Ομιλία κατά την συζήτηση της τροπολογίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών για "τις πληγείσες επιχειρήσεις από τα επεισόδια της 13/03/2009 στο κέντρο της Αθήνας (18 Μαρτίου 2009)
Με τη συζήτηση των τροπολογιών ολοκληρώνεται στο σύνολό της η συζήτηση ενός πάρα πολύ σοβαρού νομοσχεδίου. Ο Υπουργός Τουρισμού έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τα θέματα του τέλους παρεπιδημούντων. Είχε προηγηθεί με τον ίδιο σωστό και δομημένο τρόπο στις διάφορες τοποθετήσεις του και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπούρας. Άρα, δεν θα επιμείνω καθόλου σ' αυτό το θέμα.
Θα επιμείνω όμως σε άλλα θέματα, τα οποία συγκέντρωσαν τους μύδρους των συναδέλφων Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί –λέει- τώρα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ.
Σωστά το είπε ο κ. Μπούρας πριν από λίγο πως εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και πρέπει να προσαρμόζουμε την πορεία μας και, ναι, να τη διορθώνουμε εκεί που βλέπουμε ότι ο δρόμος μας οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση.
Νομίζω πως επειδή στην πολιτική κρινόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα, θα περίμενε κανείς αυτό να το χαιρετίσετε. Είναι κάτι που το περιμένει ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας. Στο κάτω-κάτω στην πολιτική είναι αρετή να μπορείς να αποφασίζεις και να διορθώνεις την πορεία σου, εκεί που το επιβάλλουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση.
Όμως, σχετικά με άλλες διατάξεις που αφορούν θέματα της οικονομίας, νομίζω ότι σ’ αυτές τις διατάξεις οι αιτιάσεις, οι κριτικές παρατηρήσεις και οι εν γένει παρεμβάσεις των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν απαντηθεί τόσο από τον Υφυπουργό όσο και από τον Υπουργό κ. Παπαθανασίου.
Εγώ θα επιμείνω στις κατηγορίες που εκτοξεύσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, και στην κριτική που ασκήσατε για τα θέματα δημοσίας τάξεως και δημόσιας ασφάλειας.
Όταν η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, ερχόσαστε στη Βουλή –και εκτός Κοινοβουλίου- και ασκείτε κριτική κατηγορώντας την Κυβέρνηση για αδράνεια. Όταν η Κυβέρνηση προχωρεί σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, σπεύδετε να καταγγείλετε τα μέτρα αυτά και σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθείτε με γλαφυρό ύφος να τα καταστήσετε και αντικείμενο διακωμώδησης.
Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα μιλήσω ως προς τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Και το λέω εγώ που είμαι Βουλευτής –όπως και πολλοί από εσάς- που εκλέγομαι στο Λεκανοπέδιο, δεν εκλέγομαι στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Εκλέγομαι στην Β’ Περιφέρεια. Οι δύο Περιφέρειες επικοινωνούν. Πολλοί εκλογείς και συμπολίτες μας είναι αυτοί που δουλεύουν, είναι υπάλληλοι ή έχουν μαγαζιά ή κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας.
Με τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής ξεχείλισε το ποτήρι! Το ποτήρι ξεχείλισε!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα έλθουν και στο Μπουρνάζι! Μην ανησυχείτε!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ποτήρι ξεχείλισε με τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής και είναι η ώρα έστω και στο «και πέντε» -όχι στο «δώδεκα παρά πέντε», στο «και πέντε- να αναλάβουμε σε αυτή την Αίθουσα όλοι τις ευθύνες μας.
Η Κυβέρνηση έχει αυτή τη διάθεση και αυτή την πολιτική βούληση. Δεν βλέπω να έχει αυτή τη διάθεση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακούω συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιτίθενται σε βάρος των κυβερνητικών μέτρων. Τι προτείνετε εσείς; Ποιες είναι οι προτάσεις σας; Είναι σοβαρή η κριτική που κάνετε ότι η Νέα Δημοκρατία ήρθε, λέει, τα τελευταία πέντε χρόνια και διέλυσε τα Σώματα Ασφαλείας;
Ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν σήμερα την ιεραρχία της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας; Πού ήταν επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Τσιατούρας, ο κ. Ραχοβίτσας, ο κ. Κασαπάκης, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Δικόπουλος, ο κ. Χωριανόπουλος; Αυτή είναι σήμερα η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι εξαιρετικοί αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν την καριέρα τους και έφτασαν στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Γιατί, λοιπόν, μας κατηγορείτε για κομματικές επιλογές, ότι αφήσαμε τους άξιους έξω και εξαρθρώσαμε τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας; Δεν θέλετε να δείτε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Χθες η έγκυρη γαλλική εφημερίδα MONDE, που ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς, αφιέρωσε το πρώτο της θέμα στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στα προάστια του Παρισιού, όπου όταν εκλήθησαν να παρέμβουν αστυνομικές δυνάμεις, τα περίφημα CRS, οι Ειδικές Δυνάμεις της Γαλλικής Αστυνομίας -όσοι έχουμε ζήσει και ήμασταν φοιτητές στο Παρίσι ξέρουμε τι σημαίνουν- και πήγαν εκεί, εβλήθησαν από ελεύθερους σκοπευτές με πυροβόλα όπλα. Χθες, λοιπόν, η MONDE προσπαθούσε να αναλύσει τα κοινωνικά αίτια αλλά και τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου.
Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε –δεν θα πω κάτι παρόμοιο, θα πω κάτι που αφορά τα ελληνικά δεδομένα- ένα «ιδιότυπο» -σε εισαγωγικά, για να μην παρεξηγηθούμε- «ιδιόμορφο αντάρτικο» πόλεων. Έχουμε φαινόμενα βίας, πρωτόγνωρα φαινόμενα βίας, τα οποία πλέον τινάζουν στον αέρα την ομαλή διαβίωση του κάθε συμπολίτη μας. Αυτή είναι η αλήθεια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Η Αστυνομία, λοιπόν, εμφανίζεται και αμήχανη και αδύναμη. Γιατί; Το ξέρετε το γιατί. Πρώτον, γιατί αυτά τα φαινόμενα βίας εμφανίζουν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό τους συντονισμό από κάποιο κέντρο το οποίο πρέπει επιτέλους να βρεθεί, αλλά και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία εκδηλώνονται, όπως και την ένταση της πρωτοφανούς βίας. Ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο: Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται ακόμη –κακώς θα μου πείτε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το δικαιολογώ- υπό την επιρροή του ισχυρού σοκ του Δεκεμβρίου. Γνωρίζετε τι συνέβη το Δεκέμβριο.
Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ψευδοδίλημμα το να θέλουν ορισμένοι να κινείται η Αστυνομία σαν εκκρεμές το οποίο πιάνει τα ακραία όριά του, δηλαδή ή κάποιοι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια αστυνομικοί θα φονεύουν αθώους μαθητές ή η Αστυνομία θα αποσύρεται και θα αφήνει να καίγεται η Αθήνα. Αυτή την κατάσταση θέλετε να διαιωνίσουμε και να επιτρέψουμε να συνεχιστεί;
Τόσο καιρό λέγατε τι κάνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, παίρνει μέτρα και ερχόσαστε τώρα να κατηγορήσετε την Κυβέρνηση, αποκρύπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία; Για παράδειγμα μιλάτε για αστυνομοκρατία, για διακίνηση του φόβου, για τρομοφοβία κ.ο.κ.. Από πού σας προκύπτουν αυτά;
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάθε έννοια αστυνομοκρατίας. Απορρίπτουμε αυτούς που διακινούν το φόβο από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν εκπορεύονται. Μιλάμε για το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη να είναι ασφαλής αυτός και η οικογένειά του και να προστατεύεται η περιουσία του. Είναι συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.
Μιλάμε για μια δημοκρατική Αστυνομία που θα έχει τις δυνατότητες, δικονομικές και άλλες, να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της και μιλάμε μόνο γι’ αυτό. Αντί, λοιπόν, να ασκείτε κριτική κατά τα μηδενιστικά πρότυπα που ακολουθεί η ηγεσία σας, ελάτε σ’ αυτή την Αίθουσα να συνεργαστούμε και να συγκλίνουμε, να δούμε πώς θα διατυπώσουμε –το είπε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας- αυτές τις διατάξεις κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην έχουμε προβλήματα δικονομικά ή και πραγματικά προβλήματα στην εφαρμογή τους.
Αυτό σας το ζητούμε και νομίζω ότι είναι καθήκον όλων των πτερύγων του Εθνικού Κοινοβουλίου. Όμως από εκεί και πέρα ξεκαθαρίστε μας επιτέλους τι θέλετε. Επαναλαμβάνω: Λέτε τόσο καιρό ότι δεν κάνει τίποτα η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση προχωρεί. Βλέπει το πραγματικό πρόβλημα. Και σας το λέω και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, σας το λέω και ως Βουλευτής που εκλέγομαι εδώ -και είναι τιμή μου- με ψήφους κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Η κατάσταση που μας προέκυψε την Παρασκευή ξεχείλισε το ποτήρι. Ξεπεράσαμε τα όρια. Δεν πάει άλλο! Πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα! Και για να τελειώσει σημαίνει μέτρα, σημαίνει παρεμβάσεις. Και τα μέτρα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάντε κάτι επιτέλους!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρεμήστε, κύριε Ανδρουλάκη!
Εμείς λοιπόν λέμε ότι τα μέτρα αυτά τα αποφασίσαμε, θα τα εφαρμόσουμε. Θα έχουν αποτέλεσμα. Όμως για να έχουν ουσιαστικότερο αποτέλεσμα θα είναι καλό να έχουν ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Και ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση σημαίνει να τα συζητήσουμε εδώ -σας το πρότεινε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης- να συγκλίνουμε στη σωστή διατύπωση των σχετικών διατάξεων, να τις ψηφίσουμε, να τις καταστήσουμε νόμο του ελληνικού κράτους και να καλέσουμε τα εκτελεστικά όργανα της Πολιτείας -Αστυνομία, εισαγγελείς- να εφαρμόσουν αυτές τις διατάξεις μέχρι το τέλος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εάν δεν προχωρήσουμε –και με αυτό καταλήγω, κύριε Πρόεδρε κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- σ’ αυτό το πεδίο που μας υποδεικνύουν όλοι οι συμπολίτες μας φοβάμαι ότι θα συντελέσουμε στην πλήρη απονομιμοποίηση του πολιτικού κόσμου στα μάτια του μέσου πολίτη. Διότι όταν δεν μπορεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας να προασπίσει το δικαίωμα που έχει ο Έλληνας πολίτης να συναλλάσσεται, Ννα κινείται, να εργάζεται, να είναι ασφαλής -τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- τότε νομίζω ότι η απαρέσκεια και η απαξία του πολιτικού συστήματος θα ανέβει έτι περαιτέρω στα ύψη.
Ευχαριστώ πολύ.