Ομιλία κατά την συζητηση επερώτησης εννέα Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την Έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών για τα νερά της Αττικής.(21 Ιανουαρίου 2008)



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον μας, με πρωτοβουλία των συναδέλφων Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μας βοηθάει σήμερα όλους να ασχοληθούμε και εντός του Κοινοβουλίου, διότι η Κυβέρνηση ασχολείται στην καθημερινότητα του κυβερνητικού της έργου μ' αυτό το σοβαρό θέμα, με τα ευρύτερα ζητήματα περιβάλλοντος που αφορούν το λεκανοπέδιο Αττικής.
Ότι το λεκανοπέδιο Αττικής είναι μια ίσως από τις πιο επιβαρημένες περιοχές της Ελλάδας, σε επίπεδο βιομηχανικών και άλλων ρύπων, νομίζω ότι είναι κάτι που δεν το αμφισβητεί κανείς.
Η δημιουργία αυτής της υδροκέφαλης αν θέλετε οντότητας, οικιστικής, βιομηχανικής, αναπτυξιακής χρονολογείται στη μετεμφυλιακή περίοδο και ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ περισσότερο αν θέλετε στους λόγους και τις εποχές μέσα στις οποίες κινήθηκε ο τόπος για να δημιουργηθεί αυτό που δημιουργήθηκε σήμερα.
Το ερώτημα είναι: Σε μια εποχή που τα ζητήματα του περιβάλλοντος κατέχουν την πρώτη θέση και σε επίπεδο πια αν θέλετε θεμάτων πολιτικής ορθότητας σε όλο τον κόσμο και βεβαίως στην ευρωπαϊκή Ήπειρο τι γίνεται στη χώρα μας.
Εγώ σας διαβεβαιώ, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλοι κύριοι Υπουργοί, δεν θα είχα καμία αντίρρηση ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας να προσυπογράψω αυτά που είπε πριν ο αξιότιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό μία προϋπόθεση ότι ο εκπροσωπών το συγκεκριμένο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα είχε ποτέ κυβερνήσει, το κόμμα αυτό δεν θα είχε ποτέ ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα.
Η αλήθεια είναι διαφορετική. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι μπορούμε σ’ αυτή την Αίθουσα να ξεμπερδεύουμε με τα θέματα με απλοϊκούς πολιτικούς αφορισμούς δηλαδή ότι για όλα φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όχι. Ασφαλώς στη μετεμφυλιακή Ελλάδα υπήρξαν συγκεκριμένες καταστάσεις που δημιούργησαν τις συνθήκες του υδροκεφαλισμού στο λεκανοπέδιο, αλλά από κει και πέρα ιδιαίτερα την εικοσαετία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας και να πετύχουμε το καλύτερο.
Αναρωτιέμαι δημόσια γιατί διακηρύξεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω σχεδιασμοί και ιδέες πολιτικών προσώπων που πολιτεύτηκαν με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ο Ευάγγελος Κουλουμπής, πολιτικών προσώπων που δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πολιτικά και κομματικά, γιατί δεν στάθηκε δυνατό από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνουν καθημερινή πράξη, να εφαρμοστούν.
Σε ό,τι αφορά –για να ανοίξω μια παρένθεση- για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου, νομίζω ότι η διαφορά από τα όσα βλέπαμε τότε ως Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ξεκάθαρη. Από τον Πρωθυπουργό της χώρας τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τους Υπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης, ο σεβασμός που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή των Ελλήνων σε όλους τους συναδέλφους, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, είναι απόλυτος και η ανταπόκρισή μας είναι συνεχής, καθημερινή και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Λέει ο κ. Πάγκαλος ότι γίνεται αναφορά και επισυνάπτονται χαρτιά. Μα όταν τα θέματα είναι τεχνικά, χρειάζεται βεβαίως να επισυνάπτονται και έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών για να υπάρχει η σχετική τεχνοκρατική και επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Τώρα από κει και πέρα αναφορικά με τον κ. Σουφλιά. Ο κ. Σουφλιάς ο σημερινός Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν χρειάζεται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ούτε συνηγορία ούτε υπεράσπιση. Εγώ θα πω το αυτονόητο. Ο κ. Σουφλιάς έχει δεκαετίες πολιτικών, κοινοβουλευτικών και κοινωνικών αγώνων πίσω του. Και νομίζω ότι αδικείται και η πραγματικότητα αλλά και η προσωπικότητα και διαδρομή του Γιώργου Σουφλιά όταν γίνεται λόγος στο Εθνικό Κοινοβούλιο για το ότι δήθεν ο Σουφλιάς δεν έρχεται να απαντήσει. Είναι συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική όταν για λόγους καθημερινού προγράμματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Υπουργός, να βρίσκονται εδώ οι αρμόδιοι Υφυπουργοί και να δίδουν απαντήσεις. Ο Γιώργος ο Σουφλιάς δεν αρνήθηκε ποτέ να δίνει απαντήσεις και αν είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει εκτός των άλλων είναι η πολιτική η ιδεολογική και κοινοβουλευτική συνέπεια και η συνήθεια που έχει ο Γιώργος Σουφλιάς ως διακεκριμένο πολιτικό στέλεχος της δημόσιας ζωής να βάζει πάντοτε τα πράγματα στον τόπο, επιτρέψτε μου να πω με την ιδιαίτερη θυμοσοφία και το ιδιαίτερο ύφος που τον χαρακτηρίζουν. Άρα ας προσέχουμε την κριτική μας, ας μην αδικούμε πρόσωπα και διαδρομές.
Γιατί ο Σουφλιάς ασχολείται με τα θέματα υποδομών; Ε, πώς να το κάνουμε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στα είκοσι χρόνια που κυβέρνησαν μέχρι το Μάρτιο του 2004 διαχειρίστηκαν από κοινοτικά πλαίσια, από ευρωπαϊκούς πόρους και από εθνικούς πόρους πάνω από 100.000.000.000 παλαιές δραχμές. Πού πήγαν τα λεφτά αυτά; Δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές; Χαίρομαι, γιατί ο κ. Πάγκαλος σε μία κρίση ειλικρίνειας είπε ότι κάναμε έργα, αλλά δεν δημιουργήσαμε υποδομές.
Σας θυμίζω ότι μέχρι πρότινος τα νότια παράλια της Αθήνας, περιοχές της Β’ Αθηνών, στην οποία εκλέγομαι και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πνίγονταν στα νερά της βροχής. Και πνίγονταν στα νερά της βροχής, διότι όλοι αυτοί που έκαναν την ισχυρή οικονομία, την ισχυρή Ελλάδα των υποδομών, των μεγάλων έργων, ξέχασαν να κατασκευάσουν αγωγούς και δίκτυα αγωγών απορροής των ομβρίων. Μία βροχή, λοιπόν, αρκούσε, για να πνιγεί ένα μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, να κινδυνεύσουν ζωές, να υπάρξει βαρύτατη ζημία σε περιουσίες και βεβαίως, να εκτεθεί η χώρα μέσα από ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων και των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων που παρουσίαζαν μία Ελλάδα με τριτοκοσμική εικόνα, με τριτοκοσμική καθημερινότητα.
Η Κυβέρνηση δεν έχει πει ποτέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι κάνει θαύματα. Η Κυβέρνηση, όμως, δημιουργεί τις υποδομές, η Κυβέρνηση τρέχει το πρόγραμμα των δημοσίων έργων. Σε αυτήν την Αίθουσα εξήγησε επανειλημμένως ο σημερινός Υπουργός κ. Σουφλιάς γιατί είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο, το οποίο εποπτεύει και σχεδιάζει την πολιτική των μεγάλων έργων, είναι αυτό ταυτόχρονα που είναι υπεύθυνο και για τα θέματα του περιβάλλοντος: για να μπορούμε να παρακολουθούμε και το ένα και το άλλο και να συναντώνται οι πολιτικές των μεγάλων έργων και των μεγάλων δικτύων υποδομής, να συναρτώνται με τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είπαμε ποτέ ότι λύσαμε τα προβλήματα. Η χώρα βαδίζει σε ένα δρόμο προόδου, γίνονται βήματα δύσκολα, σταθερά προς τα πάνω.
Νομίζω ότι οι διευκρινίσεις που δίνονται απόψε τόσο από τον κ. Καλογιάννη όσο και από τον κ. Καλαφάτη επαρκούν, για να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσαν οι επερωτώντες Βουλευτές και σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι αρμόδιοι Υφυπουργοί, η Κυβέρνηση είναι εδώ όποτε χρειάζεται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Να μην αδικούμε την πραγματικότητα, γιατί αυτοί που την αδικούν θα εισπράξουν το πολιτικό αντίτιμο μιας άδικης και μηδενιστικής αντιπολιτευτικής κριτικής.
Ευχαριστώ πολύ.