Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» (17 Μαρτίου 2008)
ΕΡΩΤΗΣΗ : Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε από την αρχή πως η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Κυβέρνηση. Το πρόβλημα των Σκοπίων και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι δυο από τα πολύ σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, που είναι ανοιχτά και προκαλούν εντάσεις, φθείροντας την εικόνα της Κυβέρνησης.
Να τα πάρουμε με τη σειρά τους και να ζητήσουμε την γνώμη σας: Καταρχήν για το ασφαλιστικό, μήπως προκαλείτε ως Κυβέρνηση μεγάλο κόστος στους εργαζομένους, με μικρό σχετικά όφελος για την ευρύτερη κοινωνία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Δεν είναι έτσι. Βεβαίως υπάρχει κοινωνικό κόστος. Ασφαλώς υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, που θίγονται.
Στο σύνολό τους, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί δίνουν νέο οξυγόνο στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, για τις επόμενες δεκαετίες. Θωρακίζουμε έτσι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των επομένων και μεθεπομένων γενεών.
Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε και ο δρόμος της ανευθυνότητας και της υπεκφυγής. Δηλαδή να αφήσει η Κυβέρνηση την κατάσταση ως έχει να αδιαφορήσει και να κλείσει τα μάτια στο ενδεχόμενο να χρεωκοπήσει η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα, μετά από 25 ή 30 χρόνια. Αλλά αυτή η πολιτική στάση δεν ταιριάζει στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ταιριάζει σε κανέναν από εμάς.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, σας έχει γίνει, κατά καιρούς, δικαίως ή αδίκως, κριτική για την θητεία σας στο Υπουργείο Απασχόλησης, όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν ότι στα δυο χρόνια που ασκήσατε υπουργικά καθήκοντα επιδιώξατε συστηματικά τον διάλογο με τα συνδικάτα, την συναίνεση και την σύγκλιση σε πολλά μεγάλα θέματα και σε πολλές περιπτώσεις το πετύχατε στην πράξη, τόσο με την υπογραφή Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων διετούς διάρκειας, όσο και Κλαδικών Συμβάσεων, όπως εκείνη των τραπεζοϋπαλλήλων, που εξασφάλισαν εργασιακή ειρήνη σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας για τα πρώτα δυο χρόνια της Κυβέρνησης.
Άλλωστε για αυτήν την πολιτική σας στάση, μερίδα του τύπου αποκάλεσε εσάς, τον κατεξοχήν θεωρητικό εκφραστή της «Λαϊκής Δεξιάς» στην Ν.Δ. «κόκκινο Πάνο».
Μήπως, λοιπόν, η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό υπονόμευσε, εξ’ αρχής, τον δημόσιο διάλογο και επέλεξε την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της εξουσίας. Μήπως έπρεπε να ακούσει περισσότερο τους πολίτες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Κυττάξτε, δημόσιος διάλογος έγινε. Σας θυμίζω ότι την πρώτη επιστολή, με την οποία υπογραμμιζόταν η ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος για την θωράκιση του μέλλοντος της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, έστειλα εγώ προς τους Κοινωνικούς Εταίρους στα τέλη του 2004!.
Διαδικασίες δημοσίου διαλόγου υπήρξαν, αλλά κάποιοι δεν θέλησαν από την αρχή να συμμετάσχουν. Και η αρνητική αυτή στάση που υιοθέτησαν έκανε ζημιά.
Δεν μπορείς από τη μία να συμφωνείς ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, σήμερα, προκειμένου και οι επόμενες γενιές να μπορούν να πάρουν σύνταξη και από την άλλη, όταν έρχεται η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων να τινάζεις τον διάλογο στον αέρα.
Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί κατάκτηση του πολιτικού και κοινωνικού μας πολιτισμού και δεν μπορεί ορισμένα κόμματα και ένα μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος να τον υποτάσσουν σε μικροκομματικές και σε μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες.
Εγώ έκανα Νόμους, όπως ο 3385, το καλοκαίρι του 2005, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση του ΑΕΠ. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήμουνα έτοιμος να συνομιλήσω με τον οποιοδήποτε υπεύθυνο εκπρόσωπο κάθε ενδιαφερομένου. Αλλά για να κάνεις διάλογο πρέπει να υπάρχει συνομιλητής.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Στο ζήτημα των Σκοπίων βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση για την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Διπλωματία. Θα υπάρξουν αναταράξεις στην Ν.Δ. αν ο προτεινόμενος συμβιβασμός κριθεί «μη εύπεπτος»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πεποίθησή μου είναι ότι στα μεγάλα θέματα, που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της Χώρας η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να έχει ως γνώμονα τους συσχετισμούς της συγκεκριμένης στιγμής ή της χρονικής συγκυρίας.
Οι πολιτικές ηγεσίες ψηφίζονται από τον Ελληνικό λαό για να έχουν τέτοιο μέτρο ευθύνης και τέτοια αίσθηση εθνικού χρέους, ώστε να βλέπουν, πέρα από το σήμερα, στην ευθεία του μέλλοντος και να προσπαθούν να πετύχουν λύσεις που θα κατοχυρώνουν αυτό το ιστορικό μέλλον.
Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με την πλευρά των Σκοπίων, με την μεσολάβηση του Ο.Η.Ε., για να πετύχει την ενδεδειγμένη λύση στο θέμα του ονόματος. Εξίσου σημαντικό με το ζήτημα της ονομασίας είναι να αποδεχθεί η γειτονική μας χώρα να εγκαταλείψει κάθε στοιχείο αλλυτρωτικής προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος.
Αν οι Σκοπιανοί δεν κάνουν πίσω η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει Βέτο και να εμποδίσει τα Σκόπια να ενταχθούν στα Ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα.
Σας θυμίζω ότι παρακολουθώ από κοντά τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής που ασκείται στα Βαλκάνια, είτε από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες, είτε από τις Η.Π.Α. και τις χώρες της Ευρώπης. Γνωρίζω καλά και τα εσωτερικά πολιτικά θέματα των Σκοπίων, μια και υπήρξα από του πρώτους Έλληνες δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στην περιοχή, όταν κήρυξαν οι Σκοπιανοί την Ανεξαρτησία τους, για να κάνω, τότε, για την εκπομπή μου «ΠΡΟΦΙΛ», αποκλειστική συνέντευξη με τον πρώτο πρόεδρο τους Κύρο Γκλιγκόροφ.
Στα χρόνια που πέρασαν, από κείνη την περίοδο μέχρι σήμερα, χάσαμε και εμείς πολλές ευκαιρίες. Ωστόσο, σε αυτήν την κρίσιμη φάση, η αδιαλλαξία μονοπωλείται αποκλειστικά από την πλευρά της Σκοπιανής ηγεσίας, η οποία αποτελείται – κατά κύριο λόγο – από μια σκληρή ομάδα νέο-εθνικιστών, οι οποίοι έχουν περάσει από Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ιδρύματα και έχουν εργασθεί σε διάφορες πολυεθνικές. Είναι αξιοπερίεργο πως οι νέο-γιάπις των 35 χρονών, με τα ιταλικά κουστούμια και τις άψογες γραβάτες, εμφορούνται από απόψεις και ιδέες, που θυμίζουν έντονα ακραίο εθνικισμό του 1935…!
ΕΡΩΤΗΣΗ : Εσείς ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., που εκφράζετε την κεντρική πολιτική γραμμή του Πρωθυπουργού στη Βουλή Πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις; Στις οποίες, ναι μεν, η Κυβέρνηση προηγείται, αλλά όλα δείχνουν ότι υφίσταται μεγάλη φθορά. Και επωφελείται, απλούστατα, από την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση και να εισπράξει τη φθορά του Κυβερνώντος κόμματος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Για τη Ν.Δ. πρώτα: Η Κυβέρνηση παράγει έργο θετικό για τον τόπο. Και όποιος λέει το αντίθετο δεν λέει την αλήθεια. Ο Καραμανλής είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο, που διαθέτει αυτή την στιγμή η χώρα και η παράταξη μας.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη, δεν παρατηρούνται ανεπάρκειες, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αδικίες και απογοητεύσεις. Ωστόσο η προσφορά προς τον τόπο είναι ορατή και τα θετικά πεπραγμένα της Κυβέρνησης υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών στοιχείων.
Ο κύριος αντίπαλος την Νέας Δημοκρατίας δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κακός μας εαυτός. Αυτόν πρέπει να προσέξουμε, αυτόν πρέπει να περιορίσουμε και αν είναι δυνατόν να τον εξουδετερώσουμε.
Είμαι ο πρώτος που έχω πει και δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να προδώσει την σχέση εμπιστοσύνης που απεκατέστησε από την εποχή που είμαστε στην αντιπολίτευση με τα πολυπληθή μικρομεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή με τον κόσμο της εργασίας.
Ένα μέρος των στρωμάτων αυτών είχε ψηφίσει στη δεκαετία του ’80 τον Ανδρέα Παπανδρέου και από το 1997 και μετά έστρεψε τα νώτα προς τους «εκσυγχρονιστές» του Κώστα Σημίτη και στάθηκε δίπλα στην Ν.Δ. και στον Κώστα Καραμανλή.
Για να μη χάσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης αυτής μερίδας του Ελληνικού λαού είναι απαραίτητο η πολιτική μας να περιλαμβάνει αυτό που εγώ ονομάζω «αμφίπλευρα μέτρα». Από τη μία, μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και από την άλλη γενναία μέτρα στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αδυνάτων, υπέρ των μη προνομιούχων.
Η προσφυγή σε ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές, πίστευα πάντα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα αποτελέσει καταστροφή για την Ελληνική κοινωνία αλλά και καταστροφή για την παράταξη.
Και ευτυχώς ο Καραμανλής κρατά καλά το τιμόνι.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Κατά την γνώμη σας ποιο είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να προσέξει σήμερα η κυβέρνηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πρώτα είναι η ακρίβεια, που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας για το μικρομεσαίο Ελληνικό νοικοκυριό. Και αμέσως μετά το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης και τα θέματα τις ποιότητας ζωής που σχετίζονται με το περιβάλλον.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Την γνώμη σας για το ΠΑΣΟΚ δεν μας την είπατε…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Να σας την πω ευθέως…. Η κρίση που πλήττει το ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζεται μόνο με την ηγεσία του και με το είδος αλλά και το δυναμισμό της πολιτικής, που ασκεί η ίδια.
Η κρίση του ΠΑΣΟΚ έχει δομικό χαρακτήρα και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές.
Δομικά χαρακτηριστικά, όμως, έχει και η κρίση, που αντιμετωπίζει όλο το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται ριζικές ανατροπές, οι οποίες ή θα προχωρήσουν μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα και θα αφορούν τόσο τους θεσμούς, όσο και την λειτουργία τους, ή θα προέλθουν από αλλού, γιατί η φύση απεχθάνεται το κενό.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως κρίνετε την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μέσα στην γενικότερη ατμόσφαιρα κρίσης, που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα, η ανάδειξή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού αποτέλεσε μια – ευχάριστη για τον πολύ κόσμο – αλλαγή εικόνας. Γι αυτό και επαινέθηκε πολύ ακόμη και από την πιο ακραία εκδοχή του τηλεοπτικού λάϊφ στάιλ.
Τώρα απομένει να δούμε και την πλευρά της ουσίας.
Ο Τσίπρας, μπορεί να έχει τα στοιχεία που αρέσουν στην τηλεόραση, αλλά δεν πρόκειται να γίνει τιβι περσονα της πολιτικής. Είναι ένας πολύ συμπαθής νέος άνθρωπος, που έχει μυαλό και κρίση και αντιλαμβάνεται, ασφαλώς, τους κινδύνους που διατρέχει από την κατακόρυφη εκτόξευση του στο στερέωμα της πολιτικής και τηλεοπτικής δημοσιότητας.
Άρα περιμένω πολύ γρήγορα ότι θα τοποθετηθεί και επί της ουσίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Η πλειοψηφία των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται, μάλλον, πολύ ικανοποιημένη από την εκλογή Τσίπρα, γιατί βλέπει από τις δημοσκοπήσεις ότι ο Συνασπισμός αφαιρεί συνέχεια δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αυτό προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση της πραγματικότητας. Αν σκεφτούμε όμως λίγο καλύτερα μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια πρόβλεψη που δεν διστάζω να διατυπώνω πρώτος και με ιδιαίτερη επιμονή: Η αλλαγή ηγεσίας στον Συνασπισμό ενισχύει το κύμα φυγής οπαδών του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του κυρίου Τσίπρα.
Στην προοπτική του χρόνου είναι όμως για μένα σφόδρα πιθανό ότι ο Συνασπισμός, από θέση ισχύος πλέον – και ως ίσος προς ίσον – θα προετοιμάσει την συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στην κάλπη των επομένων εκλογών, αν ο Καραμανλής δεν προλάβει να τους αιφνιδιάσει.
Και προβλέπω προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού, με κοινά ψηφοδέλτια και κοινό πρόγραμμα, στις αμέσως επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το νόμο Σκανδαλίδη και όχι με τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας, που αφορά στις μεθεπόμενες και αποτρέπει τη συνεργασία των κομμάτων.
Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν, γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ κοντά μας χρονικά, δηλαδή το 2009-2010.