Δελτίο Τύπου του Υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για την κοινή Συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. (9 Φεβρουαρίου 2011)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η προτεινόμενη ενσωμάτωση στα Συντάγματα των Ευρωπαϊκών Χωρών δεσμευτικών διατάξεων για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ταπεινωτική για την αξιοπρέπεια των Ευρωπαϊκών Λαών.
Άλλωστε, η σχετική δέσμευση ως προς το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος έχει αναληφθεί ήδη, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο έχει υπογράψει –ως γνωστόν- και η Ελλάδα…”.
Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ., τ. Υπουργός και Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στην κοινή Συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά την ακρόαση της Αναπλ. Υπουργού των Εξωτερικών κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν έκανε μέχρι τώρα με το Μνημόνιο. Δηλαδή να διαπραγματευθεί σκληρά για το νέο τοπίο, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κρίσιμη Σύνοδο του Μαρτίου, ώστε να κατοχυρώσει αποτελεσματικότερα τα εθνικά μας συμφέροντα.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και:
- Στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Ελλάδα σε όλα τα Ευρωπαϊκά Όργανα.
- Στη Συμφωνία “Δουβλίνο 2”, την οποία χαρακτήρισε “βρόγχο στο λαιμό” της Ελλάδος και ζήτησε να γίνει σκληρός αγώνας για την ανατροπή της.
- Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης Παπανδρέου για τη σύγκληση Ευρωτουρκικής Διάσκεψης Κορυφής, γεγονός που χαρακτήρισε “συγγνωστή πολιτική επιπολαιότητα”, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και μετά η Ελλάδα να σκεφτεί να συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας-Ευρώπης.
- Στις εξελίξεις στο Κόσσοβο, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις εκθέσεις, που εγκρίθηκαν από τα διάφορα όργανα της ΕΕ, αλλά και τα επίσημα έγγραφα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την εγκληματική δραστηριότητα του νυν Πρωθυπουργού του Κοσσόβου, κ. Χασιμ Θατσι, όταν είχε την ιδιότητα του οπλαρχηγού του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου”, είναι αδιανόητο να παραμένει αδρανής σε διπλωματικό επίπεδο η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ως εκπρόσωπος της Χώρας, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ στην Βαλκανική Χερσόνησο»