Ομιλία κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/N: «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις».(25 Νοεμβρίου 2008)



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοθέτημα. Πάρα πολύ σημαντικό και για το περιεχόμενό του, για την ουσία του, αλλά και για το συμβολισμό του.
Θα εξηγήσω τα πράγματα πιο αναλυτικά. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι αν αυτήν τη στιγμή υφιστάμεθα και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο τις βαρύτατες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αυτό γίνεται, γιατί κάποιες κυβερνήσεις, κυρίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα η κυβέρνηση του Προέδρου Ρέηγκαν και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού κόμματος επί προεδρίας Κλίντον σταδιακά, ουσιαστικά αφαίρεσαν από το νομοθετικό πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών όλες εκείνες τις νομικές ρήτρες και τις διαδικασίες κοινωνικού και δημοσίου ελέγχου, τόσο σε θέματα χρηματοπιστωτικά όσο και σε θέματα γενικότερα στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης.
Είναι αλήθεια –και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ότι οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί εξουσίας και πέραν του Ατλαντικού, αλλά κυρίως και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπέστησαν μια ιδεολογική καταιγίδα. Μιλάω και για τα κόμματα της κεντροαριστεράς και για τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες που σας είπα είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Η αρχή του κακού ξεκίνησε, ο αφοπλισμός δηλαδή, η απογύμνωση από μέτρα και δικλίδες κοινωνικής προστασίας και κοινωνικού ελέγχου ξεκίνησε επί των ημερών Ρέηγκαν και συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε επί των ημερών Κλίντον. Κατά τον ίδιο τρόπο εισαγωγείς, κύριοι εισαγωγείς του καθεστώτος της λεγόμενης αυτορύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, -εμείς το ονομάσαμε δικαίως απορρύθμισης- ήταν στην Ευρώπη το νέο εργατικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας. Είτε το θέλετε είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Αυτά που ψηφίζατε εσείς ως Υπουργός τα ξεχάσατε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα όλα θα τα πούμε εδώ μην ανησυχείτε. Δεν θα κρύψουμε τίποτα. Άλλοι κρύβονται πίσω από τη θορυβώδη Αντιπολίτευση και από τις πομφόλυγες περί δήθεν προτάσεων κ.λπ., που συγκροτούν ένα απόλυτο τίποτα. Θα τα πούμε μην ανησυχείτε.
Το ερώτημα είναι θα πάμε σε έναν κεντρικό σχεδιασμό; Η αποτυχία αυτού του μοντέλου θα μας οδηγήσει με τη λογική του ιστορικού εκκρεμούς να ξαναυιοθετήσουμε το άλλο άκρο; Όχι, βεβαίως. Τα πράγματα είναι απλά και είναι δοκιμασμένα. Είναι η λογική του μέτρου και της μεσότητος. Η λογική που πολύ σωστά ακολουθήθηκε από διαφορετικά κόμματα εξουσίας κεντροαριστερά κόμματα και κεντροδεξιά και ανασυγκρότησε την ευρωπαϊκή ήπειρο από τα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα μοντέλο ελεύθερης οικονομίας και ελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με ισχυρό τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους-επόπτη, που βάζει τους όρους του παιχνιδιού και ελέγχει τα πάντα, ακολουθήθηκε στη μεταπολεμική Γερμανία. Και ακολουθήθηκε από χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις. Τότε με επικεφαλής τον Αντενάουερ και με εκτελεστή και εφαρμοστή τον Υπουργό του Έρχαρτ. Υπήρξαν και κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη που ακολούθησαν αυτό το μοντέλο της λεγόμενης κεϊνσιανής συνταγής.
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αυτή η πολιτική θεολογία περί αυτορύθμισης των αγορών, όχι μόνο τελείωσε, αλλά γκρεμίστηκε μέσα σε τραγικές συνέπειες για το σύγχρονο κόσμο μας. Δεν θέλω να ανατρέξω στα ανάλεκτα και στην ανθολογία σκέψεως και γραπτών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ο κ. Χριστοδουλάκης, γιατί θα σας στενοχωρήσω. Σας στενοχώρησε πριν ο κ. Βλάχος και θα τον ψέξω γι’ αυτό. Θα επιφυλαχτώ να σας στενοχωρήσω αύριο. Να σας διαβάσω αποσπάσματα έτσι της καθαρής «φιλοσοφίας» του πάλαι ποτέ Τσάρου της οικονομίας των εκσυγχρονιστών του κ. Χριστοδουλάκη, για να διαπιστώσετε ακριβώς τα έντονα ψήγματα αυτής της αντίληψης περί της πολιτικής θεολογίας της αγοράς. Τελειώσανε αυτά, κυρίες και κύριοι, και τελείωσαν με τραγικό τρόπο. Και πρέπει όλοι να πάρουμε τα διδάγματά μας και τις εμπειρίες μας. Τα περί αυτορύθμισης των αγορών ήταν ένας τραγικός για την ανθρωπότητα μύθος.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Εσείς το λέγατε ως μεταρρύθμιση.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ζήση, εσείς το λέγατε και εσείς το εφαρμόζατε. Και δεν σας κατηγορώ, γιατί είχατε και την αντιστοίχισή σας στην Ευρώπη. Σας είπα που κοιτούσε ο κ. Σημίτης, πού είχε το πρότυπό του.
Εγώ θέλω από το Βήμα αυτό να σας ζητήσω σ’ αυτήν τη νέα πραγματικότητα να είμαστε σύμμαχοι. Εδώ μιλάμε από τις αρχές του 2009 ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας συστηματικός καθημερινός πόλεμος. Πόλεμος στην αγορά, όπου από τη μία πλευρά θα είναι οι φορείς, οι θεσμοί και οι διαδικασίες του κοινωνικού και δημοσίου ελέγχου και της διαφάνειας και από την άλλη θα είναι όλοι εκείνοι που προσπαθούν, είτε να κερδοσκοπήσουν είτε να επωφεληθούν από την αδυναμία των καιρών και τις ειδικές περιστάσεις, για να δημιουργήσουν αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα της καθημερινότητας.
Η Κυβέρνηση πορεύεται και το δείχνει μ' αυτό το νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν θέλετε, κύριε Υπουργέ, ο αστερίσκος, η αντίρρηση, η δική μου ένσταση είναι ότι θα πρέπει να δώσετε και άλλες αρμοδιότητες σ’ αυτό το Σώμα Ελεγκτών. Και μην ακούτε τις σειρήνες. Να δώσετε και άλλες αρμοδιότητες σ’ αυτό το Σώμα Ελεγκτών. Να το επεκτείνετε και να κάνετε ακόμη πιο ουσιαστική την αποστολή του. Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός. Και επειδή η Κυβέρνηση βαδίζει στη σωστή πορεία, καλό είναι να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο το βήμα μας.
Πριν από λίγο άκουσα στα δελτία ειδήσεων ότι οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας παίρνουν μία πρωτοβουλία, η οποία θα εκδηλωθεί αυτές τις μέρες. Δηλαδή, να ζητήσουν από τα μέλη τους και να τα ενθαρρύνουν, να μειώσουν κατά 20% τις τιμές τους.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αφού δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση κάποιος πρέπει να το κάνει αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά εντάσσονται, κύριε συνάδελφε, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για μία νέα σύμβαση, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ όλων των κοινωνικών φορέων, με τους φορείς του πολιτικού συστήματος, με την Κυβέρνηση που έχει εκλεγεί ακριβώς για να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου, για να μπορέσουμε να βγούμε από τις συμπληγάδες και από τα καβδιανά δίκρανα, στα οποία μας οδήγησε η διεθνής οικονομική κρίση.
Αλλά επειδή κάνετε πολλή συζήτηση για το σήμερα, στεναχωρηθήκατε που ο Υφυπουργός ο κ. Βλάχος έσπευσε να φωτίσει και το χθες.
Παραθέτω τα στοιχεία: Θα σας θυμίσω αυτό που ξέρει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα. Η ακρίβεια που όντως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα, αλλά θα έλεγα και όχι μόνο στην Ελλάδα, μην αγνοείτε ότι έχει τις ρίζες της στην εποχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ασφαλώς.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην φωνάζετε, θα τα ακούσετε, όπως σας ακούμε με προσοχή και σεβασμό. Θα σας θυμίσω ότι το μπουκάλι το νερό –δεν θα κουραστώ να το λέω, κύριε Βλάχο, γιατί είναι η αλήθεια και το ξέρει ο Έλληνας και στην πλέον απομεμακρυσμένη περιοχή της ελληνικής επικράτειας- 50 δρχ. έκανε το ένα βράδυ, με τον τρόπο που μπήκαμε, με τον τρόπο που ορίσατε εσείς ως κυβέρνηση της χώρας τότε με Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, με τον τρόπο που μπήκαμε στην ΟΝΕ και με τις διαδικασίες που ορίσατε αυτό το 50δραχμο έγινε 170. Μισό ευρώ την επομένη, πενήντα δραχμές την προηγουμένη. Ξεπέρασε δηλαδή τις τρεις φορές επάνω. Σας θυμίζω δε το πάρτι των κερδοσκόπων εκείνη την περίοδο, όπου υπήρξε η πρώτη και μεγάλη εκτίναξη της σπείρας προς τα πάνω.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το νιώθει στο πετσί του κάθε Έλληνας νοικοκύρης. Το έχει πληρώσει το ελληνικό νοικοκυριό.
Αυτό, βεβαίως, δεν μας απαλλάσσει από τις δικές μας ευθύνες. Γι’ αυτό μίλησα για ένα πόλεμο και νομίζω πως έχει απόλυτη συναίσθηση η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Κύριε Υπουργέ, αυτός ο πόλεμος πρέπει να είναι καθημερινός. Δεν θα τους αφήσετε σε ησυχία! Και σας είπα: Μην ακούτε τις σειρήνες και μην ακούτε τους δήθεν γνώστες, οι οποίοι μέχρι σήμερα –είδατε τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες- στο όνομα αυτής της πολιτικής ιδεολογίας οδήγησαν την κατάσταση εδώ που την οδήγησαν. Ο κόσμος θέλει κοινωνικό έλεγχο. Θέλει κοινωνικά αμορτισέρ. Θέλει μηχανισμούς κοινωνικής άμυνας, δημοσίου ελέγχου. Η Κυβέρνηση τους θεσμοθετεί. Προχωρήστε το συντομότερο δυνατόν!
Άκουσα τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Σημαντική η προσπάθειά του. Σοβαρός κοινοβουλευτικός και πολιτικός άνδρας. Η κριτική του καλοδεχούμενη. Πολλά πράγματα μπορούμε να διορθώσουμε και να αλλάξουμε. Ασφαλώς, ουδείς έχει το αλάθητο. Όμως, δεν ακούω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μια συγκροτημένη…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προτάσεις κάνουμε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προτάσεις ατάκτως ερριμμένες ακούω. Ιδέες ενδιαφέρουσες, ατάκτως ερριμμένες ακούω. Δεν βλέπω συγκροτημένη πρόταση, με βάση την οποία θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να πει «καθίστε στην άκρη οι μεν, για να έρθουν οι δε». Δεν πείθεται. Και σας έχω εξηγήσει γιατί δεν πείθεται. Διότι μέτρο της αξιοπιστίας, των λόγων και της κριτικής που αρθρώνετε σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι όσα πράξατε στο χθες και όσα πράξατε στο χθες αποτελούν το χειρότερο δείγμα πολιτικής για την προστασία του καταναλωτή και ιδιαίτερα του μικρομεσαίου Έλληνα, του μικρομεσαίου νοικοκυριού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ χαιρετίζω αυτό το νομοσχέδιο. Και επιτρέψτε μου να πω, κύριε Υπουργέ, καλόπιστα και φιλικά πως θεωρώ ως Κυβέρνηση αργήσαμε κιόλας να το φέρουμε. Έπρεπε να το φέρουμε πιο γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο, για να καθαρίσει η ήρα από το στάρι και να προχωρήσουμε μπροστά. Είστε σε σωστό δρόμο. Να επιταχύνουμε το βήμα. Να ενισχύσουμε περισσότερο αυτές τις διαδικασίες και αυτούς τους μηχανισμούς κοινωνικού και δημοσίου ελέγχου και να είστε βέβαιος ότι τα πράγματα στην αγορά μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν καλύτερα.