Εκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» που διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη στις ΗΠΑ. (25 Σεπτεμβρίου 2013)



Η έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections»), που διοργανώνουν στις Η.Π.Α το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη, αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό εγχείρημα που έχει σκοπό να προβάλει σε δυο από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα διεθνώς την πλούσια βυζαντινή κληρονομιά της χώρας μας, την ιδιαίτερη ταυτότητα του Ελλαδικού χώρου ως τμήματος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις της έρευνας για τις βυζαντινές αρχαιότητες στις οποίες συνετέλεσε αποφασιστικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.
«Σε λίγες ημέρες η συναρπαστική ιστορία του Βυζαντίου θα ξετυλιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά μουσεία», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα παρευρεθεί στα επίσημα εγκαίνια στις 2 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη τής Ουάσινγκτον, όπως άλλωστε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη. Και συνέχισε ο υπουργός: «Εχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την έκθεση. Θα μοιραστούμε με τους Αμερικανούς φίλους, αλλά και με το διεθνές κοινό, τον θαυμασμό απέναντι σε διάσημα, αλλά και σε άγνωστα αριστουργήματα που αυτή η καταλυτική ιστορική περίοδος μας άφησε. Αλλά και θα διδαχθούμε για άλλη μια φορά από αυτή. Παρακολουθώντας τη μετάβαση από την αρχαιότητα σε μια νέα εποχή, την αντοχή, ύστερα, του πυρήνα της Ελληνικότητας μέσα στην πολυπολιτισμική ταυτότητά του Βυζαντίου, καθώς και τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο ο βυζαντινός πολιτισμός αφομοίωσε επιρροές από τη Δύση και την Ανατολή, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι δυνατός υπήρξε ο Ελληνισμός όταν, τηρώντας τις αρχές του, τόλμησε συγχρόνως να είναι ανοιχτός απέναντι στο νέο, το διαφορετικό. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα της έκθεσης διασώθηκαν από περιόδους κρίσεων της βυζαντινής ιστορίας. Όπως ακριβώς και η ελπίδα».
Θέλοντας να επισημάνει την επιβίωση του βυζαντινού πολιτισμού στην Ελληνική ιστορία στο διάβα των αιώνων, το ΥΠΠΟΑ, με την ευκαιρία της έκθεσης, είχε καλέσει προ μηνών Αμερικανούς δημοσιογράφους που εκπροσωπούν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα τα οποία ειδικεύονται στον πολιτισμό αλλά και στον τουρισμό, για να τους ξεναγήσει σε μουσεία και μνημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο τού Μυστρά και της Μονεμβασιάς.
Ανάλογες επαφές θα γίνουν πλέον στις ΗΠΑ. Στις 6 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ενώ το ίδιο μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη και ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάς θα κάνουν τις εναρκτήριες διαλέξεις της διοργάνωσης.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίτομο κατάλογο. Ο πρώτος τόμος εξετάζει βασικές πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού, οι οποίες ορίζουν και τους θεματικούς άξονες της έκθεσης, και παρουσιάζει με ερμηνευτικό τρόπο τα εκθέματα. Ο δεύτερος τόμος εξετάζει τις πόλεις και την ύπαιθρο χώρα του Ελλαδικού χώρου κατά τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και τη διάσωση και προβολή των βυζαντινών αρχαιοτήτων στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από το έργο των βυζαντινών μουσείων και συλλογών. Τα κείμενα και των δυο τόμων υπογράφουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους στον τομέα των βυζαντινών σπουδών.