Προσκλητήριο εθνικού διαλόγου για τον πολιτισμό απηύθυνε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ποιοι φορείς συμμετέχουν στην επιτροπή για την πνευματική ιδιοκτησία. (21 Νοεμβρίου 2013)



Προσκλητήριο εθνικού διαλόγου για τον πολιτισμό απηύθυνε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατά τη διάρκεια τής σημερινής συζήτησης του νομοσχεδίου της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας.
«Ο πολιτισμός μας ενώνει. Είναι η εθνική μας ταυτότητα και αξιοπρέπεια, η εθνική αυτοσυνειδησία», είπε ο υπουργός μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για το σχέδιο νόμου, με το οποίο εντάσσονται στο εθνικό μας δίκαιο δυο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες παρατείνεται κατά 20 έτη η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών και των παραγωγών φωνογραφημάτων και αξιοποιούνται τα «ορφανά έργα» για μορφωτικούς σκοπούς. Και, αφού πρόσθεσε ότι «ο πολιτισμός είναι, επιπλέον, εργαλείο ανάπτυξης και εξωτερικής πολιτικής», ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη προβολή που θα έχει η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο» σε Καναδά και ΗΠΑ, «προβολή που αποτελεί μια θαυμάσια απάντηση στη σκοπιανή προπαγάνδα».
Και ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέχισε: «Η Ελλάδα χωρίς τον πολιτισμό στις αποσκευές της είναι –για να παραφράσω τον ποιητή- ένα αδειανό πουκάμισο. Γι’ αυτό σάς καλώ σε ανοιχτό διάλογο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, που θα αντιμετωπίσει όλα τα σχετικά θέματα στο πεδίο της εθνικής στρατηγικής. Ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση».
Ήδη, ανήγγειλε ο ίδιος, σε λίγες μέρες θα συσταθεί η επιτροπή διαλόγου που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, των υποχρεώσεων των χρηστών και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Στην επιτροπή, που θα τελεί υπό το συντονισμό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εξής φορέων: ΑΕΠΙ, «Αθηνά», «Αυτοδιαχείριση», GEA (εκπρόσωποι των φορέων Grammo, «Ερατώ», «Απόλλων»), «Διόνυσος», Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος.
Ο υπουργός δήλωσε ότι ο κατάλογος των συμμετεχόντων δεν έχει κλείσει. Και ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις απ’ όλες τις πτέρυγες. Πρόσθεσε δε ότι η επιτροπή θα έχει χρονοδιάγραμμα δυο μηνών από τη σύστασή της. «Μετά θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της προτάσεις της, οι οποίες θα υποδείξουν τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις μας. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, ένα βήμα που σας καλώ να κάνουμε μαζί», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και πρόσθεσε:
«Η κρίση επέφερε βαθιά πλήγματα στον πολιτισμό. Η ανεργία εδώ διαπιστώνεται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι σε άλλους επαγγελματικούς χώρους . Όμως οι Έλληνες καλλιτέχνες διακρίνονται και εντός της χώρας και στο εξωτερικό. Και πρέπει να παραδεχθούμε, ότι σε πολλές περιπτώσεις διακρίνονται και ερήμην του κράτους. Σκοπεύουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς που θα ισχυροποιήσει την προστασία των ανθρώπων του πολιτισμού. Οφείλουμε, όμως, παράλληλα, να προφυλάξουμε και τους μικροκαταστηματάρχες, ώστε να μη δούμε περισσότερα ρολά να κατεβαίνουν. Αυτός ο νέος άξονας ισορροπίας είναι η πρόκληση, είναι η πρόσκλησή μας, είναι το έργο της επιτροπής».
Μιλώντας, εξάλλου, για το θέμα που προέκυψε με τη χρήση εκτελέσεων τού Εθνικού Ύμνου σε συνδυασμό με διαφημίσεις στο διαδίκτυο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε:
«Ο Εθνικός Ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες, που αναγνώρισαν το λάθος τους. Και σας διαβεβαιώ ότι λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».