Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για τις διεθνείς επαφές του Προθυπουργού και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. (8 Μαρτίου 2010)
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:
«Σε ό,τι αφορά τις επίσημες συναντήσεις του Πρωθυπουργού, τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ταξιδίων και των επίσημων συναντήσεων του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό για να δημοσιοποιήσουμε εκτενέστερα τις θέσεις μας.
Εκείνο το οποίο, ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, σήμερα, είναι ότι, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί και μετά βεβαίως τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε προχθές με τη Γερμανίδα καγκελάριο, γίνεται ξεκάθαρο κάτι για το οποίο είχε αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της; Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή, ότι αποφεύγεται, απομακρύνεται η πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας, της Ελλάδος, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να χαιρετήσουμε ιδιαιτέρως τις δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας ο κ. Σαρκοζί. Δηλώσεις οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς πολιτικής συνοχής μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα δίδουν την απαραίτητη εικόνα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. Μία εικόνα την οποία δεν την έχει ανάγκη μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα θετικές οι επισημάνσεις του Γάλλου Προέδρου, ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ενιαία νομισματικά Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπάρξουν θεσμοί, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία του ευρώ, απέναντι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και βεβαίως το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε πως η συνέχιση της λειτουργίας της Ζώνης του Ευρώ προϋποθέτει την άμεση δημιουργία μηχανισμών και θεσμών στήριξης.
Θέλω να θυμίσω, με αυτή την ευκαιρία, ότι την ανάγκη να αποφύγει η χώρα μας την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -κάτι που πραγματικά θα δημιουργούσε ευρύτερα προβλήματα- την έθεσε, κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πρώτος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που προκάλεσαν την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να επισκεφθεί, πριν από λίγο καιρό, τις Βρυξέλλες και να συναντηθεί, τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζ. Μαρτένς.
Σημειώνω, επίσης, ότι, στις 25 Μαρτίου, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να προωθήσει τις θέσεις της χώρας μας, για να δώσει τη μάχη με στόχο να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να βάλει πλάτη στην Ελλάδα. Και, ταυτόχρονα, για να πυκνώσει τις επαφές του με τους αρχηγούς άλλων αδελφών, ομολόγων, κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στη Γερμανία, θέλουμε να επαναλάβουμε την έντονη δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας για δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου, τα οποία εμπεριείχαν απαράδεκτους ισχυρισμούς για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, από την άλλη πλευρά, όλους -και ιδιαίτερα τις Ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις στη Γερμανία- όλους όσους συνεισέφεραν και εξακολουθούν να συνεισφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για να απαντηθούν τα απαράδεκτα υβριστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου που αφορούν τη χώρα μας.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τους συνδέσμους, αλλά και τα μεικτά forum, γερμανικά και ελληνικά, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του CDU, μεταξύ των οποίων και το forum του Βερολίνου, για την πρωτοβουλία τους να παρέμβουν στο γερμανικό Τύπο με επιστολές, με άρθρα, με ανακοινώσεις.
Αυτά, προς το παρόν για τα θέματα των επισήμων επαφών του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό. Όπως είπα, η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί καθ’ ολοκληρία μετά την ολοκλήρωση και της επαφής του κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο».
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:
«Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, σε μια περίοδο που απαιτείται ομοψυχία και εθνική συνεννόηση, σε μια περίοδο όπου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. βγαίνει στο εξωτερικό, φορά τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και στηρίζει τον τόπο για να βγει από την κρίση, η κυβέρνηση, με άλλες επιλογές της στο εσωτερικό της χώρας, θυμίζει τις χειρότερες μορφές του ΠΑΣΟΚικού κομματισμού. Μετά την επέλαση του κομματισμού και τις μισαλλοδοξίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις αθρόες αποστρατείες άξιων στελεχών, που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, η κυβέρνηση στρέφεται τώρα κατά των λειτουργών και των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, που επέλεξαν να μην ανήκουν στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να καταγγείλουμε τη διαδικασία, με την οποία η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη Βουλή από σήμερα, προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργού Εξωτερικών, κ. Ραγκούση, με το οποίο επιχειρείται η πλήρης κομματική άλωση της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι απαράδεκτο μέσα σε πέντε μήνες, το ΠΑΣΟΚ να έχει κάνει κατάχρηση, σε τέτοιο βαθμό, των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής περί κατεπείγοντος χαρακτήρα νομοσχεδίων. Αν δεν κάνω λάθος, είναι το τέταρτο ή το πέμπτο νομοσχέδιο που έρχεται μ’ αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να προκαλεί την κοινή γνώμη, αλλά να προκαλούνται και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να καταγγείλουμε και τη διαδικασία, που ακολουθείται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Το κάνουμε από εδώ, από αυτό το βήμα της ενημέρωσης, θα το κάνουν ήδη σε λίγη ώρα που θα αρχίσει η συζήτηση στην οικεία Επιτροπή και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να τονίσω ότι με το νομοσχέδιο Ραγκούση θα οδηγηθούμε σε πλήρη καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και σωστής αξιολόγησης στην Ελληνική δημόσια διοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε λόγο να συντάξει ένα νέο νομοσχέδιο, όπως αυτό, που κατετέθη εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Εσωτερικών. Με τους ίδιους στόχους και με το ίδιο περιεχόμενο μπορούσε να επαναφέρει σε δράση το νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταθέσει, λίγο μετά το 1981, ο Μ. Κουτσόγιωργας, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ αποπειράθηκε και πέτυχε να αλώσει κομματικά την Ελληνική δημόσια διοίκηση. Δυστυχώς, με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου Ραγκούση το κυβερνών κόμμα, με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου, δείχνει ότι, ακόμη και σε στιγμές που απαιτείται συνεννόηση, συναίνεση, ομοψυχία, σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, επιμένει σε πρακτικές κομματικής μισαλλοδοξίας της περασμένης 20ετίας, των περασμένων 20 και 30 ετών».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε τον κ. Ραγκούση «Κουτσόγιωργα»;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Θύμισα το νομοσχέδιο, το νόμο που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ, με αρμόδιο τότε τον Μ. Κουτσόγιωργα, μετά το ’81. Ένας νόμος ο οποίος, στη συνέχεια, καταδικάστηκε και στη συνείδηση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Και λέω ότι, 30 χρόνια μετά, βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι προσκολλημένο σε πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές κομματικής μισαλλοδοξίας και τυφλού κομματισμού, πρακτικές οι οποίες θεωρούμε έχουν καταδικαστεί συνολικά από την Ελληνική κοινωνία. Και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, αλλά και την έκπληξή μας για το γεγονός ότι, σε μια στιγμή που απαιτείται άλλο κλίμα στο δημόσιο βίο, απαιτείται άλλο κλίμα στο πολιτικό σύστημα, απαιτείται εθνική ομοψυχία και εθνική συνεννόηση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει, για μια ακόμη φορά, να διχάσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο για τις επιθέσεις Σκανδαλίδη – Παπουτσή.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Αυτό που έχω να σας πω είναι σε σχέση με τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό και γράφονται και αναφέρονται σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ: Ότι, δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχει κατορθώσει να πείσει το ίδιο του το κόμμα για την αναγκαιότητα των σχετικών μέτρων και για τη σκοπιμότητα εφαρμογής τους.