Ομιλία κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπ. Εσωτερικών: «Τροποποίηση του ν. 3231/2004 «εκλογή βουλευτών».(23 Ιανουαρίου 2008)



Το θέμα που συζητούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις διαδικασίες αντιπροσώπευσης που περιλαμβάνονται στον συνταγματικό χάρτη της ελληνικής πολιτείας.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σουηδία στις οποίες το είδος του εκλογικού συστήματος το οποίο εφαρμόζεται εκεί προβλέπεται ρητώς από το Σύνταγμά τους.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες όπου ο συνταγματικός νομοθέτης θεώρησε επιβεβλημένο να αφήσει τον καθορισμό του εκλογικού συστήματος στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, στην τρέχουσα νομοθετική πρωτοβουλία.
Τι κάνει η Κυβέρνηση σήμερα; Η Κυβέρνηση τροποποιεί τον ήδη ισχύοντα νόμο που κατήρτισε και ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολουθώντας την πάγια πολιτική συλλογιστική που υπαγόρευσε και την κατάρτιση αυτού του νόμου. Σταθμίζονται δυο προτεραιότητες, δυο κορυφαίες συνταγματικές επιταγές. Από τη μια η κατοχύρωση της ισότητας και της καθολικότητας της ψήφου και της ίσης μεταχείρισης των κομμάτων και από την άλλη η ανάγκη να υπάρξουν σταθερές κυβερνήσεις στον τόπο.
Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να συζητήσουμε ευρύτερα, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς άσκησης της εξουσίας πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε έναν ευρύτερο διάλογο, ο οποίος να οδηγήσει και σε αλλαγές ευρύτερες στον εκλογικό νόμο και όχι μόνο, ας έρθει στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτό προβλέπει το πολίτευμα. Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να παίζει με τη διαδικασία αναθεώρησης και θέλει ευκαιριακά να θέτει ζητήματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στα εκλογικά συστήματα στις διαδικασίες που αφορούν τους βασικούς θεσμούς του αντιπροσωπευτικού μας πολιτεύματος και μόνο για να δημιουργεί εντυπώσεις, επιτρέψτε μου να πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θεωρώ ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίθεται πολιτικά γι’ αυτές του τις επιλογές, ότι αποφεύγει την ουσία και τις δεσμεύσεις και επιδιώκει μόνο εντυπώσεις, κραυγές και εν πάση περιπτώσει αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Τώρα, ακούω: Γιατί λέει καθιερώνεται αυτό το μπόνους του πρώτου κόμματος; Μα δεν καθιερώνεται, επαυξάνεται σε αριθμό εδρών.
Δεν καθιερώνεται κύριε Ευθυμίου. Και θα ήθελα να ακούσω το γάργαρο γέλιο σας το οποίο το χαίρομαι γιατί ζωντανεύει αυτή τη διαδικασία να στρέφεται προς τα μέσα στις εσωτερικές διαδικασίες όταν έχετε τον κύριο Παπανδρέου απέναντί σας, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Σκανδαλίδη -αυτοί ξεκίνησαν τη διαδικασία αυτή- και τον κ. Σημίτη αν θέλετε να προσθέσω.
Δεν καθιερώσατε ποτέ. Επί είκοσι χρόνια κανοναρχούσατε την αριστερά επιδιώκοντας επιλεκτικές συμμαχίες μαζί της και υφαρπαγή των ψήφων της αριστεράς. Το πετύχατε κάποιες δεκαετίες. Στη συνέχεια είδαν και αυτοί την κατάσταση και άνοιξαν τα μάτια τους. Επιδιώκατε να τους πείσετε ότι πιστεύετε στα αναλογικά συστήματα, στην απλή αναλογική. Γιατί δεν την κάνατε είκοσι χρόνια; Γιατί διαπιστώσατε και σεις ότι θα πρέπει να σταθμίσετε και να συνδυάσετε και τα δυο, τον σεβασμό της ισότητας και της καθολικότητας στη διαδικασία ψηφοφορίας και βεβαίως την ανάγκη να υπάρξουν σταθερές κυβερνήσεις, γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει μόνο όταν μπαίνει στο παραβάν να ψηφίζει και να εκπροσωπείται όσο το δυνατόν πιο γνήσια όσο το δυνατόν πιο αναλογικά αλλά θέλει ταυτόχρονα και να κυβερνάται. Θέλει όταν έρθει η βραδιά της Κυριακής που έχουν κλείσει οι κάλπες και βλέπει τα αποτελέσματα και η εφορευτική επιτροπή δώσει το τελικό αποτέλεσμα, θέλει την επομένη των εκλογών να υπάρξουν κυβερνήσεις άξιες να ανταποκριθούν στα αιτήματά του, άξιες και σταθερές. Αυτό λοιπόν κάνει η Κυβέρνηση. Τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο.
Ο Κώστας Καραμανλής είχε σχετικές εισηγήσεις πριν από τις εκλογές. Κορυφαία ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τού είχαν προτείνει να προχωρήσει από τότε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα μπορούσε έτσι να διαμορφώσει σε μια μακρά διαδρομή τις εξελίξεις γιατί το νέο εκλογικό σύστημα που θα είχε ψηφιστεί πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Δεν το έκανε. Και δεν το έκανε γιατί πιστεύει ότι οι εκλογικοί νόμοι δεν μπορεί να είναι λάστιχο, δεν μπορεί οι εκλογικοί νόμοι και η διαδικασία που τους ψηφίζει ή τους ανατρέπει να παρακολουθείται από μικροκομματικές σκοπιμότητες, από διαδικασίες δημιουργίας εντυπώσεων και από διαδικασίες εξυπηρέτησης μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων.
Είπε, λοιπόν: «Ας αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, να δούμε αν πάσχει και πού πάσχει καλόπιστα, δημοκρατικά, καλοπροαίρετα και από εκεί και πέρα να αποφανθούμε περί του πρακτέου». Αυτό έκανε και σήμερα η Κυβέρνηση θέτει αυτή την πρότασή της στην κρίση της Βουλής και ζητεί την ψήφο τη πλειοψηφίας του Σώματος για έναν εκλογικό νόμο που σέβεται το δικαίωμα και το αίτημα του ελληνικού λαού να εκπροσωπηθεί αλλά ταυτόχρονα σέβεται την ανάγκη του να αποκτά σταθερές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις με αποτέλεσμα, κυβερνήσεις που θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ελληνικού λαού για να βελτιώνεται καθημερινά η δική του ζωή, για να επιλύονται καθημερινά τα δικά τους προβλήματα.
Επαναλαμβάνω και κλείνω με το εξής. Ίσως πιστεύετε ότι πρέπει να συζητήσουμε άλλα θέματα, όπως για τις περιφέρειες. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ επιπόλαιο να αποφασίσουμε σήμερα για τη δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας. Παρακολουθώ από πολύ κοντά τη σημαντική πρωτοβουλία και τον προβληματισμό συναδέλφων και της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων πτερύγων αλλά θα έπρεπε να συζητήσουμε το θέμα γενικότερα. Μας δίνεται αυτή η δυνατότητα στη διαδικασία Αναθεωρήσεως και μπορεί μετά να έρθει ο κύριος νομοθέτης να κάνει τη δουλειά του.
Ελάτε να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα, τα θέματα τα ζέοντα, τα φλέγοντα που αφορούν την δημοκρατία μας στον παρόντα και στο μέλλοντα χρόνο. Αφήστε τις υπεκφυγές, τις επιπολαιότητες, τους εύκολους αφορισμούς και κυρίως αφήστε το κυνήγι εύκολων εντυπώσεων. Εκτίθεστε στα μάτια της κοινής γνώμης και δεν επιτυγχάνετε τίποτα.
Ευχαριστώ πολύ
.