Ομιλία κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν: «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις».(13 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2009)
Επειδή είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω στο Βήμα με την έναρξη της καινούριας χρονιάς, επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ευχηθώ….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Και σε πολύ πιο ωραία Αίθουσα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ανακαινισμένη, εξωραϊσμένη. Να ευχηθώ στους συναδέλφους όλων των πτερύγων ό,τι καλύτερο και ό,τι δημιουργικότερο. Το ίδιο στον Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη του Προεδρείου, στους εργαζομένους και βεβαίως θα ήταν παράλειψή μου αν δεν πω ότι επειδή είναι παρούσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο νέο ξεκίνημα σας συνοδεύουν τα συγχαρητήριά μας και οι ευχές μας για μια δημιουργική θητεία στο Υπουργείο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάμε με μια δύσκολη χρονιά και τα θέματα της οικονομίας, τα θέματα της κοινωνίας είναι παρόντα και συγκροτούν τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Θα δοκιμαστούμε κυρίως σε τρεις τομείς, τη νέα χρονιά. Στον τομέα της οικονομίας, πώς με λιγότερους πόρους θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στον τομέα της κοινωνίας, πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε με τις προσπάθειές μας, ώστε να μην έχουμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία και να φτάσουμε με στοχευμένες πολιτικές στα νοικοκυριά εκείνα που έχουν ουσιαστικό πρόβλημα κοινωνικής ανέχειας.
Κύριε Πρόεδρε, θα μου συγχωρέσετε την αδυναμία, αλλά δεν μπορώ κατά κανόνα να ολοκληρώσω την άποψή μου, εάν στην Αίθουσα δεν υπάρχει η απαραίτητη ησυχία. Θα μου το καταλογίσετε ως αδυναμία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έχετε δίκιο, κύριε Παναγιωτόπουλε.
Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτος τομέας λοιπόν: Κατοχύρωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Δεύτερος τομέας: Κατοχύρωση της κοινωνικής συνοχής.
Τρίτος τομέας: Αποκατάσταση του αισθήματος σταθερότητας και ασφάλειας, το οποίο χωρίς υπαιτιότητα της Κυβέρνησης, κάτω από τα συγκεκριμένα γεγονότα που επισυνέβησαν στο τέλος του 2008, αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας έχει τρωθεί. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις.
Άκουσα διάφορα σχόλια την ώρα που μιλούσε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης και δικαίως απέδιδε τα εύσημα στο έργο του προκατόχου του κυρίου Φώλια. Η γενναιότητα δεν έβλαψε ποτέ κύριε Χατζηδάκη, καμία Κυβέρνηση, πόσο μάλλον τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η μικροψυχία μας βλάπτει ως Νέα Δημοκρατία και η ανθρωποφαγία. Μπράβο για αυτό. Ο κ. Φώλιας έκανε δουλειά και θα παρακαλέσω να μην το αρνηθεί κανείς, είτε εντός είτε εκτός Αιθούσης.
Σε ό,τι αφορά τα ειρωνικά σχόλια από κάτω του τύπου «γιατί τον άλλαξε ο Καραμανλής» θα παρακαλέσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να είστε πιο φειδωλοί σε τέτοιου είδους ξεσπάσματα ειρωνείας σ’ αυτή την Αίθουσα, γιατί θα σας θυμίσω ότι επί ημερών της παντοκρατορίας του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου, κατά μέσο όρο οκτώ μήνες διαρκούσαν τα κυβερνητικά σχήματα. Κατά μέσο όρο οκτώ μήνες διαρκούσαν τα κυβερνητικά σχήματα σε ό,τι μπορεί να μεταφράζεται αυτό στα πεδία της σταθερότητας και της ασφάλειας του κυβερνητικού έργου.
Αναγνωρίστε, λοιπόν, τι έγινε τότε, δείτε τη σταθερότητα με την οποία πορεύεται η Κυβέρνηση, παρά τις αδυναμίες, τα λάθη. Όποιος πράττει και παίρνει πρωτοβουλίες, θα περιπέσει και σε λάθη, θα υπάρξουν και αδυναμίες και ανεπάρκειες. Σκοπός είναι όλα αυτά να διορθώνονται.
Ο Φώλιας, λοιπόν, έκανε έργο. Αυτό το νομοθέτημα το οποίο συζητούμε και το οποίο στηρίζει επάξια και με σωστό τρόπο τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι δικό του έργο.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα. Θα γίνουν ασφαλώς οι κατάλληλες αναπροσαρμογές και στο πεδίο της πολιτικής, της καθημερινής, της δρώσας πολιτικής. Έτσι, θα αποδείξουμε ότι παίρνουμε και αξιοποιούμε τα μηνύματα, ακόμα και όταν τα μηνύματα αυτά αφορούν κριτικές παρατηρήσεις ή υποδείξεις της ελληνικής κοινής γνώμης, για λάθη ή ανεπάρκειές μας, και τα διορθώνουμε.
Τα ενεργειακά θέματα δεν είναι μόνο θέματα που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα. Είναι θέματα ευρύτερης στρατηγικής και θέλω εδώ να αναγνωρίσουμε όλοι ότι στα θέματα αυτά ο Καραμανλής πήρε και πρωτοβουλίες και ανέπτυξε και τακτικό και κυρίως, στρατηγικό βηματισμό, παίρνοντας και το αναλογούν κόστος.
Ο ιστορικός του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος κάποια στιγμή θα κληθεί να μετρήσει και το κόστος που πήρε ο Καραμανλής όταν συνεργάστηκε, δικαίως, με τον Πούτιν, για να εντάξει την Ελλάδα στους διεθνείς αγωγούς στρατηγικής σημασίας. Κατά τη γνώμη μου, με οποιοδήποτε κόστος, καλά έκανε, γιατί είναι επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων και αυτές οι πρωτοβουλίες Καραμανλή ήταν και είναι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής σταθερότητας στην περιοχή μας.
Τώρα, τα ενεργειακά ζητήματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο τα ανέπτυξε ο Υπουργός κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θέλω να επανέλθω. Θέλω, όμως, να επισημάνω ορισμένα ζητήματα κρίσιμα, που είναι συμπαρομαρτούντα ή παρακολουθούντα αυτή την πολιτική της ενέργειας.
Κύριε Υπουργέ, έγινε ο ανασχηματισμός, είναι ώρα να σκύψει η Κυβέρνηση και στους επικεφαλής των οργανισμών που είναι κάτω από τους Υπουργούς. Θα πρέπει να κοιτάξει με προσοχή τι γίνεται στη Δ.Ε.Η.. Να ξεκαθαρίσουμε, καταρχήν, το θέμα των τιμολογίων. Όταν μιλάμε για πολιτική προστασίας του ισχνού πλέον εισοδήματος του ελληνικού μικρομεσαίου νοικοκυριού, πρέπει αυτήν την πολιτική να τη δούμε στην πράξη και είμαι βέβαιος ότι θα την δούμε στην πράξη. Σε μία τέτοια πολιτική κατεύθυνση, γνωρίζω ότι επιθυμείτε να κινηθείτε, εκτελώντας τις εντολές του Πρωθυπουργού, κορώνες και φωνές αντίστοιχες ή παρόμοιες με τις δηλώσεις του πατριώτη μου από την Αρκαδία –είμαστε κοντοχωριανοί- και κατά τα άλλα εξαιρετικά συμπαθούς, κυρίου Αθανασόπουλου, δεν ταιριάζουν, δεν συγκλίνουν.
Βεβαίως, προς τα τέλη του 2008, συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις της Κυβέρνησης, ορθώς ο κ. Αθανασόπουλος. Αλλά αυτά δεν μπορεί να υποτροπιάσουν, δεν επιτρέπεται να υποτροπιάσουν. Και αν υποτροπιάσουν, είτε λέγεται Αθανασόπουλος, είτε λέγεται Παναγιωτόπουλος, είτε λέγεται Δημητρακόπουλος, πρέπει να πάει σπίτι του. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμολογίων το είπαμε. Σε ό,τι αφορά τους υπολοίπους οργανισμούς, μια και κάναμε τη συζήτηση της δικής σας αρμοδιότητας, ήλθε ο καιρός οι επικεφαλής των οργανισμών αυτών, όταν δεν σέβονται τον πολίτη, τον καταναλωτή, τον Έλληνα και την Ελληνίδα, ή δεν έχουν επιδείξει το ανάλογο μέτρο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, ή να συμμορφωθούν ή να πάνε σπίτι τους, διότι όσοι υπόκεινται στον έλεγχο της κριτικής του ελληνικού λαού και είναι οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί, ο Πρωθυπουργός πάνω απ’ όλα, τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πάνε στο καφενείο και απολογούνται, βγαίνουν στην αγορά και απολογούνται. Κάποιοι θεώρησαν –ολίγοι, είναι αλήθεια, γιατί η πλειοψηφία είναι υγιής και προσέφερε στον ελληνικό λαό και στο έργο της Κυβέρνησης- ολίγοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που διορίστηκαν σε μία θέση Δ.Ε.Κ.Ο. –και το Υπουργείο σας εποπτεύει πολλές Δ.Ε.Κ.Ο.- κρατάνε τον Πάπα από τα γένια, προσβάλλουν πολίτες με την αλαζονεία τους και με τη συμπεριφορά τους. Καλό, λοιπόν, είναι –και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε, είχατε τραβήξει αφτιά και στο Μεταφορών- ότι θα επαναλάβετε την παγία τοποθέτησή σας και σε επίπεδο αποτελεσμάτων και την παγία πολιτική σας.
Τώρα σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό ένα από τα θέματα που θα κρίνουν το κυβερνητικό έργο θα είναι η πολιτική μας στα θέματα της ακρίβειας. Σας άκουσα πολύ σωστά, κύριε Υπουργέ, και είπατε ότι θα ασχοληθείτε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα, πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά που αποτελεί το θεμέλιο του ελεύθερου κοινωνικού βίου σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως ο ανταγωνισμός αποτελεί το πρώτο, το ουσιαστικό κλειδί για να λειτουργήσει η οικονομία υπέρ του καταναλωτή και ιδιαίτερα υπέρ του μικρομεσαίου. Αλλά δεν αρκεί ο ανταγωνισμός. Ο προκάτοχός σας, σας έχει καταλείπει ένα νέο σώμα ελεγκτών. Θα πρέπει να το δούμε να κάνει το έργο του άμεσα. Η ελεύθερη αγορά δεν είναι η ασύδοτη αγορά, το έχει πει ο Πρωθυπουργός, το ξέρουμε όλοι. Πρέπει να προχωρούν οι τιμοληψίες, πρέπει να προχωρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, πρέπει τα πρόστιμα που επιβάλλονται να εισπράττονται, να μην ανακοινώνονται μόνο, διότι επί ΠΑΣΟΚ είχαμε αυτό: Προκειμένου να αποδείξουν οι δήθεν σοσιαλιστές ότι ασκούν τα καθήκοντά τους σε επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών υπέρ του καταναλωτή, έλεγαν: «Υπεβλήθησαν αυτά τα πρόστιμα». Για φέρτε μας τα στοιχεία να διαπιστώσει ο ελληνικός λαός από αυτά που επεβάλλοντο από τηλεοπτικών και κοινοβουλευτικού άμβωνα, ποια έχουν εισπραχθεί στο τέλος; Λοιπόν, έλεγχοι, πρόστιμα, πρόστιμα τα οποία θα εισπράττονται και αυστηρότητα στην τήρηση των νόμων και των διατάξεων που προστατεύουν τον καταναλωτή και τον πολίτη.
Εάν το Υπουργείο Άμυνας, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ετοιμάζεται για μάχη και πόλεμο για να διατηρήσει την ειρήνη, εσείς είστε επικεφαλής σε υπουργείο πολέμου, καθημερινού πολέμου. Η μάχη υπέρ του πολίτη και του καταναλωτή στο πεδίο της ακρίβειας θα πρέπει να είναι συνεχής, αδιάλειπτη. Επειδή συμβαίνει να σας ξέρω από χρόνια, από την εποχή που θητεύαμε και οι δύο στην Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, είμαι βέβαιος ότι οι απόψεις σας είναι συγκλίνουσες με αυτές που σας προανέφερα και ότι θα έχουμε γρήγορα αποτέλεσμα, διότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης κουράστηκε από τα όσα υπέστη στο επίπεδο του καταναλωτή και της ακρίβειας επί ΠΑΣΟΚ, βλέπει τις δικές μας προσπάθειες, οι οποίες υπήρξαν εργώδεις σε όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά τώρα που περνάει στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης, που πραγματικά συνθλίβουν το εισόδημα του μικρομεσαίου νοικοκυριού, θέλει περισσότερα και ταχύτερα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ πολύ.