Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Το Παρόν» (7 Σεπτεμβρίου 2007)



ΕΡΩΤΗΣΗ : Σε  μια εβδομάδα από σήμερα ο Ελληνικός Λαός θα ψηφίσει. Τι πιστεύετε ότι, τελικώς, θα κριθεί σε αυτές τις εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ακούστε, δεν μου αρέσει η κινδυνολογία, ούτε ο μηδενισμός. Δεν διαγράφω, λοιπόν την ιστορία και την προσφορά στον τόπο κανενός άλλου πολιτικού σχηματισμού. Είμαι υποχρεωμένος όμως να σας πω, με μετριοπάθεια και νηφαλιότητα ότι ο Ελληνικός Λαός θα κληθεί να επιλέξει εάν θα έχει την επομένη των εκλογών μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, που παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της, είναι ικανή να συνεχίσει και να επαυξήσει το θετικό έργο για τον τόπο που ξέρει να παράγει, ή αν θα βυθιστεί σε ένα τέλμα ακυβερνησίας, σύγχυσης, αναποτελεσματικότητας και ελαχίστων προσδοκιών.

Μήπως υπάρχει κάποιος, που μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τον τόπο;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Δηλαδή το βασικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι το «Ψηφίστε μας, γιατί υπάρχουν και χειρότερα»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όχι βέβαια! Δεν είπα ποτέ αυτό. Θα ήταν κατάντημα για την Νέα Δημοκρατία και για όλους μας να επικαλούμεθα ως βασικό λόγο για να μας ξαναψηφίσει ο Ελληνικός Λαός την κακή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής βλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε έργο. Είμαι ο πρώτος που λέω ότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Αλλά όλα αυτά δεν αναιρούν, πουθενά και σε τίποτα, το πολύ σημαντικό έργο που δημιουργήθηκε τα χρόνια αυτά.

Ε, λοιπόν, όταν εγώ στις εκδηλώσεις μου στην Β΄ περιφέρεια της Αθήνας καλώ τους συμπολίτες μου να μας ξαναψηφίσουν πάλι, τους καλώ, αφενός μεν για να δώσουμε τον αγώνα για να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου για να προσπαθήσουμε συνειδητά όλοι να βελτιώσουμε και λάθη και παραλείψεις και αδικίες που έγιναν την περίοδο αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία εδράζεται σταθερά στην καρδιά του Έλληνα και της Ελληνίδας, γι΄ αυτό δεν φοβάται να κάνει και την αυτοκριτική της εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Μια και μιλάτε για αυτοκριτική, μπορείτε να μου αναφέρετε κάποια χαρακτηριστικά λάθη, που υπέπεσαν στην αντίληψη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Νομίζω ότι πολύ σωστά είπε ο Καραμανλής ότι κανείς μας δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος, μετά τις τελευταίες καταστροφές, από την στιγμή, που χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Είμαι βέβαιος ότι ο Καραμανλής έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Και όταν έρθει η ώρα θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Σας θυμίζω ότι εγώ ειδικά έχω μία αρκετά ενδεικτική εικόνα για αυτά που έγιναν και για αυτά που δεν έγιναν τις δραματικές εκείνες ώρες, εφόσον η οικογένειά μου κατάγεται από χωριό της επαρχίας Μεγαλοπόλεως του Νομού Αρκαδίας (Ίσαρι Αρκαδίας), το οποίο υπέστη τεράστια καταστροφή.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Είναι γνωστό ότι υπήρξατε από τους πρώτους, που έθεσαν το πρόβλημα που προέκυψε με το περιεχόμενο του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Δεν ήταν λάθος αυτό της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είναι αλήθεια ότι είμαι από τους πρώτους που μίλησαν δημόσια για το θέμα αυτό και ζήτησα μάλιστα να αποσυρθεί άμεσα το βιβλίο, τονίζοντας ότι λαοί που είναι ιστορικά αμνήμονες είναι καταδικασμένοι να βρεθούν στο περιθώριο της ιστορίας.

Η ιστορική αυτογνωσία μας είναι εφόδιο απαραίτητο για να στεκόμαστε ως λαός στα πόδια μας, να έχουμε αυτοπεποίθηση και να μπορούμε να εμπνέουμε σεβασμό και στους γείτονες μας.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά είμαι αποφασισμένος, μετά την 17η Σεπτεμβρίου, από όποια θέση και αν βρίσκομαι, να αναλάβω πρωτοβουλίες για να ανασυγκροτήσουμε τους μηχανισμούς διδασκαλίας και εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί την βάση του παγκόσμιου γλωσσικού πολιτισμού.

Και σας διαβεβαιώ ότι στην προσπάθεια για την δημιουργική αφομοίωση της παράδοσης, για την διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού μας και για την σωστή διδασκαλία της ιστορίας μας και την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, συναντώμεθα άνθρωποι, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που αποδεχόμαστε την ανάγκη να διασώσει ο τόπος μας το δικό του ξεχωριστό στίγμα απέναντι στην ισοπεδωτική λογική της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Το βιβλίο της ιστορίας δεν αποσύρθηκε, όμως τελικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε ενώπιον μας, κατηγορηματικά, ότι οι ογδόντα και πλέον διορθώσεις, που έγιναν με υπόδειξη της Ακαδημίας Αθηνών, ουσιαστικά άλλαξαν δραστικά το περιεχόμενο του βιβλίου και αποκατέστησαν την ιστορική αλήθεια.

Νομίζω ότι αυτή η κατηγορηματική δέσμευση του Καραμανλή βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη τετραετία θα μας δώσει την ευκαιρία να δείξουμε ότι διδασκόμεθα και από τα λάθη μας και δεν τα επαναλαμβάνουμε