Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. (2 Νοεμβρίου 2012)
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα, να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, ρωτώντας πόσο ανήσυχος ή πόσο ήσυχος είστε, εν όψει της ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων –και με δεδομένο ότι ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σοβαρές ρωγμές και η ΔΗΜΑΡ αρνείται να ψηφίσει τα εργασιακά μέτρα- αν θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην περάσει το πακέτο των μέτρων και να οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, επειδή είμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή, στην οποία χρειαζόμαστε, αν θέλετε, σημεία και πρόσωπα αναφοράς, χρειαζόμαστε σύμβολα για να σταθούμε όρθιοι, θα σας πω, ότι με βρίσκετε στη Βοιωτία, κοντά στο Ακραίφνιο, όπου περιμένω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο για να εγκαινιάσει, να κάνει την εναρκτήρια λειτουργία, τα «θυρανοίξια» όπως λέμε, σε ένα μικρό και λιτό ναό, ο οποίος έχει ανεγερθεί, εδώ, στη μνήμη ενός ηρωικού αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Σμηναγού Παντελεήμονα Γκέλη, ο οποίος έπεσε το 2006, σε αυτό ακριβώς το σημείο, οδηγώντας ένα μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000.
Σας το λέω, γιατί είναι μια εποχή δύσκολη για όλους μας, όπου νομίζω χρειαζόμαστε πρότυπα και σύμβολα σε αυτόν τον αξιακό κώδικα, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα δύσκολα.
Και έρχομαι τώρα στα δύσκολα… Κοιτάξτε, οι διαδικασίες αυτές, τις οποίες προαναφέρατε, είναι ασφαλώς δύσκολες, καθώς βλέπουμε, ότι ήδη το θέμα της ψήφισης, το χρονικό ορόσημο της ψήφισης των μέτρων ενεργοποιεί διεργασίες μέσα στα κόμματα.
Κύριε Χατζηνικολάου, πιστεύω, ότι τελικά θα πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και αυτή ακριβώς θα είναι το μέτρο των αποφάσεων, που θα ληφθούν από όλους τους συναδέλφους βουλευτές.
Πιστεύω, ότι τα μέτρα θα περάσουν, όχι γιατί κανείς είναι χαρούμενος, που ψηφίζει τα μέτρα, αλλά γιατί τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αναστήλωσης της αξιοπιστίας της χώρας. Για να μπορέσει η χώρα να πάρει τη μεγάλη δόση των 31 δισ. ευρώ και για να ανοίξει ο δρόμος για την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου, τα μέτρα για την ανάπτυξη σε μια Ευρώπη, που αργά, δυστυχώς, θα υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική στα θέματα της δημοσιονομικής κρίσης, ιδίως μετά τις γερμανικές εκλογές, που, όπως ξέρετε, είναι στα μέσα περίπου του 2013.
Εάν δεν το κάνουμε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, φοβάμαι ότι θα χάσουμε μια για πάντα το τραίνο. Και είναι κρίμα για το λαό μας, που εδώ και τρία χρόνια υφίσταται τόσο οδυνηρές θυσίες.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση αυτή, γιατί δεν έχουμε και τον χρόνο. Tο λέω με την έννοια, ότι πολλοί είναι οι συμπολίτες μας, που πιστεύουν ότι το τραίνο έχει ήδη χαθεί και ότι κατ’ ουσίαν μας έχουν βάλει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, από τον οποίο πολύ δύσκολα πλέον, με την πολιτική που ακολουθούμε, θα βγούμε.
Ωστόσο πιστεύω, ότι αυτή είναι μια άχαρη συζήτηση. Την έχουμε ξανακάνει πάρα πολλές φορές. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, τώρα, είναι ορισμένα πρακτικά πολιτικά θέματα, που είναι σημαντικά τις επόμενες μέρες.
Η ψηφοφορία θα γίνει με ένα άρθρο ή θα είναι διαχωρισμένα τα εργασιακά θέματα; Θέλω να πω, πρέπει να κάνει προσπάθεια, κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνηση να διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να ψηφίσει τουλάχιστον το σκέλος, το μεγάλο κομμάτι των μέτρων, με τα οποία έχει ήδη συμφωνήσει; Ή θα την οδηγήσετε, δια της διαδικασίας του ενός άρθρου, που εισηγείται η τρόικα, στο «παρών» ή την αποχή;
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, γνωρίζετε….
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε γιατί ρωτώ, διότι υπάρχει κίνδυνος εκλογών στην περίπτωση αυτή. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να είναι αρραγές.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξεκινήσω, κύριε Χατζηνικολάου, από το τελευταίο. Θεωρώ ότι η προσφυγή σε εκλογές αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο, θα πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα και ενδέχεται να αποβεί καταστρεπτική για τη χώρα.
Όπως επίσης θεωρώ, ότι αυτή η τρικομματική Κυβέρνηση Συνασπισμού με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πολιτική ιστορία της χώρας και αποτελεί πραγματικά μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, η οποία μπορεί και πρέπει να βγάλει τη χώρα σε ξέφωτο.
Άρα, μέχρι το τέλος, μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρώ, ότι είναι καθήκον όλων μας -από τον πολίτη μέχρι το στέλεχος του πολιτικού βίου- να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η κυβέρνηση να επαυξήσει τη συνοχή της, να ενισχύσει την πολιτική αποφασιστικότητά της και να μπορέσει να προχωρήσει και στην ψηφοφορία για τα μέτρα και στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που όπως ξέρετε θα ακολουθήσει, αλλά και σε αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν μετά τα μέτρα και μετά τον προϋπολογισμό.
Επιτρέψτε μου, κύριε Χατζηνικολάου, να σας πω κάτι. Τον τελευταίο καιρό δίνω μια προσωπική μάχη σε όλα τα Διεθνή Φόρα -Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και άλλα όργανα της Νατοϊκής Συμμαχίας, θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ούτω καθεξής- στα οποία συμμετέχω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε τι συνίσταται αυτή η μάχη; Δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται στον σημερινό κόσμο μόνο ως μια χώρα, που έχει οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Τέτοια προβλήματα, κύριε Χατζηνικολάου, είχαν πολλές χώρες στο παρελθόν, όπως η γειτονική μας Τουρκία, η οποία ήταν υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κατάφερε και ξέφυγε και άλλες χώρες, πιθανώς, θα εμφανίσουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Αυτό που πρέπει να αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες της ταυτότητας της Ελλάδας είναι, ότι η Ελλάδα είναι χώρα-κλειδί σε θέματα ασφάλειας για το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της θέσης, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και τις εξαιρετικές Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτει.
Αυτό πρέπει να το «πουλήσουμε», να σας το πω έτσι χοντρά, να το «πουλήσουμε» πολύ ακριβά. Δεν μπορεί να εμφανίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα, που έχει μόνο προβλήματα. Η Ελλάδα είναι χώρα πολύ σημαντική, με στρατηγική σημασία για το διεθνές σύστημα ασφάλειας και ιδιαίτερα για το ατλαντικό σύστημα ασφάλειας.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, με τις περικοπές που τώρα γίνονται στις αμυντικές δαπάνες, φαντάζομαι ότι σε 3, σε 4, σε 5 χρόνια θα έχει ανατραπεί η ισορροπία στην περιοχή.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, βλέπω για παράδειγμα ότι η Τουρκία θα έχει τα επόμενα χρόνια μια αεροπορία υπερσύγχρονη, με περισσότερα από 100 F35 στο Αιγαίο, ενώ αντίστοιχα εμείς μειώνουμε τις παραγγελίες και τις αγορές.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κύριε Χατζηνικολάου, ότι ο σχεδιασμός της νέας δομής, που κάνουμε και θα ανακοινώσουμε μετά τις ψηφοφορίες, στην προοπτική του τέλους Νοεμβρίου, αρχών Δεκεμβρίου, είναι ένας σχεδιασμός, που λαμβάνει υπ’ όψιν τις περικοπές, αλλά αναδεικνύει περισσότερο την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο. Να σας πω και κάτι άλλο;
Στο χέρι μας είναι και έχουμε να κάνουμε ανακοινώσεις στην ευθεία του χρόνου, τη στιγμή που θα το επιτρέψει ο κύριος Πρωθυπουργός, να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε έτσι τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα χρόνια, ώστε να μη χρειαστεί άμεσα η χώρα να εκταμιεύσει χρήματα, διότι αυτήν την ώρα ή στα επόμενα ένα, δύο, τρία χρόνια δεν θα το μπορεί.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ένα εκλεκτό κομμάτι του ελληνικού λαού, και κυρίως προέρχονται από τον κόσμο της εργασίας, τα παιδιά που είναι στις Ένοπλες Δυνάμεις, αγόρια και κορίτσια και κάνουν την καριέρα τους, είναι παιδιά, που προέρχονται από τάξεις εργατών, αγροτών, μικρομεσαία νοικοκυριά, από τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής κοινωνίας.
Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, έχουν απομονώσει τα όποια αιτήματα μισθολογικά ή άλλα, διότι έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες και αναλαμβάνουν τεράστιο βάρος, αλλά το αναλαμβάνουν με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια και είναι προσηλωμένα απολύτως στο καθήκον τους.
Θα το κερδίσουμε το στοίχημα, κύριε Χατζηνικολάου.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, δέχομαι πολλά μηνύματα από φίλους, που μου λένε: Πες στον Υπουργό, ότι θυσιάζουμε την παραμονή μας στο ευρώ, την υγεία, την παιδεία, τις αμυντικές δαπάνες, τις δουλειές μας… με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας.
Έχει νόημα αυτή η παραμονή στο ευρώ; Ενώ ένας άλλος φίλος
-ο Πέτρος από την Κόρινθο- συμπληρώνει εδώ: Πες στον Υπουργό, ότι μας λέει τώρα, ως οραματικό στοιχείο πολιτικό, ότι η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική.
Αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Εμείς δηλαδή καλούμαστε να κάνουμε όλες αυτές τις πολύ σκληρές θυσίες, με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική; Αν δεν αλλάξει;
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, κύριε Χατζηνικολάου, θέλω να πω, ότι ο προβληματισμός των ακροατών σας, που μεταφέρετε, είναι πάρα πολύ σοβαρός.
Δεν είναι καθόλου για πέταμα. Τον έχω και εγώ, αλλά πέραν από τον προβληματισμό, πρέπει να βγούμε στο ξέφωτο και θέλω να σας πω και να σας ξεκαθαρίσω, ότι βλέπουμε όλοι, ότι η Ευρώπη αλλάζει. Μόνο που αλλάζει πολύ αργά.
Θέλω να πιστεύω, ότι το 2013 θα είναι καθοριστικό για αυτές τις αλλαγές, διότι είχαμε τις Ολλανδικές εκλογές, θα έχουμε και τις Γερμανικές εκλογές. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στα διλήμματα του σήμερα, για τα οποία έχει μέχρι σήμερα επιστρατεύσει λύσεις και συνταγές του χθες.
Το ερώτημα είναι, τη στιγμή που θα αλλάξει η Ευρώπη, πού θα είναι η Ελλάδα; Αν είμαστε πεταμένοι απ’ έξω, αν μας έχει πετάξει η φυγόκεντρος στο καθεστώς της δραχμής…
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως, είμαστε ήδη οικονομικά νεκροί λόγω της ύφεσης, όταν θα έρθει η ώρα, την οποία περιγράφετε;
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είμαστε. Είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά πρέπει να περάσουμε και να φύγουμε προς τα μπρος, αν θέλουμε ακριβώς να διασωθεί η χώρα, να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα του ευρώ και από εκεί, την ώρα των αλλαγών, να μπορεί να επωφεληθεί.
Εάν μας πετάξει η φυγόκεντρος έξω, τελειώσαμε. Προς τι τότε οι θυσίες των τριών ετών; Αν δεν μπορέσουμε τώρα να φύγουμε μπροστά στο ξέφωτο, αν δεν μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, προς τι οι θυσίες 3 ετών;
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπουργέ, αν ήσασταν εδώ και βλέπατε τα μηνύματα, που δέχομαι… Για παράδειγμα, θα βλέπατε ένα μήνυμα που έχω πάρει τώρα, που λέει, ότι οι θυσίες γίνονται και πάλι χάρη των τραπεζών.
Έχουν τόσο μεγάλες μαύρες τρύπες, μου γράφει εδώ ο φίλος, που όσα λεφτά και να πάρουν, στην πραγματική οικονομία δεν θα πάει ούτε ευρώ.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, θα σταματήσω και εγώ, για να πω ότι, επίσης, συμφωνώ με ένα πολύ μεγάλο μέρος του προβληματισμού του φίλου, που έστειλε το μήνυμα, εξηγώντας όμως το εξής:
Ελεύθερη οικονομία, ανοιχτή οικονομία, κύριε Χατζηνικολάου, χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Και εδώ απεδείχθη, ότι όντως το τραπεζικό σύστημα έχει μαύρες τρύπες, όπως και σε άλλες χώρες, στην Ισπανία και ούτω καθεξής.
Οι τράπεζες θα πάρουν από το πακέτο αυτό ένα σημαντικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Θα υποχρεωθούν όμως, να μεταγγίσουν ένα σημαντικό μέρος σε ρευστότητα στην αγορά.
Διότι, αν δεν τον κάνουν, υπάρχει μείζον πρόβλημα και με το ρόλο τους στην ελληνική οικονομία και εκεί το κράτος πρέπει να έχει δρακόντεια εποπτεία πάνω στη διαδικασία, με την οποία θα λειτουργήσει η μετάγγιση αυτού του πακέτου.
Θέλω να πω, ότι, κύριε Χατζηνικολάου, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον προβληματισμό του κόσμου. Άλλωστε και εγώ και εσείς προερχόμαστε από τον κόσμο της εργασίας και έχουμε κολλήσει ένσημα για πολλά χρόνια -εγώ 21 χρόνια, πριν πολιτευτώ- στην ελεύθερη οικονομία. Αλλά, θεωρώ ότι παρά τον προβληματισμό, παρά τις ενδείξεις περί του αντιθέτου, είμαστε υποχρεωμένοι να φύγουμε μπροστά.
Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω ή δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Θα τελειώσει ο τόπος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε αυτό το βάρος.
Ίσα – ίσα, πρέπει να αναλάβουμε το βάρος του κόστους της ψήφισης αυτών των μέτρων, για να μπορέσει η χώρα να φύγει μπροστά. Και μπορεί η χώρα να φύγει μπροστά.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δώστε μου μια σαφή απάντηση, για το αν πρέπει να διευκολυνθεί στην ψηφοφορία η ΔΗΜΑΡ.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, πρέπει να σας πω. ότι αυτό με προβληματίζει και εμένα έντονα. Εγώ θέλω και τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση.
Είναι ένα θέμα, το οποίο έχω θέσει στην κυβέρνηση, και ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξαντλήσει και θα εξαντλήσει ακόμα περισσότερο κάθε δυνατό μέσο, κάθε δυνατό τρόπο πειθούς για να μπορέσουν και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι να είναι στην κυβέρνηση, γιατί είναι πολύτιμη και ιστορική η συνεισφορά τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα εθνικής σωτηρίας του τόπου.
Αυτό νομίζω είναι πολιτική πεποίθηση και του Πρωθυπουργού και όλων μας. Γι’ αυτό θεωρώ πως τα επόμενα 24ωρα θα είναι πάρα πολύ κρίσιμα από την πλευρά αυτών των πολιτικών διεργασιών.
Και μια κουβέντα ακόμη, κύριε Χατζηνικολάου. Αν κοιτάξουμε το χάρτη γύρω μας, θα δούμε ότι η περιφέρεια στην οποία ανήκουμε, η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική χαρακτηρίζεται από υψηλή επικινδυνότητα, μεγάλη αστάθεια και ρευστότητα. Κοιτάξτε, τι γίνεται στη Συρία. Κοιτάξτε τα προβλήματα της Τουρκίας με ένα ενδεχόμενο κουρδικό κράτος. Κοιτάξτε, πώς αποσταθεροποιεί η Συρία το Λίβανο και την Ιορδανία. Κοιτάξτε το μεταβατικό στάδιο της Αιγύπτου και της Λιβύης και ούτω καθεξής.
Η μόνη χώρα που δεν έχει αποικιακό παρελθόν, που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που έχει αναπτύξει σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, με το Ισραήλ και με όλους είναι η Ελλάδα.
Λοιπόν, ήρθε η ώρα, αφού τελειώσουμε με τα οικονομικά μέτρα να αναβαθμίσουμε και να κάνουμε σημαία τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος και να ζητήσουμε για αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα να βγει στο προσκήνιο, να υποστηριχθεί και να είναι περισσότερο σεβαστή από φίλους και συμμάχους.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας διαβάζω μήνυμα, πολύ σκληρό μήνυμα και για τη δημοσιογραφία και για την πολιτική, του φίλου Στράτου, ο οποίος μου λέει: Σχετικά με αυτά που λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος και εσείς, είμαι στα 54, με δυο πτυχία, άνεργος τα 4 τελευταία χρόνια, η σύζυγός μου, άνεργη, τα τελευταία 2 χρόνια. Τι πρόκειται να αλλάξει για εμένα με τα νέα μέτρα και πότε; Ίσως στην άλλη ζωή, μου γράφει.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ σκληρό, κύριε Χατζηνικολάου, αλλά είναι αληθινό.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ενώ ένας άλλος φίλος, ο Σπύρος μου γράφει, ότι η συζήτηση, που κάνετε, είναι συζήτηση από την ασφάλεια της υπάρξεως μεσημεριανού φαγητού. Έχουμε μπει σε τέτοια φάση πραγμάτων, κύριε Υπουργέ.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω και το βλέπω, κύριε Χατζηνικολάου. Και τα δύο μηνύματα είναι σκληρά, αλλά είναι απολύτως αληθινά.
Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να αφήσουμε στο βήμα σημειωτόν, στο νεκρό σημείο την κοινωνία, όταν έχει έρθει σε αυτήν την έσχατη κατάσταση ένδειας; Μπορούμε;
Εγώ βλέπω, ξέρετε όλοι αυτοί οι φίλοι, που έχουν στείλει τα μηνύματα ανήκαν μέχρι πρότινος σε αυτό που ονομάζαμε μεσαία τάξη, που είχε προγραμματίσει τη ζωή της, είχε πάρει ένα δάνειο στεγαστικό, είχε πάρει ένα δάνειο για ένα εξοχικό σπίτι. Αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν τρέξουμε προς τα μπρος, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία.
Η μεσαία τάξη αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να την διασώσουμε πάση θυσία. Σας το λέω με πολύ μεγάλη αγωνία.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ενδεχόμενο να κάνουμε τις θυσίες και να βρεθούμε και εκτός Ευρώπης σε 6 μήνες ή σε ένα χρόνο το αποκλείετε; Αυτό είναι ένα επιχείρημα όλων, όσοι υποστηρίζουν τη λύση της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, εάν συνεχίσουμε έτσι, όπως το προγραμματίζει και το εφαρμόζει ο Σαμαράς, πιστεύω ότι αυτός ο κίνδυνος δεν θα υπάρξει.
Αλλά να σας πω κάτι, ακούω περί προγραμματισμού, περί δραχμής κλπ. Κανείς δεν έχει βγει να μιλήσει για δραχμή. Ακούω να υποτονθορύζουν δεξιά και αριστερά, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει βγει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση, απαντώντας στο τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, με τα φάρμακα, με τα ιατρικά αναλώσιμα και ούτω καθεξής. Για να μας πει: Να η συνταγή, να το πακέτο προτάσεων, οι οποίες είναι δουλεμένες και οι οποίες κατοχυρώνουν τη χώρα και το συμφέρον του ελληνικού λαού για να πάμε στη δραχμή.
Θεωρώ, κύριε Χατζηνικολάου, ότι αυτό θα αποτελέσει εθνικό αυτοχειριασμό. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου, είμαι από εκείνους, που επιμένουν, παρότι αντιλαμβάνομαι τα τεράστια προβλήματα και ιδίως τις τεράστιες κοινωνικές παρενέργειες, ότι πρέπει να τρέξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, και να φύγουμε προς τα μπρος.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτήν την προοπτική πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι. Για αυτό είναι πολύ κρίσιμα τα 24ωρα, που θα ακολουθήσουν και αναλαμβάνουμε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη στην πλάτη μας.
Και πρέπει, κύριε Χατζηνικολάου, να την φέρουμε σε πέρας. Γιατί η χώρα έχει μέλλον. Και όπως σας είπα, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, έχει μέλλον, το οποίο δεν βασίζεται τόσο σε λογιστικά βιβλία όσο βασίζεται στη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση, στις άρτιες Ένοπλες Δυνάμεις, για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει τεράστιες θυσίες.
Λοιπόν, αυτόν τον «πλούτο» που έχουμε, πρέπει να τον εκμεταλλευθούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μπορούμε να το κάνουμε με μεγάλες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν μια προϋπόθεση: Να πατήσουμε σε μια πιο στέρεα δημοσιονομική και οικονομική βάση.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά την αρμοδιότητά σας και μου το έχουν στείλει πάρα πολλοί φίλοι. Με ρωτούν, αν θα δεχθούμε τελικά τον βαρύ οπλισμό, που μας προσφέρουν δωρεάν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, για αυτό το θέμα θα κληθεί σε λίγο να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μια μεγάλη πρόταση δωρεάς, που αφορά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δηλαδή πεζικού. Αφορά και άρματα μάχης τύπου Abrams, αλλά και άλλο υλικό το οποίο αποσύρουν από το Αφγανιστάν κυρίως, αλλά και από το Ιράκ.
Αυτήν τη στιγμή, έχω δώσει τις εντολές στα επιτελεία, παίρνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να δουν τι κόστος θα υπάρξει για τις όποιες απαραίτητες μετασκευές αυτού του υλικού, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στα δικά μας στρατηγικά και στρατιωτικά ζητούμενα.
Θα απαντηθεί πολύ γρήγορα αυτό το ερώτημα, για να μπορέσουμε να πάμε το θέμα στο ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια στη Βουλή των Ελλήνων, στις αρμόδιες επιτροπές -Επιτροπή Εξοπλισμών και Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- ώστε να μπορέσουμε, εκεί, να πάρουμε τις αποφάσεις.
Θεωρώ, κύριε Χατζηνικολάου, ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε αυτή την πρόταση εύκολα, αλλά πρέπει να την μελετήσουμε πολύ, να δούμε το κόστος της και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να αποφασίσουμε.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλημέρα σας.
Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την καλημέρα μου, κύριε Χατζηνικολάου. Εγώ ευχαριστώ.