Ομιλία κατά την συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις». (24 Ιουνίου 2009. Α' Θερινό Τμήμα)
Σε λίγα λεπτά ολοκληρώνεται η συζήτηση των τροπολογιών και προχωρούμε στην ψήφιση και αυτών ώστε να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και η αποδοχή της από ότι φαίνεται. Το βασικό μέρος του νομοσχεδίου ψηφίστηκε από το Α’ Τμήμα Διακοπής του Εθνικού Κοινοβουλίου. Ξεκαθαρίσαμε και χθες ότι με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση δεν πράττει και δεν πρεσβεύει τίποτα ακραίο. Έρχεται ουσιαστικά να εξορθολογήσει τα τμήματα εκείνα της εννόμου τάξεως του νομικού οπλοστασίου της πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας που έπρεπε να εξελιχθούν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών. Αυτό το κάνει με αίσθημα ευθύνης με δημοκρατικό και θεσμικό ήθος και μέσα σε συνθήκες κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης και σύγκλισης.
Όσον αφορά στα θέματα της λαθρομετανάστευσης καλό είναι να απαλλαγούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής από την τυραννία των στερεοτύπων της πολιτικής ορθότητας που ταλαιπωρούν το πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να επιδιώξουμε να κινηθούμε από τη μια άκρη του εκκρεμούς στην άλλη. Οι ακρότητες κάνουν κακό. Να ακολουθήσουμε την οδό της μεσότητας της μετριοπάθειας της σοφίας του καθημερινού νου και του καθημερινού ανθρώπου.
Υπάρχει πρόβλημα. Το νομικό οπλοστάσιο της πολιτείας δεν είναι επαρκές. Και βεβαίως οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα ή δεν έχουν ακολουθηθεί, γιατί υπάρχουν και αποθετικές ευθύνες, δεν έχουν αποδώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε τελευταία ανάλυση αυτή η κατάσταση που επικρατεί αποβαίνει σε βάρος και των μεταναστών νομίμων και λάθρα εισελθόντων στη χώρα αλλά βεβαίως δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τον καθημερινό πολίτη και ιδιαίτερα για τον οικονομικά αδύνατο πολίτη. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να έχουμε το θάρρος να την πούμε.
Αυτά που ακούγονται και πολλές φορές διατρέχουν οριζοντίως τις τοποθετήσεις των συναδέλφων περί ρατσιστικών συνδρόμων και άλλα νομίζω ότι είναι ξένα προς το κύριο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και προς τις πεποιθήσεις του ελληνικού λαού. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε και ένα μπράβο στον ελληνικό λαό διότι σε αντίθεση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς όταν συμβεί ένα ατύχημα σε έναν λαθραίο μετανάστη, αυτός περιθάλπεται και δικαίως γιατί είναι μια ανθρώπινη ψυχή, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάει στο νοσοκομείο και του προσφέρεται περίθαλψη. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διατυμπανίζουν τον πολιτισμένο χαρακτήρα των κοινωνιών τους εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε λαθραίο μετανάστη ή που δεν έχει χαρτιά ή κάρτα να επιδείξει μόλις πάει στο δημόσιο νοσοκομείο δεν του παρέχεται περίθαλψη. Να πούμε λοιπόν ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στον ελληνικό λαό που αυτό το κάνει με το υστέρημά του.
Η ελληνική κοινωνία δεν ζητάει σε καμία περίπτωση ακραίες λύσεις. Η οδός της μεσότητας. Να ενισχύσουμε το νομικό οπλοστάσιο, να σταματήσουμε όσο μπορούμε την ανεξέλεγκτη πλέον είσοδο των λαθρομεταναστών. Και είναι γνωστό –το έχετε πει και εσείς, κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές προσωπικά- ότι η λαθρομετανάστευση διευκολύνεται από κάθε λογής μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας της γειτονικής Τουρκίας. Πώς είναι δυνατόν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας που είναι το προνομιούχο τμήμα του τουρκικού βαθέως κράτους και καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό του τουρκικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος να θωρακίζουν άλλες πλευρές των συνόρων της γείτονος και όταν πρόκειται για την διαπερατότητα των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας και μάλιστα για τη διακίνηση από την Τουρκία προς την Ελλάδα τα σύνορα να γίνονται από την πλευρά κόσκινο;
Υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα επαναπροώθησης επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά δεν υπήρξαν οι απαιτητές ρήτρες και η Τουρκία τα έγραψε στα παλαιότερα υποδήματά της. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να επανέλθουμε. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει την αρχή. Πρέπει να παραδεχθούμε, κύριε Υπουργέ, ότι αργήσαμε σε αυτά τα θέματα γιατί είμαστε και εμείς δέσμιοι στερεοτύπων πολιτικής ορθότητας και πολλές φορές αδυνατούμε να ανταποκριθούμε εγκαίρως στα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας. Μπράβο που το κάνουμε τώρα. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την εκλογική συγκυρία και με την μετεκλογική συγκυρία. Εγώ θεωρώ ότι αυτά τα θέματα που είναι πολύ σημαντικά πρέπει να τα διαχειριστούμε ως πολιτικό σύστημα όλα τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου με αποτελεσματικότητα μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με απόλυτο σεβασμό σε αυτά τα δικαιώματα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειριστούν άλλες δυνάμεις εκτός Κοινοβουλίου. Αυτό θα είναι πολύ κακό πολύ επικίνδυνο για την ελληνική δημοκρατία.
Κύριε Υπουργέ, αναγγείλατε και άλλα μέτρα πέραν της λαθρομετανάστευσης που αφορούν τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια. Θεωρώ ότι κινούμεθα σε καλό δρόμο αλλά πρέπει ό,τι μέτρο παίρνουμε να το παίρνουμε σε διάλογο με την κοινωνία με πολύ περίσκεψη και φειδώ.
Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οποιαδήποτε περιστολή πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα των κατασταλτικών μηχανισμών. Δεν είναι το κλειδί εκεί.
Και ας μην τρέξουν ορισμένοι να κλίνουν το γόνυ υποτακτικά στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, γιατί το βλέπω τελευταία. Έχει γίνει πολύ της μόδας να μιλάνε όλοι για την ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και την υπερβολική ικανότητα των υπηρεσιών ασφαλείας της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα! Μα, είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Μεγάλης Βρετανίας που δολοφόνησαν εν ψυχρώ, εξετέλεσαν μέσα σε μέσο μαζικής συγκοινωνίας του Λονδίνου έναν άτυχο Βραζιλιάνο, ο οποίος περιεφέρετο εκεί με ένα σακίδιο στην πλάτη, επειδή τον θεώρησαν ύποπτο.
Η οδός της μεσότητος, λοιπόν, της σοβαρότητος, της μετριοπάθειας. Θα παρακαλούσα και οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος να αποδείξουν την απαραίτητη συναίνεση. Πρέπει να συγκλίνουμε σε αυτά τα θέματα. Μπορούμε να τα διαχειριστούμε εμείς τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Γιατί αν δεν τα διαχειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο, υπάρχουν άλλες δυνάμεις έξω από το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πλαίσιο που είναι έτοιμες να σπεκουλάρουν σε αυτού του είδους της πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ.