Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. (20 Νοεμβρίου 2012)
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ Ε.Ε.) στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαρόνης, Catherine Ashton.
Στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:
- Θέματα κοινής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας των χωρών της Ε.Ε.
- Η θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας (Pooling and Sharing), που θα αποβλέπει στη συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με στόχο την ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της Συνόδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Και σε αυτό το συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα, τα οποία τέθηκαν και συζητήθηκαν.
Στη διάρκειά του είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες, για να μπορέσει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει και έναν ολοκληρωμένο θεσμικό βραχίονα για την άσκηση αμυντικής πολιτικής και για την άσκηση πολιτικής ασφάλειας.
Ζητήσαμε να υπάρξει πλήρης προπαρασκευή, ώστε να πετύχει τα αποτελέσματά της η Σύνοδος Κορυφής του 2013, που όπως έχει αποφασιστεί και εξαγγελθεί θα είναι μια Σύνοδος, που θα ασχοληθεί και με θέματα ασφάλειας και με θέματα αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακούσαμε με προσοχή τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ήρθε για να ενημερώσει το συμβούλιο Υπουργών Άμυνας για θέματα αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήσαμε και εκεί να υπάρξει επιτέλους μια ενιαία πολιτική για μια ενιαία αμυντική και στρατιωτική βιομηχανία στην ενωμένη Ευρώπη, ώστε να μην παρατηρείται αυτός ο κατακερματισμός στα οπλικά συστήματα, που παράγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέρα από αυτό, κάναμε ουσιαστική παρέμβαση, για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής, Σομαλία και γειτονικές χώρες, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της πειρατείας και να προστατευθεί η ελληνικών συμφερόντων διεθνής εμπορική ναυτιλία».