Ομιλία κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις». (31 Μαρτίου 2009)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές, όπως είπα και χθες, ότι η Κυβέρνηση με αυτή τη νομοθετική της πρωτοβουλία επιχειρεί και θα πετύχει να βάλει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, διότι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που κραυγάζετε, θορυβείτε, επικρίνετε και τελικώς θα καταψηφίσετε όπως μας ανακοινώσατε από χθες, θα πρέπει να γνωρίζετε και να σταθμίσετε σοβαρά τη δική σας πρακτική και τις δικές σας επιλογές.
Οι δικές σας επιλογές ποιες ήταν; Κυβερνούσατε τόσα χρόνια και επιτρέψατε να διαμορφωθεί ένα άναρχο τοπίο μέσα στο οποίο ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια της αυθαιρεσίας τα άνθη του κακού, δηλαδή οι συγκεκριμένες εταιρείες.
Και μάλιστα χρησιμοποίησαν πρακτικές αθέμιτες οι οποίες προσβάλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Εάν φθάσαμε εδώ φθάσαμε γιατί επιτρέψατε αυτό το καθεστώς να δημιουργηθεί εν τοις πράγμασι και να εξακολουθήσει να υφίσταται.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέρμα σε αυτή την ιστορία. Και βεβαίως δεν είναι λύση να απαγορεύσει να υπάρξουν τέτοιες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες δημιουργήθηκαν από ανάγκη της αγοράς, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Το θέμα είναι να μην λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να μην συμβάλουν στο να διαιωνίζεται αυτό το άναρχο και απαράδεκτο τοπίο.
Μπαίνουν λοιπόν, κανόνες. Οι κανόνες είναι σοβαροί. Ο νόμος πρέπει να επιβληθεί και όποιος δεν τον ακολουθεί και κινείται εκτός των κειμένων νομικών διατάξεων να αντιμετωπίζει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Αυτό που θέλω να σημειώσω κύριε Υφυπουργέ, είναι ότι επειδή μιλάμε για ένα πολύ ευαίσθητο τομέα της αγοράς, θα πρέπει οι κυρώσεις να είναι πάρα πολύ αυστηρές. Εδώ δεν πρέπει να παίζουμε. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το φαινόμενο για το οποίο καταθέτω και ερώτηση εντός των ημερών, το φαινόμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επιτρέψτε μου να πω θέλει αναδιάρθρωση εκ βάθρων. Δεν λειτουργεί το σύστημα όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Και δεν παράγει τα προσδοκώμενα και από την κοινωνία και από την κυβέρνηση αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία βγαίνει πομπωδώς και επιβάλει πρόστιμα και όταν πάμε να κάνουμε ταμείο να δούμε αποτελέσματα ποια είναι τα αποτελέσματα για την κοινωνία αυτών των κυρώσεων , πόσο πόνεσαν αυτά τα πρόστιμα τις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί, βλέπουμε ότι ελάχιστα έχουν εισπραχθεί.
Εδώ λοιπόν, θα πρέπει να μιλάμε για κυρώσεις. Είναι ευαίσθητος τομέας της αγοράς. Θα γίνει πιο ευαίσθητος τους επόμενους μήνες όσο η κρίση, που δεν επιθυμούμε, αλλά αυτά είναι τα νέα δυσάρεστα δεδομένα, θα επιδεινώνεται και τα λουριά πρέπει να σφίξουν πολύ περισσότερο. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, πρέπει να σφίξουν τα λουριά. Δεν έχει σημασία εάν το λέει η Αριστερά, αλλά και όλοι το λέμε κύριε Υπουργέ. Κανείς δεν μονοπωλεί σε αυτή την Αίθουσα την κοινωνική ευαισθησία και σε κάθε περίπτωση εμείς οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προβάλει τον εαυτό του ως περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητο από μας.
Αυτό που θέλω να πω λοιπόν, είναι το εξής. Ότι πρέπει να σφίξουν περισσότερο τα λουριά και στο χώρο των τραπεζών. Το κάνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, αλλά πρέπει στην πράξη να γίνουμε πιο αυστηροί και πιο αποτελεσματικοί. Πώς να το κάνουμε; Ήλθε η ώρα να δείξουν κα οι τράπεζες ότι έχουν αυξημένη κοινωνική εταιρική ευθύνη. Τόσα χρόνια έβγαλαν χρήματα, είχαν υψηλή κερδοφορία, από τις υψηλότερες κερδοφορίες στην ευρωπαϊκή ζώνη. Τώρα ήλθε η ώρα όπως είπα και πριν να αποδείξουν ότι έχουν αυξημένη κοινωνική εταιρική ευθύνη σε μα πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα.
Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά όταν προέκυψε η κρίση από τις πρώτες βδομάδες, τον πρώτο μήνα να βγαίνει η Εθνική Τράπεζα της οποίας την ηγεσία, τον Πρόεδρο τον έχει διορίσει η Κυβέρνηση ασχέτως εάν ιδιωτικοποιήθηκε στη συνέχεια και να διακόπτει την συνεργασία της, να δημιουργεί προβλήματα συνεργασίας της με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Και ομιλώ για την Τράπεζα η οποία έχει το 65% των καταθέσεων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν με ενδιαφέρει ποιος το κάνει και δεν με ενδιαφέρει ποιος τον διόρισε. Με ενδιαφέρει ότι αυτός που το έκανε έλαβε μια απαράδεκτη απόφαση για το ελληνικό κοινωνικό σύνολο. Και εδώ εκφράζουμε τον κόσμο που μας ψήφισε και είμαστε εδώ για να τα λέμε. Και γνωρίζω ότι η Κυβέρνηση έχει ευαίσθητα αυτιά, τα ακούει ενεργεί, παίρνει πρωτοβουλίες.
Προς τη σωστή κατεύθυνση λοιπόν, κινείται και η πρωτοβουλία με την οποία επιχειρούμε να νομοθετήσουμε σήμερα κύριε Υπουργέ. Σφίξτε τα λουριά περισσότερο κινηθείτε όπως κινείστε και σήμερα στη σωστή κατεύθυνση και θα έχουμε αποτέλεσμα.
Άκουσα τώρα για το θέμα της μειώσεως των τελών στα αυτοκίνητα. Μα, το Ι. Χ. δεν είναι είδος πολυτελείας. Το Ι.Χ. είναι εργαλείο πολύτιμο για τον Έλληνα και την Ελληνίδα και ιδιαιτέρως για τον καθημερινό άνθρωπο. Αυτή είναι η αλήθεια.
Να σας θυμίσω δε ότι ο Έλληνας έχει μία ιδιαίτερη σχέση, θα έλεγα, βιωματική, συναισθηματική με το αυτοκίνητο. Λοιπόν, όλα αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει η Κυβέρνηση και νομίζω ότι η πρωτοβουλία για τη μείωση των τελών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κινείται επίσης, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα κλείσω με ορισμένες επισημάνσεις για την τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό Πολιτισμού τον κ. Σαμαρά, διότι αντιμετώπισε με ψυχραιμία και ρύθμισε αυτή την κατάσταση.
Όπως ξέρετε και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, παγίως στέκομαι δίπλα στις κινητοποιήσεις μέσω των οποίων εκφράζονται δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Και είναι δεδομένο ότι αυτή την κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είναι μία κρίση που ξεκίνησε όχι από την ελευθερία της επιχειρηματικότητας, κύριε Λαφαζάνη, αλλά ξεκίνησε από την ασυδοσία ορισμένων κακών επιχειρηματιών. Ξεκίνησε από την έλλειψη κοινωνικού και δημοσίου ελέγχου στο επιχειρείν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυμηθούμε τις αλήστου μνήμης ημέρες της κρατικά ποδηγετημένης οικονομίας και της κρατικά κατευθυνόμενης οικονομίας. Και ο κολεκτιβισμός, αλλά και ο νεοφιλελευθερισμός σαν συνταγές, όταν εφαρμόστηκαν και οι δύο έχουν παράξει κοινωνική βαρβαρότητα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αυτό το οποίο όμως, θέλω να τονίσω είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο –και είναι φυσικό σε αυτή τη περίοδο να έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό και μία ένταση των κοινωνικών διεκδικήσεων, αυτό σημαίνει δημοκρατία και αυτό σημαίνει και οργανωμένα συμφέροντα στο συνδικαλιστικό χώρο, αγωνία και αγώνας για τα κοινωνικά δικαιώματα και μπράβο σε αυτούς που τα κάνουν- θα πρέπει να προσέχουμε αυτές οι πρακτικές να μην έρχονται να καταστρατηγήσουν τα δίκαια των εργαζομένων και την εικόνα τους στην κοινή γνώμη και την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση αυτών των κινητοποιήσεων.
Οι κινητοποιήσεις μέσω των οποίων κατέστησαν όμηροι οι προσκυνητές –γιατί πρόκειται για μένα για προσκυνητές, όχι για τουρίστες- που έρχονται απ’ όλα τα μέρη της γης να πάνε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ο οποίος ανήκει στο διαχρονικό ελληνισμό, στην κλασσική αρχαιότητα και σε ολόκληρο τον κόσμο, στην οικουμενικότητα του ελληνισμού, αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες και πρέπει να τις καταδικάσουμε κατηγορηματικά εδώ και τώρα. Μπορούν να επιλέξουν οποιασδήποτε άλλης μορφής κινητοποιήσεις, αλλά όχι σε αυτές τις πρακτικές.
Θέλω, λοιπόν και ελπίζω, κύριε Υπουργέ, ότι θα είναι η τελευταία φορά που φαίνεται να ενδίδει το πολιτικό σύστημα σε τέτοιου είδους πρακτικές. Εγώ θα σας πω ότι τα αιτήματα των συμβασιούχων ήταν δίκαια και δικαίως ικανοποιούνται από τον Υπουργό Πολιτισμού τον κ. Σαμαρά. Από την άλλη πλευρά θέλω να τονίσω ότι η πρακτική περικύκλωσης και αιχμαλωσίας του σημαντικότερου μνημείου της ελληνικής κλασσικής αρχαιότητας, του οικουμενικού ελληνισμού, άρα και της οικουμένης είναι μία πρακτική απαράδεκτη και δεν πρέπει άλλη φορά να την επιτρέψουμε με οποιοδήποτε κόστος.
Με αυτές τις σκέψεις καλώ τους συναδέλφους να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο και τη σχετική τροπολογία.
Για την άλλη τροπολογία που αφορά τα θέματα εισοδηματικής πολιτικής, θα μιλήσουμε αύριο.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.