ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2014. (6 Δεκεμβρίου 2013)



Είναι ένας πολύ δύσκολος Προϋπολογισμός, έκτακτης ανάγκης, που είναι όμως ταυτόχρονα το μόνο όχημα για να βγει η χώρα από την κρίση.
Η υπερψήφισή του είναι απαραίτητη γιατί είναι η μόνη λύση για την ανασυγκρότηση και σωτηρία της χώρας.
Αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τη χώρα σε εθνικό αδιέξοδο.
Αυτά που πέτυχε η Κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και ιδιαίτερα το πρωτογενές πλεόνασμα δίνουν στη χώρα την απαραίτητη στέρεα βάση για να διαπραγματευτεί σκληρά. Και αυτό κάνει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο.
Εθνικός στόχος είναι να βγούμε από το μνημόνιο με μια Ελλάδα ανταγωνιστική και παραγωγική.
Τα πρώτα αποτελέσματα από το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι η Κυβέρνηση κινείται σωστά και επιτυγχάνει.
Η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα.
Η συζήτηση που γίνεται στο Κοινοβούλιο, με την συμμετοχή συναδέλφων της συμπολίτευσης για τα θέματα της φορολογίας είναι υγιής. Είναι όμως άδικο να προσωποποιείται. Γιατί, βλέπω στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης ερμηνείες του τύπου ότι η συζήτηση έχει στόχο τον δείνα υπουργό
Η αλήθεια είναι ότι ο σφυγμός της καθημερινής ζωής, δεν διαμορφώνεται με βάση τους μέσους όρους. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δυσβάσταχτη φορολογία λόγω των εκτάκτων αναγκών. Τα εκκαθαριστικά έπεσαν μαζεμένα το 2013 και έγιναν ένα πολύ βαρύ φορτίο για το μικρομεσαίο νοικοκυριό.
Είναι αλήθεια όμως, από την άλλη πλευρά ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη συνείδηση και του βάρους που σηκώνει η ελληνική οικογένεια και της δραματικής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί. Γι’ αυτό ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο δίνουν την μάχη για να μειωθούν όσο είναι δυνατόν κάτω από αυτές τις έκτακτες συνθήκες οι απώλειες του εισοδήματος, ιδιαίτερα της μικρομεσαίας οικογένειας.
Η οικονομική κρίση και οι περικοπές έχουν καταφέρει και στον Πολιτισμό οικονομικά πλήγματα. Ωστόσο, γίνονται πράγματα σημαντικά, που οφείλονται στο πείσμα, το ταλέντο, το όραμα και τη φαντασία των Ελλήνων δημιουργών, που διακρίνονται και βραβεύονται διεθνώς( πχ κινηματογράφος)
Προχωρούμε στο χώρο του Πολιτισμού σε θεσμικές, αναπτυξιακού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ αυτών:

• Νέο ωράριο (8 π.μ. – 8μ.μ.) σε όλους τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μεγάλα μουσεία.
• Νέο πολιτιστικό marketing, με νέα προϊόντα και νέα και περισσότερα πωλητήρια
• Νέοι τρόποι προβολής του Πολιτισμού στο διαδίκτυο
• e-ticketing για τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μεγάλα μουσεία
• Δυνατότητα λειτουργίας πέραν του ωραρίου για οργανωμένη χρήση, με την προϋπόθεση συμφωνίας με τους χρήστες (πχ κρουαζίερες) που πληρώνουν τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα και τις επιπλέον αμοιβές του προσωπικού.
• Νέο νομοθετικό καθεστώς για την δημιουργία και λειτουργία των θεάτρων.
• Εθνικός διάλογος για νέα νομοθετική ρύθμιση για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα, ώστε και οι δημιουργοί να έχουν εισόδημα και να μην «στραγγαλίζονται» από τις εισπρακτικές μεθόδους οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και καταστηματάρχες.

Μεγάλη είναι η συμβολή του Πολιτισμού και στα εθνικά θέματα.
Ο Πολιτισμός μας δεν είναι μόνο η ταυτότητα και η αξιοπρέπειά μας αλλά και πολύτιμο εργαλείο για να υποστηρίξουμε τα εθνικά μας θέματα.
Παράδειγμα, η έκθεση με τίτλο «Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο» δίνει την καλύτερη απάντηση στην Σκοπιανή προπαγάνδα για τη ελληνικότητα των Μακεδόνων.
Ο Πολιτισμός δίνει την δική του μάχη σε δύσκολες μέρες. Και θα την κερδίσει. Από τα πρώτα βήματα της ανάκαμψης η ενίσχυση του Πολιτισμού θα αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.