Ομιλία κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις».(20 Νοεμβρίου 2008)



Η αξιότιμη συνάδελφος και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Κατσέλη μας περιέγραψε έναν πανικόβλητο Υπουργό Οικονομίας. Εγώ ούτε σήμερα, ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια των πέντε ετών στα οποία συνυπάρχουμε στην Κυβέρνηση με τον κύριο Αλογοσκούφη –πριν ήμασταν στην αντιπολίτευση- τον είδα πανικόβλητο. Ο κύριος Αλογοσκούφης διακρίνεται για την ψυχραιμία του, την αποφασιστικότητά του και για την πολύ καλή γνώση των οικονομικών θεμάτων. Με την ίδια ψυχραιμία, με την ίδια νηφαλιότητα, αλλά και την ίδια αποφασιστικότητα υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση από τη στιγμή που εκδηλώθηκε μέχρι σήμερα και βεβαίως θα εξακολουθήσει να το κάνει. Αυτό το συναίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και σταθερότητας, κύριε Πρόεδρε, το μετέδωσε και στον ελληνικό λαό.
Αλλοιώνουν την πραγματικότητα και αδικούν και τον εαυτό τους οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, ότι δηλαδή στην Ελλάδα δεν είχαμε ούτε πανικό, ούτε ανησυχία, ούτε αναταραχή στην αγορά γιατί η Κυβέρνηση Καραμανλή έσπευσε από τις πρώτες ώρες να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τότε ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε μία σωστή δήλωση. Εμείς είμαστε ιδεολογικοί αντίπαλοί του, αλλά θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό. Έκανε μία υπεύθυνη δήλωση ο κύριος Παπανδρέου. Είπε: «Θα στηρίξω την Κυβέρνηση». Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις ήλθε και τι έκανε; Ανέτρεψε αυτά που είπε, υπέσκαψε την πρώτη σωστή δήλωσή του.
Τι κάνει τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Βάζει την κυρία Κατσέλη η οποία επιστρατεύει την επιστημοσύνη της –ξέρει ότι εγώ την τιμώ και τη σέβομαι- για να δώσει ένα χρίσμα σοβαροφάνειας στις ατάκτως ερριμμένες ιδέες με τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί να μας πείσει ότι θα συγκροτήσει εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Κύριε Πρόεδρε, με ατάκτως ερριμμένα υλικά οικονομική πολιτική δεν γίνεται. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα η οικονομία -και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης- για να διατυπώνουμε εκθέσεις ιδεών, όταν τα όσα λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα και επανέλαβε ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου δεν τα ακολουθεί καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η πολιτική της Κυβέρνησης συμπορεύεται απόλυτα –και έτσι πρέπει- με τις επιλογές όλων των άλλων ευρωπαϊκών μας εταίρων.
Δύο-τρεις σκέψεις ακόμα. Ενοχλούμαι πολύ, κύριε Πρόεδρε, όταν εκδηλώνεται η προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συναδέλφων της ελάσσονος Αντιπολίτευσης να ταυτίσουν τη Νέα Δημοκρατία, την πολιτική της φιλοσοφία και την κοινωνική και οικονομική της πολιτική με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του χυδαίου και κυνικού καπιταλισμού, που οδήγησαν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στην τελευταία βαθιά και δραματική οικονομική κρίση.
Και ενοχλούμαι, κύριε Πρόεδρε, γιατί αυτά που εκτοξεύονται εν είδη κατηγοριών στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψευδέστατα και ανακριβέστατα. Και εξηγούμαι.
Ποιοι είναι εκείνοι, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που εισήγαγαν αποφασιστικά, επιτακτικά τα θέματα της αυτορύθμισης των αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν είναι οι Νέοι Εργατικοί, το New Labor, του κ. Τόνι Μπλερ; Ξέρετε πόσες φορές υπέστημεν τους Νέους Εργατικούς στα Συμβούλια Υπουργών Εργασίας να μας μιλούν για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να ζητούν να διατηρηθεί το καθεστώς του opt-out, το οποίο ουσιαστικά οδηγεί την Ευρώπη πίσω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή στον εργασιακό μεσαίωνα;
Η πλευρά των Νέων Εργατικών ήταν και εάν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση Καραμανλή...
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Θα τα ακούσετε όλα. Μην ανησυχείτε. Υπομονή. Σας ακούσαμε και θα μας ακούσετε. Εάν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση Καραμανλή μαζί τότε με τις κυβερνήσεις των γκωλικών της Γαλλίας, των σοσιαλιστών της Ισπανίας –υπάρχουν πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών Εργασίας- με την Κυβέρνηση Συνασπισμού του Βελγίου, με την Κυβέρνηση της Κύπρου, με την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να δημιουργήσουν τη λεγόμενη «blocking minority» και να σταματήσουν αυτά τα θέματα, θα είχαν επεκταθεί οι ρήτρες του opt-out σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Και να θυμίσω και κάτι άλλο; Πριν από λίγα χρόνια η Νέα Δημοκρατία επέλεξε με απόφαση του Καραμανλή να προχωρήσει σε ένα πολιτικό διαζύγιο. Τα πολιτικά διαζύγια, κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές είναι πιο πικρά και από τα οικογενειακά και προσωπικά διαζύγια, αλλά ήταν πολιτική επιλογή του Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία διαχώρισε το δρόμο της με δύο εξέχοντες πολιτικούς άνδρες –εγώ τους σέβομαι προσωπικά- τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και το Στέφανο Μάνο, τους οποίους έσπευσε να βάλει στα ψηφοδέλτιά του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα να τους στείλει αριστίδην στο Κοινοβούλιο.
Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω, ότι τιμώ και τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, αλλά ο Κώστας Καραμανλής είναι εκείνος που επέλεξε το πολιτικό διαζύγιο για να καταδείξει ότι αυτή η παράταξη και οι πολιτικοί της έχουν ομφάλιο λώρο με τον κόσμο της εργασίας, με τον εργαζόμενο Έλληνα και την εργαζόμενη Ελληνίδα και πριν από όλα φροντίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντά τους, το δημόσιο συμφέρον, ασκώντας κοινωνική πολιτική.
Ας αποφασίσουν οι συνάδελφοι τι είναι επιτέλους ο κ. Αλογοσκούφης, ένας σοβαρός γνώστης των οικονομικών, που εφαρμόζει πολιτικές ουσιαστικής διεξόδου από την κρίση, που συνιστούν μονόδρομο για την ελληνική κοινωνία. Μία τον λένε ακραίο φιλελεύθερο. Την άλλη τον λένε κρατιστή. Έχω εδώ άρθρα που τον λένε κρατιστή, επειδή ήθελε να επιβάλει στις τράπεζες το σωστό. Ας αποφασίσουν ακριβώς ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της κριτικής τους και ας αποφύγουν επιτέλους τις αντιφάσεις, γιατί εκτίθενται στον ελληνικό λαό όταν εκεί που χρειάζεται πολιτική, εκεί που χρειάζεται εναλλακτική πρόταση εξουσίας, προτάσσουν θορύβους, άναρθρες κραυγές και μηδενιστική κριτική.
Η Κυβέρνηση δεν κλείνει τα αυτιά της. Δέχεται όλες τις προτάσεις, δέχεται όλες τις βελτιωτικές παρεμβάσεις των συναδέλφων, αλλά είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της. Κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δίνει απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα και δίνει επιτέλους και την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα περάσουμε την κρίση και θα μπορέσουμε γρήγορα να δέσουμε σε ένα απήνεμο λιμάνι.
Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πρόταση Καραμανλή-Αλογοσκούφη, αποτελούν τη μόνη διέξοδο στα σημερινά προβλήματα του τόπου.
Ευχαριστώ πολύ.