Παρέμβαση μετά την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πάγγαλου, κατά την συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις». (11 Φεβρουαρίου 2009)



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλορίζικος και σιδεροκέφαλος στον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στον καλό φίλο κύριο Μπούρα ο οποίος έχει δώσει δείγματα εξαιρετικού ήθους και μεγάλης αποτελεσματικότητας τόσο σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όσο και σαν μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου. Του εύχομαι καλή τύχη και καλή δύναμη.
Ακούστηκαν πολλά, υπερβολικά, άδικα, διαστρεβλωτικά της πραγματικότητας πριν από λίγο από τον συνάδελφο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριο Πάγκαλο και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά είχαν και υβριστικό περιεχόμενο. Ήταν μία από τις συνήθεις παρεκτροπές, αλλά αφού επισημάνω ότι αυτού του είδους οι παρεκτροπές –και θα το επισημάνω προς τον ίδιο- αδικούν και την κοινοβουλευτική και την πολιτική διαδρομή του κυρίου Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά αδικούν και την πραγματικότητα…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν είναι σε θέση να κρίνει τους συναδέλφους του. Σε Αίθουσα δημοτικού είμαστε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σε θέση και δεν θα με διακόψετε, κύριε Πάγκαλε. Αρκετά σας έχουμε υποστεί εδώ μέσα. Θα υπακούσετε τους κανονισμούς τους Κοινοβουλίου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Αφήστε με εμένα και κοιτάξτε τα χάλια σας. Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Κοιτάξτε τα χάλια σας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ είμαι στο Βήμα, έχω το λόγο. Οφείλει να με ακούσει χωρίς να διακόπτει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα σας παρακαλούσα οι προσωπικές αναφορές να μην συνεχιστούν για να μην προκληθεί…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να λάβει το λόγο επί προσωπικού στην συνέχεια, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει την δυνατότητα να πάρει κανονικά το λόγο ο κ. Πάγκαλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τρόπο απαράδεκτο εξετράπη σε ύβρεις ξένες προς το κοινοβουλευτικό ήθος εναντίον της Κυβέρνησης και εναντίον συγκεκριμένων υπουργών. Είπε απαράδεκτα πράγματα για τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κύριο Σουφλιά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τι είπα δηλαδή;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαράδεκτα πράγματα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ποιο είναι το απαράδεκτο; Αφού απουσιάζατε, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μειωτικά, υβριστικά, προσβλητικά που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τίποτα δεν ξέρετε. Τι δηλαδή; Για πείτε μου.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει τακτική και ενεργό παρουσία. Σε όλα τα θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ο Σουφλιάς πάει;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πουθενά δεν γράφεται ότι κωλυομένου του Υπουργού δεν μπορεί να τον αναπληρώνει ο αρμόδιος Υφυπουργός.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δέκα εννιά φορές, κύριε συνάδελφε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ εντολή του και σε πλήρη συνεργασία μαζί του.
Κύριε Πρόεδρε, θα τον ανακαλέσετε στην τάξη;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τώρα θα κάνεις και τον Πρόεδρο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Πάγκαλε, σας παρακαλώ, μην κάνετε διακοπές. Αμέσως μετά μπορείτε να έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι στο Βήμα, κύριε Πρόεδρε, και θα παρακαλέσω να μου δώσετε το δικαίωμα να ακουστώ. Εγώ θα σταματήσω μέχρι να σιωπήσει ο θορυβοποιός, κύριος Πάγκαλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα παρακαλούσα να μην γίνονται διακοπές. Κύριε Πάγκαλε, θα έχετε την δυνατότητα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν σταματήσετε τον θόρυβο, τότε θα συνεχίσουμε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι, λοιπόν και λέω ότι δεν θα σχολίαζα αυτή τη νέα εκτροπή αν δεν είχε τόσο προσβλητικό και συκοφαντικό περιεχόμενο. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ως Κυβέρνηση και ως Νέα Δημοκρατία ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο την δουλειά του. Αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που διοχετεύονται στον τομέα των δημοσίων έργων. Αυτό αποδεικνύεται από την ολοκλήρωση έργων που οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για πολλές δεκαετίες είχαν παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες. Εκατοντάδες θύματα θρηνήσαμε στους δρόμους γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ηρνούντο να προχωρήσουν και ολοκληρώσουν το έργο του Μαλιακού. Και ήρθε ο Σουφλιάς και το προχώρησε και το τελείωσε.
Ένα μόνο παράδειγμα, γιατί ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να πω περισσότερα. Σε ό,τι αφορά στην γενικότερη κριτική αυτό είναι, λέει, το νομοσχέδιο που συνοψίζει την πολιτική σας; Είναι ένα από τα σημαντικά νομοσχέδια της Κυβέρνησης. Και τι κάνει το νομοσχέδιο αυτό; Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί τους θεσμούς και τις δομές και βελτιώνει τα όποια υπάρχοντα προβλήματα για να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση και υλοποίηση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται τόσο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όσο και από τις ευρωπαϊκές εισροές. Η Κυβέρνηση βελτιώνει τα πράγματα εκεί που έχουν παρουσιάσει προβλήματα και η Κυβέρνηση ενισχύει τις διαδικασίες. Την ενδιαφέρει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών εισροών στην χώρα και η σωστότερη διαχείριση και υλοποίησή τους. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και στον συγκεκριμένο τομέα.
Σε ό,τι αφορά τώρα την γενικότερη κριτική περί προϋπολογισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και ο πιο απομεμακρυσμένος γεωγραφικά από το κέντρο έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κρίση. Μια κρίση της οποίας ούτε τα περαιτέρω χαρακτηριστικά που θα εμφανιστούν στην πορεία, ούτε και η διάρκεια, ούτε και η ένταση μπορούν με ασφάλεια να προβλεφθούν. Ούτε από εμάς, ούτε και από υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή από υπερεθνικούς θεσμούς, όπως είναι η Διεθνής Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρωτόγνωρη, λοιπόν, η κρίση. Υποχρεώνει, με υπεύθυνο τρόπο, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προσαρμόζει το πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης ανάλογα με τα νέα δεδομένα και ζητούμενα που παρουσιάζονται.
Προϋπολογισμός: Μα, όταν ψηφίζαμε τον Προϋπολογισμό –και το ενθυμούνται οι συνάδελφοι, γιατί και οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, όπως και οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, είναι καλόπιστοι συνάδελφοι- είπαμε ότι είναι κατ’ αρχήν μία προσέγγιση των δημοσιονομικών μεγεθών, διότι η κρίση είναι μπροστά μας και πάρα πολλά πράγματα μπορεί και πρέπει, θα χρειαστεί ίσως στην πορεία, να αλλάξουν.
Ακούω, «η Κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα». Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα. Και παίρνει μέτρα συνεχώς.
Πρώτον, πήρε μέτρα για τη ρευστότητα. Και είναι ψέμα επαναλαμβανόμενο, αισχρό και χυδαίο να λέγεται και μέσα σε αυτή την Αίθουσα, ότι δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Το ρευστό το οποίο αντλείται είναι μόνο 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις και εγγυοδοσίες.
Ήδη βελτιώνεται και το θεσμικό πλαίσιο, για να φτάσουν τα χρήματα αυτά σε κάθε ενδιαφερόμενο μικρομεσαίο επαγγελματία, επιτηδευματία, εμπορευόμενο, επιχειρηματία.
Και άλλα μέτρα: Για τους αγρότες. Υπήρξαν μέτρα για την προστασία των αδυνάτων. Δεν έχουν εξαντληθεί. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Μιλάμε, όμως, για στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής στήριξης των οικονομικά αδυνάτων, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώσουν τα σπασμένα αυτής της κρίσης.
Αν ανοίξετε σήμερα τις εφημερίδες, θα δείτε ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Μετά από 10ετίες ταλαιπωρίας των ελληνικών Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., ξεκίνησε και προχωρεί –έστω και με διστακτικό ρυθμό λόγω των εμποδίων- η αξιολόγηση των ελληνικών Πανεπιστημίων. Και ξέρετε τι αναφέρεται ως ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός; Ότι ο μέσος όρος φοίτησης σε μία από τις αξιολογηθείσες σχολές είναι οκτώ χρόνια.
Ξέρω ότι το μέτρο της υπευθυνότητος είναι εν ισχύ σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, όπως και μπορείτε να αξιολογήσετε το γεγονός ότι επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει προσπάθειες. Και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, έγιναν, επί Υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη στο Υπουργείο Παιδείας. Οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έμειναν, όμως, εκεί. Δεν προχώρησαν. Μπλοκαρίστηκε η προσπάθεια του Αρσένη για αλλαγές. Υπονομεύτηκε και μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Έρχεται, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία και προχωρεί σε αυτό τον τομέα που δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο, αφορά και το μέλλον.
Ακούστηκαν πολλά λόγια για τη συναίνεση. Βεβαίως και ζητούμε συναίνεση. Βεβαίως θεωρούμε ότι μπορεί μεν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως συγκροτημένο σύνολο να μην προσφέρει στο δημόσιο λόγο και αντίλογο μία πλήρη πρόταση εξόδου από την κρίση, αλλά από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακούγονται κριτικές, παρατηρήσεις και προτάσεις πάρα πολύ χρήσιμες, οι οποίες αν εφαρμοστούν, μπορούμε να βελτιώσουμε περισσότερο νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αλίμονο. Ουδείς αλάνθαστος. Ουδείς κατέχει τον μόνο ένα και ορθό λόγο. Τη συναίνεση τη ζητούμε και την εννοούμε στην πράξη. Δεν είναι ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα ούτε πομφόλυγα κοινοβουλευτικού ή τηλεοπτικού άμβωνα. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε στο μάτι της καταιγίδας, στο οποίο βρισκόμαστε, αν δεν συγκροτήσουμε ένα μίνιμουμ, ένα ελάχιστο πλαίσιο σύγκλισης τουλάχιστον των κομμάτων εξουσίας.
Η πρόκλησή μας ή η πρόσκλησή μας, αν θέλετε, είναι σαφής και νομίζω ότι δεν μπορεί να απαντάτε ούτε με ύβρεις ούτε με συκοφαντίες ούτε με έξαλλες τοποθετήσεις.
Τώρα σε ό,τι αφορά τις εκλογές -για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε κι ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση και την ανοχή σας- θέλω να πω τα εξής: Ο λαός λέει ότι ο πεινασμένος –εν προκειμένω για εκλογές- καρβέλια ονειρεύεται. Η Κυβέρνηση δεν σκέπτεται εκλογές αυτή την περίοδο. Και αν στελέχη της Κυβέρνησης ενεπλάκησαν σε ένα δημόσιο λόγο και αντίλογο –πριν από λίγο καιρό ακούσατε την κα Μπακογιάννη, τον κ. Παυλόπουλο για το εκλογικό σύστημα- αυτό έγινε, διότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβαλε πρώτο, ψηλά στην ατζέντα του καθημερινού δημοσίου λόγου και αντιλόγου, το θέμα των εκλογών, λέγοντας με πρώτη υπεύθυνη διατύπωση ενός μεγάλου στελέχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κ. Ρέππα, «εμείς θα δεχθούμε επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια του χρόνου το Φλεβάρη, το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η εκλογική διαδικασία των Γενικών Βουλευτικών Εκλογών στον τόπο».
Από τη στιγμή, λοιπόν, που μας χωρίζουν μόνο δώδεκα μήνες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέτει στην πρώτη σειρά της ημερήσιας διάταξης και του ημερήσιου λόγου και αντιλόγου στο δημόσιο διάλογο αυτό το θέμα, είναι φυσικό να ερωτώνται και Υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και να παίρνουν θέση. Η Κυβέρνηση δεν μελετά εκλογές, η Κυβέρνηση απασχολείται αυτή την περίοδο με το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο ελληνικό μικρομεσαίο νοικοκυριό αυτή η διεθνής κρίση που εισέβαλε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και στην ελληνική οικογένεια και έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τιμώ όλους τους συναδέλφους όλων των πτερύγων της Βουλής. Νομίζω, ότι εάν πέσουν οι τόνοι και αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον, πρόσωπο με πρόσωπο, θα μπορέσουμε να βρούμε το κοινό εκείνο πεδίο, όπου δεν θα ταυτιστούμε, αλλά θα συγκλίνουμε. Οι ταυτίσεις είναι επικίνδυνες σε μια δημοκρατία. Η διαφορά και η διαφοροποίηση είναι το «άλας» της δημοκρατίας. Αυτό που δεν εννοώ είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με εξαλλότητες, με οξύτητες και με εντάσεις. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν μας οδηγούν πουθενά. Πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα στο πολιτικό σύστημα και κινδυνεύουν αυτούς που είναι πρωταγωνιστές τέτοιου είδους καταστάσεων να τους εκθέσουν ανεπανόρθωτα.
Δια ταύτα, η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και σας καλεί να ψηφίσετε αυτή τη σωστή και ενισχυτική για την ελληνική οικονομία νομοθετική της πρωτοβουλία.