Παρέμβαση κατά την συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου», (16 Δεκεμβρίου 2008)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απόψε είναι έκδηλη και η δυσφορία αλλά και η αμηχανία των στελεχών της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. . Και να σας πω γιατί; Αυτό δε προκύπτει από τα επιχειρήματα και τις κραυγές, τις ατάκτως ερριμμένες και εν συγχύσει ακουόμενες. Είναι όμως δικαιολογημένη.
Είναι δικαιολογημένη διότι εδώ και τρεις μήνες επενδύουν πολιτικά στη σκανδαλολογία, για μία υπόθεση που όντως, από την αρχή είπαμε ότι αναδίδει βαριά δυσοσμία.
Επειδή, λοιπόν, επενδύουν στη σκανδαλολογία, ξεχνώντας τις δικές τους πομπές, σήμερα κινδύνευσαν να πέσουν από τα κοινοβουλευτικά τους έδρανα όταν ήρθε ο Καραμανλής να επαναβεβαιώσει τον ομφάλιο λώρο εμπιστοσύνης που έχει με τον Έλληνα και την Ελληνίδα και με φιλότιμο, θάρρος και παλικαριά να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Είναι αιφνιδιασμένο το ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν το περίμενε, γιατί εάν εξαιρέσουμε το mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρασαν είκοσι χρόνια, είκοσι συναπτά έτη διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Η χώρα παρεδόθη σε κακή κατάσταση και δεν βρέθηκε ένας πρωθυπουργός, δεν βρέθηκε ένας της ηγετικής ομάδας του κινήματος να πει στον ελληνικό λαό «ναι, σφάλαμε, ναι σφάλαμε, ναι, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας».
Τα όσα ακούστηκαν δε από τον Γιώργο Παπανδρέου για κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς αναφέρονται σε μία εξωπραγματική κατάσταση, σε μία εικονική πραγματικότητα.
Πού ήταν το κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας του ΠΑΣΟΚ όταν εκδηλωνόταν το σκάνδαλο του Κτηματολογίου, που μας εξέθετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πού ήταν το κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας του ΠΑΣΟΚ όταν φθάναμε στην καταβύθιση της Ολυμπιακής Αεροπορίας; Πού ήταν το κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας του ΠΑΣΟΚ όταν επιτελείτο το έγκλημα του Χρηματιστηρίου και η ωμότατη λεηλασία εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων χωρίς να λογοδοτήσει κανένας; Πού ήταν το κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας του ΠΑΣΟΚ, κύριε Παπανδρέου, όταν βυθίζατε τα δημόσια νοσοκομεία στα χρέη, πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν μας παραδίδατε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης χρεωμένους σε ποσά πάνω από 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ και όταν φθάνατε το δημόσιο χρέος στο δυσθεώρητο ύψος των 210 δισεκατομμύρια ευρώ; Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Καλώ, λοιπόν, να πέσουν οι τόνοι. Το έχω πει και το ξαναλέω, δεν πείθετε, κύριοι και κυρίες της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όταν προσπαθείτε να παραστήσετε τους δημοσίους κατηγόρους. Ο λαός δεν είναι αμνήμων. Έχει μνήμη και θυμάται τα όσα πράξατε και τα όσα δεν πράξατε. Και αντιλαμβάνεται ότι όσο και να υπόσχεστε σήμερα, όσα και να δεσμεύεστε ότι δήθεν θα κάνετε, αυτά που λέτε είναι πλήρως αναξιόπιστα, διότι όταν είχατε την εξουσία, πράξατε ακριβώς τα αντίθετα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο πλήττει το δημόσιο βίο του τόπου, όλοι αυτή η σκανδαλολογία η διακινούμενη, ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ και μια μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, διαλύεται σιγά-σιγά. Υπήρξε μία εξεταστική επιτροπή που έγινε –το θυμίζω, να μην ξεχνιόμαστε- με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Θέλω χωρίς κομματική μικροψυχία, μακριά από μας, να συγχαρώ …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Φαίνεται.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε να ακούσετε, μη βιάζεστε.
Να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους, όλων των κομμάτων, που λάβαμε μέρος –είχα την τιμή και εγώ να είμαι μέλος της εξεταστικής- σε αυτό το δύσκολο και επιτυχές εγχείρημα.
Θέλω να τονίσω ότι όλοι οι συνάδελφοι μέσα στην Αίθουσα της εξεταστικής επιτροπής τιμήσαμε και την εντολή και την αποστολή και τον όρκο μας και τα καθήκοντά μας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Συμφωνούμε με σας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αδικήσατε, κύριε Ρόβλια, μια και το θέτετε, τον Υπουργό τον κ. Παυλόπουλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Είδατε τι είπε ο κ. Παυλόπουλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κύριε Ρόβλια.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον αδικήσατε, διότι ο κ. Παυλόπουλος δεν αναφέρθηκε προσωπικά σε σας. Δεν σας κατηγόρησε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Μας προσέβαλε όλους.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τα κομματικά παιγνίδια παραπληροφόρησης των κεντρικών κομματικών μηχανισμών, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Και ξέρετε ότι αυτό έγινε.
Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το ιερατείο της Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Ρόβλια, ότι θα είχατε και εσείς βγάλει άλλο πόρισμα και θα είχατε συνομολογήσει μαζί μας στο αυταπόδεικτο. Ποιο είναι το αυταπόδεικτο; Ότι δεν υπήρξαν ποινικές ευθύνες Υπουργών, Υφυπουργών ούτε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας ούτε επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τι σημαίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπήρξαν ποινικές ευθύνες; Σημαίνει ότι δεν υπήρξε ούτε δόλος ούτε βαριά αμέλεια. Και όποιος ομιλεί περί του αντιθέτου, να έρθει να το αποδείξει όχι με αναφορές περί περιρρέουσας ατμόσφαιρας και με αναλύσεις οι οποίες γίνονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι πολύ εύκολο να αφηγηθεί ο καθένας, κύριε Ρόβλια, τη δική του αλήθεια αλλά δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Επειδή έγινε, λοιπόν, καλή δουλειά απ’ όλους τους συναδέλφους, καταναλώθηκαν εργατοώρες, έγινε προσπάθεια, υπήρξε μελέτη στοιχείων επιτρέψτε μου να το πω και το λέω μέσα από την καρδιά μου, θεωρώ ότι οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αδικείτε τον εαυτό σας όταν βάλλετε κατ’ αυτόν τον τρόπο εναντίον συναδέλφων από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας που ξέρετε ότι σε τελευταία ανάλυση αν έχουν πολιτικές ευθύνες, έχουν πολιτικές ευθύνες, διότι καλή τη πίστη και ενεργώντας νόμιμα και υπογράφοντας με νόμιμο τρόπο, νόμιμες αποφάσεις, δεν άσκησαν αν θέλετε, περισσότερο έντονα την εποπτεία, κάτι που έγινε και επί των ημερών σας. Διότι από κάτω γινόντουσαν πράγματα. Μην τα αρνείστε, λοιπόν, αυτά τα πράγματα.
Και σημειώστε το πολιτικό θάρρος της Νέας Δημοκρατίας να πει ότι και επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτοί που υπέγραψαν δεν είχαν ούτε δόλο ούτε ωφέλεια. Λυπάμαι γιατί δεν έχετε την ίδια πολιτική γενναιότητα. Και δεν αναφέρομαι στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ήταν μέλη της Επιτροπής γιατί ξέρω ότι στο βάθος έχουν ξεκαθαρίσει με τη συνείδησή τους τι έγινε. Αναφέρομαι στο κομματικό ιερατείο της Χαριλάου Τρικούπη το οποίο έδωσε τη γραμμή και είπε «έτσι θα βγάλουμε το πόρισμα».
Στο κάτω-κάτω ενοχληθήκατε πριν όταν είπε ο φίλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ποια ήταν η βάση αυτής της υπόθεσης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα είχαν υπάρξει ούτε ανταλλαγές ούτε οτιδήποτε άλλο, εάν η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις δεν είχαν παραδοθεί επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Μονή. Τελεία και παύλα. Πώς παραδόθηκαν; Είναι απλό. Παραδόθηκαν με το γνωστό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής το οποίο στη συνέχεια μεταγράφηκε. Αυτό μεταγράφηκε, ολοκληρώθηκε δηλαδή η παράδοση της κυριότητος και της νομής και δια της μεταγραφής στη Μονή όχι μόνο της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, όπως γράφει –το έχω εδώ- το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής και αναφέρει με ό,τι άλλο περιέχεται. Και προσθέτει «μη δυναμένου του ελληνικού δημοσίου να προβάλει αντίρρηση». Αυτό λέει το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, το οποίο λειτούργησε, υπεγράφη και μεταγράφηκε επί των ημερών σας.
Η Νέα Δημοκρατία είχε το θάρρος να αναγνωρίσει πολιτικές ευθύνες για νόμιμες πράξεις πολιτικών στελεχών της. Το σκεπτικό μας το είδατε και επιτρέψτε μου να πω, σας προκάλεσε μια έκδηλη αμηχανία. Ποια είναι η απάντησή σας; Η απάντησή σας είναι η επιστροφή στο παρελθόν, επαναδρομολόγηση της προσπάθειας ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Γυρίζετε πίσω σε ένα προκατασκευασμένο κατηγορητήριο με προειλημμένες αποφάσεις, το οποίο είχατε ετοιμάσει από την αρχή και εστιάζετε και πάλι την προσοχή σας στο μόνιμο και διαρκή στόχο της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι ο Κώστας Καραμανλής.
Δεν θέλω να θυμηθώ τι έγινε σ’ αυτή την Αίθουσα προκαλώντας τη θυμηδία όλων των πλευρών. Ανάμεσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης υπάρχουν όχι μόνο σοβαροί κοινοβουλευτικοί αλλά υπάρχουν και νομικοί σοβαροί.
Θέλετε να σας θυμίσω τη θυμηδία που αισθανθήκαμε όλοι, όταν μπήκαν στην Αίθουσα μάρτυρες, πολλοί από τους οποίους, ή, αν θέλετε, λίγοι από τους οποίους προήρχοντο από το κοινωνικό περιθώριο μιας συγκεκριμένης κατηγορίας του υποκόσμου που δεν έβλεπαν την ώρα να καθίσουν στην καρέκλα του μάρτυρος και να πουν τι; «Καραμανλής». Δεν έβλεπαν την ώρα να πουν το όνομα «Καραμανλής». Διακατείχοντο από άγχος. Και αμέσως οι κομματικοί μηχανισμοί της Χαριλάου Τρικούπη –δεν αναφέρομαι σε συναδέλφους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- να κυκλοφορήσουν τα non papers παντού ότι αποδεικνύεται απ’ αυτές τις σοβαρές μαρτυρίες πως ο Καραμανλής είναι ενεχόμενος. Πριν περάσουν λίγες ώρες, κατέρρεαν τα πάντα, έβγαιναν τα βίντεο, έβγαιναν οι εκβιασμοί, έβγαιναν οι πράξεις του υποκόσμου και ενός σκοτεινού και ύποπτου κοινωνικού περιθωρίου και μετά οι αγκιτάτορες του κεντρικού κομματικού μηχανισμού έσπευδαν να βάλουν την ουρά στα σκέλια, πόσο μάλλον όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται και περίεργες λεπτομέρειες για τις περιηγήσεις και εξομολογήσεις επιχειρηματιών –εντός και εκτός εισαγωγικών- που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα σαν διάττοντες αστέρες, για να παραστήσουν τους τιμητές. Λοιπόν, βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει το θάρρος -και το απέδειξε με τα όσα είπε σήμερα ο Αρχηγός του Κόμματος- να κάνει την αυτοκριτική της. Και σας διαβεβαιώ χρειαζόταν θάρρος. Ο Καραμανλής τα είπε έξω από τα δόντια και όταν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στην παράταξή μας, κοιτούσε στα μάτια τον ελληνικό λαό.
Ακούσαμε πριν από λίγο τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ζητάει προανακριτική και εκλογές. Θέλετε, δηλαδή, να ξεκινήσουμε το νέο χρόνο με επιστροφή στο παρελθόν. Το 2009, που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί λένε πως οι κοινωνίες πρέπει να ανασυνταχθούν, για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα και ενιαία, με εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή την οικονομική κρίση, γιατί θα είναι ο πιο κρίσιμος χρόνος- εσείς προτείνετε να κάνουμε κοινοβουλευτικό ποδαρικό –με τι;- επανερχόμενοι στο παρελθόν, να συζητήσουμε για την προανακριτική, ζητάτε ποινικοποίηση του κοινοβουλευτικού και πολιτικού βίου, παραπομπές Υπουργών και Υφυπουργών κ.ο.κ. Και το κερασάκι στην τούρτα ποιο είναι; Μετά την προανακριτική ζητάτε και εκλογές. Τα ίδια έκανε και ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου και πριν το Σεπτέμβριο του 2007. Και εκλογές έγιναν και χάσατε με διαφορά. Αυτό θα γίνει και πάλι, όταν αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι τότε προσέξτε τις κουβέντες σας και τις επιθέσεις σας.
Η Νέα Δημοκρατία παίρνει το μήνυμα, διδάσκεται από τα λάθη της, κάνει αυτοκριτική, ανασυντάσσεται, ανασυγκροτείται και αντεπιτίθεται, προχωράει και στο τέλος θα νικήσει.
Ευχαριστώ πολύ.