Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στο σταθμό ALPHA RADIO και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πιτταρά. (1 Ιουλίου 2013)



Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Πιτταρά, και σε εσάς και στους ακροατές σας. Καλό μήνα, καλή εβδομάδα.
Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να είστε καλά. Πολιτισμός σημαίνει φως. Ελπίζω εσείς που μπήκατε να μην μπήκατε επειδή είδατε φως, να μπείτε με τα μπούνια που λένε και να αφήσετε και έργο.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που τέθηκε θέμα αλλαγής τομέα κυβερνητικής ευθύνης ήταν επιλογή μου να είμαι στο Πολιτισμού και στο Αθλητισμού.
Γιατί πιστεύω ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους και χαλεπούς καιρούς των μνημονίων και των περιορισμών των δημοσιονομικών μπορεί κανείς αν επιστρατεύσει τους σωστούς ανθρώπους από τον χώρο του πνεύματος και των τεχνών να κάνει πράγματα.
Γιατί ξέρετε, κύριε Πιτταρά, τα πάντα δεν μεταφράζονται σε χρήμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν διαχρονικές αξίες, τον ιστό των οποίων πρέπει να ξανάβρούμε. Αυτά κράτησαν τον τόπο όρθιο στις συμπληγάδες της ιστορίας κάτω από πολύ πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Βέβαια πρέπει να βρείτε όμως όχι μόνο εσείς και οι συνάδελφοί σας του ΠΑΣΟΚ, να βρείτε και την ταυτότητά σας. Γιατί είδαμε και ακούσαμε πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό με αφορμή βεβαίως τις δηλώσεις Βορίδη και την επίθεση στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνετε τώρα μια προεισαγωγή στο πολιτικό θέμα.
Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κάνω μια εισαγωγή γιατί σας άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εχθές στο Συνέδριο να ενστερνίζεστε εν μέρει αυτό τον προβληματισμό, προβληματισμό που άκουσα και από άλλα μεσαία και απλά στελέχη του κόμματος οι οποίοι ένιωσαν μια αμηχανία από όλη αυτή την ιστορία.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι. Τον προβληματισμό τον ενστερνίζομαι διότι εκφράζεται από ένα μέρος της κοινωνικής μας βάσης.
Από την άλλη όμως πλευρά θα σας πω ότι το μείζον διακύβευμα και το είπα και εχθές αυτό, δεν είναι αυτός ο προβληματισμός. Το μείζον διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι πως θα σωθεί και θα ανασυγκροτηθεί η χώρα.
Και θα σας πω ξεκάθαρα, κύριε Πιτταρά, εγώ που από τα 17,5 μου χρόνια είμαι στις τάξεις της νεολαίας τότε της Νέας Δημοκρατίας, μετά προχώρησα στο κόμμα - βεβαίως μεσολάβησε ένα διάστημα 21 ετών που ήμουν στην ελεύθερη οικονομία - λοιπόν εγώ που είμαι από τα εφηβικά μου χρόνια στη Νέα Δημοκρατία θα σας πω ότι ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να κάνει αυτές τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Άρα χρειαζόμαστε εξ ορισμού συνθέσεις, συναινέσεις, χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να προχωρήσουν μαζί.
Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Προφανώς, αλλά και ο απλός Νεοδημοκράτης θα πει ναι αλλά μην ξεχάσουμε τώρα και το παρελθόν μας. Δηλαδή υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι ο Βορίδης καλά τα είπε.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πιτταρά, προσέξτε. Καταρχήν εγώ δεν αντιδικώ με συναδέλφους μου. Και ο κος Βορίδης και ο κος Κακλαμάνης και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και αξιόλογα στελέχη με τους οποίους συμπορευόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο καθένας με τους δικούς του αγώνες και τη δική του προσφορά, είπαν αυτά που πίστευαν.
Άλλωστε, κύριε Πιτταρά, το Συνέδριο αυτό το νόημα έχει. Δηλαδή θα ανακαλύψουμε τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», το βάζω μέσα σε εισαγωγικά, και χρησιμοποιώ μια έκφραση πολύ οικεία στην αριστερά του παρελθόντος. Θα τον χρησιμοποιήσουμε τώρα εμείς η κεντροδεξιά; Όχι βέβαια.
Έπρεπε να ακουστούν απόψεις και ακούστηκαν. Με αφορμή αυτές τις απόψεις σας λέω ότι το μείζον διακύβευμα δεν είναι αυτό. Το μείζον διακύβευμα είναι πως θα σωθεί η χώρα και για να σωθεί η χώρα χρειαζόμαστε συνθέσεις, συναινέσεις, συνέργειες, συμπράξεις.
Από την άλλη πλευρά είπα και εχθές και δεν διστάζω να επαναλάβω και σήμερα στην εκπομπή σας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε τον εαυτό μας.
Η κάθε παράταξη έχει την άποψή της για το πολιτικό γίγνεσθαι, για το πολιτικό σύστημα, για την πολιτική ιστορία του τόπου, για τις πολιτικές φυσιογνωμίες που κυριάρχησαν και άφησαν την σφραγίδα τους με τα αρνητικά τους και τα θετικά τους. Και εμείς ως κεντροδεξιά παράταξη έχουμε την άποψή μας και επιπλέον το κάθε στέλεχος έχει και το δικό του προσωπικό στίγμα.
Αλλά τονίζω, καλά αυτά. Αυτό που προέχει είναι να ανασυγκροτηθεί και να αναταχθεί η χώρα. Και αυτό επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς ηγούμενος μιας Κυβέρνησης με νούμερο δύο το Βαγγέλη Βενιζέλο στην οποία μετέχουν σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από κοινού προσπαθούμε ακριβώς να απαλείψουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν μου λέτε τώρα; Επειδή άκουσα χθες τον κύριο Σαμαρά να επαναλαμβάνει ..
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι ακόμα. Όσο υπήρχε η ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση είχε την εικόνα μιας κυβερνήσεως ευρύτερης συνεργασίας. Τώρα βεβαίως, τώρα που δεν είναι η ΔΗΜΑΡ, έχουμε συνάψει έναν πολιτικό γάμο με το ΠΑΣΟΚ.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αταίριαστο.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε, για ένα μέρος της κομματικής και κοινωνικής μας βάσης, βλέπω ότι στο μέρος αυτό υπάρχει αυτή η αντίδραση.
Σου λέει, μήπως είναι γάμος αταίριαστος; Άλλα ελέγοντο στο παρελθόν. Κοιτάξτε. Δεν είναι ψέμα. Βεβαίως στο παρελθόν αυτοί οι δύο ιστορικοί πολιτικοί σχηματισμοί που προέκυψαν μετά τη μεταπολίτευση, βρέθηκαν αντίπαλοι, συγκρούστηκαν με σφοδρότητα και πολλές φορές με ακραία επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.
Και επιτρέψτε μου να πω, εδώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ευθύνες, ανάλογα με το πόσο κυβέρνησε ο καθένας και το τι έκανε όταν ήταν κυβέρνηση.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εντάξει, απλά τώρα αυτό που συζητάμε είναι, γιατί να γίνει αυτό τώρα; Ποια ήταν η σκοπιμότητα; Δηλαδή, όταν έχουν συμπληρωθεί 5 μέρες από τον ανασχηματισμό και υποτίθεται ότι …
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά έχουν τα Συνέδρια. Κοιτάξτε να δείτε…
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πηγαίνετε σε ένα γάμο που και εσείς λέτε ότι είναι αταίριαστος. Προχωρήστε λοιπόν.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ δεν είπα ότι είναι αταίριαστος. Εγώ είπα κάτι άλλο. Εγώ είπα ότι αυτός ο «γάμος» πρέπει να πετύχει. Πρέπει να πετύχει αυτή η κυβέρνηση και είπα ότι υπάρχει μία μερίδα της εκλογικής βάσης που πιστεύει ότι ο «γάμος», αυτός είναι αταίριαστος, επικαλούμενοι την ιστορική αντιπαλότητα που υπήρχε στο παρελθόν.
Εγώ να σας το πω διαφορετικά;
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα λεπτό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε;
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή έχουμε 30 δευτερόλεπτα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, επιτρέψτε μου γιατί είναι σημαντικό αυτό που θέλω να πω. Ακούστε. Η δική μου γνώμη είναι πεντακάθαρη. Η συνεργασία αυτή πρέπει να πετύχει.
Και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και εμείς της Νέας Δημοκρατίας, και οι άλλοι του ΠΑΣΟΚ, για να πετύχει αυτή η συνεργασία.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεκτό. Ένα τελευταίο ερώτημα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να αφήσουμε κύριε Πιτταρά και γέφυρες προς όλες τις πλευρές, διότι εγώ για παράδειγμα δεν θέλω να κόψουμε τους δεσμούς και το διάλογό μας με τη ΔΗΜΑΡ.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πού αναφέρεστε τώρα; Στη Νέα Ελλάδα;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι στη ΔΗΜΑΡ.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η Νέα Ελλάδα θα είναι ο νέος ο φορέας της κεντροδεξιάς;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν είμαι αρμόδιος να το πω εγώ και δεν το ξέρω. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία πολύ μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που ενδιαφέρονται στο να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, που ενδιαφέρονται η Ελλάδα να έχει μία σημαντική θέση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να έχει άποψη, να ξαναχτιστεί η Ελλάδα από την αρχή, να είναι μία Ελλάδα με ανταγωνιστικότητα, μία Ελλάδα με δύναμη, μία Ελλάδα που θα αναδεικνύει τον πολιτισμό ως την αιχμή του δόρατος, μία Ελλάδα που θα βρει μία νέα παραγωγική βάση, με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, οι διαφημίσεις είναι πάνω από το κεφάλι μου απειλητικές και οι ειδήσεις επίσης.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελειώνω. Όποιος θέλει να βοηθήσει, γιατί να μην είναι μαζί μας;
Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνομιλία. Καλημέρα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.