Ομιλία κατά την συζήτηση επερώτησης είκοσι έξι Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. (4 Φεβρουαρίου 2008)
Μια και στην αποψινή συζήτηση πλεονεκτούν οι έπαινοι των κατηγοριών, εγώ δεν θα αποστώ απ’ αυτό το κλίμα. Άλλωστε επειδή θεωρώ ότι η συζήτηση διεξάγεται με ειλικρίνεια απ’ όλες τις πλευρές και οι έπαινοι έχουν τη θέση τους στον καθημερινό κοινοβουλευτικό διάλογο αλλά έχουν την θέση τους επίσης και οι μομφές, έχει τη θέση του και ο ψόγος όταν εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Παρακολούθησα την ομιλία του αξιότιμου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κυρίου Παπουτσή με προσοχή. Η ομιλία αυτή είχε ενδιαφέρον. Προσπάθησε να ανατάξει το κεκαμμένο αντιπολιτευτικό φρόνημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αντιπολιτευτικό φρόνημα σε πλήρη κάμψη, με ένδεια στοιχείων και επιχειρημάτων. Η προσπάθεια ήταν καλή. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι φτωχό. Και είναι φτωχό διότι δεν αμφισβητεί κανείς ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα πρώτα χρόνια της πολιτικής εφηβείας του, στα πρώτα χρόνια του πολιτικού ιδεαλισμού και ρομαντισμού του, με κέφι, με διάθεση δημιουργίας και ουσιαστικής αλλαγής προχώρησε, δια χειρός του αειμνήστου Γιώργου Γεννηματά στο σχεδιασμό και στη συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο τόπος το είχε ανάγκη.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όμως, το οποίο σχεδιάστηκε επί των ημερών του Γιώργου Γεννηματά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία, το έχουν παραδεχθεί πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα και θα έλεγα, το έχουν καταγγείλει δημόσια, δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διατελέσαντες Υπουργοί, ο Δημήτρης ο Κρεμαστινός και ο Παρασκευάς ο Αυγερινός. Κατά λέξη είπαν ότι το ΕΣΥ όπως το οραματίστηκαν οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Και έφθασαν μια σειρά από ενστάσεις που αφορούσαν τους Υπουργούς Οικονομικών των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άλλα ζητήματα της πολιτικής εκείνης της περιόδου. Εγώ θα σταθώ στη διαπίστωση.
Κατά συνέπεια, έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα, ότι πρέπει να λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό το ενδιαφέρον θα πρέπει στην πράξη να ανταποκρίνεται σε αυτά που διαπιστώνονται. Και διαπιστώνονται σήμερα από τον ελληνικό λαό.
Η κατάσταση που παραλάβαμε το Μάρτιο του 2004 είναι δεδομένη. Και εγώ θα αρχίσω ανάποδα επειδή ο κ. Παπουτσής μίλησε για τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, θα θυμίσω για πολλοστή φορά και τα στοιχεία που διαθέτω προέρχονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και από τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.
Συνολικά χρέη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά χρέη που κατέλειπε προς το ΙΚΑ 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια, δηλαδή δύο χρόνια πριν το Μάρτη του 2004 όταν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσαν την εξουσία, είχε έλθει η Βουλή με νόμο για να φορτώσει στον εθνικό προϋπολογισμό πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, προηγηθέντα χρέη του δημοσίου προς τα δημόσια νοσοκομεία. Συνολικά χρέη των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ ΤΑΕ, το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα, 330 εκατομμύρια ευρώ. Πόροι κοινωνικοί, οι οποίοι παρακρατούντο και δεν είχαν αποδοθεί στο Ταμείο Νομικών 400 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η Κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την εξουσία βρήκε τρόπους όπως έχω συνηθίσει να λέω «βάλαμε το λαιμό μας στο πριόνι» για να καταφέρουμε να πληρώσουμε τα χρήματα που έπρεπε προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης να μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις, να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αλλά δεν έφταναν οι παραλήψεις και οι αβελτηρίες εκεί –θα μου επιτρέψετε, κύριε Υπουργέ, να είμαι πιο αυστηρός από εσάς- είχαν προεκταθεί και σε άλλους τομείς: Το ΙΚΑ για το οποίο κόπτεται σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε μείνει με ένα τεράστιο έλλειμμα γιατρών. Το αποτέλεσμα είναι ενώ το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού –εγώ θα αναγνωρίσω και τα καλά με θάρρος και παρρησία, ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός και το κρατήσαμε και εμείς, το βελτιώσαμε μόνο- είχε πάρει μπροστά και προσέφερε δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά και εκείνων που αποχωρούσαν ή συνταξιοδοτούνταν.
Να μη θυμίσω και τους αγώνες του ιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ, να μη θυμίσω τις απεργίες μακράς διαρκείας του ιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ σε βάρος μιας Κυβέρνησης που δεν ήθελε να καταλάβει των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε ότι δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι οκτώμισι χιλιάδες επιστήμονες γιατροί που προσφέρουν στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας να είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, να μην έχουν ασφαλιστικό καθεστώς και ταυτόχρονα να είναι με συμβάσεις ανανεούμενες. Και έπρεπε να προχωρήσουν αυτοί οι αγώνες να πιέσει η τότε αντιπολίτευση με επικεφαλής την Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσουν αυτές οι συμβάσεις να γίνουν αορίστου χρόνου. Το επιστημονικό βαθμολόγιο και προσοντολόγιο των γιατρών του ΙΚΑ το κάναμε εμείς πράξη. Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ήρθε να κάνει τις πρώτες μεγάλες προσλήψεις –μεγάλες σε αριθμό- επτακόσιοι γιατροί.
Και θέλετε εκ των υστέρων να αναγνωρίσω και ένα σφάλμα μου προσωπικό; Όταν με λοιδορούσε η Αντιπολίτευση ως τότε Υπουργό Απασχόλησης γιατί έπαιρνα τους επτακόσιους αυξάνοντας το ποσοστό των ειδικών προσλήψεων συμβασιούχων ιατρών που είχαν καθορίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ειδική νομοθετική διάταξη έπρεπε να τους απαντήσω όχι απολογούμενος αλλά διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας τον αριθμό. Γιατί απεδείχθη στην πορεία –και το ξέρετε όλοι, όλων των πτερύγων της Βουλής οι συνάδελφοι- ότι το ΙΚΑ χρειάζεται και άλλους γιατρούς. Και είναι ντροπή η ελληνική πολιτεία να μην τους παρέχει στους ασφαλισμένους του τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες επιστήμονες γιατροί έξω στην ελληνική κοινωνία που είναι άνεργοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί είναι γνωστό ότι έχουμε υπερπληθωρισμό γιατρών και την ίδια στιγμή τους στερούνται οι ασθενείς του ΙΚΑ.
Τώρα να μην προσθέσω σε αυτά την έλλειψη μηχανογράφησης, την έλλειψη ελέγχων, την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, την φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη κ.ο.κ. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να τα πούμε με το όνομά τους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα θέματα υγείας και παιδείας απέτυχε. Μας γέμισε παχιά λόγια. Ακούσαμε από άμβωνος τηλεοπτικού και κοινοβουλευτικού ωραίες εκφράσεις, όλον αυτόν τον ψευδοσοσιαλιστικό και ψευδοεκσυγχρονιστικό βερμπαλισμό, την ψευδοσισιαλιστική, ψευδοπροοδευτική ρητορική αλλά τα αποτελέσματα ήταν ελάχιστα. Και τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας των εκσυγχρονιστών έρχονται να ανατρέψουν και τα πρώτα γενναία βήματα των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά για να μην νομίζετε ότι μηδενίζουμε ή είμαστε πρόθυμοι να κατεδαφίσουμε πράγματα που έγιναν και τα οποία υπήρξαν θετικά.
Η παιδεία, η υγεία στα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δυο πολλοί κρίσιμοι τομείς, κρίσιμοι δείκτες για να δούμε αν σε μια κοινωνία λειτουργούν οι μηχανισμοί κοινωνικής δικαιοσύνης, έγιναν ταξικότερες. Γιγαντώθηκε ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος του δημοσίου. Γιγαντώθηκαν και υπερδιογκώθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες σε βάρος των δημοσίων δαπανών το ΕΣΥ έμεινε χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό επί των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –αυτή είναι η αλήθεια- ενώ όλες οι επαγγελίες για τη συγκρότηση επιτέλους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις ούτε του κ. Καρανίκα, ούτε του κ. Παπουτσή, ούτε του κ. Γρηγοράκου, ούτε του κ. Νασιώκα ή του συναδέλφου μας από την Κρήτη. Δεν το αμφισβητώ σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό που αμφισβητώ είναι η συνισταμένη της καθημερινής κυβερνητικής πρακτικής σας όπως την εισέπραξε ο ελληνικός λαός στα είκοσι χρόνια άσκησης της εξουσίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Απέναντι σε αυτό, η Κυβέρνηση δεν λέει ότι κάνει θαύματα. Μέρα με την ημέρα βελτιώνει το σύστημα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ανταλλάξουμε απόψεις και να ανταποκριθούμε σε μία μεγάλη πρόκληση, που είναι η συνδιαμόρφωση του νέου πλαισίου της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα, δηλαδή, του χάρτη της παροχής υπηρεσιών υγείας για την επόμενη 50ετία στην Ελλάδα. Εδώ είμαστε, εδώ είστε. Ας ανταποκριθούμε όλοι προθύμως στην πρόκληση αυτή.
Ευχαριστώ πολύ.