Ομιλία κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις».(18 Νοεμβρίου 2008)
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και για την κατανόηση των συναδέλφων, του κ. Αϊβαλιώτη ειδικότερα που επρόκειτο να μιλήσει τώρα. Συμβαίνει να είμαι και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του Βατοπεδίου και είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω και σ’ αυτές τις διαδικασίες.
Θα έλεγα ότι σήμερα συζητούμε ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοθέτημα, συζητούμε μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία. Και το γεγονός ότι γίνεται αυτή η συζήτηση θα μας βοηθήσει όλους, πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, επιτρέψτε μου να πω, να οδηγήσουμε στην κατάρρευση των πολιτικών μύθων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως να καταρρίψουμε και την παραπληροφόρηση, η οποία επίσης δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό.
Πολλοί είναι οι μύθοι και πολλά είναι, επιτρέψτε μου να πω, τα ψέματα. Εγώ δεν θέλω να αποδώσω συνειδητή ροπή σε ανακρίβειες σε συναδέλφους των κομμάτων της μείζονος ή της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά νομίζω ότι εδώ ήλθε η ώρα να διαλύσουμε και τους μύθους, να απαντήσουμε και στα ψέματα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και πριν απ’ όλα, να βάλουμε στην άκρη την παραπληροφόρηση.
Έχει γραφτεί και έχει ειπωθεί κατά κόρον ότι δίνονται 28 δισεκατομμύρια ευρώ δώρο στις τράπεζες. Ουδέν ανακριβέστερον. Μεγάλο πελώριο πολιτικό ψέμα.
Από τη στιγμή που αποδεχόμαστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι οι τράπεζες είναι εργαλεία, έχουν ρόλο στην ελεύθερη οικονομία. Πώς να το κάνουμε; Βρείτε μας μια χώρα της ελεύθερης αγοράς στην οποία δεν λειτουργούν τράπεζες. Υπάρχει; Θέλετε να πείτε ότι οι τράπεζες έχουν ένα παρασιτικό χαρακτήρα στην οικονομία της αγοράς; Όχι βέβαια. Άλλο ότι πρέπει να λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο. Να τα κουβεντιάσουμε αυτά και θα συμφωνήσουμε σε πολλά. Μην λέτε όμως γιατί διοχετεύεται η ρευστότητα μέσω των τραπεζών. Κοιτάξτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πού ακολουθείται η δική σας συνταγή; Πουθενά.
Η Ελλάδα λοιπόν τι κάνει; Η Ελλάδα συμπορεύεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Απλώς λειτουργεί ένα σκέπαστρο, μια αιγίδα εγγυήσεων και εγγυοδοσίας για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η ελληνική οικονομία και να αιμοδοτείται στο πεδίο της ρευστότητας. Τα ποσά είναι πολύ μικρότερα.
Και επειδή μιλάμε για μύθους, για ανακρίβειες, για πολιτικά ψέματα, να σας θυμίσω τι έχει λεχθεί κατά κόρον επίσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης και επιμένω της αξιωματικής. Έχει λεχθεί ότι αυτά τα μέτρα είναι ένα δώρο προς τις τράπεζες και αφού είναι ένα δώρο προς τις τράπεζες, γιατί οι τράπεζες δεν έσπευσαν να πάρουν αυτό το δώρο από τα χέρια της κυβέρνησης, να πάρουν το αντίδωρο; Είδατε το διάλογο που έγινε, είδατε τις συγκρούσεις που υπήρξαν και είδατε τις δυσκολίες που είχαν τα διοικητικά τους όργανα και οι μέτοχοι των τραπεζών για να αποφασίσουν τελικά να μπουν στη διαδικασία. Και έπρεπε να γίνει η αρχή…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Διαπραγμάτευση έκαναν για να πάρουν περισσότερα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αυτό σημαίνει ελεύθερη κοινωνία, αυτό σημαίνει ελεύθερη οικονομία, αυτό σημαίνει κοινωνία των πολιτών.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κοινωνία των τραπεζών είναι και όχι των πολιτών.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως διαπραγμάτευση. Και η κυβέρνηση κ. Παπαχρήστο έθεσε σκληρότατους όρους τους οποίους δεν έσπευσαν να τους αποδεχθούν γιατί δεν τους συνέφεραν. Είτε θέλουν όμως είτε δεν θέλουν, υποχρεώνονται από τις περιστάσεις αλλά και από τη στάση της κυβέρνησης, που εγγυάται το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού, να μπουν στις σχετικές ρυθμίσεις. Και ήδη έγινε η αρχή με τη συνέντευξη στην Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του επικεφαλής της ALPHA του κ. Κωστόπουλου.
Δεν είναι δώρο στις τράπεζες. Να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Δεν είναι 28 δισεκατομμύρια που εκταμιεύονται από τα δημόσια ταμεία και από την τσέπη του ελληνικού λαού για να δοθούν στις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι εργαλεία ανάπτυξης, είναι ένας μοχλός ο οποίος λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε όλες τις ελεύθερες οικονομίες που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετά τη διεθνή οικονομική κρίση όχι ως ασύδοτες οικονομίες, όχι ως οικονομίες χωρίς κοινωνικό έλεγχο, όχι ως οικονομίες χωρίς εποπτικά όργανα δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου αλλά ως οικονομίες στις οποίες το κράτος θα διεκδικεί και θα επιτυγχάνει ένα ρόλο όχι επιχειρηματία, αλλά ρόλο παρέμβασης στο να θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού, να βάζει τον κύκλο με την κιμωλία –για να παραφράσω τον Μπέρτολτ Μπρεχτ- και να εγγυάται ότι όποιος κινείται μέσα στο χώρο που έχει οριοθετήσει, έχει καλώς, αλλά όποιος πατήσει τον κύκλο και βγει απ’ έξω, απλά θα του κόβονται τα χέρια και τα πόδια. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης.
Εγώ δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση. Εγώ βλέπω ευθυμία από την πλευρά των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι το χαμόγελο και οι κραυγές, δηλαδή οι συναισθηματικές αντιδράσεις τους αποκαλύπτουν την έλλειψη ορθολογισμού και ορθολογικών προτάσεων διεξόδου από την κρίση.
Είτε το θέλετε είτε όχι, οι προτάσεις Καραμανλή και εν προκειμένω το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη αποτελεί τη μόνη λύση, τη μόνη διέξοδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τα ήδη επιγενόμενα αποτελέσματά της, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της στην πορεία από εδώ και πέρα, να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Υπέρ ποίων; Ασφαλώς και αυτό καταγράφεται στο νομοσχέδιο. Εδώ οι τράπεζες που κάνουν χρήση του σχετικού πακέτου θα αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ως προς τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το οξυγόνο και την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης, και θα υπάρξει συμμετοχή του κράτους ώστε…
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποιες είναι;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα δείτε αυτά κύριε Βορίδη. Μην ανησυχείτε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Πάντως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι που το λέω γιατί σας εκτιμώ προσωπικά και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, αλλά η μηδενιστική αντιπολίτευση δεν οδηγεί πουθενά. Δείχνει τα αδιέξοδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης μικρών και μεγάλων και αναδεικνύει το γεγονός ότι η πρόταση και οι πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη πρόταση διεξόδου από την κρίση και το καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός.
Καταλαβαίνει ότι με φωνές, με οιμωγές, με θορύβους, με διαμαρτυρίες δεν οδηγούμεθα πουθενά.
Βλέπετε ότι η κυβέρνηση έρχεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία και είναι διατεθειμένη και να προσθέσει και να διορθώσει. Η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι διεκδικεί για τον εαυτό της το αλάθητο. Λέει: Έχετε προτάσεις; Ελάτε να προσθέσουμε, να διορθώσουμε, να τροποποιήσουμε αλλά μέσα στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης αντίληψης που όπως σας είπα είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελεί μονόδρομο. Και έρχεται να ευθυγραμμίσει την οικονομική και κοινωνική πολιτική στην χώρα μας –γιατί αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αφορούν και την κοινωνία- μ’ αυτά που ακολούθησαν και άλλες χώρες με τις οποίες συμπορευόμεθα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι το περίγραμμα. Εγώ δεν θα κουράσω περισσότερο. Θα επανέλθω αύριο μόλις πάρει το λόγο και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, ακούσουμε και την κ. Κατσέλη, τους συναδέλφους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων.
Κυρία Κατσέλη σας διαβεβαιώ. Γνωριζόμαστε από χρόνια και εκτός Βουλής πριν πολιτευτείτε και πριν πολιτευτώ. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι με την εκτίμηση και το σεβασμό που σας έχω περιμένουμε προτάσεις και προτάσεις δεν βλέπουμε.
Και όταν λέω προτάσεις, δεν περιμένουμε προτάσεις στον αέρα, δεν περιμένουμε προτάσεις οι οποίες να είναι εκθέσεις ιδεών. Περιμένουμε προτάσεις συγκροτημένες που να μπορούν να ενταχθούν σε μια συνολική αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης και να μπορούν να αποτελέσουν τους πνεύμονες από τους οποίους θα αναπνεύσει η εθνική οικονομία τους αμέσως επόμενους μήνες.
Γιατί να σας πω κάτι; Και μ’ αυτό θα κλείσω. Είμαι εξ ολοκλήρου αντίθετος και στο πνεύμα απαισιοδοξίας το οποίοι καλλιεργούμε πολιτικοί, δημοσιογράφοι και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών επιστημών και όχι μόνο γνωρίζουν ότι δεν μπορείς να ασκήσεις οικονομική πολιτική και δεν μπορεί να σταθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αν δεν υπάρχουν λίγες σταγόνες αισιοδοξίας και σωστής προοπτικής. Η κυβέρνηση δείχνει τον ορίζοντα και της αισιοδοξίας και της δημιουργικής προοπτικής. Αυτόν τον ορίζοντα μην σπεύδετε να τον αμαυρώσετε με την καταστροφολογία σας και την μηδενιστική σας αντιπολίτευση. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο.
Ευχαριστώ πολύ.