Δελτίο Τύπου του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για το Φορολογικό Νομοσχέδιο και για το θέμα της τρομοκρατίας. (29 Μαρτίου 2010)



Έρχομαι, τώρα, στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αυτή τη στιγμή  εισάγεται προς συζήτηση, όπως ξέρετε, στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ως Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει, σήμερα, στη Βουλή, είναι φοροεισπρακτικό. Υπάρχει κίνδυνος, με την εφαρμογή του, να στεγνώσει την αγορά ακόμη και από το τελευταίο ευρώ. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αντιβαίνει, αντιτίθεται προς κάθε προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας. Φρενάρει την ανάπτυξη στον τόπο μας και, ουσιαστικά, οδηγεί σε επιδρομή φορολογική κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, που -όπως ξέρουμε- αποτελεί το όνειρο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.

Τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνει είναι υφεσιακά. Είναι μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την Ελληνική Οικονομία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κυρίως, μάλιστα για την απασχόληση, δηλαδή για τη διατήρηση και την υπεράσπιση των θέσεων απασχόλησης, με άμεσο κίνδυνο να μεγαλώσει η ανεργία. Ταυτόχρονα, θέλουμε να τονίσουμε, ως Νέα Δημοκρατία, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο καταρρακώνει την ψυχολογία της αγοράς.

Σε λίγη ώρα  θα σας διανείμουμε μία δήλωση του αρμοδίου Τομεάρχη για τα θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, του κ. Σταϊκούρα, με την οποία θα ενημερωθείτε για το λεγόμενο δείκτη οικονομικού κλίματος. Είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται και απεικονίζει το οικονομικό κλίμα που επικρατεί από οικονομία σε οικονομία στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διαπιστώσετε, λοιπόν, ότι το μήνα Μάρτιο αυτός ο δείκτης εξακολουθεί να κατέρχεται  στη χώρα μας. Δηλαδή, εξακολουθεί να πέφτει το κλίμα, το καλό κλίμα στην οικονομία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτός ο δείκτης είναι σε ανάκαμψη. Δηλαδή, έχουμε μία πλήρη απόκλιση της διαμόρφωσης του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έναντι του μέσου όρου, όπως αυτός διαμορφώνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Νέα  Δημοκρατία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα με τα οποία θα ενισχυθούν τα έσοδα του Ελληνικού κράτους, για να μπορέσουμε έτσι καλύτερα να υπηρετήσουμε τις δημοσιονομικές προτεραιότητες. Αλλά καλό είναι η Κυβέρνηση να γνωρίζει ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να είναι μέτρα τα οποία στραγγαλίζουν την οικονομία. Δεν μπορεί να είναι μέτρα που οδηγούν σε ασφυξία την Ελληνική Οικονομία. Διότι, έτσι, η ύφεση θα γίνει μόνιμη, θα έχουμε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, καταστροφικές, για την απασχόληση. Θα οδηγηθούμε, έτσι, σε μία ραγδαία αύξηση της ανεργίας και, ταυτόχρονα, θα οδηγηθούμε  στο στέγνωμα  της αγοράς από το παραμικρό ευρώ.

Κατόπιν όλων αυτών, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη λογική που έχουμε, ήδη, αναπτύξει. Γιατί είναι φοροεισπρακτικό, αντιαναπτυξιακό, στεγνώνει την αγορά από το παραμικρό ευρώ, οδηγεί σε φοροεπιδρομή κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, έχει μέτρα υφεσιακά που θα κάνουν πιο έντονη την ύφεση, καταρρακώνει την ψυχολογία της αγοράς. Το καταψηφίζουμε, λοιπόν, επί της αρχής και επί των άρθρων επιφυλασσόμεθα, από άρθρο σε άρθρο, να τοποθετηθούμε.

Θα υπάρξουν ορισμένα άρθρα τα οποία η Νέα  Δημοκρατία θα ψηφίσει, σας το λέω  εκ των προτέρων- όπως, ας πούμε, τα άρθρα εκείνα με τα οποία καταφέρεται ένα συντριπτικό χτύπημα στις λεγόμενες εξωχώριες εταιρείες, τις off-shore. Είναι ένα από τα άρθρα που η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει. Υπάρχουν και άλλα άρθρα τα οποία θα υπερψηφίσουμε, αλλά επί της αρχής καταψηφίζουμε το σχετικό νομοσχέδιο. 

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:  

Τώρα να περάσουμε  σε ένα άλλο θέμα, το θέμα της τρομοκρατίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την  απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου- δεν έχει σημασία η προέλευσή του και η εθνικότητά του- και να τονίσουμε τους συμβολισμούς και τις μοιραίες συμπτώσεις, οι οποίες, στην περίπτωση του νεαρού Αφγανού, που χάθηκε τόσο τραγικά και τόσο άγρια, ξεπερνούν και τα όρια του τραγικού. Ως Νέα Δημοκρατία θέλουμε να επισημάνουμε προς την Κυβέρνηση, ότι το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της προσωπικής ασφάλειας του κάθε πολίτη, καθώς επίσης και το πρόβλημα της ασφάλειας της περιουσίας και της εν γένει δραστηριότητας του κάθε πολίτη έχει προσλάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις στην ειρηνική καθημερινότητα. Είτε αυτό αφορά φαινόμενα τρομοκρατίας και τυφλής βίας που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε αυτό αφορά στο κοινό έγκλημα.

Να σας  θυμίσω ότι, σε ελάχιστη απόσταση από το χώρο, εκεί στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, κοντά στο τρένο, στον ηλεκτρικό δηλαδή, σε ελάχιστη απόσταση θα δείτε στο αστυνομικό δελτίο ότι, σήμερα το πρωί, είχαμε δολοφονική επίθεση με κίνητρο τη ληστεία εναντίον ενός άνδρα 55 ετών σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ, και είχαμε επίσης και άλλη μία ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Σε ελάχιστη απόσταση από μία περιοχή, η οποία ήταν γεμάτη, όπως ξέρετε, από αστυνομικά αυτοκίνητα, από αστυνομικές περιπολίες και ούτω καθεξής.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι άμεσα, είναι  αμέσου προτεραιότητος. Όπως γνωρίζετε, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε σταθεί με πολύ σοβαρότητα και μεγάλη υπευθυνότητα μέχρι τώρα εκεί που χρειάστηκε και δίπλα στον αρμόδιο υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά -εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα- οφείλει να γνωρίζει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι δεν μπορεί να είναι στο πολιτικό απυρόβλητο για την αδράνεια και την κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζει ο τομέας ευθύνης του οποίου προΐσταται σήμερα. Δεν πάει άλλο.

Τα τελευταία  γεγονότα έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι, δεν πάει άλλο. Τα προβλήματα ασφάλειας στην καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας, ή ευρύτερα -θα μου επιτρέψετε- στην καθημερινότητα κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, που κυκλοφορεί στον τόπο μας, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, γιατί πλέον αποτελούν έναν βρόγχο ο οποίος σφίγγει τους συμπολίτες μας και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην καθημερινότητά τους.  

Με την  αφορμή αυτή, θέλω να αναφερθώ στην τρομοκρατική επίθεση στο Μετρό της Μόσχας και να υπογραμμίσω ότι, ως Νέα Δημοκρατία, καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες στρέφονται εναντίον αθώων και ανυπεράσπιστων πολιτών. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας προς την πλευρά της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να τονίσουμε ότι, ως Ελλάδα, ως χώρα σύγχρονη και πολιτισμένη, ως χώρα που πιστεύει στην ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οποιαδήποτε απειλή και από οποιαδήποτε έκφραση βίας, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και να εξουδετερώσουμε αυτά τα φαινόμενα από οπουδήποτε και αν προέρχονται.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή την επισήμανσή σας για τον κ. Χρυσοχοΐδη και την τακτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στη θέση σας, στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μου έκανε εντύπωση η παρατήρησή σας ότι δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο. Από ποιους ήταν στο απυρόβλητο; Τι σημαίνει; Ότι εσείς τον είχατε στο απυρόβλητο και παύει; Ζητάτε κάτι από τον κ. Χρυσοχοΐδη; Το λέω γιατί, αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στη θέση σας, θα είχε ζητήσει την παραίτησή του. Θα έλεγε ότι “η Αθήνα έχει γίνει Καμπούλ”. Αυτός, φαντάζομαι, ήταν και ο υπαινιγμός σας στην τραγικότητα του περιστατικού. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, κ. Τερζή, ότι παρακολουθήσατε τα όσα είπα. Είπα ότι οι συμβολισμοί και οι μοιραίες συμπτώσεις σ’ αυτή την περίπτωση ξεπερνούν τα όρια του τραγικού. Σας θυμίζω ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, απερίσκεπτα τότε, είχε μιλήσει για “μία πρωτεύουσα που γίνεται Καμπούλ”, στην προσπάθειά του να κατηγορήσει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και, σήμερα, επί υπουργίας του κ. Χρυσοχοΐδη, μία οικογένεια Αφγανών η οποία αναζήτησε μία καλύτερη τύχη και συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας από τα όσα τραγικά και φονικά  συμβαίνουν στο μακρινό Αφγανιστάν, ήθελε η μοίρα, η κακή η μοίρα, να βρουν το θάνατο στην Αθήνα, σε μία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ενός φιλήσυχου κράτους, στην έκρηξη μιας βόμβας. Λοιπόν: Εμείς θεωρούμε ότι η ασφάλεια είναι πολύτιμο αγαθό για την Ελλάδα και πρέπει να την περιφρουρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Εμείς δεν θα μεταχειριστούμε την φρασεολογία του κ Χρυσοχοΐδη. Ούτε θα δείξουμε την ανευθυνότητα την οποία έδειξε ο κ Χρυσοχοΐδης, μιλώντας τότε περί “Αθήνας που μοιάζει με Καμπούλ”. Αλλά θα του υποδείξουμε, επιτέλους, να αφήσει τις δηλώσεις και τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να εστιάσει την προσοχή του στο έργο που καλείται, επιτέλους, να επιτελέσει και δεν επιτελεί τους 5μισι μήνες, που έχει αναλάβει τα τόσα σοβαρά καθήκοντα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα της φορολογίας, του φορολογικού νομοσχεδίου, είπατε επί της αρχής ότι θα το καταψηφίσετε. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα άρθρα επιφυλάσσεστε.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιφυλασσόμεθα από άρθρο σε άρθρο, ώστε να διευκρινίσουμε και το γιατί, τη δικαιολογητική βάση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστά. Ωστόσο, όμως, σε ένα από αυτά που αφορά όπως είπατε τις off shore εταιρίες τοποθετηθήκατε.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Σας έδωσα ένα παράδειγμα. Και λέω για παράδειγμα, επειδή επί της αρχής είμαστε αντίθετοι. Και εξήγησα τους λόγους γιατί ως Νέα Δημοκρατία είμαστε αντίθετοι. Εξειδίκευσα και σας είπα ότι, από άρθρο σε άρθρο, στη συζήτηση κατ΄ άρθρο, θα τοποθετηθούμε, γιατί πράγματι υπάρχουν άρθρα που θα υπερψηφίσουμε. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο είναι το άρθρο που αναφέρεται στα πλήγματα τα οποία- με τους αρμοδίους μηχανισμούς της πολιτείας- πρέπει να καταφέρουμε ως έννομη τάξη στο θέμα των εξωχωρίων εταιριών. Εκεί θα κάνουμε και συγκεκριμένες υποδείξεις στην κυβέρνηση.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Στην ουσία τάσσεστε υπέρ του άρθρου για το θέμα των off-shore εταιριών. Για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησιαστικής φορολογίας δεν έχω δει την άποψη της Νέας Δημοκρατίας. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε: Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας και στο θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι και η Εκκλησία πρέπει να συνεισφέρει στην προσπάθεια όλου του Ελληνικού Λαού, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να αυξήσουμε τα έσοδα του Ελληνικού κράτους και να μπορέσει να σταθεί όρθια η Ελλάδα σ΄ αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Το πώς θα συνεισφέρει η Εκκλησία θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην πολιτεία και στην Εκκλησία. Ήδη, αυτός ο διάλογος έχει προχωρήσει και θέλουμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι φαίνεται πως αυτός ο διάλογος καταλήγει σε ορισμένες λύσεις κοινής αποδοχής. Η όποια λύση στα θέματα φορολόγησης της Εκκλησίας δεν μπορεί να ληφθεί και να υπάρξει ερήμην της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να συμβάλει η Εκκλησία. Άρα, μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεως, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας μπορεί να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ένα άλλο σε σχέση με το φορολογικό έχει να κάνει με το θέμα των ιδιοκτητών ταξί. Πολλής “ντόρος” έχει γίνει τώρα τελευταία και διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία ασάφεια ως προς τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Οι ιδιοκτήτες ταξί, όπως ξέρουμε, έχουν εναντιωθεί στο μέτρο ακόμα και της απόδειξης και ζητούν, είτε λογιστικό προσδιορισμό, είτε -δεν ξέρω και εγώ- τεκμήρια χαμηλά. Η Νέα Δημοκρατία τελικά, στους κόλπους της οποίας υπάρχει και ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί, τι λέει επί τούτου; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ιδιοτήτων ταξί συμβαίνει να έχει και κομματική ιδιότητα, θα συμφωνήσετε ότι δεν είναι κάτι  που απαγορεύεται σε μία δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα. Θα σας θυμίσω ότι κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, για παράδειγμα, των τραπεζοϋπαλλήλων, ήταν γραμματέας ή αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΚΕ. Θα σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κατά καιρούς, έχει κομματική ιδιότητα σε κάποιο άλλο κόμμα, δεν έχει σημασία. Θα σας θυμίσω ότι και άλλα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, έχουν, επίσης, κομματική ιδιότητα σε άλλα κόμματα. Και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως.

Άρα δεν ενοχοποιείται, σε καμία περίπτωση, η πολιτική ένταξη ενός συνδικαλιστή. Ίσα-ίσα είναι ένα δικαίωμα κατακτημένο στη σημερινή δημοκρατική Ελλάδα. Ένα το κρατούμενο.  

Ένα δεύτερο: Η Νέα Δημοκρατία δεν ταυτίζεται, ούτε ταυτίσθηκε ποτέ, με κανένα κλαδικό ή συντεχνιακό αίτημα της οποιασδήποτε κοινωνικής κατηγορίας ή επαγγελματικής ομάδας. Όπως γνωρίζετε, επειδή είμαστε αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα, πιστεύουμε στην αυτονομία και στο αυτεξούσιο και στην ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών αγώνων. Δεν πιστεύουμε σ΄ ένα συνδικαλιστικό κίνημα, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες “καπελωμένο” από τα κόμματα.  

Σε ό,τι αφορά τώρα τον κλάδο, εν τω μεταξύ, εμείς θα κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή. Θα ακούσετε τις επόμενες ώρες το περιεχόμενο των δηλώσεων του αρμοδίου εισηγητή επί του φορολογικού της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών κ. Θ. Καράογλου. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι συγκεκριμένη. Και ενώ δεν με ρωτήσατε- αλλά είδα να σχολιάζεται σε ορισμένα ΜΜΕ το γεγονός ότι πηγαίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε εκδηλώσεις που τους καλούν διάφορες κοινωνικές κατηγορίες ή επαγγελματικές ομάδες που κινητοποιούνται αυτό τον καιρό- θέλω να σας πω ότι αυτό δεν σημαίνει, σώνει και καλά, ταύτισή μας. Σημαίνει, όμως, την υποχρέωση της Νέας Δημοκρατίας να ακούει όλους, να συνομιλεί με όλους, όταν αυτοί εκπροσωπούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και επαγγελματικές ομάδες. Κατά τον ίδιο τρόπο επικοινωνούμε αυτές τις ημέρες- γιατί το ζήτησε- με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελετηρίου, τον κ Αλαβάνο, και με πλήθος άλλων εκπροσώπων συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών. Οφείλουμε ως Δημοκρατικό κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία να τους ακούσουμε όλους. Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Επιμένω, η πρόταση είναι… 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια πρόταση; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε η Νέα Δημοκρατία θα διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα -και θα ήταν σφετερισμός της δυνατότητας του συναδέλφου, εάν επεκτεινόμουν -ότι ο συνάδερφος κ. Καράογλου έχει εξουσιοδοτηθεί από το κόμμα, ως αρμόδιος γενικός εισηγητής και ως αναπληρωτής Τομεάρχης, να διατυπώσει αυτή την πρόταση. Εγώ δίνω εδώ τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις, κατ΄ εντολήν του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, από την στιγμή που ο ίδιος έχει αναλάβει αυτήν την πολιτική και την αποστολή, δεν θέλω “να πάρω τη δήλωσή του από το στόμα του”.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως κόμμα, όμως, δίνετε την εντύπωση ότι σύρεστε πίσω από τα αιτήματα των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην ανησυχείτε. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι αυτή η θέση θα είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα, πολύ μεγάλο κόμμα, εκφράζει ευρύτερες μάζες και ομάδες του Ελληνικού Λαού και, κατά συνέπεια, δεν έχει την ανάγκη να σύρεται από τη μια ή την άλλη επαγγελματική κατηγορία.

Από την άλλη πλευρά, όμως - θα συμφωνήσετε και  εσείς- ότι και αυτή η επαγγελματική κατηγορία, οι ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ, έχουν και αυτοί το δικαίωμα, σε μια ευνοούμενη ανοιχτή Δημοκρατία και σε μια ανοιχτή κοινωνία, να ακούγονται και αυτοί.

Εμείς, λοιπόν, θα τοποθετηθούμε, κατά άρθρον, όπως θα το κάνουμε και για άλλες κατηγορίες. Δεν ξέρω, αν έχετε διεξέλθει όλα  τα άρθρα του νομοσχεδίου. Θα δείτε  ότι αφορά δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους. Αφορά πάρα πολύ κόσμο. Μηχανικούς, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες. Για όλες τις κατηγορίες, που αφορούν τα άρθρα, εμείς με υπεύθυνο τρόπο θα προσδιορίσουμε τη στάση μας. Και δεν αφορά μόνο επαγγελματίες. Αφορά αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις, αφορά ιδρύματα με κοινωφελή σκοπό και ούτω καθεξής.

Είναι ένα  νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει τη ζωή μας, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία  τουλάχιστον 50 χρόνια στην Ελλάδα και γι΄ αυτό θα πάρουμε θέση. Γιατί δεν εννοούμε να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα, τα οποία θα οδηγήσουν τη ζωή μας να λειτουργεί σε χειρότερη βαθμίδα, να χειροτερέψει η ζωή μας. Το φορολογικό νομοσχέδιο χειροτερεύει τη ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας, χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα και τα οφειλόμενα στα δημόσια έσοδα.