Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά την επίσκεψη του στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), 31 Αυγούστου 2012



O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε σήμερα την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στο στρατόπεδο «Αντγου Σταυριανάκου» στη Μαλούντα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από την ηγεσία της ΕΛΔΥΚ για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του, επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Μουσείο της ΕΛΔΥΚ και συνομίλησε με το στρατιωτικό προσωπικό.

Μετά την επίσκεψη του ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι εδώ στο στρατόπεδο «Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ και στο μουσείο της ΕΛΔΥΚ για να τιμήσω τα παιδιά που υπηρετούν εδώ. Τα παιδιά που έχουν έρθει από τις τέσσερις άκρες της Ελλάδος για να κάνουν τη θητεία τους στην Κύπρο και να πάρουν στους ώμους τους ένα μεγάλο κομμάτι από την εθνική υπόθεση της υποστήριξης και υπεράσπισης της άμυνας του Κυπριακού Ελληνισμού.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι αξίζει τιμή, δόξα και σεβασμός σε εκείνους που έπεσαν, Οπλίτες, Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς, στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, μαχόμενοι κατά των Τούρκων κατά την εισβολή των στρατευμάτων του Αττίλα το 1974.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη τους, ο ελάχιστος φόρος, είναι να φροντίσουμε σε όλες τις γενιές των Ελλήνων και ιδιαίτερα στους πολύ νέους ανθρώπους να μείνει ανεξίτηλη η ιστορική αλήθεια. Ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πριν από όλα και πάνω από όλα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι πρόβλημα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να ξέρουν όλοι ότι είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο, είναι ντροπή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι ντροπή για την διεθνή έννομο τάξη να υπάρχει στον 21ο αιώνα η γραμμή του αίσχους και της ντροπής, η γραμμή του Αττίλα που χωρίζει την ενιαία και ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία σε δύο κομμάτια, στο βόρειο κατεχόμενο από τα Τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής και στο νότιο το ελεύθερο.

Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε για μια ενιαία, κυρίαρχη, ελεύθερη και ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αδελφωμένοι, ομονοούντες, όπως το μπορούν και το θέλουν θα ζουν θα δημιουργούν και θα παράγουν για το καλύτερο, ως πολίτες ισότιμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως πολίτες της Ευρώπης».