Εθνικό διάλογο για τον πολιτισμό προτείνει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος εισάγοντας νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία. (12 Νοεμβρίου 2013)



Πρόσκληση σε εθνικό διάλογο για τον πολιτισμό απηύθυνε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης του σχεδίου νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
Το σχέδιο νόμου, που ενσωματώνει στο Εθνικό δίκαιο δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2011/77/ΕΕ και Οδηγία 2012/28/ΕΕ), επιτυγχάνει σημαντικές βελτιώσεις στο υπάρχον νομικό καθεστώς, εξισορροπώντας (έως ένα βαθμό) την προστασία των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων με αυτή των δημιουργών και διευκολύνοντας την ψηφιοποίηση και διάθεση στο κοινό για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς των συλλογών βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων κινηματογραφικής ή ακουστικής κληρονομιάς και δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών- εκτελεστών, αλλά και των φωνογραφημάτων των δισκογραφικών εταιριών, από 50 σε 70 έτη. Η ρύθμιση αυτή θα βοηθήσει τους καλλιτέχνες να αυξήσουν τα έσοδά τους, ιδιαίτερα, όπως επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «μετά από μια ηλικία κατά την οποία τα έσοδα αυτά συνήθως ελαττώνονται». Επίσης δίδεται η δυνατότητα σε πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς να ψηφιοποιήσουν τα λεγόμενα «ορφανά έργα» που βρίσκονται στις συλλογές τους και να τα καταστήσουν προσβάσιμα από το κοινό για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και μόνο.
Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι: «Κανένας ιδιωτικός φορέας δεν πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση “ορφανών έργων”. Όλοι θα ελέγχονται από το Δημόσιο. Και πρόθεσή μου είναι», τόνισε, «και η δημόσια ραδιοτηλεόραση να έχει ρόλο στα ζητήματα ψηφιοποίησης».
Επίσης ανακοίνωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε εναντίον της πειρατείας στο διαδίκτυο. Θέλουμε τη συνεργασία σας για ένα νομοθετικό δίχτυ προστασίας των καλλιτεχνών, που όμως προϋποθέτει και την άρση του απορρήτου, (όταν είναι, κατά νόμον, απαραίτητο), ώστε να εντοπίζουμε τον παραβάτη. Όχι τον περιστασιακό , αλλά τον συστηματικό. Την κατ’ επάγγελμα ασκούμενη πειρατεία».
Εστιάζοντας εξάλλου στην αποθησαύριση τού μουσικού μας παρελθόντος, «το Eλληνικό τραγούδι», είπε, «είναι μέρος της πολιτικής και της κοινωνικής ιστορίας του τόπου μας, είναι μέρος της προσωπικής ιστορίας του καθενός μας. Επιχειρούμε να βρούμε τρόπους για την πλήρη και ενιαία καταγραφή και διάσωση της εθνικής μας δισκογραφίας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού τόνισε ότι «πριν απ’ όλα μας ενδιαφέρει η προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών», επισήμανε ότι «αυτό δεν πρέπει να δημιουργήσει αντίθεση με την προστασία άλλων ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας. Την κρίση την υφίστανται και οι μικροκαταστηματάρχες. Γι’ αυτό σάς καλώ σε μια επιτροπή διαλόγου για τον καθορισμό κοινά αποδεκτών αμοιβών, που θα δικαιώνουν τους καλλιτέχνες, δίχως να εξουθενώνουν τους μικρομεσαίους. Σας καλώ, επίσης, σε ένα γενικότερο διάλογο για τον πολιτισμό, στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, η χώρα μας χρειάζεται συνθέσεις. Ο πολιτισμός δεν είναι για μας μια πολυτέλεια, είναι η ταυτότητα και η αξιοπρέπειά μας. Είναι επιπλέον εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου. Τουρισμός χωρίς πολιτισμό -αρχαίο, αλλά και σύγχρονο- δεν μπορεί να υπάρξει».
Και αναφέρθηκε στην έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη τής Ουάσινγκτον, καθώς και σε εκείνη με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που θα ακολουθήσει σε Καναδά και ΗΠΑ ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 2014 από το Τορόντο. Μια έκθεση που θα ταξιδέψει και σε πόλεις όπου, όπως είπε ο υπουργός, «οργιάζει η σκοπιανή προπαγάνδα. Και έτσι θα αποτελέσει μια αποστομωτική απάντηση σε ανιστόρητους και ανόητους που πασχίζουν να οικειοποιηθούν ένα μέρος της ιστορίας των Μακεδόνων βασιλέων».
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε: «Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν υποστεί από την κρίση δραματικά πλήγματα. Ότι το ποσοστό των ανέργων είναι ανάμεσά τους πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σε άλλους τομείς. Αλλά στον αγώνα που καταβάλλουν, στις διακρίσεις που επιτυγχάνουν, βλέπω ήδη ένα χαμόγελο. Σας καλώ αυτό το χαμόγελο να το κάνουμε πλατύτερο».