Ομιλία κατά την συζήτηση και ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Γ. Παπανδρέου και 89 Βουλευτές του Κόμματός του, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.(28 Μαρτίου 2008)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα το μεγαλύτερο μέρος των αγορεύσεων, είτε με τη φυσική παρουσία μου στην Αίθουσα είτε από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το μεγαλύτερο μέρος των αγορεύσεων των συναδέλφων όλων των παρατάξεων και βεβαίως των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν είδα από τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κομίσουν κάτι νεώτερο, ακόμα και στο επίπεδο της ασκήσεως κριτικής προς την Κυβέρνηση. Ακούσαμε μία επανάληψη -σε αρκετές περιπτώσεις ενδιαφέρουσα, σε άλλες περιπτώσεις πληκτική και κουραστική- των στερεοτύπων, τα οποία παρακολούθησαν και κυριάρχησαν την κριτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτά κρίθηκαν. Ο ελληνικός λαός απεφάσισε και είπε εμπιστεύομαι τη Νέα Δημοκρατία, εμπιστεύομαι τον Κώστα Καραμανλή, συνεχίστε να κυβερνάτε, συνεχίστε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, βελτιώστε τη ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας προς το καλύτερο. Αυτή είναι η εντολή που πήραμε και αυτή η εντολή είναι πρόσσφατη.
Όμως, δεν μπορώ να μη σταθώ στο μηδενιστικό περιεχόμενο της Αντιπολίτευσης που ακούστηκε και διατυπώθηκε κατά τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο πριν από λίγο από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον έμπειρο και διακεκριμένο Κοινοβουλευτικό κ. Παπουτσή. Ομολογουμένως δεν περίμενα αυτόν τον μηδενισμό και αυτές τις πολιτικές ακρότητες από την πλευρά του. Ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόμενος στο έργο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας μας απεκάλεσε managers συμφερόντων.
Αποφασίστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη δική σας ταυτότητα για να καταλήξετε σε μία συγκεκριμένη κριτική για την Κυβέρνηση. Όταν βρίσκεστε στην Αντιπολίτευση θυμόσαστε τον παλιό αριστερό εαυτό της πολιτικής σας εφηβείας. Θυμόσαστε την ταξική ανάλυση και περίπου παριστάνετε τους νεολαίους της λενινιστικής κομσομόλ. Όταν φθάνετε στα κυβερνητικά και στα υπουργικά πόστα τότε διαβάζετε τους κλασικούς του νεοφιλελευθερισμού, γίνεστε οι καλύτεροι μαθητές του Φρίντμαν, του Ρικάρντο και του Άνταμ Σμιθ. Η πραγματικότητα βοά και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Η Κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν εκείνη που πολλαπλασίασε τις κοινωνικές ανισότητες και τις ταξικές επιλογές στην ελληνική κοινωνία. Παράδειγμα, οι ιδιωτικές δαπάνες στο χώρο της υγείας πότε ξεπέρασαν κατά πολύ τις δημόσιες δαπάνες; Στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους εκσυγχρονιστές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τότε ο ελληνικός λαός και το ξέρετε πολύ καλά υποχρεώθηκε …
: …να ξοδεύει περισσότερα από την τσέπη του για να καλύψει τα κενά της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το έστησαν είναι αλήθεια προσωπικότητας ανεγνωρισμένου κύρους όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς και το πρόδωσαν οι Κυβερνήσεις των εκσυγχρονιστών που ακολούθησαν. Είναι νωπές οι δηλώσεις και είναι στη διάθεσή σας, κορυφαίων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεν είναι σ’ αυτήν την Αίθουσα και είναι κρίμα όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός ή ο Παρασκευάς Αυγερινός που έχουν πει επανειλημμένως ότι το Ε.Σ.Υ. όπως το οραματίστηκε και το σχεδίασε ο Γεώργιος Γεννηματάς ποτέ δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στην πράξη.
Και δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στην πράξη γιατί άλλα λέγατε στα χρόνια της πολιτικής σας αθωότητος και των πολιτικών οραματισμών σας και άλλα λέγατε όταν γίνατε οι επαγγελματίες της εξουσίας, το κόμμα που ταυτίστηκε με την Κυβέρνηση και το κράτος όταν όλοι προσβληθήκατε από την ασθένεια του κυβερνητισμού. Αυτή την ασθένεια πληρώνετε.
Και δεν τα ακούτε αυτά μόνο από εμάς. Τα λέτε και οι ίδιοι γιατί υπάρχουν γενναίες φωνές μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός χώρος όπως είναι και ο χώρος της κεντροδεξιάς που κυβερνά σήμερα. Τα ακούτε λοιπόν και από τα στελέχη σας. Αυτά ακριβώς πληρώνετε σήμερα. Και αυτή η εσωτερική κρίση σας φέρνει στο επίπεδο του συνεχούς διαγκωνισμού με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάτω από το άγχος των δημοσκοπήσεων.
Θαυμάστε την τακτική που ακολουθείτε στο Κοινοβούλιο. Ξεκινήσατε από ονομαστική ψηφοφορία. Στο δρόμο συναντήσατε την πρωτοβουλία του Συνασπισμού για δημοψήφισμα. Ευκαιριακά και καιροσκοπικά είπατε, συντασσόμεθα. Όμως μετά είδατε ότι το να γίνετε ουρά του Συνασπισμού εσείς ένα κόμμα που κυβέρνησε τόσα χρόνια στην Ελλάδα σας φέρνει σε μια πολύ δύσκολη θέση. Δημιουργεί την εντύπωση ότι η αριστερά και η κεντροαριστερά θα εκφράζονται τα επόμενα χρόνια από δύο ισότιμα και ισοδύναμα κόμματα.
Αυτό σας ανησυχεί βεβαίως και φυσιολογικά. Τρέξατε λοιπόν άρον-άρον. Εκδήλωση ο Συνασπισμός την Πέμπτη; Εκδήλωση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την Παρασκευή. Πρόταση για δημοψήφισμα ο Συνασπισμός; Διαβάσατε τον Κανονισμό της Βουλής, να προλάβουμε καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.
Και είμαι βέβαιος ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναρωτιέται, πέρα από τα όσα λέγονται τα μεγαλόστομα σ’ αυτήν την Αίθουσα, για το τι κερδίσατε. Βοηθήσατε να αναδειχθεί το έργο της Νέας Δημοκρατίας, βοηθήσατε να συνειδητοποιήσουμε ακόμη και τις αδυναμίες μας, διότι εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση…
...και κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Δεν μπορείτε όμως να αλλοιώσετε την πραγματικότητα που βλέπει όλος ο ελληνικός λαός.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ο ελληνικός λαός βλέπει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να έχει και τις αρρυθμίες της, μπορεί να έχει και τα λάθη, τις αδυναμίες της, όταν τραβήξουμε όμως την κόκκινη γραμμή και κάνουμε το ισοζύγιο, τα θετικά είναι πολλαπλά. Το έργο της Κυβέρνησης, η προσφορά προς τον τόπο υπερτερούν έναντι της οποιασδήποτε αδυναμίας ή του οποιουδήποτε λάθους. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει σ’ αυτά τα καλλιστεία της αντιπολιτευτικής ακρότητας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα ανέβει πρώτος στο βάθρο και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του διαγκωνισμού, αν θα κόψει πρώτος το νήμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τη σημαία του δημοψηφίσματος ή αν θα κερδίσει στην κούρσα των εντυπώσεων το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την πρόταση δυσπιστίας.
Αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό -και φάνηκε σ’ αυτήν την Αίθουσα- είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει πρόταση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει πρόταση! Ασκεί μία μηδενιστική αντιπολίτευση. Διαγράφει τα πάντα. Καμώνεται πως δεν υπάρχει, για παράδειγμα, πρόβλημα με το ασφαλιστικό, ενώ πριν από λίγα χρόνια ερχόσασταν εσείς οι ίδιοι, η Κυβέρνησή σας να πείσει την κοινή γνώμη να ψηφίσει το νόμο Γιαννίτση, ένα νόμο πολύ σκληρότερο από το νόμο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κατοχυρώσει τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των επομένων και μεθεπομένων γενεών και να εξασφαλίσει στην πορεία του χρόνου τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Τότε υπήρχε πρόβλημα στο ασφαλιστικό και σήμερα δεν υπάρχει; Ξεχνάτε μήπως ότι η προσέγγιση που επιχείρησε ο, αξιόλογος κατά τα άλλα, κ. Γιαννίτσης είχε στοιχεία τα οποία περιόριζαν το χαρακτήρα της αναδιανομής και καθιέρωναν χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικό στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης;
Σήμερα ο Καραμανλής έρχεται να εγγυηθεί το δημόσιο χαρακτήρα και το χαρακτήρα αναδιανομής. Ερχόμαστε δηλαδή να εγγυηθούμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθεί να ισχύει και να λειτουργεί σαν κοινωνικό αμορτισέρ υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων, διότι οι έχοντες και κατέχοντες δεν αγωνιούν και δεν άγχονται για το τι θα γίνει με την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, γιατί προσφεύγουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν να πληρώσουν και κατοχυρώνουν το μέλλον και τα γηρατειά τους. Αν προχωρούμε σ’ αυτές τις ρυθμίσεις, προχωρούμε για να στηρίξουμε τα αδύνατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ειπώθηκαν πολλά. Εγώ δεν έχω το χρόνο να αναφερθώ διεξοδικά στο έργο, στην πολιτική υπέρ των αδυνάτων, στο ΛΑΦΚΑ, στην αύξηση του ΕΚΑΣ, της συντάξεως του ΟΓΑ, του επιδόματος της ανεργίας, στο Ταμείο κατά της φτώχειας. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκαναν δηλώσεις σήμερα.
Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, με την άδειά σας- είναι ότι αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά -και το ακούσαμε χθες το βράδυ μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα- τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός των Εξωτερικών προχωρούν στην αντίστροφη μέτρηση για να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε στο Βουκουρέστι και να φέρουν σε πέρας την τελική διαπραγμάτευση για το θέμα των Σκοπίων, κάποιοι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να διασπούν σ’ αυτήν την Αίθουσα το εσωτερικό μέτωπο που είναι αρραγές, ιδιαίτερα –και το λέω μετά λόγου γνώσεως- όταν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικοί παράγοντες του μεγάλου μας συμμάχου, των Ηνωμένων Πολιτειών, προβαίνουν σε απαράδεκτες δηλώσεις –το τονίζω!- που αφορούν το θέμα των Σκοπίων.
Η Ελλάδα θα σταθεί όρθια μέχρι το τέλος. Αποτελεί διακηρυγμένη απόφαση του Κώστα Καραμανλή. Θα δώσουμε τη μάχη. Αν τα Σκόπια δεν συνομολογήσουν σ’ ένα δίκαιο συμβιβασμό, που θα κατοχυρώνει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, το βέτο είναι προ των πυλών.
Ελάτε να συσπειρωθούμε όλοι, αυτές τις κρίσιμες τελευταίες ώρες, γύρω από την Κυβέρνηση του τόπου. Θα δώσουμε τη μάχη και θα νικήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.