Παρέμβαση μετά την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Χ. Παπουτσή κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις». (14 Ιανουαρίου 2009)
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον κ. Ροντούλη. Θα είμαι πολύ σύντομος. Δυο-τρεις νομίζω χρήσιμες παρατηρήσεις θα κάνω, σε σχέση με τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προηγουμένως.
Βλέπω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αδυνατεί να κατανοήσει και την πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά και να συναισθανθεί και τις δικές του ανεπάρκειες όλα τα χρόνια που άσκησε τη διακυβέρνηση του τόπου. Και το λέω, γιατί τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας, δηλαδή η ενεργειακή ανεπάρκεια, η οποία παρατηρήθηκε σε διάφορες φάσεις της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακόμα αποτελεί οδυνηρή μνήμη για πολλές περιοχές της χώρας.
Κύριε Παπουτσή, τα νησιά του Αιγαίου ακόμη αναστενάζουν με τις συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης που υφίσταντο εν μέσω θέρους και νησιά που αποτελούν τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Και εκεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διέπρεψε δια της ανεπάρκειας και της αδιαφορίας του. Γεροί και γενναιόδωροι στα λόγια, αλλά στα έργα η απόδοση και τα αποτελέσματα εκινούντο λίγο πιο πάνω από το μηδέν.
Η Κυβέρνηση κάνει έργο σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής και στα μικρά και στα μεγάλα κεφάλαια της ενεργειακής πολιτικής του τόπου. Και γνωρίζω πως, εν πάση περιπτώσει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνολικά μπορεί να μη διακρίνεται για την πολιτική του γενναιοδωρία ή γενναιότητα, αλλά κατά καιρούς υπάρχουν φωνές από τις τάξεις του που αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Εκεί είχα κατατάξει και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον κ. Παπουτσή. Είδα, όμως, ότι σήμερα, αλλά και χθες, δεν είχε τη γενναιότητα να αναγνωρίσει τις μεγάλου ενδιαφέροντος και μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιλογές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σε θέματα ενεργειακά, που αφορούν και τα ευρύτερα γεωστρατηγικά ζητήματα της περιοχής μας.
Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει κάποια στιγμή, κύριε Παπουτσή, να βρείτε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. το θάρρος να το αναγνωρίσετε. Και όπως είπα και χθες, ο Καραμανλής για τις επιλογές του αυτές που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, κάποια στιγμή, από τον ιστορικό του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου θα αποτιμηθεί και το κόστος το οποίο ανέλαβε. Και ορθώς το ανέλαβε.
Δεν κατάλαβα -άκουσα κριτική για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα θέματα της συμπαραγωγής- ποιες είναι οι αντιπροτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ακούσαμε κριτικές παρατηρήσεις, το ένα δεν πάει καλά, το άλλο δεν πάει καλά, εκείνο δεν πάει καλά. Εμφανίζονται ότι είχαν λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και όπως είπα, είναι πολλές οι περιοχές της Ελλάδος και πέραν του νησιωτικού συμπλέγματος, που αναστενάζουν ακόμη από τις διακοπές ηλεκτροδότησης που συνέβαιναν επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτά στην τότε Ελλάδα των εκσυγχρονιστών.
Δεν κατάλαβα, όμως, ποια είναι σήμερα η συνολική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τι πρόταση δηλαδή καταθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Πού; Τι; Τι έχει να πει; Πού είναι μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενεργειακής επάρκειας της χώρας; Πού είναι ο χάρτης του ενεργειακού παρόντος και του ενεργειακού μέλλοντος; Ποιες είναι οι προτάσεις τους;
Κατά συνέπεια –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- έχουμε ακόμη και εδώ ένα σύμπτωμα μηδενιστικής αντιπολίτευσης. Περιμέναμε ότι με τον καινούριο χρόνο, στον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έπαιρνε βαριές αναπνοές και θα έδειχνε ένα βελτιωμένο εαυτό. Αυτό δεν συνέβη. Λυπούμεθα γι’ αυτό. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και αφήνει την αντιπολίτευση να εκτίθεται με κραυγές και σχόλια μηδενιστικά, τα οποία δεν πείθουν κανέναν.