Ομιλία κατά την συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: « Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις». (30 Ιουλίου 2009)



Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια και σήμερα με την ολοκλήρωση αυτής της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Δεύτερου Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής θα περάσουμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα διακοπών, για να επανέλθουμε σε ένα κρίσιμο πολιτικά φθινόπωρο, ομολογουμένως ακούγοντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περίμενα πιθανόν με τους περισσότερους και τις περισσότερες από εσάς ότι θα έδινε ένα στίγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας εν όψει, όπως είπα, ενός κρίσιμα πολιτικά φθινοπώρου.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να έχουμε μία ησυχία στην Αίθουσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Φωτιάδη! Κύριε Νασιώκα! Παρακαλώ!
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, κάνω αριστερά για να φύγουν οι συνάδελφοι!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Έχει δίκιο, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη και εσάς, κύριε Γιακουμάτο! Σας παρακαλώ πολύ!
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, συνεχίστε, παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αντί, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του στίγματος σοβαρότητας και υπευθυνότητας, όπως είπα, εν όψει ενός πολιτικά κρίσιμου φθινοπώρου, ακούσαμε και είδαμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διατυπώνει ιδέες και απόψεις ατάκτως ερριμμένες που μεταξύ τους είχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ποια; Οι ιδέες και οι απόψεις που διατύπωσε πριν από λίγο ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου χαρακτηρίζονται όλες, από την αρχή μέχρι το τέλος τους, από σύγχυση, προχειρότητα, ανευθυνότητα και άμετρη κινδυνολογία και καταστροφολογία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να υποτάσσει όλες τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν το λόγο και τις γενικότερες και ειδικότερες τοποθετήσεις ενός παράγοντα του πολιτεύματος, όπως είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα μικροκομματικά παιχνίδια του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ειδικότερα, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει το Σύνταγμα και για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους θεσμούς.
Μα, είναι δυνατόν, κύριε Παπανδρέου; Δεν έχετε αντιληφθεί το ισχυρότατο ράπισμα το οποίο εισπράξατε εσείς ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του Κόμματός σας από τους διαπρεπείς συνταγματολόγους καθηγητές, οι οποίοι, μάλιστα, είναι πολιτικά σάρκα εκ της σαρκός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Τι σας είπαν; Χαρακτήρισαν όλες τις παρεμβάσεις της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το θέμα της εμπλοκής των πρόωρων εκλογών με την εκ νέου εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στα τέλη του χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης του 2010, χαρακτήρισαν το όλο εγχείρημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ερμηνευτικό περίγελο του Συντάγματος.
Ποιος, λοιπόν, κύριε Παπανδρέου, εισέπραξε ράπισμα σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και συμπεριφέρεται προς τους θεσμούς;
Ο κ. Παπανδρέου με αυτές τις ακραίες και έξαλλες θέσεις προσπάθησε να καλύψει το πελώριο πολιτικό τραύμα, το μεγάλο πολιτικό πλήγμα που υπέστη ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη συνταγματική αταξία και εκτροπή η οποία σημειώθηκε και χαρακτηρίζει τις θέσεις και την πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εμπλοκή των πρόωρων εκλογών με την εκ νέου εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010.
Όμως, ο λαός έχει μνήμη και η μνήμη είναι ενεργή και σ’ αυτή την Αίθουσα και εκτός της Αιθούσης.
Όλοι, λοιπόν, μπορούμε να θυμηθούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι, όταν συζητούσαμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επισήμως -δείτε το στα Πρακτικά- δια των Εισηγητών του και κατέθεσε πρόταση για να αποσυνδεθεί, με αλλαγή στο Σύνταγμα, η διαδικασία της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πριν από λίγο καιρό.
Ιδού, λοιπόν, κύριε Παπανδρέου, η ασυνέπειά σας, ιδού το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο χαρακτηρίζει και εσάς και συνολικά την ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Εάν θέλαμε δε να αποτιμήσουμε τη δεδομένη ασέβεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τους θεσμούς και προς το Σύνταγμα, θα πρέπει να θυμηθούμε κάτι ακόμα και να το συνεκτιμήσουμε, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, το γεγονός ότι η Αναθεώρηση ξεκίνησε και με τις υπογραφές των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι συνυπέγραψαν με τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης και άφησαν την Αναθεώρηση στη μέση, όταν διαπίστωσαν ότι η διακηρυγμένη θέση του Αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -είχαμε πει προς τιμή του τότε- υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης του άρθρου 16 στο δρόμο δεν εξυπηρετούσε τα μικροκομματικά παίγνια για την ανάκτηση της εξουσίας.
«Ανεμούριον», λέει ο ελληνικός λαός! Σημαία ευκαιρίας! Κατά τον ίδιο τρόπο ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμπεριφέρθηκε στην οικονομία και στην κοινωνία!
Καλό είναι, κύριε Παπανδρέου, να μην κάνει λόγο το Κόμμα σας για χρέη και για ελλείμματα. Είστε αυτοί που καταλείπατε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα ένα δυσθεώρητο σε ύψος δημόσιο χρέος, πάνω από 210 δισεκατομμύρια ευρώ! Είστε αυτοί που αφήσατε ένα τεράστιο άνοιγμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Είστε εκείνοι που οδηγήσατε στο κλείσιμο πάνω από τριακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οικονομία ήταν συνώνυμη της αποβιομηχάνισης του τόπου. Ήταν συνώνυμη της καταβύθισης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας στο τέλμα και στο βυθό της ανεργίας, της κοινωνικής ανέχειας και της έλλειψης υποδομών.
Και ας πάψει επιτέλους το γνωστό κομματικό και επικοινωνιακό παραμύθι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για διορισμούς της Νέας Δημοκρατίας! Πού είναι οι διορισμοί της Νέας Δημοκρατίας; Όπου γίνονται εκλογές στο στενότερο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όλη την τελευταία πενταετία, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής διαπιστώνει ότι οι ψήφοι της ΠΑΣΚΕ είναι αυτές που πλειοψηφούν, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρησιμοποίησε το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σαν θεραπαινίδα της δικής του κομματικής πελατείας. Και η Νέα Δημοκρατία, με προβλήματα, με αδυναμίες, με ανεπάρκειες, επιχείρησε και προχώρησε τη διαδικασία επανασυγκρότησης του κράτους.
Θα είχε πολλά κανείς να πει και να σημειώσει για τις πελώριες αντιφάσεις που έχει ο πολιτικός λόγος, η πολιτική παρέμβαση της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιμετωπίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πρόβλημα της νέας γρίπης στην Ελλάδα.
Η επιστολή που έστειλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είναι απαράδεκτη και σε ύφος και σε περιεχόμενο.
  Έχει σημασία να ακουστεί μία φράση, με την οποία θα βάλω τελεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέναντι σ’ ένα θέμα τόσο μεγάλης εθνικής προτεραιότητας όπως είναι το θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ο ελληνικός λαός απαιτεί το ελάχιστο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και την ηγεσία της, δηλαδή ωριμότητα, νηφαλιότητα, συναίνεση, σύμπραξη με την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να πετύχουμε το καλύτερο. Αντ’ αυτού, υπάρχει ανευθυνότητα, κινδυνολογία, σύγχυση, αμετροέπεια.
Ο ελληνικός λαός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει την ωριμότητα και μας κρίνει όλους. Και όσο ακούσει σήμερα τα όσα είπε ο Αρχηγός σας, θα βγάλει τα χείριστα συμπεράσματα για την ηγεσία σας και για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία σας αντιμετωπίζει τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες του σήμερα και του αύριο.
Ευχαριστώ πολύ.