Για τα ομόλογα στην εκπομπή «Ραδιο-φονικά» με τους Γιώργο Κύρτσο και Κάτια Μακρή (19-6-07)
Ο κ. Γκαργκάνας επέρριψε ευθύνες και στον κ. Τσιτουρίδη και σε εσάς, στη δική σας περίοδο δηλαδή, γιατί όπως είπε σας επεσήμανε τους κινδύνους από τα δομημένα ομόλογα και εσείς δεν ενεργοποιούσατε την αρμόδια επιτροπή ελέγχου και εποπτείας της περιουσίας των ταμείων
«Το θέμα αυτό έχει ξεκαθαριστεί και έχει απαντηθεί επανειλημμένως και στη Βουλή και κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του αρμοδίου υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, του κ. Θωμόπουλου. Αν ανατρέξετε στη σχετική νομοθεσία, θα δείτε ότι η επιτροπή ελέγχων της Τραπέζης Ελλάδος δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τίτλους του δημοσίου. Η επιτροπή αυτή, κατά συνέπεια, δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Ο κ. Γκαργκάνας έχει κριθεί και ως προς τις τοποθετήσεις του για το θέμα και ως προς τις τοποθετήσεις του σε απαντήσεις που έχει δώσει σε ενστάσεις και ερωτήματα βουλευτών στη Βουλή, ο κ. Θωμόπουλος κυρίως, και δευτερεύοντος ο κ. Γκαργκάνας για τις όποιες ευθύνες της Τραπέζης Ελλάδος, η οποία διαθέτει ειδική διεύθυνση και είναι ο θεματοφύλακας αυτών των τίτλων των ασφαλιστικών ταμείων. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη έχει διαμορφώσει άποψη για το τι συνέβη και το τι δεν συνέβη και αυτό που περιμένουμε όλοι είναι να πει την τελευταία κουβέντα η Δικαιοσύνη. Από ότι φαίνεται πολύ γρήγορα η Δικαιοσύνη θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και σε ότι αφορά το ποινικό και αστικό μέρος και βεβαίως την άλλη πλευρά, την πλευρά της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα του χρήματος υπό τον κ. Ζορμπά, που και αυτή, από ότι ακούω, σύντομα θα δώσει το πόρισμα της».
Η κοινή γνώμη θέλει να ξέρει αν ήταν στο χέρι σας να περιορίσετε αυτούς τους κινδύνους και δεν το κάνατε
«Το θέμα έχει ξεκαθαριστεί. Η Δικαιοσύνη ψάχνει την ιστορία ενός ομολόγου, που ονομάστηκε κρυφό, το υπουργείο Οικονομικών απέδειξε ότι δεν ήταν κρυφό, αλλά ψάχνει μια ιστορία που έγινε σε χρόνο μεταξύ 2006 και 2007, όταν ο Παναγιωτόπουλος ήταν σπίτι του. Αυτό είναι σαφές.
Δεύτερο, ποτέ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ειδοποίησε κανένα υπουργείο για το θέμα ομολόγων. Δεν υπάρχει σε κανένα υπηρεσιακό έγγραφο, καμιάς Τράπεζας Ελλάδος, καμία αναφορά σε κανένα προϊόν που λέγεται δομημένο ομόλογο.
Το ότι υπάρχουν αυτού του είδους τα σύνθετα προϊόντα, και εγώ το αντιλήφθηκα και το πληροφορήθηκα όταν ήρθε η υπόθεση στη δημοσιότητα».
Ανατρέξτε στα όσα είπε στη Βουλή ο κ. Θωμόπουλος που παραδέχτηκε ότι η σχετική επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει οποιασδήποτε μορφής τίτλους, αξιόγραφα του δημοσίου διότι εξαιρούνται από την αρμοδιότητά της. Τον σχετικό νόμο δεν τον έκανα ούτε εγώ, ούτε κανένας υπουργός της ΝΔ, τον έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».
Για την πολιτική κατάσταση
«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης πολιτικής ρευστότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι αναμενόμενο διότι η κυβέρνηση πέρασε μια ταραγμένη περίοδο τον τελευταίο καιρό. Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο το θέμα των ομολόγων που δημιούργησε κάποιο πολιτικό κόστος, είναι το θέμα και του βιβλίου της Ιστορίας. Αυτά τα δύο έχουν καταγράψει κάποιο κόστος. Ωστόσο νομίζω ότι και στο ένα και στο άλλο, τα πράγματα γρήγορα θα μπουν στη θέση τους.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη στο εκλογικό σώμα με προβλήματα, με λάθη, με παραλείψεις, με κάποια φθορά εύλογη, αλλά η πεποίθηση μου είναι ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα κατασταλάξουν, θα μπουν στην θέση τους και αυτή η κυριαρχία θα εμπεδωθεί και θα παγιωθεί».
«Δεν με ανησυχεί καθόλου ούτε το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα και δεν με ανησυχεί καθόλου και η 5κομματική Βουλή. Θεωρώ ότι μια Βουλή με 5 κόμματα, ακόμα και αν η ΝΔ δεν έχει την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 165 εδρών, θα μας δώσει μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή πολύ καλύτερη, ασφαλέστερη, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα μας κάνει όλους προσεκτικότερους απέναντι στα αιτήματα και τους προβληματισμούς του κόσμου. Η κυβέρνηση σε αυτά τα 3,5 χρόνια έχει σημιεώσει το καλύτερο, πέτυχε το καλό και τη δεύτερη 4ετία μπορούεμ να πετύχουμε και το καλύτερο».