Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» (30 Μαρτίου 2008)



ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχαμε μια σκληρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Πως αξιολογείτε αυτά τα γεγονότα μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης, που ουσιαστικά πήρε η κυβέρνηση, χθες τα μεσάνυχτα ;  

 

  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως τόνισα και στην Βουλή, μιλώντας ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, εδώ και δέκα μέρες το Κοινοβούλιο της χώρας έχει γίνει πεδίο μιας μάχης πολιτικών εντυπώσεων, που διεξάγεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη αυτή των εντυπώσεων δεν έχει τελειώσει, γιατί προβλέπεται ότι θα κρατήσει για μια ακόμη εβδομάδα, μέσα στο Κοινοβούλιο, για να συζητηθεί, αυτή τη φορά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό την πίεση ενός καθημερινού άγχους, το οποίο προκαλούν οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαρρέει προς το κόμμα κ. κ. Αλαβάνου και Τσίπρα.

Και επειδή το άγχος δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στην καρδιά των ανθρώπων, αλλά θολώνει και τον τρόπο του σκέπτεσθαι των πολιτικών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει πλέον την πολιτική του πορεία με μια ευκαιριακή λογική και με επιπόλαιους τακτικίστικους χειρισμούς, αλληθωρίζοντας προς την πολιτική των ηγετικών κλιμακίων της οδού Κουμουνδούρου.

Όπως αποδείξαμε, κατά το τριήμερο της συζητήσεως στη Βουλή, εμάς δεν μας αφορά – τουλάχιστον, άμεσα - το ποιος θα τερματίσει πρώτος σε αυτά τα καλλιστεία εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ είναι τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ο Έλληνας και η Ελληνίδα, στην καθημερινότητα τους.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθεί η κυβέρνηση να επιλύσει με το έργο της. Ένα έργο, το οποίο μπορεί να έχει αδυναμίες και λάθη, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες, αλλά στο σύνολο του είναι εξαιρετικά θετικό και αποτελεί προσφορά προς τον τόπο, σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής.

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μου σχολιάσετε τις αλλαγές που αφορούν στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δυναμική, που φαίνεται να αναπτύσσει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του οποίου ηγείται ο κος Τσίπρας ;

 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: O ΣΥΝ, με τρόπο τολμηρό, αποπειράθηκε μια αλλαγή, στην ηγεσία του, η οποία – στην πρώτη φάση τουλάχιστον – έδειξε ότι ακουμπάει στο επίπεδο της ηλικίας και στο επίπεδο της εικόνας. Και επειδή οι εντυπωσιακές αλλαγές εικόνας «τρελαίνουν» – εκ παραδόσεως -  τα μηχανάκια τηλεθέασης της AGB, γιαυτό και οι πάσης φύσεως τηλεοπτικές εκπομπές έσπευσαν να ασχοληθούν με το θέμα.

Τώρα, μόλις, ο ΣΥΝ αρχίζει να προβληματίζεται σοβαρά για το πώς θα προβάλει αυτή την αλλαγή εικόνας και στο πεδίο της πολιτικής ουσίας.

 

 

 

  

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τον κ. Τσίπρα πώς τον βλέπετε ;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρόλο που η μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ τον αντιμετωπίζει με στοιχεία πολιτικού Life Style, θεωρώ απίθανο να πέσει ο κ.Τσίπρας στην παγίδα του τηλεοπτικού του ειδώλου.

Είναι αναμφίβολα,  έξυπνος, χαρισματικός και δείχνει -για την ώρα- οτι ξέρει να φυλάγεται από τα δύσκολα, τα οποία, προς το παρόν, επωμίζεται ο κος Αλέκος Αλαβάνος.

Από τον κ.Τσίπρα περιμένουν όλοι οι καλόπιστοι άνθρωποι κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτικής ουσίας, που θα φέρουν την δική του σφραγίδα. Εκεί θα δοκιμαστούν πραγματικά οι αντοχές του στον ημερολογιακό και πολιτικό χρόνο.

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Καλά , η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα και το διάβημα Αλαβάνου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αποτελούν κινήσεις ουσίας ;

 

 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι καθαρά κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού. Και αποτελούν προϊόν του διαγκωνισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για το ποιός θα βγει μπροστά στο χώρο της  Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Τα κενά που αφήνει η δομική κρίση που πλήττει το ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενο ότι κάποιος θα έσπευδε να τα καλύψει.

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  ΄Αρα, εσείς της ΝΔ, έχοντας την πρωτόγνωρη τύχη να βλέπετε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επωφελείται από την δική σας φθορά και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατατρώγει ποσοστά παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε ασφαλείς και να… απλώνεστε στις πολυθρόνες της εξουσίας! Δεν είναι έτσι;

 

  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν είναι καθόλου έτσι!... Οι πολυθρόνες της εξουσίας μπορεί να αποδειχθούν ότι είναι επικίνδυνα ολισθηρές, ότι γλιστράνε εύκολα, αν δεν στηρίζονται σε σταθερές πολιτικές πλατφόρμες, που έχουν στέρεα βάση στην πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας.

Οφείλουμε να παρατηρούμε κατά πρόσωπο την Ελληνική κοινωνία, πέρα από την διαμεσολάβηση των πολιτικών κομμάτων και πέρα από την κρίση του πολιτικού συστήματος. Αν έχουμε την Ελληνική κοινωνία μαζί μας μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν βρεθούμε απέναντι από την Ελληνική κοινωνία, όποια κι αν είναι η κρίση αντιπροσώπευσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η αγανάκτηση της κοινωνίας θα βρει τρόπο να εκφραστεί και θα είμαστε – αργά ή γρήγορα – εκείνοι που θα την εισπράξουμε.

Άλλωστε, έχω κάνει πρώτος μια, παρακινδυνευμένη, πολιτική πρόβλεψη : ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ευθεία του χρόνου και αφού καταγράψει σε κάλπη (πιθανώς στις επόμενες Ευρωεκλογές) την αύξηση των ποσοστών του, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη  σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να θέσει από μια αφετηρία ισχύος μια νέα πρόταση συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, με ένα καθαρά αντι-δεξιό στίγμα και με κεντρική επιδίωξη την ανάγκη εξώσεως της ΝΔ από την εξουσία. Μιλάω για ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων μπροστά στις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν με το νόμο Σκανδαλίδη και όχι με το νόμο Παυλόπουλου.

Αν κρίνω δε, από αυτά που λένε στελέχη των ιδεολογικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κος Νίκος Κοτζιάς, σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με βαριά καρδιά, θα κληθεί – εκ των πραγμάτων – αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές να αντιμετωπίσει μια τέτοια προοπτική, αφού το πολιτικό σκηνικό από δικομματικό γίνεται διπολικό. Εφόσον, βεβαίως, ο Κώστας Καραμανλής δεν προλάβει τις εξελίξεις με πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το 2009.

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή η ΝΔ, από την πλευρά της, τα κάνει όλα καλά;

 

  

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Ίσα – ίσα τονίζω, με κάθε ευκαιρία, ότι πρέπει και εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ασφαλώς γίνονται και λάθη, παρατηρούνται καθυστερήσεις, υπάρχουν αδυναμίες και ανεπάρκειες σε ορισμένους τομείς. Αν όμως κανείς κάνει τον απολογισμό της τετραετίας της ΝΔ, θα διαπιστώσει ότι το ισοζύγιο είναι απολύτως θετικό και τα επιτεύγματα και η προσφορά προς τον τόπο υπερτερούν συντριπτικά, έναντι των όποιων μειονεκτημάτων.

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο ασφαλιστικό, μήπως, ως κυβέρνηση, δημιουργείτε μεγάλο κόστος για τους εργαζομένους, με μικρό σχετικά όφελος για το ευρύτερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης;

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κοινωνικό κόστος. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που θίγονται. Στο σύνολο τους, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί δίνουν νέο οξυγόνο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις επόμενες γενιές. Αυτό επιβάλλει το καθήκον της αλληλεγγύης των γενεών.

Άλλωστε για την κυβέρνηση της ΝΔ υπήρχε και η επιλογή της ανευθυνότητας και του «ωχαδερφισμού». Δηλαδή να αδιαφορήσουμε για την κατάσταση του σήμερα και του αύριο, να κλείσουμε τα μάτια στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα μετά από 25 ή 30 χρόνια και να πούμε πολύ απλά «ας λύσει  το πρόβλημα η κυβέρνηση που θα ασκεί  τότε την εξουσία».

Ε, λοιπόν, τέτοια ανεύθυνη στάση δεν ταιριάζει στην ΝΔ, δεν ταιριάζει σε κανέναν από εμάς.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας θεωρούν ως τον κατεξοχήν εκφραστή των «κοινωνιστών» μέσα στην ΝΔ. Ποιο ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα εκπέμπετε αυτή την συγκεκριμένη περίοδο ;

 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυττάξτε, εγώ πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω στην λογική των «αμφίπλευρων μέτρων». Πεποίθηση μου είναι ότι στον τομέα της οικονομίας πρέπει να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο φιλελεύθεροι ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και απελευθερώνοντας τις αγορές. Για να κάνεις κοινωνική πολιτική πρέπει πρώτα να παραχθεί πλούτος στην κοινωνία. Και ο πλούτος παράγεται, κυρίως, από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και από τον ιδιώτη επιχειρηματία. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κράτους πρέπει να μειωθεί δραστικά, γιατί παράγει, κατά κανόνα, αναποτελεσματικότητα, οπισθοδρόμηση και σε αρκετές περιπτώσεις γραφειοκρατία και διαφθορά.

«Αμφίπλευρα μέτρα» σημαίνει, λοιπόν, από το ένα σκέλος φιλελεύθερες πολιτικές υπέρ των αγορών και από το άλλο σκέλος -  ταυτόχρονα, με συνέπεια, συνέχεια  και μεθοδικότητα – στοχευμένες πολιτικές υπέρ της κοινωνικής συνοχής, υπέρ των αδυνάτων. Αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, που θα φέρουν το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή το προϊόν της κοινωνικής αναδιανομής, μέσα στο σπίτι εκείνου που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Αυτές τις βασικές πολιτικές μου αρχές, τις  εφήρμοσα στους νόμους που έκανα και στα μέτρα που πήρα, στην διετία 2004 – 2006, που άσκησα καθήκοντα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Όλοι έλεγαν, πριν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, τον Μάρτιο του 2004 :

 « Πως θα μπορέσετε να κυβερνήσετε; τα πρώτα χρόνια θα είναι μαρτύριο!... Τα συνδικάτα θα ξηλώνουν τους δρόμους!...».

Και όμως... Κατά την υπουργική μου θητεία πέτυχα να εξασφαλίσω εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, σε όλους σχεδόν τους τομείς, τόσο με την υπογραφή Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων, όσο και με την υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως εκείνη των τραπεζοϋπαλλήλων, που εμπέδωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ των νόμων που έκανα συγκαταλέγονται ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζών που επέτρεψε την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, αλλά και ο ιδιαίτερα σημαντικός νόμος 3385  του 2005. Ο τελευταίος αυτός νόμος λειτούργησε, ακριβώς, με βάση την λογική των «αμφίπλευρων μέτρων» , γι αυτό και συμπεριέλαβε :

Αφενός μεν, το νέο καθεστώς αμοιβής των υπερωριών και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μέτρα που από μόνα τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση του ΑΕΠ.  Και αφετέρου μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής, όπως π.χ. η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας, το καθεστώς εξαγοράς ενσήμων για έξοδο προς την σύνταξη κ.λ.π .

Για τον παρόντα και τον μέλλοντα χρόνο, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το απαραίτητο οξυγόνο, που χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία. Γιαυτό πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα, σε όλα τα επίπεδα, πάντοτε μέσα από το πρίσμα και την λογική του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην υπόθεση των Σκοπίων έχουμε περιέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, μετά και την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς. Φοβόσαστε ότι θα υπάρξουν κλυδωνισμοί στην ΝΔ, από έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό ;

 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πιστεύω ακράδαντα ότι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να σύρεται από τους συσχετισμούς και τις εντυπώσεις  της συγκεκριμένης  χρονικής στιγμής.

Οι πολιτικές ηγεσίες ψηφίζονται από τον Ελληνικό λαό, για να έχουν τέτοιο μέτρο ευθύνης και τέτοια αίσθηση εθνικού χρέους, ώστε να διακρίνουν πέρα από το σήμερα, πέρα από το εφήμερο. Να βλέπουν στην ευθεία του μέλλοντος και να προσπαθούν να πετύχουν λύσεις που θα κατοχυρώνουν αυτό το ιστορικό μέλλον.

Η Ελληνική κυβέρνηση κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με την πλευρά των Σκοπίων, με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, για να πετύχει την ενδεδειγμένη λύση στο θέμα του ονόματος. Εξίσου σημαντικό με το ζήτημα της ονομασίας είναι να αποδεχτεί η γειτονική μας χώρα να εγκαταλείψει κάθε στοιχείο αλυτρωτικής προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας.

Αν οι Σκοπιανοί δεν κάνουν πίσω η Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέση Βέτο και να εμποδίσει τα Σκόπια να ενταχθούν στα Ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα.

Σας θυμίζω ότι παρακολουθώ από πολύ κοντά, εδώ και πολλά χρόνια τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής που ασκείται στα Βαλκάνια, είτε από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες, είτε από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης. Γνωρίζω πολύ καλά και την εσωτερική πολιτική ζωή των Σκοπίων, μια και υπήρξα από τους πρώτους Έλληνες δημοσιογράφους, που ταξίδεψαν στην περιοχή όταν κήρυξαν οι Σκοπιανοί την ανεξαρτησία τους, για να κάνω τότε, για την εκπομπή  μου «ΠΡΟΦΙΛ» αποκλειστική συνέντευξη με τον πρώτο Πρόεδρό τους Κίρο Γκλιγκόροφ.

Στο χρονικό διάστημα που διέρρευσε, από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα, χάσαμε και εμείς πολλές ευκαιρίες.

Ωστόσο, σε αυτή την κρίσιμη φάση, η  αδιαλλαξία μονοπωλείται, αποκλειστικά, από την πλευρά της Σκοπιανής ηγεσίας, η οποία αποτελείται  - κατά κύριο λόγο – από μια σκληρή ομάδα νέο-εθνικιστών, οι οποίοι έχουν περάσει από Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ιδρύματα και έχουν εργαστεί σε διάφορες πολυεθνικές. Είναι αξιοπερίεργο πως οι νέο- γιάπις των 35 χρονών, με τα ιταλικά κουστούμια και τις άψογές γραβάτες, εμφορούνται από απόψεις και ιδέες που θυμίζουν έντονα ακραίο εθνικισμό του 1935!...

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι επι θύραις !... γιαυτό χρειάζεται αυξημένη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά την κρίση σας, ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να προσέξει σήμερα η κυβέρνηση ;

 

  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πρώτα είναι η ακρίβεια, που απειλεί με ασφυξία την Ελληνική οικογένεια. Αμέσως μετά το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης, τα θέματα της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος και οι μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της Παιδείας.