Παρέμβαση για την "εκλογολογία" κατά την συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».(2 Σεπτεμβρίου 2009)
Ελάχιστα πράγματα έχω να πω επί του νομοσχεδίου. Άλλωστε ο παριστάμενος Υπουργός κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε τα πάντα προς κάθε κατεύθυνση και έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις που δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει προς ψήφιση η κυβέρνηση πραγματικά λύνουν προβλήματα που ευρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό. Οι ανησυχίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή οφείλονται σε άγνοια των πραγματικών ρυθμίσεων και των ουσιαστικών θεμάτων που ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο ή διατυπώνονται εκ του πονηρού.
Θα κάνω ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν τόσο από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παπουτσή. Ο κ. Παπουτσής πριν ασχοληθεί με την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου παρεσύρθη, ή μάλλον έκανε την επιλογή να καταφύγει και πάλι στην προσφιλή ενασχόληση της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το τελευταίο έτος, δηλαδή στην εκλογολογία. Είναι αλήθεια, κύριε Παπουτσή, ότι η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών δρομολογήθηκε εδώ και πολύ καιρό με πρωτοβουλία μελών της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ…
Παρατήρησα δε τη βιασύνη με την οποία εκφραστήκατε. Θεωρήσατε δεδομένο ότι θα γίνουν εκλογές και προλάβατε μάλιστα και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ο τελευταίος Υπουργός της Κυβέρνησης που εισηγείται ένα σχέδιο νόμου και ότι εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά να μετακομίσουμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Σας θυμίζω, κύριε Παπουτσή, ότι κατά τον ίδιο τρόπο η ηγεσία του κινήματός σας και τα μέλη της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν εκτραπεί σε τέτοιου είδους συζητήσεις περί εκλογολογίας και σε προκλήσεις προς την Κυβέρνηση, που είχαν καταγραφεί στα πρωτοσέλιδα, του τύπου «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ρίχνει το γάντι», από τους πρώτους μήνες του 2007.
Από τους πρώτους μήνες του 2007 απειλούσατε την Κυβέρνηση και λέγατε «εκλογές, εκλογές, εκλογές». Αποφασίστηκαν, λοιπόν, οι εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 και πήρατε την απάντηση. Είστε και παραμείνατε στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτά έγιναν τότε.
Για να έρθουμε στα σημερινά. Σωστά ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι πραγματικά η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά τον τόπο, δεν επιτρέπει στον τόπο να προχωρήσει μπροστά. Η εκλογολογία –αυτός ο ατέρμων κοχλίας, αυτή η ατέρμων συζήτηση περί πρόωρων εκλογών- όπως είπα και πριν, προϋπήρξε και των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007. Δεν πτοήθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ήττα που δοκίμασε από την κάλπη του Σεπτεμβρίου 2007 και επαναδρομολογήθηκε λίγους μήνες αργότερα.
Σας θυμίζω ότι εδώ και δέκα περίπου μήνες ένα πολύ υπεύθυνο πρόσωπο από την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Ρέππας, έκανε την περίφημη δήλωση με την οποία συνέδεσε πολιτικά την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας ή την ανανέωση της θητείας του σημερινού, του κ. Παπούλια –Φεβρουάριο, Μάρτιο του 2010- με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Και όλα αυτά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μνημείο ασυνέπειας, ξεχνώντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όταν βρισκόμασταν στην Αίθουσα της Επιτροπής –το θυμούνται οι συνάδελφοι που είχα την τιμή να παρακάθομαι μαζί τους στα Έδρανα της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος- είχε έρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μας έλεγε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί το θέμα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη από την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας. Οποία συνέπεια για μία ακόμη φορά!
Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, το εξής. Από τον ελληνικό λαό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς πραγματικά δεν επιθυμεί εκλογές, πόσο μάλλον κανείς δεν επιθυμεί εκλογές και από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κανείς.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως όλες οι κυβερνήσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα, έχει εντολή πλήρη για να ολοκληρώσει μία δεύτερη τετραετή κυβερνητική θητεία μέχρι το φθινόπωρο του 2011. Αν η εκλογολογία έχει δρομολογηθεί, εάν αυτή τη στιγμή στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας κυριαρχούν οι συζητήσεις για το ποιος θέλει ή δεν θέλει εκλογές, αυτό οφείλεται στην επιμονή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ο τόπος. Στην ανευθυνότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκεί οφείλεται.
Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Παπουτσής προσπάθησε να ενοχοποιήσει και να εκθέσει όσους προβληματίζονται μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Κύριε Παπουτσή, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό, αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα. Το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό τον εγκατέλειψαν άλλοι που τον είχαν προμετωπίδα τους. Δεν θα τον υιοθετήσουμε εμείς. Άλλωστε, δεν πιστέψαμε ποτέ σ’ αυτόν.
Ναι, από τη στιγμή που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση –γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ρόλο παράγοντα στο δημοκρατικό πολίτευμα- έχει επιβάλλει στη χώρα μια συζήτηση περί εκλογών, είναι φυσικό να διεξάγεται και στη Νέα Δημοκρατία ένας ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος στον οποίο συμμετέχουν όλα τα στελέχη μας.
Ξεκαθαρίζω: Κανένας στον τόπο, ούτε στη Νέα Δημοκρατία επιθυμεί εκλογές. Αν υπάρχει προβληματισμός –και κάνατε αναφορά και σε ονόμα- σε ορισμένα στελέχη για το αν πρέπει να γίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο ή όχι, αυτό οφείλεται στην υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν από την πλευρά τους την προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα, στον οποίο η χώρα θα έχει εγκλωβιστεί σε μία ατελείωτη συζήτηση περί εκλογών από υπαιτιότητα και πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπεύθυνα, ικανά, σοβαρά, τα οποία θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία και πρέπει να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα ολοκλήρωσης της επόμενης διετίας –συμπλήρωσης δηλαδή της δεύτερης τετραετίας- και αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιθυμεί να ανακόψει αυτή την πορεία και να ναρκοθετήσει την ομαλή πορεία του τόπου σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010 να κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες τους!
Σε καμία περίπτωση, κύριε Παπουτσή, το Κόμμα σας –το οποίο σ’ αυτή την υπόθεση της εκλογολογίας είναι υπό κατηγορίαν- δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί και να λοιδορεί δικά μας στελέχη, γιατί επιχειρούν να διατυπώσουν για το καλό του τόπου και του ελληνικού λαού τη μία ή την άλλη πρόταση, σε έναν ανοικτό δημοκρατικό διάλογο.
Σε τελευταία ανάλυση, «κοντός ψαλμός αλληλούια». Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πληρέστερη εικόνα απ’ όλους μας και θεωρούμε όλοι ότι μπορεί να συλλάβει και να ζυγίσει τα πράγματα κατά τον καλύτερο τρόπο ενεργώντας με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες, για να διαπιστώσετε κι εσείς πού πηγαίνουν τα πράγματα και να πάρετε και τις πρέπουσες απαντήσεις για τις πρωτοβουλίες προς τη λανθασμένη κατεύθυνση που έχετε πάρει τον τελευταίο καιρό.
Σας θυμίζω ότι μετά τη δήλωση του κ. Ρέππα πριν από λίγους μήνες, με την οποία δρομολογήθηκε αυτή η ιστορία της εκλογολογίας, με αποκλειστικά δική σας υπαιτιότητα, μια ιστορία που ναρκοθετεί την ομαλή πορεία του τόπου –και μιλάω για την ιστορία της εκλογολογίας, η οποία δημιουργεί κωλύματα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για να ανακάμψει η οικονομία και η ελληνική κοινωνία από τη διεθνή κρίση που είναι παρούσα και δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες στο εσωτερικό της χώρας- ακολούθησαν και παρεμβάσεις συνταγματολόγων, ακολούθησαν παρεμβάσεις σημαντικών παραγόντων της οικονομίας που προσπαθούσαν να βάλουν τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη δική σας παρέμβαση.
Δυστυχώς, δεν επετεύχθη αυτή η προσπάθεια. Τώρα, λοιπόν, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Θα έλεγα συγκρατηθείτε από την απαράδεκτη προσπάθεια να κρίνετε, να κατακρίνετε και να λοιδορείτε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία –είτε προτείνουν τα μεν είτε προτείνουν τα δε- εμφορούνται και μόνο από την ανάγκη να προσφέρουν στον τόπο και να υπερασπίσουν την ομαλή πορεία του τόπου σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Επαναλαμβάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκλογές δεν θέλει κανένας στη χώρα! Είστε υπαίτιοι για το κλίμα που δημιουργείτε και είναι ο Πρωθυπουργός που θα δώσει τη λύση, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα πάρετε την απάντηση, όπως την έχετε πάρει και στο παρελθόν.
Ευχαριστώ πολύ.