Παρέμβαση μετα την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσή, κατά την συζήτηση επερώτησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης 29 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την ακρίβεια. (20 Μαρτίου 2009)



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ομολογουμένως θα παραδεχθώ ότι ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέβαλλε μια εργώδη προσπάθεια η οποία απέβλεπε σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτη κατεύθυνση ήταν να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του Υφυπουργού του κ. Βλάχου, με τα οποία απέδειξε ο Υφυπουργός για μια ακόμα φορά ότι οι ρίζες της ακρίβειας που μαστίζει σήμερα την χώρα μας βρίσκονται στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και δεύτερον για να πείσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει σήμερα εναλλακτική πρόταση διεξόδου σε όλα τα θέματα της οικονομικής κρίσης και εν προκειμένω εναλλακτική πρόταση ουσιαστικής προστασίας του καταναλωτή.
Θα παραδεχθώ επίσης –και το ξέρει- ότι ο κ. Παπουτσής είναι ένας από τους πιο ικανούς και αξιόλογους πολιτικούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ένας διακεκριμένος κοινοβουλευτικός. Κατέβαλλε προσπάθεια αλλά δεν πέτυχε. Γιατί δεν πέτυχε; Αυτό δεν οφείλεται σε δική του αδυναμία. Ακριβώς το αντίθετο. Οφείλεται στην αντικειμενική αδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καλύψει τις μαύρες μέρες που πέρασαν οι καταναλωτές, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, επί των ημερών του και στην εξίσου κραυγαλέα αντικειμενική αδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παραστήσει σήμερα το κόμμα το οποίο προτείνει δήθεν αξιόπιστη εναλλακτική λύση, λύση διεξόδου από την σημερινή κρίση.
Όποια προσπάθεια και να καταβάλλετε, αξιότιμε κύριε συνάδελφε, επιστρατεύοντας τις εγνωσμένες ικανότητές σας δεν θα μπορέσετε να κάνετε το μαύρο- άσπρο. Αυτή είναι η εικόνα. Και δεν θα μπορέσετε να το κάνετε διότι βλέπετε ότι παρ’ όλο ότι είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Κυβέρνηση -ίσως διανύουμε την δυσκολότερη συγκυρία για την Κυβέρνηση της τελευταίας πενταετίας- οι συμπολίτες μας στο ερώτημα «ποιον θεωρείς καταλληλότερο ως Πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει την κρίση;» τοποθετούν τον Καραμανλή 8 μονάδες διαφορά μπροστά, παρότι οι συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα αυτή την περίοδο, γιατί αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει στην ευθεία του χρόνου –μιλάω για τους αμέσως επόμενους μήνες- είναι αυτή τη στιγμή σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό λοιπόν, που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντί να περιμένει ο ελληνικός λαός συναίνεση, αντί να περιμένει προτάσεις συγκροτημένες, σοβαρές, βλέπει μια προσπάθεια διεμβολισμού της Κυβέρνησης και –επιτρέψτε μου να πω- υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν βοηθάει η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μ’ αυτή την επιλογή της. Δεν βοηθάει τον τόπο, δεν βοηθάει τη χώρα, ασφαλώς δεν βοηθάει την Κυβέρνηση και -επιτρέψτε μου να πω- δεν βοηθάει τον εαυτό της. Γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη αντιπολίτευση με συγκροτημένο λόγο και αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει σήμερα.
Άκουσα την αναφορά του κ. Παπουτσή για τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θα παρακαλέσω ειδικά για τον κ. Μητσοτάκη αλλά ευρύτερα για τους πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας καλό είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παρακολουθήσει την λεγόμενη ρήτρα της καλής πίστεως. Να μην διαστρέφει τα πάντα και τους πάντες. Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την συγκεκριμένη δήλωση και την συγκεκριμένη τοποθέτηση την έκανε -και αυτή είναι η ευθεία ανάγνωση των δηλώσεων και η καλόπιστη ερμηνεία των δηλώσεων Μητσοτάκη- απευθυνόμενος προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο κ. Μητσοτάκης στην δήλωσή του απευθύνθηκε προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν αμφισβήτησε την καταγραφή της σημερινής κατάστασης και τις διαπιστώσεις της Κυβέρνησης.

Απευθύνθηκε προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και γνωρίζοντας πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αμφισβητεί τα πάντα και τους πάντες είπε αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πείθεται ας καλέσουμε εν πάση περιπτώσει κάποιους τρίτους κοινής αποδοχής να περιγράψουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως ακριβώς την αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, αλλά δεν την αποδέχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να αντιληφθούν όλοι ποια είναι η κατάσταση, πόσο δύσκολη είναι και τι πρέπει να κάνουμε να την ξεπεράσουμε και να δεσμευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε μια πορεία και σε μια διαδρομή πενταετή, δεκαετή για το τι πρέπει να κάνουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι νομίζω η ευθεία και καλόπιστη ερμηνεία των δηλώσεών του. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια διαστρέβλωσης αποσκοπεί στο να δημιουργήσει εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση -επιτρέψτε μου να πω- εκθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα επιδίδεται σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά παιχνίδια.
Θα μου πείτε, δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας; Μα, ποιος μπορεί να πει το αντίθετο, κύριε Παπουτσή; Για όνομα του Θεού! Συνηθίζω να λέω ότι το παλαιό Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα, είναι Υπουργείο πολέμου, είναι Υπουργείο μάχης. Αυτή η μάχη είναι καθημερινή και είναι μία μάχη στην οποία μπροστά είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, μαζί, επιτρέψτε μου να πω, με όλους τους αντιπροσώπους εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα. Και αυτό χρειάζεται συνεχή προσπάθεια. Δεν τελειώνει αυτή η μάχη από το ένα εικοσιτετράωρο μέχρι το άλλο.
Ασφαλώς έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά όπως σας απέδειξε με στοιχεία αδιαμφισβήτητα ο Υφυπουργός κ. Βλάχος, κακά τα ψέματα, η ακρίβεια έχει τις ρίζες της στην πράσινη διακυβέρνηση. Σας θυμίζω απλά ότι το ένα βράδυ το μπουκάλι το εμφιαλωμένο νερό είχε 50 παλαιές δραχμές και την άλλη μέρα έγινε 0,5 ευρώ, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκε. Σας ξέφυγε τότε ο έλεγχος, επί της εποχής της αλήστου μνήμης διακυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, συνεχίστηκε η όλη ιστορία με τις λεγόμενες στρογγυλοποιήσεις –καλά το είπε ο κ. Βλάχος, δεν οφείλεται μόνο σε αυτό- επετράπησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, εκτινάχθηκε η κατάσταση και βρέθηκε εκτός ελέγχου και από εκεί ξεκίνησε να τροφοδοτείται αυτό το τέρας, αυτός ο γίγας της αισχροκέρδειας, της κερδοσκοπίας, της αύξησης των τιμών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εμείς ευθύνες. Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Αυτός ο πόλεμος είναι συνεχής και η προσπάθεια πρέπει να είναι καθημερινή.
Εγώ θα καλέσω τον Υφυπουργό κ. Βλάχο, που ξέρω ότι το πιστεύει και το υπηρετεί, να καθοδηγήσει με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειες του νέου σώματος της Υπηρεσίας Ελεγκτών της αγοράς και βεβαίως να πετάξει στο πλησιέστερο στο υπουργικό του γραφείο καλάθι των αχρήστων –ξέρω ότι το έχει κάνει ήδη, γιατί τον γνωρίζω από τα φοιτητικά του χρόνια που είμαστε μαζί στην ΟΝΕΔ- αυτές τις περίφημες απόψεις περί αυτορύθμισης των αγορών, που κατέρρευσαν και γελοιοποίησαν αυτούς που τις υποστήριζαν είτε στον άλφα χώρο είτε στο βήτα χώρο είτε στο γάμα χώρο είτε στο δέλτα χώρο. Ασύδοτη αγορά σημαίνει αγορά επικίνδυνη για τον καταναλωτή και τον τόπο. Τα περί αυτορύθμισης των αγορών οδηγούν σε κοινωνικό εκβαρβαρισμό και σε κοινωνικά ναυάγια και είναι γελοιότητες, ιδεολογικές και πολιτικές, να εξακολουθεί κάποιος να τα υποστηρίζει.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι σε σωστό δρόμο. Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε. Χρειάζεται ένταση των προσπαθειών από όλους μας. Οι αγορές πρέπει να ελέγχονται. Πρέπει να έρθουν στο φως οι περίφημες συμφωνίες που συνάπτονται κατά περίσταση μεταξύ προμηθευτών και σούπερ μάρκετς. Η παρουσία των ελεγκτικών οργάνων πρέπει να είναι συνεχής πάνω από τα ράφια των σούπερ μάρκετς και σε όλα τα επίπεδα της αγοράς που διαμορφώνονται οι τιμές των προϊόντων, τα οποία είναι εκείνα που είναι παρόντα στο τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού.
Ο αγώνας, όπως σας είπα, πρέπει να είναι συνεχής. Χαίρομαι γιατί η Κυβέρνηση βελτιώνεται. Δεν έχει πει κανείς ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει λάθη και δεν υπάρχουν ανεπάρκειες, αλλά το συνολικό έργο είναι πάρα πολύ θετικό και το αισθάνεται ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα.
Χαίρομαι που βελτιώνονται και ορισμένα πράγματα –δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να επεκταθώ και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- που αναφέρονται και στα θέματα λειτουργίας του ΤΕΜΠΕ –είναι έμμεσα σχετικό, όχι άμεσα- αλλά θα παρακαλούσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όχι κερδοφορία από τα τρία έτη που δεν λειτούργησε και δεν μπορούσε να λειτουργήσει στα δύο, αλλά την κερδοφορία του ενός έτους παρακαλώ, για να μπορέσει πραγματικά να απελευθερωθεί η ροή του ρευστού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατά τα άλλα εδώ είμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα.
Ευχαριστώ πολύ.