Έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων πρόκειται να γίνει στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. (28 Απριλίου 2014)



Την ώρα που το αμερικανικό κοινό και ο τύπος υποδέχονται με ενθουσιασμό την έκθεση για τον Ελληνικό κόσμο τού Βυζαντίου, που εγκαινιάστηκε στις 8 Απριλίου στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, μια νέα φιλόδοξη έκθεση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δρομολογείται σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ.
Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, συμφωνήθηκε να εκτεθεί εκεί ένα μέρος από τα ευρήματα τού Ναυαγίου των Αντικυθήρων.
Τον Ιούνιο, διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ υπό την Γενική Γραμματέα κα Λίνα Μενδώνη θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με την ηγεσία και τα τεχνικά κλιμάκια του περίφημου μουσείου. Η φιλοδοξία είναι η έκθεση αυτή να είναι η πρώτη που θα υποδεχθεί το αμερικανικό και διεθνές κοινό στη Δυτική Πτέρυγα τής Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον μετά την ανακαίνισή της το 2016.
Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος, η έκθεση του Ελληνικού κόσμου του Βυζαντίου θα μείνει στο Μουσείο Γκετί έως τις 27 Αυγούστου. Μετά, ένα μέρος της θα μεταφερθεί στο Art Institut του Σικάγου έως το τέλος τού χρόνου.
Η έκθεση «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα» ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών με μεγάλη επιτυχία και τώρα υπάρχουν σκέψεις να μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου υπάρχει ακμάζουσα κοινότητα Ελληνικού εφοπλισμού.
Η έκθεση «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο, θα εγκαινιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στην Οττάβα τού Καναδά. Τον Ιούνιο του 2015 θα μεταφερθεί στο Μόντρεαλ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στο Field Museum τού Σικάγου και την άνοιξη τού 2016 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.
«Η πολιτιστική εξωστρέφεια είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας», κατέληξε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Διότι οικοδομεί εκ νέου τη δημόσια εικόνα της χώρας διεθνώς. Αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, δίνοντας απαντήσεις στη γελοία, ανιστόρητη προπαγάνδα, όπως είναι εκείνη των Σκοπίων. Και παράλληλα, βοηθά την προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας και έχουμε κάθε λόγο να την προτάσσουμε».