Αποσπάσματα συνέντευξης Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100,3»και στο δημοσιογράφο κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο. (23 Σεπτεμβρίου 2012)



Κ. ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Τώρα καλείστε να κάνετε κάτι επίσης πάρα πολύ τολμηρό, να διεκπεραιώσετε ένα πακέτο περικοπών και να κοιτάξετε να το κάνετε αυτό το πράγμα με τον πιο φιλικό, ας πούμε, τρόπο προς το ένστολο και ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου.

Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, κύριε Υπουργέ;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, κύριε Μπογδάνο, έχω απόλυτη συναίσθηση ότι περνάμε μία πολύ μεγάλη δοκιμασία ως ελληνική κοινωνία. Θα έλεγα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες ενός ιδιόμορφου οικονομικού πολέμου, ο οποίος της επιβλήθηκε, είναι πόλεμος με τις αγορές και από τον οποίο η χώρα πρέπει να βγει όρθια, πρέπει να νικήσει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του Ελληνικού Λαού, για αυτό έχει τα ίδια προβλήματα με τον υπόλοιπο λαό μας. Έχουν υποστεί οι άντρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις πολλές θυσίες. Μέχρι σήμερα οι μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί προσεγγίζουν και σε ορισμένες περίπτωση υπερβαίνουν, το 30%.

Κ. ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Ένας Ανθυπολοχαγός που μπαίνει σε ενεργό δράση παίρνει κάτι λιγότερο από 800 ευρώ, κύριε Υπουργέ. Θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την επίγνωση, όπως σας είπα πριν, αυτού του ιδιόμορφου πολέμου στον οποίο βρίσκεται η χώρα και έχουν απόλυτη επίγνωση, επίσης, της ανάγκης η χώρα να σταθεί όρθια και να βγει από αυτά τα οικονομικά αδιέξοδα και από αυτές τις συμπληγάδες, να αποφύγει η χώρα μας να την αλέσουν οι μυλόπετρες της κρίσης, να σταθούμε πάλι στα πόδια μας και να τραβήξουμε μπροστά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τώρα δεν αρνήθηκαν, ίσα-ίσα, είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των θυσιών που απαιτούνται και γίνονται από όλες τις ομάδες του Ελληνικού Λαού για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Σχηματοποιημένα, λοιπόν, θα σας πω -περιληπτικά όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας, τα πιο αναλυτικά εννοώ- ότι σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009, ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2009 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να προσέξουμε, διότι το να κόψεις, κύριε Μπογδάνο, μπορεί να φαίνεται και απλό, αλλά το ζητούμενο δεν είναι το κόψιμο, το ζητούμενο είναι να περικόψουμε δαπάνες για να μπορέσει να σωθεί η χώρα διατηρώντας το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διατηρώντας ψηλά την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, διατηρώντας ψηλά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Θέλω να τονίσω αυτό, επειδή όλοι παρακολουθούν όλους, αν κάποιοι φίλοι μας ή εχθροί μας -γιατί στον σημερινό κόσμο υπάρχουν και φίλοι και εχθροί που εναλλάσσονται- αισθανθούν, ότι κάπου είμαστε χαλαροί, κάπου η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας έχει πέσει, κάπου η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι ψηλά, τότε αντιλαμβάνεστε πως και στις διεθνείς σχέσεις συμβαίνει αυτό που συμβαίνει και στην απλή ζωή, η φύση απεχθάνεται το κενό, αν αφήσεις κάποιο κενό.

Προσέξτε, ένα λεπτό, γιατί έχει σημασία να το ακούσετε. Όταν λοιπόν εξασφαλίζεις αυτά τα αγαθά τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την  απαραίτητη εθνική ασφάλεια, όπως και την έχουμε, για να μπορεί η χώρα να εστιάσει την προσοχή της και όλος ο λαός μας, στη μεγάλη προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου. Διότι αν δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια, τότε όλες οι προσπάθειες και για την οικονομία και για την ανάπτυξη και για τις επενδύσεις και για τον τουρισμό θα πέσουν στο κενό. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι αυτό ακριβώς, μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα. Το εξασφαλίζουμε και αυτό είναι το δύσκολο. Και το εξασφαλίζουμε κάνοντας από την άλλη πλευρά περικοπές. Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όλους τους επιτελείς, όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να πω ότι αξίζει δημόσιος έπαινος σε όλους, όσοι υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει τα όποια μισθολογικά αιτήματα και τα όποια προβλήματα οικονομικών απολαβών και εισοδήματος από την εκτέλεση του δικού τους καθήκοντος. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το υπογραμμίσουμε και να τους το αναγνωρίσουμε.

Κ. ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Πριν συνεχίσουμε με τους αριθμούς, ο στρατός εκλήθη όντως και το κάνει, να αναλάβει το ρόλο του στα σύνορα, εν σχέσει με τους λαθρομετανάστες πάντα.

Είχαμε  συνηθίσει από ένα σημείο και μετά να είναι σουρωτήρι τα σύνορα, να κρύβονται τα περίπολα, όπως λένε, και οι έφεδροι ή οι κληρωτοί και να έχουν αναλάβει τα σύνορα συνοριοφύλακες, FRONTEX και Ελληνική Αστυνομία. Ο στρατός ξαναπαίρνει τη θέση του;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω, λοιπόν, να σας πω τα εξής: Ότι ο στρατός μας πάντοτε εγγυάτο τα σύνορα της χώρας και εξακολουθεί να το κάνει. Απλώς, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η χώρα εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί, δυστυχώς, την πύλη της εισόδου του 70% -80% της παράνομης λαθρομετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί για το ρόλο που παίζουν ορισμένοι παράγοντες σε γειτονική μας χώρα, όπως είναι η Τουρκία, διότι δεν είναι δυνατόν κανείς να πιστέψει ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, διανύουν ένα τόσο μεγάλο γεωγραφικό χώρο -ανοίξτε το χάρτη να δείτε περί τίνος πρόκειται- χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση να φτάνουν στον Έβρο ή στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, χωρίς οι τουρκικές αρχές να αντιληφθούν οτιδήποτε.

Εν πάση περιπτώσει, είμαστε σε επαφή με την Τουρκία και για αυτά τα θέματα. Και χαίρομαι, γιατί μαθαίνω ότι παράγοντες της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως, ας πούμε, η τουρκική ακτοφυλακή, τον τελευταίο καιρό, δείχνουν πολύ καλή διάθεση συνεργασίας με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Άλλωστε να θυμίσω, ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει υπογράψει πρωτόκολλα επαναπροώθησης, δηλαδή πρωτόκολλα με τα οποία έχει αναλάβει τη δέσμευση, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και από τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να επαναπροωθεί τέτοιου είδους κύματα λαθρομεταναστών, όταν αυτά φτάνουν στα σύνορά της με την Ελλάδα και προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης τον πρώτο λόγο και τον εθνικό σχεδιασμό τον έχει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το οποίο κάνει καλή δουλειά και είμαι σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό κ. Δένδια.

Εμείς, όμως, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα νέα καθήκοντά μου ξεκαθαρίσαμε ότι θα συνεργαστούμε στενά με όλους τους συναδέλφους Υπουργούς που είναι συναρμόδιοι στην Κυβέρνηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι μεγάλο και ότι πρέπει να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επίλυση του, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά από την άλλη πλευρά προστατεύοντας και την κοινωνία μας από ένα πρόβλημα που έχει προκύψει και το οποίο έχει λάβει πελώριες διαστάσεις.

Κ. ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Θα ήθελα κ. Υπουργέ, να βγάλουμε από τη μέση της συζήτησης με ένα ναι-όχι ή δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το τι πρόκειται να γίνει με τα ειδικά μισθολόγια, διότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω. Όπως ξέρετε, όταν ορκίστηκε αυτή η κυβέρνηση, είχε ήδη δρομολογηθεί το μεσοπρόθεσμο από τη κυβέρνηση Παπαδήμου και είχε υπογραφεί η συμφωνία για μείωση των ειδικών μισθολογίων.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, με τη βοήθεια και των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών, του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και του κ. Φώτη Κουβέλη, έχει καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να παλέψουμε και να κάνουμε ορισμένα πράγματα ολιγότερον οδυνηρά. Θεωρώ ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Εγώ, επί δυόμιση  σχεδόν, με  τρεις  μήνες  σε  αυτό  το  δύσκολο  πόστο - κάποτε ήταν ένα εύκολο Υπουργείο, σήμερα είναι όπως βλέπετε από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα- κατέβαλα και καταβάλλω μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουμε σε περικοπές που δεν θα θίξουν το αξιόμαχο και θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε το μεγάλο κόστος των περικοπών σε μισθούς και σε συντάξεις.

Ήδη για να σας δώσω μία εικόνα, το τελευταίο πακέτο των περικοπών, στις οποίες έχουμε προχωρήσει, φθάνει στο ύψος των 517 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει μία πρώτη κατηγορία λειτουργικών εξόδων, μείον 80 εκ. ευρώ, μία δεύτερη κατηγορία ακύρωσης εξοπλιστικών προγραμμάτων, μείον 104 εκ. ευρώ και τρίτη κατηγορία μείον 333 εκ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από ελαχιστοποίηση του τιμήματος εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί από το παρελθόν ή από την αλλαγή προς τα κάτω της ποσότητας που έχει παραγγελθεί. Αν τα αθροίσετε 80+104+333 έχουμε το 517.

Έρχομαι τώρα στα 80. Η μείωση των λειτουργικών τι περιλαμβάνει. Μειώνουμε τα στρατόπεδα σε όλη τη χώρα κατά 55, τα οποία είτε παύουν να λειτουργούν οριστικά είτε παραχωρούνται έναντι ενοικίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να χρησιμοποιηθούν για κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών, είτε δίνονται στο Ελληνικό δημόσιο για περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση, για να υπάρξουν νέα έσοδα για το κράτος. Καταργούνται 15 από τα 24 κέντρα νεοσυλλέκτων. Αποσύρονται11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 47 αεροσκάφη τύπου A7 Corsair.

Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι όλη αυτή η απόσυρση και όλες αυτές οι περικοπές δεν γίνονται στον αέρα. Όλα αυτά γίνονται με βάση «τη Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» που έχει ήδη σχεδιαστεί.

Και θέλω να πω ότι και το θέμα της απόσυρσης των παλιών Corsair και το θέμα της απόσυρσης 11 πλοίων, έχει ενταχθεί σε αυτή «τη Νέα Δομή», ώστε όχι μόνο να μην υπάρξει κανένα επιχειρησιακό πρόβλημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά να εξακολουθήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν με άριστο τρόπο ετοιμάσει τα αμυντικά τους σχέδια και να μην υπάρξει το παραμικρό στην επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Κ. ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: Και είστε αισιόδοξος ότι με αυτές τις περικοπές θα κάνει πίσω η τρόικα και δεν θα ζητήσει περικοπές στα μισθολόγια;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι ξέρω, βρισκόμαστε σε μία διαπραγμάτευση, η οποία διαρκεί. Ελπίζω, ότι τις επόμενες μέρες θα φτάσει στο τέλος της και πιστεύω, ότι αυτό το τέλος θα είναι αίσιο με την έννοια ότι η χώρα πρέπει να τελειώνει με το θέμα των περικοπών, να τις ψηφίσουμε, να μπορέσουμε να βγούμε μπροστά για να γυρίσουμε σελίδα και να δούμε τα θέματα ανάπτυξης, τα θέματα επαναδιαπραγμάτευσης, τα θέματα επιμήκυνσης, γιατί, κύριε Μπογδάνο, έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι δεν μπορεί να είμαστε κολλημένοι στην ύφεση κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η χώρα για 5ο χρόνο είναι στην ύφεση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει  να αρχίσουμε να χαράσσουμε και να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.

Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, ξέρω ότι το κάνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νομίζω ότι έχοντας μπροστά τον Αντώνη Σαμαρά, θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.