι λέω εγώ και εσείς, αυτό που σας περιγράφω τώρα, το γνωρίζουν οι πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας που ακούνε την εκπομπή σας. Το ζουν στην καθημερινότητά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Μια Κυριακή μετά το δεύτερο γύρο, η κα Μπακογιάννη ανακοινώνει το κόμμα της. Με βάση και το αποτέλεσμα, το οποίο καταγράφηκε, πιστεύετε ότι είναι με καλύτερους ή με χειρότερους όρους από τότε που το σχεδίαζε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν μπαίνω σε καμία διαδικασία μέσα στην οποία θα κρίνω τις προθέσεις του ενός και του άλλου. Δεν έχω λόγους να κρίνω προθέσεις από την στιγμή που είναι προθέσεις. Ό,τι υπάρξει ως γεγονός…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι μπορεί και να μην το ανακοινώσει;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο σας λέω. Λέω ότι ό,τι υπάρξει ως γεγονός θα κριθεί, πριν απ’ όλα, από την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι, όμως, έχει προαναγγελθεί και εσείς αποφεύγετε να το σχολιάσετε μ’ αφήνετε να καταλάβω ότι μπορεί και να εννοείτε ότι μπορεί να το αναβάλει. Ξέρω εγώ;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω ότι δεν μπορώ να κρίνω και να σχολιάσω προθέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα δηλαδή.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο θα σχολιαστεί και θα αξιολογηθεί είναι το γεγονός. Όταν υπάρξει το οποιοδήποτε γεγονός, θα αξιολογηθεί και θα κριθεί, πριν απ’ όλα, από την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα το κρατάω. Να είστε καλά σας ευχαριστώ πολύ.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την καλημέρα μου.