Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για το Σ/Ν του Υπ. Εσωτερικών, για το φορολογικό και για την επίσκεψη του Προέδρου του Κόμματος κ. Α. Σαμαρά στις Βρυξέλες. (17 Μαρτίου 2010)



Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

 

Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία απεχώρησε, πριν από λίγο, από τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας απεχώρησε, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου Ραγκούση, επί της Αρχής.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που προηγήθηκε της αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας, καταγγείλαμε το απαράδεχτο περιεχόμενο του νομοσχεδίου Ραγκούση, το οποίο σε εποχή, σε περίοδο εθνικής κρίσεως, τώρα που επιβάλλεται η Εθνική συνεννόηση, η Εθνική σύγκλιση, δημιουργεί συνθήκες πνευματικής επέλασης του βαθέως του κομματικού κράτους του ΠΑΣΟΚ, στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο αυτό, δείχνει ότι θυμάται τον παλιό κακό του εαυτό. Δείχνει ότι εκτρέπεται σε ατραπούς κομματικής μισαλλοδοξίας, τις οποίες έχει καταδικάσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και αφορούν το παρελθόν του κατά τη διάρκεια της 20ετίας που κυβερνούσε τον τόπο.

 

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο Ραγκούση δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διδαχτεί τίποτε από τα λάθη που έκανε και από τα πλήγματα που κατέφερε με την πολιτική του, την πολιτική της κομματικής μισαλλοδοξίας, σε βάρος της δημόσιας διοίκησης και του δημοσίου τομέα.

Με βάση όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία, αφού κατήγγειλε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αφού εξήγησε γιατί διαφωνεί και που διαφωνεί, θεώρησε επιβεβλημένο να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Γι΄ αυτό, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός μας, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου επί της Αρχής, απεχώρησαν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.  

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ,

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

 

Όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, βρέθηκε, από τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου χθες Τρίτη παρακάθισε σε πρόγευμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένζ στους Υπουργούς Οικονομίας των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας εξέθεσε και παρουσίασε τις παραμέτρους του Ελληνικού προβλήματος, ζητώντας από τους αρμοδίους επί των οικονομικών Υπουργούς της Ευρωζώνης να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δηλαδή, να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας ζήτησε και πρότεινε να υπάρξει παροχή εγγυήσεων από την πλευρά των χωρών της Ευρωζώνης, για να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται με καλύτερους όρους. Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι η παροχή των εγγυήσεων αυτών μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε ραγδαία αποκλιμάκωση, σε ραγδαία πτώση των spreads, οπότε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει φτηνότερο χρήμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά να βάλει πλάτη στον τόπο μας, να στηρίξει την Ελληνική Οικονομία συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα, όταν θα βρίσκεται και πάλι στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαρτίου, ανήμερα με την Εθνική μας Γιορτή, για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έχουμε, ήδη, ανακοινώσει ότι την 25η Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στη Σύνοδο των Αρχηγών των Κομμάτων, που μετέχουν στο ΕΛΚ, για να μπορέσει να τους εκθέσει τις παραμέτρους του Ελληνικού οικονομικού και πολιτικού προβλήματος, για να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν, όλοι μαζί, τους τρόπους εξόδου της Ελλάδος από την κρίση.

 

Ο κ. Σαμαράς επιφυλάσσεται και σε αυτή τη Σύνοδο, που είναι εξαιρετικής σημασίας, κατά τη Σύνοδο, δηλαδή, της επόμενης εβδομάδας, να παρουσιάσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, για να εξασφαλίσει η Ελλάδα την απαραίτητη βοήθεια στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ώστε να μπορέσει να βγει το συντομότερο δυνατόν, με τον ασφαλέστερο δυνατότερο τρόπο, από την κρίση.

 

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.

 

Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση 5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δεν έχει παρουσιάσει ακόμα –και παρά τις διαρκείς υποσχέσεις και δημόσιες δεσμεύσεις- ένα συγκροτημένο και σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση κατέθεσε, έδωσε στη δημοσιότητα το περίγραμμα των θέσεων του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ εξακολουθούμε να περιμένουμε το περιεχόμενο, σε πληρότητα, δηλαδή, το πλήρες φορολογικό νομοσχέδιο.

 

Ως Νέα Δημοκρατία, με βάση το περίγραμμα των θέσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι προχωρεί σε μια φορολογική επιδρομή, χωρίς προηγούμενο.

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θίγει ευθέως τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Χτυπάει τη μεσαία τάξη. Και, αν τα πράγματα προχωρήσουν, σύμφωνα με το περίγραμμα των θέσεων που έχει δώσει στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τις ημιεπίσημες διαρροές που γίνονται από υπουργικά γραφεία, θα βρεθούμε σε μια φορολογική επιδρομή, που δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών, ώστε να μπορέσουν όλοι, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, για να ξεπεράσουμε την κρίση.

 

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά υιοθέτησε, από την αρχή, μια συγκροτημένη και υπεύθυνη στάση. Ψήφισε την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, στα ποτά και στα είδη πολυτελείας. Είπε, ναι, στην ειδική εισφορά, που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις, στο μέτρο που η επιβολή της ειδικής αυτής εισφοράς είχε και τη συναίνεση και τον εργοδοτικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία έχει καλέσει, επανειλημμένα, την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο, δίκαιο, λογικό, εφαρμόσιμο και βιώσιμο σύστημα τεκμηρίων φορολόγησης, ώστε να μην μπορούν κάποιοι- οι οποίοι κάνουν ένα επίπεδο ζωής υψηλού κόστους- να δηλώνουν εισοδήματα της τάξεως των 10 και 15 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Άλλο, όμως, είναι αυτό και άλλο η φορολογική επιδρομή, που επιχειρεί η κυβέρνηση εναντίον αδιακρίτως των πάντων.

Να θυμηθούμε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία είπε όχι στην αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Είπαμε όχι στην αύξηση του ΦΠΑ. Και είπαμε όχι και εξακολουθούμε να λέμε όχι - όπως είπα και πριν - στη φορολογική επιδρομή εναντίον της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και της κατοικίας της μικρομεσαίας Ελληνικής οικογένειας.

Θα μείνω στο θέμα της οικονομίας και της φορολογικής πολιτικής, για να προσθέσω και τα ακόλουθα.

Από την περασμένη Δευτέρα, με την επιβολή της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, ο Ελληνικός λαός αρχίζει και αντιλαμβάνεται τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου, τα οποία καλείται να πληρώσει ακριβά από εδώ και πέρα.

 

Επαναλαμβάνουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι δεν θα χρειαζόταν ο Ελληνικός λαός να υποβληθεί σε αυτές τις αιματηρές θυσίες, αν ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Τα μέτρα, που θα είχαν ληφθεί τότε, θα ήταν κατά πολύ ηπιότερα των σημερινών.

 

Άρα, δεν θα είχαν οδηγήσει τον Ελληνικό λαό σε τόσο αιματηρές θυσίες. Δεν θα είχε παρουσιαστεί ανάγκη να υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα τώρα, τα οποία αρχίζουν να γίνονται αισθητά από μέρα σε μέρα και να επηρεάζουν, κατά τρόπο δραματικό, την καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας, αν ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν είχε μιλήσει για χρεοκοπία της Ελλάδος και της Ελληνικής Οικονομίας, αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Είναι ακριβώς η ατολμία του Πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, είναι ακριβώς η αδράνειά του, είναι ακριβώς η περιπλάνησή του μετά τις εκλογές, στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και η τρομακτική καθυστέρηση με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη των γνωστών αποφάσεων, είναι όλα αυτά που δημιούργησαν την κακή εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, εκτόξευσαν τα spreads και το κόστος του δανεισμού στα ύψη και υποχρέωσαν τις Βρυξέλλες να επιβάλουν στην Ελλάδα αυτά τα επώδυνα μέτρα.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις, χρησιμοποιώντας υλικό αρχείου, για να δείξω και την ασυνέπεια και την καθυστέρηση και την απαράδεκτη αδράνεια της κυβέρνησης.

 

Ενώ έχουν συμπληρωθεί 5 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και ενώ από την προεκλογική περίοδο, ακόμη, ο τότε Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τους πάντες ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμο και δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο, αποδεικνύεται τώρα ότι φορολογικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει. Εξακολουθούμε να το περιμένουμε.

 

Θυμίζω ότι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου -σε δηλώσεις που έκανε, τότε, στους εκπροσώπους του Τύπου- έλεγε κατά λέξη: «Έχουμε μιλήσει για το φορολογικό μας σχέδιο, έχουμε εξηγήσει τις τομές που θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε κάνει τα πάντα, εκτός από το να παρουσιάσουμε το ίδιο το νομοσχέδιο». Είναι δήλωση του τότε Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και σημερινού υπουργού Οικονομικών στις 29 Σεπτεμβρίου 2009. Από τότε πέρασαν σχεδόν 6 μήνες και φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχουμε δει.

Τώρα, μας παρουσίασαν μόνο το περίγραμμα του νομοθέτη σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο. Το περίγραμμα των προθέσεων και της πολιτικής βούλησης του νομοθέτη.

 

Σημειώνω ακόμη ότι, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010, είχε πει ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες». Είναι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, που μπορείτε να βρείτε με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2010.

 

Με αυτή την ευκαιρία, ως Νέα Δημοκρατία θέλω να υπογραμμίσω ότι η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, το τρίμηνο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2009, έφτασε το 13,3% και είναι υπερτετραπλάσια της αντίστοιχης υστέρησης του εννεαμήνου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Πιο συγκεκριμένα: Τους πρώτους 9 μήνες, που κυβερνούσε τη χώρα η Νέα Δημοκρατία, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθε στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το τρίμηνο του ΠΑΣΟΚ υπερέβη τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ευθύνεται για τα 2/3 της συνολικής υστέρησης εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2009.

 

Ερχόμαστε τώρα στο 2010: Τα καθαρά έσοδα, το πρώτο δίμηνο του 2010, αν αφαιρέσουμε την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που ανήλθε περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ και την επιστροφή των φόρων, η οποία - όπως ξέρετε - έχει παγώσει μέχρι 31-5-2010, παρουσιάζουν μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 9,2% . Δηλαδή, εκεί που είχε προβλεφθεί αύξηση των καθαρών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2010 κατά 9,2% έχουμε μείωση κατά 0,2%. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτό.

 

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να αποφασίσει, επιτέλους, να εφαρμόσει μια σοβαρή πολιτική υπεράσπισης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, νοικοκυρέματος του δημοσίου τομέα, περιορισμού της σπατάλης του δημοσίου τομέα και, ταυτόχρονα, να προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον, καλούμε, για πολλοστή φορά, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ο κ. Αλογοσκούφης σήμερα, έστειλε μια επιστολή του και στον κ. Σαμαρά και στον κ. Καραμανλή και ουσιαστικά καλεί και τους δύο να υπερασπιστούν το έργο του κατά την περίοδο που ήταν υπουργός, το 2004 με το 2008. Και στρέφει τα πυρά του και εναντίον στελεχών της ΝΔ, λέγοντας ότι ουσιαστικά τον οδήγησαν στο να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα. Ένα σχόλιο θα ήθελα.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιστολή του κ. Αλογοσκούφη έχει παραληφθεί. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ολοκλήρωση της δήλωσής σας, ούτε λίγο ούτε πολύ, αν κατάλαβα καλά, παρουσιάζετε την Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ως ανίκανη να εφαρμόσει αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί προς τους Ευρωπαίους ότι θα εφαρμόσει. Αυτό μας λέτε; Ότι είναι ανίκανοι, παραθέτοντας αυτά τα στοιχεία, ότι είναι ανίκανοι.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας λέμε αυτό, κ. Βλάχο. Σας λέμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σωστά και να εφαρμόσει τα όσα έχουν προϋπολογιστεί και τα όσα έχουν προγραμματιστεί. Θεωρούμε ότι ο υπεύθυνος ρόλος, που πρέπει να έχει ένα Κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -και τέτοιο ρόλο έχει και ασκεί καθημερινά η Νέα Δημοκρατία του Α. Σαμαρά- είναι αυτός: Εκεί που βλέπει ότι μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση ή υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει υστέρηση να κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου. Λέμε, λοιπόν, στη Κυβέρνηση να προσέξει το θέμα της υστέρησης των εσόδων. Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Αυτός είναι ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως, όμως, με αυτόν τον τρόπο δίνετε και όπλα στην κα Μέρκελ να λέει ότι έχω δίκιο, όταν κρίνω ότι δεν πρέπει να υποστηριχτεί η Ελλάδα, γιατί είναι ανίκανη να εφαρμόσει αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί σε εμάς.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος, κ. Βλάχο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Αντώνης Σαμαράς φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και όταν βγαίνει στο εξωτερικό, αλλά και όταν είναι στην Ελλάδα. Πριν από όλα, δίνει τη μάχη υπέρ της Ελληνικής Οικονομίας και στηρίζει τη χώρα σε κάθε επίπεδο. Αλλά στηρίζω την Ελληνική Οικονομία, στηρίζω τη χώρα, δε σημαίνει ότι στηρίζω τα λάθη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όταν, λοιπόν, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει καλά τη δουλειά της, θεωρούμε επιβεβλημένο να της κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να βάζει μυαλό”, να κυβερνάει καλύτερα, να διορθώνει την πορεία της.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις: Θα επιμείνω στην επιστολή του κ. Αλογοσκούφη, αλλά όχι στην εσωστρεφή της διάσταση. Ο κ. Αλογοσκούφης, στην αρχή της επιστολής του, αναφέρει ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά μία μυθολογία για την Ελληνική Οικονομία, με απώτερο στόχο να αποσείσει τις δικές της διαχρονικές ευθύνες και να μηδενίσει το έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι καλλιεργείται συστηματικά μια προσπάθεια αποδόμησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή και ότι μηδενίζεται το έργο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί βλέπουμε και μία σειρά στελεχών καθημερινά να βάλλουν κατά του πρώην Πρωθυπουργού.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε! Δε θα κάνω καμία άλλη δήλωση για θέματα που αφορούν εσωκομματικά ζητήματα. Νομίζω ότι το θέμα έχει ξεκαθαρίσει. Ο Πρόεδρος της  Νέας Δημοκρατίας ό,τι είχε να πει, προς το παρόν, στο πεδίο της πολιτικής θέσεως του κόμματος, το είπε και το ξεκαθάρισε με τις πρόσφατες δημόσιες ομιλίες του. Αυτή τη στιγμή, κ. Ραβανέ, αυτό που ενδιαφέρει το σύνολο του Ελληνικού Λαού είναι τα νέα φορολογικά μέτρα, η φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης, που τη βλέπουμε να έρχεται εναντίον της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας. Είναι το γεγονός ότι, από προχθές, ο Έλληνας και η Ελληνίδα, ο καθημερινός άνθρωπος, οι καταναλωτές, βλέπουν να εκτοξεύεται ο ΦΠΑ και μαζί του μια σειρά από τιμές βασικών αγαθών κατανάλωσης, που επηρεάζουν το τραπέζι του καθημερινού νοικοκυριού. Αυτά είναι τα θέματα μείζονος σημασίας. Και σ’ αυτά τα θέματα, θα μείνουμε. Δεν θα πω οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με θέματα που δεν αφορούν τα βασικά προβλήματα που, αυτή τη στιγμή, απασχολούν τον Ελληνικό Λαό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μείνουμε στα βασικά θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό Λαό και να σας κάνω μια δεύτερη ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις επαφές του με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομοϊδεάτες του, που ανήκουν και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρότεινε αυτό που λέει το τελευταίο διάστημα, λύση εντός της Ευρωζώνης. Πολλοί, όμως, προβλέπουν ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ. Ως Νέα Δημοκρατία βλέπετε πιθανό ένα τέτοιο σενάριο και αν ναι”, τι επιπτώσεις θα έχει για τη χώρα;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έχει αναλάβει μια τεράστια προσπάθεια στο εξωτερικό και αυτή η προσπάθεια θεωρούμε ότι θα πιάσει τόπο, για να υπάρξει λύση μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, πριν από λίγες ημέρες, δέχτηκε το τηλεφώνημα της κας Μέρκελ. Και είχαν μια ουσιαστική συνομιλία και για το θέμα αυτό. Μια συνομιλία, δηλαδή, που αφορούσε τις προοπτικές να υπάρξει παροχή εγγυήσεων ή παροχή βοήθειας, εάν τη χρειαστεί η Ελλάδα, για να μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερους όρους δανεισμού.

Ξέρετε το ρόλο που παίζει ο Γερμανικός παράγων, ξέρετε ότι η Γερμανία έβαλε φραγμό στο να δοθούν Ευρωπαϊκές εγγυήσεις ή να υπάρξει Ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη. Άρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία η παρουσία, η δραστηριότητα, αλλά και η ομιλία που θα έχει, ως βασικός ομιλητής, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την επόμενη εβδομάδα, 25 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς.

Να είστε βέβαιοι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως σας είπα -δεν το λέω έτσι- θα πάει στις Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η παρέμβασή του, η ομιλία του. Έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι επαφές που θα έχει και ιδιαίτερα με τη Γερμανική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την επόμενη εβδομάδα.

Όπως γνωρίζετε, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι περισσότερες κυβερνήσεις ανήκουν στο πολιτικό φάσμα της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Γι΄ αυτό, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας. Θα βάλουμε πλάτη στην Ελληνική Οικονομία, όσες προσπάθειες και αν χρειαστεί αυτό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα βάλει πλάτη στην Ελλάδα, να ξεπεράσουμε την κρίση, όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τον πλέον ασφαλή και σταθερό τρόπο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή κάνατε αναφορά στις τελευταίες δημόσιες ομιλίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του κ. Αντώνη Σαμαρά: Ο κ. Σαμαράς στην τελευταία δημόσια ομιλία του είχε πει ότι όσοι έχουν προσβάλει το φιλότιμο και έχουν προκαλέσει το φιλότιμο του Έλληνα, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Μέσα σε αυτούς, που έχουν προκαλέσει το φιλότιμο του Έλληνα και δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία, εντάσσετε τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Κ. Καραμανλή;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, σας είπα ότι δεν θα πω τίποτα περισσότερο για θέματα που αφορούν τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, επειδή στο ερώτημά σας κάνατε αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για πολλά χρόνια, η προσφορά του Κ. Καραμανλή στον τόπο είναι γνωστή. Άρα, νομίζω ότι τα οποιαδήποτε σχόλια και οι οποιεσδήποτε ερωτήσεις παρέλκουν. Ο Κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και πριν και μετά τις εκλογές. Και την έκανε με γενναίο τρόπο, παραδεχόμενος και σφάλματα και παραλείψεις και στραβοτιμονιές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, στις οποίες προήδρευε ο ίδιος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να διαγράψουν κάποιοι την προσφορά στην πατρίδα του Κ. Καραμανλή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση  με το αίτημα  του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, για ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το περιεχόμενο το οποίο είχαν οι συναντήσεις που είχε, τόσο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο, αλλά κυρίως με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Έχετε διατυπώσει στη κυβέρνηση το αίτημα για ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών και της Βουλής. Τι υπάρχει ως απάντηση  σ΄ αυτό το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απ΄ ό,τι γνωρίζω, θα υπάρξει μια συζήτηση στη Βουλή. Θα μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε αύριο για τις ακριβείς ημερομηνίες. Γνωρίζω ότι, την επόμενη βδομάδα, θα υπάρξει μία συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών στη Βουλή, με την οποία ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει -όπως τον κάλεσε, ήδη, ο κ Σαμαράς- την Εθνική Αντιπροσωπεία, για τα αποτελέσματα των διαδοχικών ταξιδιών του στο εξωτερικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν απεδέχθη η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το αίτημά σας για ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών στο πλαίσιο...

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, κ. Παρά, ζητήσαμε και τα δύο. Ζητήσαμε να υπάρξει και ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας- γιατί όπως αντιλαμβάνεστε το πολίτευμα μας είναι αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, το Κοινοβούλιο είναι ο ανώτατος θεσμός- και βεβαίως να υπάρξει ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών. Απ΄ ό,τι γνωρίζω θα προηγηθεί η ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ορθώς κατά τη γνώμη μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλη μία ερώτηση θέλω να κάνω: Επειδή έχουν βγει πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις και εικάζουν ποιους εννοούσε ο κ. Σαμαράς ότι θα γίνει αυτοκάθαρση και ποίοι είναι αυτοί που έχουν προσβάλει, ο κ. Παυλίδης βγήκε χθες και είπε ότι εγώ δεν θα κάνω εθελούσια έξοδο. Μήπως μπορείτε να μας πείτε εσείς, ποιούς εννοούσε ο κ. Σαμαράς, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα, να μην βγαίνουν και τα στελέχη και να λένε ο ένας το ένα και ο άλλος εκείνο.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι δεν θα κάνω άλλη δήλωση, πέρα από τα όσα έχει πει ο Αρχηγός του κόμματος. Ο Αρχηγός του κόμματος έθεσε το πλαίσιο της γενικής πολιτικής. Από κει και πέρα, αν έχει να πει κάτι περισσότερο, όποτε έχει να το πει, θα βγει και θα το πει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή που ο τόπος δοκιμάζεται, αυτή τη στιγμή που η Ελληνική οικογένεια δέχεται πλήγματα από την εσφαλμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή που ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος στην Ελλάδα, η μεσαία τάξη, το μικρομεσαίο νοικοκυριό, βλέπει να δοκιμάζεται το βαλάντιό του, είναι αδιανόητο για εμάς να συζητούμε άλλα θέματα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καράογλου ερμήνευσε, όμως, τον κ. Σαμαρά και είπε ότι θα πρέπει να πετάξει ο κ. Σαμαράς τη σαβούρα από τη Νέα Δημοκρατία. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη δήλωση του Τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που έχω να σας πω -άλλωστε το είδατε και στις εφημερίδες, δεν είναι κάτι κρυφό- είναι ότι ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ο κ. Τασούλας, επικοινώνησε με τον κ. Καράογλου για τα δέοντα. Αντιλαμβάνεσθε ότι τέτοιου περιεχομένου και τέτοιου ύφους δηλώσεις θεωρούμε ότι δεν ταιριάζουν στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Ευχαριστώ πολύ.