Απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά την συζήτηση επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ/Ο του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Γ. Παπανδρέου και οι Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων.(28 Μαίου 2008)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα με πολλή προσοχή και σεβασμό τον οφειλόμενο σεβασμό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, Αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που μίλησε πριν από λίγο. Και πραγματικά μου προκάλεσε κατάπληξη το εξής γεγονός: Δεν θέλω να πιστέψω -και δεν το πιστεύω- ότι συνειδητά ένας κορυφαίος παράγων του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χρησιμοποιεί τόσες και τέτοιες ανακρίβειες για να στοιχειοθετήσει κατηγορίες έωλες και αναπόδεικτες σε βάρος της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι συνειδητά ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρησιμοποίησε τις ανακρίβειες αυτές, πλήθος ανακριβειών. Θεωρώ ότι τον έχουν παραπλανήσει συνάδελφοι και συνεργάτες του σύντροφοί του στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σύμβουλοί του παρέχοντάς του λανθασμένα στοιχεία και δημιουργώντας του μια λανθασμένη εικόνα.
Να αποκαταστήσουμε λοιπόν την αλήθεια όχι με επιχειρήματα συναισθηματικής υφής και συναισθηματικού περιεχομένου που προέρχονται από το θυμικό αλλά να αποκαταστήσουμε την αλήθεια με γεγονότα.
Ακούσαμε πολλά για συγκάλυψη, για σκάνδαλο, για ιστορία που οργανώθηκε σε πολιτικά γραφεία, που κατευθύνθηκε από τον Πρωθυπουργό και από Υπουργούς της Κυβέρνησης και από άλλα πολιτικά πρόσωπα. Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθε στο φως διότι την έβγαλε πρώτη η Κυβέρνηση. Και η Κυβέρνηση είναι εκείνη που παρέπεμψε την υπόθεση τη Δικαιοσύνη. ‘Ένα το κρατούμενο.
Σήμερα, η υπόθεση έχει μπει στην τελική φάση της δικαστικής εκκαθάρισης. Μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ορίστηκε ειδικός Εφέτης Ανακριτής ο οποίος διεκπεραιώνει πλέον την κύρια ανάκριση, μπαίνουμε στο τελικό στάδιο της δικαστικής εκκαθάρισης. Και θα επαναλάβω κάτι που με κάθε δυνατή έμφαση έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: Εάν αποδειχθεί από τη δικαιοσύνη ότι κάποιοι έβαλαν το χέρι στο μέλι όπου και να βρίσκονται, θα πληρώσουν. Τελεία και παύλα.
Τώρα είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μεγάλη και αυξανόμενη περιουσία, μια περιουσία που αυξήθηκε επί της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Η επένδυση σε δομημένα ομόλογα αποτελούσε ένα μικρό μέρος της συνολικής περιουσίας των ταμείων αυτών που όπως σας είπα στο διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε συνολικά η περιουσία των ταμείων, δεν μειώθηκε.
Τώρα, το ρίσκο που πήραν τα ασφαλιστικά ταμεία αγοράζοντας τα δομημένα ομόλογα αποδεικνύεται πολύ μικρότερο από το ρίσκο των αγορών που έγιναν επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αφορούσαν το Χρηματιστήριο. Και εδώ δεν μπορώ να αποφύγω παρά να συνδέσω τη λανθάνουσα ευαισθησία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εμφανίζεται σήμερα για την περιουσία των εργαζομένων και των ασφαλισμένων με το γεγονός της πλήρους αδιαφορίας, να μην πω πολιτικής αναισθησίας, που χαρακτήριζε το τότε ΠΑ.ΣΟ.Κ., το κυβερνητικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν μέσω των επιλογών που είχαν κάνει τα ασφαλιστικά ταμεία στο Χρηματιστήριο και λόγω της κρίσης που ακολούθησε στο Χρηματιστήριο, χάθηκαν πολύτιμοι πόροι των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Τότε, δεν είχαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευαισθησία. Σήμερα και ευαισθησία έχουν και εμφανίζονται σαν δημόσιοι κατήγοροι.
Τα δομημένα ομόλογα αποτελούν ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν. Διεθνώς υπολογίζεται ότι πάνω από οκτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε δομημένα ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το προϊόν αυτό καθ’ εαυτό, δεν μπορεί να ενοχοποιείται. Εάν υπήρξαν στην πορεία των επενδύσεων κάποιοι που έβαλαν, όπως σας είπα, τα δάκτυλα στο μέλι και τα δάκτυλα θα κοπούν, η Δικαιοσύνη μπαίνει στην τελική φάση της δικαστικής εκκαθάρισης και αυτοί θα καθίσουν στο σκαμνί. Αλλά αρκετά έχει κρατήσει η παραπληροφόρηση και πρέπει κάποια στιγμή η αλήθεια να αποκατασταθεί.
Ο δανεισμός του δημοσίου στον οποίο –για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- δεν προσφεύγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με δική της πρωτοβουλία, καθίσταται απαραίτητος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι παραλάβαμε μια Ελλάδα υπερχρεωμένη με διακόσια δέκα δισεκατομμύρια ευρώ συνολικό δημόσιο χρέος το οποίο μας κατέλειπε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτά, για να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Ο δανεισμός λοιπόν του δημοσίου γίνεται σε υπηρεσιακή φάση με τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως γινόταν και τα χρόνια που προηγήθηκαν και βεβαίως αναφέρομαι στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ‘Αρα μιλάμε για καθαρά υπηρεσιακές διαδικασίες οι οποίες όταν έφτασαν στο επίπεδο των διοικήσεων των ταμείων πέρασαν μέσα από διοικήσεις στις οποίες εκπροσωπείται όλο το φάσμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων. Γιατί, ένα από τα πράγματα που ξέχασε να πει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ότι στο σύνολο σχεδόν των ταμείων η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να διορίσει το πολύ ένα ή δύο πρόσωπα. Τα υπόλοιπα διορίζονται από θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ή έχουν μόνιμη θεσμική θέση στα συγκεκριμένα συμβούλια.
Και είναι γνωστό ότι σε όλες τις διοικήσεις οι οποίες ψήφισαν τέτοιου είδους επενδυτικές επιλογές, εκπροσωπούνται κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κατά συνέπεια, ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια, ας ρίξουμε τους τόνους, ας δούμε το πρόβλημα όπως εξελίχθηκε και ας πάμε στις πραγματικές σταθερές, όχι στην παραπληροφόρηση. Από όλη τη διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης και βεβαίως από όλη τη διαδικασία της ερεύνησης που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της σχετικής ανεξάρτητης αρχής, ο κ. Ζορμπάς, δεν έχει προκύψει καμία ευθύνη πολιτικού προσώπου και για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μάλιστα, όταν ο κ. Ζορμπάς προσήλθε -συμβαίνει να είμαι μέλος ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της οικείας Επιτροπής, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- και ρωτήθηκε από την πρώην Πρόεδρο της Βουλής την κυρία Μπενάκη εάν έχει διαπιστώσει ευθύνη πολιτικού προσώπου, είπε ότι εάν το είχε διαπιστώσει, θα είχε ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, θα το είχε στείλει στη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Ανατρέξτε παρακαλώ στα Πρακτικά. Δεν το έκανε, διότι πουθενά δεν έχει διαπιστωθεί ευθύνη πολιτικού προσώπου. Άρα η σχετική παραφιλολογία του ΠΑΣΟΚ, η οποία αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της πολιτικής συκοφαντίας, πέφτει στο κενό, οδηγείται σε αδιέξοδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ επίσης οδηγήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μεγάλης Βρετανίας (FSA) και εκεί δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Από όλους λοιπόν τους εξονυχιστικούς ελέγχους δεν προκύπτει καμία ευθύνη πολιτικών προσώπων. Προκύπτουν συναλλαγές, οι οποίες διενεργήθηκαν σε υπηρεσιακή βάση με αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων των ταμείων και είπαμε, όπου διαπιστωθούν ευθύνες, τα χέρια θα κοπούν και τα κεφάλια θα πέσουν. Προχωρεί η δικαιοσύνη στην τελική αποφασιστική φάση.
Δεν μπορώ όμως να αποφύγω να σχολιάσω και ορισμένα άλλα που είπε ο κ. Παπανδρέου που μίλησε πριν από λίγο σε αυτήν την Αίθουσα. Είπε: «Από τα όσα προείπα προκύπτει σαφώς γιατί η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» στην Εξεταστική Επιτροπή».
Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των εξεταστικών και σωστά το είπε ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης. Αλλά το να κάνουμε Εξεταστική, για αν ικανοποιήσουμε τα ζητήματα τακτικής και δημιουργίας εντυπώσεων του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι αντίθετο με το ρόλο μας και την αποστολή μας σε αυτήν την Αίθουσα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όταν η υπόθεση έχει εισέλθει στην τελική φάση της δικαστικής εκκαθάρισης, αντιλαμβάνεστε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το ίδιο θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο αποπροσανατολισμό. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με δύο-τρεις ακόμα παρατηρήσεις.
Πραγματικά είναι κρίμα να ακούει κανείς τον κ. Παπανδρέου να επιδεικνύει τώρα εκ των υστέρων την ευθύνη του για τη «χαμένη υπόθεση της αναθεώρηση του Συντάγματος», όπως λέει.
Μα, την Αναθεώρηση του Συντάγματος, κύριε Παπανδρέου την ξεκινήσαμε μαζί. Δεν θα είχε ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία, εάν και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ πέραν των 100 με πρώτη-πρώτη την υπογραφή του κ. Παπανδρέου δεν είχαν ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία αυτή προτάσσοντας μάλιστα την άποψή τους για συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, όπως το άρθρο 16, ότι πρέπει να αλλάξει.
Σήμερα ο κ. Παπανδρέου συγκρούεται με το 63% του ελληνικού λαού, που ζήτησε να προχωρήσει η Αναθεώρηση και καυτηριάζει σε όλες τις δημοσκοπήσεις την επαμφοτερίζουσα στάση του, η οποία θυμίζει το πολιτικό ανεμούριο της Χαριλάου Τρικούπη, κατά το όπου φυσάει ο άνεμος και όπου επιτάσσει η μικροκομματική σκοπιμότητα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, εκεί θα πορευθούν.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ούτε και από την απόφαση των δομημένων ομολόγων. Τα πάντα έρχονται στο φως. Όποιος έφταιξε, θα καθίσει στο εδώλιο και θα τιμωρηθεί. Εκείνο όμως στο οποίο δεν μπορούμε να συνεργήσουμε, είναι στο να επιδιδόμεθα όλοι εντός και εκτός της Αιθούσης σε μικροκομματικά παίγνια και σε άγρα επίπλαστων και προσωρινών πολιτικών εντυπώσεων! Δεν προσφέρουμε έτσι ούτε στο Κοινοβούλιο ούτε στη δημοκρατία ούτε στην αλήθεια.
Ευχαριστώ πολύ.