Εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας (27 Φεβρουαρίου 2009)
Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι έγινε επισκόπηση και της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης της χώρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πιστή υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας που έχει καταρτίσει και έχει καταθέσει στην ΕΕ.
Σημείωσε, ότι έγινε επισκόπηση ενόψει της έναρξης Συνόδου Κορυφής και του ECOFIN και κατέληξε λέγοντας, ότι δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απόφαση.
Την οικονομική κρίση και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συζήτησε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια συνοπτική αναφορά στη διεθνή κρίση και στις επιπτώσεις της στην Ευρώπη και τόνισε ότι οι συνέπειες από την κρίση επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας.
Τόνισε ότι ασκείται ασφυκτική πίεση από την κρίση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα οικονομικά του κράτους.
Ανέφερε ότι από τη μια χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών για αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες κι από την άλλη χρειάζεται συγκράτησή τους λόγω δημοσιονομικής σταθερότητας.
Δυνατότητες γι' αυτά που θέλουμε, στο βαθμό που θέλουμε, δεν έχει η οικονομία μας, τόνισε ο κ.Καραμανλής και είπε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το πώς θα ξεπεράσουμε μια τέτοια καταιγίδα με τις λιγότερες απώλειες και πώς θα κινηθούμε έτσι ώστε όταν περάσει η διεθνής κρίση να έχουμε μπροστά μας όλοι οι Έλληνες μια καλύτερη ημέρα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές.
"Όταν η κρίση δημιουργεί νέες και διαφορετικές ανάγκες απαιτούνται νέα και διαφορετικά μέτρα", είπε ο κ. Καραμανλής.
Στη συνέχεια ανέπτυξε στο υπουργικό συμβούλιο τους δώδεκα άξονες περιστολής των δαπανών στο δημόσιο, ενώ είπε ότι το σχέδιο σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.
Βασικός άξονας, πρωταρχικής σημασίας, του σχεδίου είναι η διατήρηση έστω και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, απόφασή του είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να επαληθευθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που δρομολογήθηκαν για την στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττει η κρίση και τόνισε με νόημα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύονται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.
Έκανε μια αναφορά στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ ο τόπος και υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των υπουργείων να ενεργοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους.
Χρειάζεται τώρα να γίνουν όλα ακόμα πιο γρήγορα, είπε ο κ. Καραμανλής.
Αναφέρθηκε επίσης στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε υπέρογκο και απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς υπογράμμισε με έμφαση ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί απόλυτη ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία απ' όλους και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένες δράσεις και στις δράσεις αυτές δεν χωρά καμία ολιγωρία, καμία υπέρβαση", είπε ο πρωθυπουργός.
Πηγή Α.Π.Ε.