• Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ για τις εξελίξεις στη Λιβύη στο Ρ/Σ FLASH 96 και το δημοσιογράφο κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑ (23 Μαρτίου 2011)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να συνομιλήσουμε με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο, τον οποίο έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή, διότι απ’ ό,τι φαίνεται το ζήτημα της Λιβύης, υπάρχει μία ταύτιση απόψεων μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας, μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πάμε στον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Κύριε Παναγιωτόπουλε, καλό μεσημέρι.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό απόγευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολιτική συναίνεση μπορεί να μη βρίσκεται σε άλλους τομείς, αλλά βρίσκεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Κάτι είναι κι αυτό. Ταυτίζεστε σε ποιο σημείο;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα έλεγα ότι ταυτιζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ. Θα έλεγα, όμως, ότι έχουμε μία ανάλογη προσέγγιση, σε ποιο σημείο: Η Ν.Δ. πιστεύει ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται. Γι’ αυτό έχουμε δώσει τη μάχη να εφαρμοστούν, για παράδειγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, που μιλάνε για εισβολή και κατοχή και είναι μια μάχη συνεχιζόμενη. Και εκεί, ως Ν.Δ., ποτέ δεν κάναμε πίσω. Ήταν δε ένας από τους βασικούς λόγους η φύση της εισβολής και της κατοχής στο νησί που μας έκανε να σταθούμε επικριτικά απέναντι και στο Σχέδιο Ανάν. Διότι το Σχέδιο Ανάν ερχόταν να υπερβεί και να αγνοήσει σε πολλές περιπτώσεις την πραγματικότητα της εισβολής και της κατοχής και να τοποθετήσει τις δυο πλευρές στην ίδια βάση.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η Ν.Δ. πιστεύει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο και στην περίπτωση της Λιβύης. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο και σε εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ήρθε ο Ο.Η.Ε. μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και έβγαλε τη σχετική απόφαση, την 1973. Αυτή η απόφαση, δεν μιλάει, ούτε για ανατροπή του Καντάφι, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Μιλάει για την ανάγκη να παύσει το πυρ σε βάρος του λαού της Λιβύης. Διότι -σας θυμίζω- ότι επί σειρά εβδομάδων ο λαός της Λιβύης είναι εκείνος που αποτελεί το θύμα της πολιτικής βίας και του ολέθρου που ακολουθεί σε βάρος του, σφάζοντας το λαό του, ο Συνταγματάρχης Καντάφι. Έρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας και λέει «όχι», πρέπει να σταματήσει αυτό και επιβάλλει ως πρώτο μέτρο τη «no-fly zone», δηλαδή τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, για να πάψει ο Καντάφι, ο οποίος έχει την Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης στα χέρια του, να βομβαρδίζει τους εξεγερμένους στη Λιβύη.
Σας θυμίζω ότι εάν δεν είχε υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Βεγγάζη θα είχε εγκαταλειφθεί και θα είχε βυθιστεί σε λουτρό αίματος. Όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Λιβύης. Σας θυμίζω ότι λίγο πριν ληφθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν ο Συνταγματάρχης Καντάφι που -με το περίφημο ραδιοφωνικό του διάγγελμα- απειλούσε ευθέως τους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης, λέγοντας: πολίτες της Βεγγάζης, ερχόμαστε, θα εξολοθρεύσουμε τους προδότες, δεν θα δείξουμε έλεος σε κανέναν.
Λοιπόν, είναι καθήκον της Διεθνούς Έννομου Τάξεως και του Διεθνούς Δικαίου, άρα και του Ο.Η.Ε., να προστατεύσει αυτούς τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, αν χρειαστεί στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις, πέρα από την ανθρωπιστική συνδρομή, ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ.;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. έχει θέσει τα όρια και έχει πει «όχι άμεση στρατιωτική εμπλοκή». Τώρα, θα εξαρτηθεί από εδώ πέρα, από το τι θα κάνει το ΝΑΤΟ. Αλλά αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. είπε «όχι άμεση στρατιωτική εμπλοκή».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να αποκλείεται, όμως, το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμπλοκής.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να πω οτιδήποτε. Πάντως, η θέση η θέση της ΝΔ λέει ότι είναι καλό να αποφύγουμε άμεση στρατιωτική εμπλοκή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ, αυτή τη στιγμή, είναι υπέρ του να προσφέρει η χώρα τις υποστηρικτικές της υπηρεσίες σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε ζητήσει, όμως, από την κυβέρνηση να πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχει η χώρα από την πλευρά της κι αυτή- μιλάμε για την Ελλάδα, τη χώρα μας- να έχει τα ανταλλάγματα που πρέπει. Διότι σας θυμίζω, πως πολλοί εχθροί και φίλοι μας- σε εισαγωγικά το «φίλοι»- φρόντισαν τους τελευταίους 12 μήνες να θαμπώσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αυτή, λοιπόν, η συμβολή της Ελλάδος, η αποφασιστική συμβολή, με υποστηρικτικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις στην διαδρομή εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στην περίπτωση της Λιβύης, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και την εικόνα της χώρας. Και να πω και κάτι ακόμη: Από τη στιγμή που ο Συνταγματάρχης Καντάφι σταματούσε την άσκηση βίας και καλούσε σε διαπραγματεύσεις, σε διάλογο και ούτω καθεξής, καλούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει για να βρεθεί λύση, θα ήταν τελείως διαφορετικές οι εξελίξεις. Βλέπετε ότι ο Καντάφι, όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των πάντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τη στάση του Καντάφι, η οποία φαντάζομαι ότι ενδεχομένως να καθορίσει πολλά πράγματα, πως βλέπετε το ρόλο της Τουρκίας;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κι ο ρόλος της Τουρκίας είναι προς μελέτη και προς παρακολούθηση από την Ελλάδα, από την ελληνική κυβέρνηση κι από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία άλλαξε αρκετές φορές τη στάση της και την άλλαξε και πολύ πρόσφατα. Εμφανίζεται έτοιμη να διευκολύνει καταστάσεις και κράτη. Σας θυμίζω ότι, πριν από λίγες ώρες, η Τουρκία πρότεινε -και μάλλον θα το εξασφαλίσει- να εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα μέσω της πρεσβείας που έχει στην Τρίπολή. Επίσης, πρότεινε το τουρκικό ναυτικό να περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης. Αντιλαμβάνεστε τι απώλειες θα είχε η Ελλάδα, σε επίπεδο στρατηγικό, αν είχαμε μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να σας πω και κάτι, να το πω καθαρά. Δεν είναι κανείς χαρούμενος όταν γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις. Αλλά, από την άλλη, θα ήμασταν χαρούμενοι αν αφήναμε τον Καντάφι να σφάξει και τον τελευταίο Λίβυο δημοκρατικό πολίτη, που μάχεται υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη Λιβύη και υπέρ της σταδιακής μετάβασης της Λιβυκής κοινωνίας σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία; Θα είμαστε περήφανοι; Θα σας πω ακριβώς το αντίθετο. Εάν πρέπει να κάνουμε κάπου κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί άργησε. Άργησε πολύ να βγει να καταδικάσει το καθεστώς Καντάφι. Κι εδώ της κάνουμε κριτική, ως ΝΔ, από την αρχή. Σας θυμίζω τις δικές μου δηλώσεις και ανακοινώσεις αλλά και τα όσα είπε χθες στη Βουλή, ασκώντας κριτική, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς επανειλημμένως, άλλωστε, έχει ασκήσει την κριτική αυτή, όπως σας είπα, που έγινε κι από μένα κι από τον κ. Αβραμόπουλο προς την κυβέρνηση. Ότι άργησε να δείξει τα σωστά δημοκρατικά αντανακλαστικά και να καταδικάσει το καθεστώς Καντάφι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μου δίνετε πάσα για το τελευταίο ερώτημα. Υπάρχει ή όχι εμπλοκή του Πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Καντάφι; Έχει η ΝΔ στοιχεία για να αποδείξει την εμπλοκή Παπανδρέου, διότι χθες ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω. Από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός χθες, αλλά και από τα όσα απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις στις 3 Μαρτίου- αν δε απατώμαι- στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δρούτσας, για το συγκεκριμένο θέμα, προκύπτουν αρκετές και σοβαρές αντιφάσεις. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Ο κ. Δρούτσας, στις 3 Μαρτίου, αν δεν απατώμαι, στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όταν ρωτήθηκε από τους συναδέλφους τον κ. Αντώναρο και τον κ. Βαρβιτσιώτη για το συγκεκριμένο θέμα, είπε -παρουσία μου, ήμουνα κι εγώ εκεί- ότι ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από αυτή τη θέση, από τη θέση στο Συμβούλιο του Ιδρύματος Καντάφι, μετά την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη. Χτες, στη Βουλή ο Πρωθυπουργός -τον ακούσαμε όλοι να λέει- ότι αυτό έγινε εν αγνοία του. Δηλαδή τοποθετήθηκε εκεί εν αγνοία του κι ότι εν πάση περιπτώσει δεν είχε σχέση με αυτή την υπόθεση. Αυτό κατάλαβα, αυτό άκουσα να λέει, κι αυτό είδα και στα πρακτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι είπε -αν δεν με απατάει η μνήμη μου- ότι είναι περισσότερο αξιόπιστο το site του Καντάφι από μένα; Από αυτά που σας διαβεβαιώνω εγώ; Κάτι τέτοιο… κάπως έτσι.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Εγώ δεν αναφέρομαι στο site του Καντάφι. Αναφέρομαι στα όσα είπε ο κ. Δρούτσας. Είπε ότι ο Πρωθυπουργός παραιτήθηκε όταν ξέσπασαν τα γεγονότα. Λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε προκύπτει μια μεγάλη αντίφαση. Ή θα έλεγα καλύτερα μια σειρά αντιφάσεων, στις οποίες θα έπρεπε να απαντήσει και να απαντήσει με τρόπο πειστικό η κυβέρνηση. Εμάς δεν μας αρέσει να είμαστε ούτε ακραίοι, ούτε υπερβολικοί. Όπως βλέπετε η ΝΔ πορεύεται με βάση την υπευθυνότητα απέναντι στο συμφέρον του τόπου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να καταλάβω ότι δεν σας πείθουν…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι οι αντιφάσεις είναι προφανείς μεταξύ των όσων είπαν ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Δρούτσας. Και πρέπει η ίδια η κυβέρνηση που δημιουργεί τις αντιφάσεις αυτές σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη συμμετοχή του κ. Πρωθυπουργού, η ίδια η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αλήθεια και να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Δεν σας πείθουν οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού, από ό,τι καταλαβαίνω, αλλά δεν έχετε και στοιχεία για κάτι διαφορετικό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό. Οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός δεν πείθουν τον κ. Δρούτσα, κατ’ αρχήν. Διότι ο κ. Δρούτσας, όπως σας είπα, δήλωσε άλλα πράγματα. Λοιπόν, πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει ποια είναι η θέση της στην συγκεκριμένη υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Εσείς στοιχεία δεν έχετε παραπάνω.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αυτή η θέση να είναι πειστική. Η απάντηση να είναι προς κάθε κατεύθυνση και να είναι μια. Εδώ, άλλη απάντηση έδωσε ο κ. Δρούτσας, άλλη απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός. Περιμένουμε λοιπόν, από την κυβέρνηση να αρθεί αυτή η αντίφαση και να μάθουμε, επιτέλους, ποια είναι η αλήθεια. Και σας είπα, ότι η ΝΔ θέτει το θέμα παρεμπιπτόντως. Αλλά είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε και το θέτει με αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενη στο δημοκρατικό καθήκον, που της ανέθεσε ο Ελληνικός λαός, να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο, πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης και να ασκεί αντιπολίτευση με υπευθυνότητα, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές. Αντιπολίτευση, όμως, ουσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Παναγιωτόπουλε.