Ομιλία κατά την συζήτηση των άθρων και του συνόλου του Σ/Ν «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».(10 Σεπτεμβρίου 2008)



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα διαφωνήσω με τον κύριο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τον κ. Αλογοσκούφη, που ήταν αυστηρός προς τον κύριο Βενιζέλο. Ο κύριος Βενιζέλος σε θεωρητικό επίπεδο μίλησε εξαιρετικά.
Είπε, κύριε Αλογοσκούφη, για την ανταποδοτικότητα του φόρου. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει σε μια ευνομούμενη, σε μια πολιτεία στην οποία θωρακίζονται από την έννομο τάξη τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα ανταποδοτικότητας του φόρου.
Προφανώς φαντασιώνεται μια ιδεατή πολιτεία, που δεν έχει καμία σχέση με τα όσα τράβηξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στην 20ετία των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τότε που είχαμε φορολογικές επιθέσεις τη μία μετά την άλλη, τότε που πήγαινε ο κομματικός Σ.Δ.Ο.Ε. με τους εγκαθέτους των πρασίνων κλαδικών και εξεβίαζε από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο επιχειρηματία. Του έπαιρνε τον ιδρώτα, του έπαιρνε το αίμα. Τότε που είχαμε έκτακτες εισφορές, τότε που τα τεκμήρια ήλθαν να στραγγαλίσουν ιδιαιτέρως την μικρομεσαία οικογένεια και μετά από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης καθεστωτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ έρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σήμερα και μας μιλάει για ιδεατές κοινωνίες για εξιδανίκευση της σχέσεως πολίτη και κράτους για μία νέα ισορροπία μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικών θεσμών.
Η Βουλή δεν είναι τόπος για εκθέσεις ιδεών. Εκθέσεις ιδεών μπορεί να κάνει κανείς σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής βαθμίδας από την πρωτοβάθμια, μέχρι την τριτοβάθμια.
Η Βουλή είναι χώρος στον οποίο δεσμευόμεθα, στον οποίο νομοθετούμε για να εφαρμόσουμε πολιτικές. Τις πολιτικές σας κ. Βενιζέλο τις είδε ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και σας τιμώρησε και πάλι με πρόσφατη εντολή στη Νέα Δημοκρατία και με την ήττα που εισπράξατε πρόσφατα, πριν από δώδεκα μήνες, την 16 Σεπτεμβρίου 2007. Καλό, λοιπόν, είναι να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παριστάνει τον τιμητή της δημόσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Και θα παρακαλέσω να είναι πιο σεμνή η κριτική σας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, έναν Πρωθυπουργό όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή πριν από δώδεκα μήνες, ο οποίος έχει παραλάβει ένα πλοίο στο μέσο της καταιγίδας και προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα σε υπήνεμο λιμάνι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψυχραιμία, κύριε Διαμαντίδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την πόρτα του τόπου, την πόρτα της χώρας χτύπησε πριν από λίγο καιρό η διεθνής χρηματοπιστωτική ενεργειακή και διατροφική κρίση. Αρνείστε σήμερα ότι στο παγκόσμιο χωριό στο οποίο ζούμε η κρίση που έχει κτυπήσει κολοσσούς στο διεθνές οικονομικό παιχνίδι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας; Και βεβαίως σε πάρα πολλά σημεία η κρίση αυτή επιτείνεται από αγκυλώσεις και από δυσάρεστα κατάλοιπα της εποχής της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σήμερα καλείται η Κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αλλά απαραίτητες. Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητος, η συμμόρφωσή μας προς το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκληρό πυρήνα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, θα πρέπει μέχρι το 2010 να έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα. Η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα έλλειμμα πάνω από 7%. Αυτό ήταν το πραγματικό έλλειμμα και όχι αυτό το οποίο εμφάνιζε ο κ. Χριστοδουλάκης στις Βρυξέλλες.
Η Κυβέρνηση αποκατέστησε τη δημοσιονομική τάξη της χώρας και την εικόνα της στα ευρωπαϊκά όργανα και στους υπολοίπους Ευρωπαίους εταίρους. Ταυτόχρονα, εξασφάλισε τη διατήρηση της ανάπτυξης σε ψηλά επίπεδα, τις περισσότερες χρονιές σε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Με αφορμή το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου έχει εξαπολυθεί μια εκστρατεία παραπληροφόρησης φαιάς προπαγάνδας και δημιουργίας και διασποράς πανικού. Η εκστρατεία αυτή εκπορεύεται κυρίως από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Θέλω να επισημάνω, κύριε Υπουργέ, ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι βγήκατε χθες και δώσατε κάποιες διαβεβαιώσεις για το θέμα των τεκμηρίων, διότι η πολιτική δρώσα δύναμη, η πολιτική συλλογιστική πίσω από το θέμα των τεκμηρίων είναι σωστή. Δεν μπορεί να υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας οι οποίοι να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, να έχουν ένα υψηλό επίπεδο ζωής και βεβαίως να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 7.000, 8.000 και 9.000 ευρώ. Αυτό αποτελεί διακωμώδηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτό προσβάλλει το Σύνταγμα, προσβάλλει τη στοιχειώδη αντίληψη περί ισότητας, ισονομίας και ισοπολιτείας, την οποία εξασφαλίζει η ελληνική συνταγματική δημοκρατική τάξη.
Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν αυτό που ονομάζω ιδιομορφία της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι εξαιτίας της καταβύθισης της δημόσιας παιδείας την τελευταία εικοσαετία της διακυβέρνησης της χώρας από τους ψευδοεκσυγχρονιστές και ψευδοσοσιαλιστές πάρα πολλά νοικοκυριά, χωρίς να έχουν πόρους που περίσσευαν, έκαναν οικονομία από κάπου αλλού για να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας για παράδειγμα –και το γνωρίζετε όλοι, από την ελληνική κοινωνία προερχόμαστε- έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν σε πολύ λίγα τετραγωνικά σπιτιού και αγοράζουν ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο.
Θέλω να πω με αυτά, κύριε Υπουργέ –και χαίρομαι με τη χθεσινή σας διαβεβαίωση- ότι επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχειρεί να παραπληροφορήσει και να δημιουργήσει πανικό στην κοινή γνώμη, κυρίως με αφορμή το θέμα των τεκμηρίων, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει διάλογος, να ακουστούν όλοι, να ληφθεί υπ’ όψιν η ελληνική ιδιομορφία και ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, να σεβαστούμε ακριβώς αυτές τις επιλογές του νοικοκυριού που δεν έχει τη δυνατότητα, αλλά προσπαθεί να βγάλει στην άκρη κάτι από το υστέρημά του για να βάλει τα παιδιά του στο ιδιωτικό σχολείο, για να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστα φαινόμενα.
Είμαι βέβαιος, μετά τη χθεσινή σας διαβεβαίωση –χθες θέσατε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η επιβολή των τεκμηρίων- ότι θα πάμε σε ένα λογικό νομοθέτημα μέσα από το οποίο ακριβώς θα αποκατασταθεί η έννοια της δικαιοσύνης που δέχομαι και εγώ και υπερφαλαγγίζω, εάν θέλετε, επισημαίνοντας ότι αυτή η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης έχει ανατραπεί από τέτοια περιστατικά τα οποία βρίθουν στην καθημερινότητα, να είναι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας και να δηλώνει 6.000 και 7.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα, τη στιγμή που ο μισθωτός από την άλλη πλευρά δηλώνει κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ. Άλλωστε τα στατιστικά δείγματα είναι προφανή και πρωτοφανή. Το μέσο φορολογητέο εισόδημα που δηλώνουν οι επαγγελματίες είναι 7.300 ευρώ για τη χρήση του 2006 και ήταν χαμηλότερο από το 50% του μέσου εισοδήματος που δήλωναν οι μισθωτοί, δηλαδή 15.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα, το γνωρίζουμε όλοι: Να επωμίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι δυσανάλογα υψηλό φορολογικό βάρος και βεβαίως κάποιοι άλλοι να επωφελούνται. Αυτά πρέπει να ανατραπούν.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ακόμα μια φορά –ακούσαμε την κριτική του- αποδεικνύει ότι δεν έχει πολιτική. επειδή βλέπω να επιχαίρουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτής της δυσμενούς συγκυρίας για την Κυβέρνηση, εμείς παραδεχόμαστε ότι είμαστε στο μέσον της καταιγίδας, στο μάτι του κυκλώνα. Γρήγορα θα βγούμε και είναι σε θέση ο Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία να οδηγήσουν τη χώρα σε υπήνεμο λιμάνι. Βλέπω, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιχαίρει γιατί στις δημοσκοπήσεις είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά ή έχουμε μια πολύ μικρή διαφορά και περιμένουν όλοι με τα βαΐων και κλάδων τα όσα θα πει για την ελληνική οικονομία ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με γιορτές και χαμόγελα ανεβαίνετε στη Θεσσαλονίκη, με κατεβασμένα πρόσωπα, κατηφείς, σκυθρωποί και θλιμμένοι θα κατεβείτε. Στη Θεσσαλονίκη έρχονται τα αποκαλυπτήρια της πολιτικής σας γύμνιας. Θα αποκαλυφθεί για ακόμη μια φορά από τα όσα θα πει και από τα όσα δεν θα πει ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου που τον συνοδεύουν, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει πολιτική. Αντιτάσσει και αντιπαραθέτει στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας -που είναι μια δύσκολη πολιτική, εμπεριέχει και δυσάρεστες αποφάσεις αλλά απαραίτητες, αλλά αποτελεί το μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση- λαϊκισμό, ανεύθυνη ρητορεία, φωνές, θόρυβο, κραυγές, μηδενιστική αντιπολίτευση. Επί της ουσίας τίποτα.
Άκουσα τον κ. Βενιζέλο να περιγράφει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Αν κάποιος δεν είχε ακούσει αυτά που προηγήθηκαν στην ομιλία του, θα έλεγε: «Μπράβο στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάνει γενναία αυτοκριτική». Γιατί όλα αυτά που περιέγραψε και συνιστούν όντως φαινόμενα κατάρρευσης και αποικοδόμησης του κοινωνικού κράτους, κύριε Βενιζέλο, είναι πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μας αφήσατε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία, 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ ΠΑ.ΣΟ.Κ.ικά χρέη προς τους κοινωνικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος μόνο προς το Ι.Κ.Α., 400 εκατομμύρια ευρώ χρέος προς το Ταμείο Νομικών, 330 εκατομμύρια ευρώ χρέος προς το Ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων, Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Σ.Α., Τ.Α.Ε., το O.A.E.E.
Αυτά είναι τα ανδραγαθήματα και οι επιτυχίες των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συνιστούν όντως μια πρωτοφανή επίθεση για το ελληνικό μεταπελευθερωτικό κράτος σε βάρος του κοινωνικού κράτους, σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής και γι’ αυτό πρέπει να απολογηθείτε και όχι να παριστάνετε τους κατηγόρους και τους δημοσίους εισαγγελείς σε βάρος του Κώστα Καραμανλή που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα από τα ερείπια που παρέλαβε, από την «ισχυρή» οικονομία!
Διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάνω από 100 τρισεκατομμύρια δραχμές. Διαχειρίστηκαν τη μεγάλη υπόθεση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Έρευσε χρήματα στη χώρα από ευρωπαϊκά και από εθνικά ταμεία. Έφθασε αυτή η ανάπτυξη, έφθασε αυτό το χρήμα στις τέσσερις γωνιές της χώρας;
Καλώ τους συναδέλφους και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος μαζί με τους συναδέλφους της συμπολίτευσης από τις περιφέρειες όλης της χώρας. Είδε ο αγρότης, είδε ο εργάτης, είδε ο άνεργος, είδε ο μικρομεσαίος, είδε ο συνταξιούχος το αποτέλεσμα αυτού του πακτωλού δισεκατομμυρίων ευρώ που έρευσε στη χώρα και διακινήθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Η απάντηση είναι όχι.
Καλά, λοιπόν, τα λόγια του σήμερα. Ευχάριστα ακούγονται από κάποιον που δεν γνωρίζει το παρελθόν σας, το χθες. Η αξιοπιστία των λόγων του σήμερα είναι απόλυτη συνάρτηση των έργων που εφαρμόσατε στο χθες. Και τα έργα αυτά βοούν και σας έχουν καταδικάσει να είστε μονίμως ουραγοί στην πολιτική ζωή του τόπου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω γιατί ο χρόνος είναι μικρός. 
Δεν θα ήθελα να επισημάνω τις διαφορετικές συντεταγμένες, οικονομικές, πολιτικές, διεθνείς της συγκυρίας που μας οδηγεί εδώ. Αυτό που θέλω να πω και να κλείσω μ' αυτό είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν συμπυκνώνεται σ’ αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν θα κριθεί η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτά τα έκτακτα μέτρα που παίρνει διότι χτύπησε την πόρτα μας και εισέβαλε αιφνιδιαστικά η διεθνής χρηματοπιστωτική, ενεργειακή και διατροφική κρίση. Οι πολίτες πρέπει να περιμένουν να δουν και την υπόλοιπη πολιτική μας να εκτυλίσσεται, πολιτική η οποία αφορά τις κοινωνικές παραμέτρους, μεταρρυθμιστικά μέτρα στην παιδεία, στην υγεία και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την εμπέδωση και αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κλείνοντας θα σας πω ότι αυτή η παράταξη, η Καραμανλική Νέα Δημοκρατία έχει ως ένα από τους ακριβούς ακρογωνιαίους λίθους της, την επιδίωξή της για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, την επιδίωξή της για ένα κράτος το οποίο θα εποπτεύει τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα θα πασχίζει με μέτρα αποτελεσματικά για να γίνεται ο οικονομικά ασθενέστερος Έλληνας περισσότερο δυνατός, να μειώνονται κοινωνικές αδικίες και να κλείνει η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων. Την κοινωνική μας ευαισθησία δεν την διαπραγματευόμαστε και δεν σας επιτρέπουμε να την αμφισβητείτε. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθος της πολιτικής ιδεολογίας της Καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας από την εποχή που την ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής μέχρι και σήμερα. Ευχαριστώ πολύ.