Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. και πρώην Υπουργού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα "ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ" (Κυριακή 21 Ιουνίου)



Κύριε Υπουργέ,
το τελευταίο χτύπημα της τρομοκρατίας στη χώρα μας ανέδειξε τις τεράστιες αδυναμίες και ανεπάρκειες των μηχανισμών Δημόσιας Ασφάλειας. Η αντιπολίτευση επιμένει – και επικαλείται και συγκεκριμένα στοιχεία – ότι υπάρχει κατάσταση προχωρημένης διάλυσης σε αυτές τις υπηρεσίες του κράτους, η οποία προεκλίθη
τα πέντε τελευταία χρόνια από τα κομματικά κριτήρια, με τα οποία η Ν.Δ. αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την ΕΛ.ΑΣ.
Τι λέτε εσείς;
 
 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία γεγονότα, που συνδέονται με την αποτρόπαια δολοφονία ενός αθώου αστυνομικού, έφεραν στο φως πολύ μεγάλες αδυναμίες και ανεπάρκειες στην επιχειρησιακή οργάνωση και στις διοικητικές δομές και λειτουργίες της ΕΛ.ΑΣ.
 
Ως Ν.Δ. οφείλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο πολιτικής ευθύνης, που μας αναλογεί για τα προβλήματα αυτά, παρόλο που στη συντριπτικής τους πλειοψηφία δεν προέκυψαν στην πενταετία που ασκούμε τη διακυβέρνηση του τόπου, αλλά είναι προϊόντα χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών και αγκυλώσεων, που χαρακτηρίζουν αυτό το ευαίσθητο και νευραλγικό κομμάτι του δημοσίου τομέα.
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

Μα, το ΠΑΣΟΚ δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς , για να αποδείξει ότι από τα εκπαιδευθέντα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επί της εποχής του, «διεσώθησαν» μόνο…14, ενώ τα υπόλοιπα σκορπίστηκαν – από τη Ν.Δ. – στις εσχατιές της Ελληνικής επικράτειας!...
 
 

Πάνος Παναγιωτόπουλος: 

   Σας λέω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι από την έρευνα που έκανα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακριβή. Και εξηγούμαι : Η ΕΛ.ΑΣ σήμερα βρίσκεται στα χέρια μιας ομάδας ανώτατων στελεχών, τα μέλη της οποίας ανέβηκαν σταδιακά στις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, έχοντας υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
  
Μεταξύ αυτών είναι ο σημερινός Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Β. Τσιατούρας, ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ Γ. Ραχωβίτσας, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής  Ι. Δηκόπουλος κ.α.
 
Ειδικότερα στη ΔΑΕΕΒ ( Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ), όλοι σχεδόν οι τμηματάρχες, που ασκούν τη διοίκηση, είχαν ενεργό ρόλο την περίοδο 2002-2003, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στη σύλληψη της «17 Νοέμβρη» . Μεταξύ αυτών ο αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Φραγκίσκος και οι κ.κ Γραικούσης , Δάβαλος , Στεργιόπουλος κ.α.
Σημαντικό ρόλο στη σύλληψη της «17Ν» είχε παίξει και ο μέχρι πριν από ένα μήνα Υποδιοικητής της ΔΑΕΕΒ κ. Παπαγεωργίου, ενώ ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ επί ΠΑΣΟΚ κ. Φώτης Νασιάκος είναι σήμερα σύμβουλος Ασφαλείας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εξάλλου ο σημερινός επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Δ. Χωριανόπουλος υπηρέτησε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην Κρατική Ασφάλεια και μάλιστα σε πολύ κρίσιμο πόστο ( Υπεύθυνος Πληροφοριών )…
 
Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορεί μεν να παρατηρούνται κενά, αδυναμίες και ανεπάρκειες στις επιχειρησιακές και διοικητικές δομές της ΕΛ.ΑΣ, αλλά είναι εντελώς εσφαλμένη και επιζήμια για τη χώρα η θέση που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ περί «διάλυσης των μηχανισμών Δημόσιας Ασφάλειας στην Ελλάδα».
 
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων ,οι πολίτες αισθάνονται ότι στον τομέα της Δημοσίας Τάξης και Ασφάλειας υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Και απορούν πως είναι δυνατόν μετά από τη διακυβέρνηση 5 ετών ενός Κεντροδεξιού κόμματος να έχουμε περιέλθει σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση…
 
 
 

 Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Ναι, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για την προστασία του πολίτη, τόσο από το καθημερινό ποινικό έγκλημα, όσο και από το νέο κύμα τρομοκρατίας, το οποίο προσφέρει σπονδές στην τυφλή και απόλυτη βία. Οφείλουμε όλοι ως Ελληνική κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητές μας και να αποφασίσουμε, επιτέλους, ότι η προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της ασφάλειας του πολίτη και της περιουσίας του αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.
 
 
  
 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:
 
 
Μήπως όλα αυτά τα σκεφτήκατε τώρα τελευταία, προβληματιζόμενοι από το υψηλό ποσοστό του ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές ;
 
 
 

 Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Θα με συγχωρήσετε, αλλά νομίζω ότι κακώς απευθύνετε, σε εμένα προσωπικά, αυτό το ερώτημα .
 
Όσοι με παρακολουθούν γνωρίζουν ότι τα συγκεκριμένα θέματα τα έχω όλα τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μου ατζέντας. Γιατί πίστευα πάντοτε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα δεν τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα κόμματα εξουσίας, τότε θα τα διαχειριστούν πολιτικά άλλοι, με δυσάρεστες συνέπειες για το πολιτικό σύστημα.
Σας παραπέμπω ενδεικτικά στα όσα είπα στα τέλη του 2008 για τα δραματικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, που εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους επάνω μας.
 
 
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

Επειδή όμως για όλα υπάρχει ένας υπεύθυνος, μήπως θα έπρεπε να αναζητηθεί αυτός στο πρόσωπο του Υπουργού Εσωτερικών
 κ. Παυλόπουλου ;
 
 
 

 Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι η προσέγγιση αυτή είναι υπεραπλουστευτική και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
 
Τα φαινόμενα της έξαρσης της εγκληματικότητας αλλά και του νέου κύματος τρομοκρατίας είναι πολύ πιο σύνθετα και πιο περίπλοκα και είναι καλό να κατανοήσουμε απόλυτα την κοινωνική τους διάσταση , για να μπορέσουμε να πάρουμε τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα αποτελεσματικής αντιμετώπισης, μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα, σεβόμενοι πλήρως τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.
 
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

Υπό τις συνθήκες αυτές, πιστεύετε ότι η Ν.Δ. πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη συνεργασία της με το κόμμα ΛΑΟΣ του
κ. Καρατζαφέρη;
 
 
 
 Πάνος Παναγιωτόπουλος:
 
 
Την απάντηση την έδωσε ήδη ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , αποκλείοντας τη συνεργασία των 2 κομμάτων .
Κατά τη γνώμη μου, εκείνο που χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε σε μία αμφίπλευρη διεύρυνση, απευθυνόμενη, αφενός μεν προς την εκλογική βάση του ΛΑΟΣ και αφετέρου προς τη σημαντικότερη μερίδα των εκλογέων, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 2007 και τώρα έστρεψαν την πλάτη προς τον κ. Γ. Παπανδρέου και προτίμησαν την αποχή. Με αυτά τα δύο διαφορετικά πολιτικά ακροατήρια πρέπει να αναπτύξουμε γέφυρες επικοινωνίας, με απώτερο στόχο να τους πείσουμε να ξανασκεφτούν στην πορεία την πιθανότητα να επιλέξουν τη Ν.Δ.
 
Μια Ν.Δ., βεβαίως, που θα αποδείξει μετεκλογικά ότι πήρε και κατανόησε το μήνυμα των Ευρωεκλογών, στην πραγματική του διάσταση και με το ακριβές περιεχόμενό του.
 
 
 
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

Πώς είναι δυνατόν να απευθυνθείτε πολιτικά σε τόσο δύο διαφορετικά ακροατήρια και να καταφέρετε να είστε πειστικοί και προς τις δύο πλευρές;
 
 
 
 

 Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Είναι απολύτως δυνατό, γιατί στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, υπάρχουν επιτακτικά αιτήματα των συμπολιτών μας, που διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό φάσμα και τα πολιτικά κόμματα.
Για παράδειγμα, ποιος σας είπε ότι ένας συμπολίτης μας, που ψήφισε ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 2007 και τώρα επέλεξε την αποχή, ενδιαφέρεται λιγότερο για την ασφάλεια τη δική του, της οικογένειάς του και της περιουσίας του, από έναν άλλον, που ψήφισε το ΛΑΟΣ;
 
 
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

 
Τελικά, για να κλείσουμε, δύο εβδομάδες μετά τις Ευρωεκλογές έχετε καταλήξει γιατί χάσατε;
 
 
 Πάνος Παναγιωτόπουλος:
 
 
 Υπήρξε θυμός και πικρία σε μία σημαντική μερίδα οπαδών της Ν.Δ., για παραλείψεις, ανεπάρκειες, αδυναμίες και επιλήψιμες συμπεριφορές των τελευταίων ετών.
   Οι περισσότεροι από αυτούς όμως δεν ψήφισαν τον
Γ. Παπανδρέου. Επέλεξαν την αποχή για να μας στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Να μας υποβάλλουν σε ένα «δημιουργικό σοκ», για να αλλάξουμε εκεί που πρέπει, για να ανασυγκροτηθούμε, να διορθώσουμε τα λάθη, να εξαλείψουμε τις κακές συμπεριφορές και να ξαναδιεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη τους.
   Αν προσέξουμε και διορθώσουμε αυτά που πρέπει, η ήττα των Ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας ανασυγκρότησης, που θα μας οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
 
 
 

 Δημοσιογράφος Μαρίνα Μάνη:

 
Περιμένετε εκλογές το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος);
 
 
 
 
 

 Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Ο τόπος δε χρειάζεται εκλογές. Σας θυμίζω ότι η δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. λήγει σε 26 μήνες από σήμερα.