Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για την σχεδιαζόμενη προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και για την "εκτίναξη" της ανεργείας. (20 Απριλίου 2010)
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.
ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:
Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατίας κρίση χρέους και ελλείμματος και τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού. Αυτό το πρόβλημα πληρώνει η Ελλάδα, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η επικείμενη προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του Πρωθυπουργού. Είναι φανερό, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός στοχεύει, έχει σκοπό, να μετατοπίσει την ευθύνη στην 5ετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όχι στους καταστρεπτικούς χειρισμούς, που έκανε ο ίδιος, ως επικεφαλής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους 6,5 μήνες. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, αυτό το άλλοθι δεν πρόκειται να του το δώσουμε.
Εκείνοι που βλέπουν το Δ.Ν.Τ. ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού, είναι εκτός πραγματικότητας. Οι όροι του Δ.Ν.Τ. είναι εκείνοι που μετράνε, όχι το επιτόκιό του. Άλλωστε, τα δάνεια δίνονται από το Δ.Ν.Τ., μόνο εφόσον ικανοποιούνται οι όροι που βάζει το συγκεκριμένο ταμείο από χώρα σε χώρα. Και η εμπειρία από την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. διαφόρων χωρών δείχνει ότι οι όροι που έβαλε στις χώρες αυτές είχαν δραματικές συνέπειες στην κοινωνική τους συνοχή.
Όπως γνωρίζουμε, σήμερα, περατώθηκε η διαδικασία δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από δημοπρασία εντόκων γραμματίων και αντλήθηκε ποσό 1,95 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι όλα πήγαν καλά με το δανεισμό αυτό, μέσω εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, είναι θετικό. Βεβαίως, σημειώνουμε ότι το επιτόκιο ανήλθε στο 3,65%, έναντι του 1,67% στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ 6,5 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Έχει κάνει δηλώσεις, κάνοντας έναν απολογισμό των 6,5 μηνών παρουσίας του στο Υπουργείο Οικονομικών ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στις δηλώσεις αυτές θα απαντήσει, αμέσως μετά, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Εγώ θα κάνω μια δήλωση μόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Στατιστικής Αρχής, η ανεργία εκτινάχθηκε το Γενάρη του 2010, στο 11,3%. Η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, συγκεκριμένα στο 11,3% -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας της Στατιστικής Αρχής- δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα απασχόλησης πάει τη χώρα μας από το κακό στο χειρότερο.
Επανειλημμένως, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ρωτήσει τον Πρωθυπουργό τι έκανε στους 6,5 μήνες, που κυβερνάει τη χώρα, για να προωθήσει την απασχόληση, για να υπερασπίσει τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν ή χάνονται και για να χτυπήσει την ανεργία. Η απάντηση είναι «δυστυχώς τίποτα».
Ως Νέα Δημοκρατία- μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων, που δείχνουν ότι η εκτόξευση της ανεργίας την καθιστά, πλέον, το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελληνικής καθημερινότητας- καλούμε, και πάλι, τον Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που του έχει προτείνει, εδώ και πολύ καιρό, ο Αντώνης Σαμαράς. Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βυθιστεί η Ελληνική οικονομία σε περαιτέρω ύφεση, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα στον τομέα της Απασχόλησης, τροφοδοτώντας νέα εκτίναξη των ποσοστών της ανεργίας.
Θα υπάρξει, στη συνέχεια, σχετική, αναλυτική ανακοίνωση του κ. Χρ. Σταϊκούρα, για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, στο συγκεκριμένο κλάδο, δηλ. κατασκευές και οικοδομές, είχαμε απώλεια πάνω από 40.000 θέσεων απασχόλησης. Αλλά -όπως είπαμε- αναλυτικές δηλώσεις για τα θέματα αυτά θα γίνουν σε λίγο από τον κ. Σταϊκούρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με απανωτές συνεντεύξεις που έχει δώσει και έχω ακούσει, ο πρώην πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, έχει αποκαλύψει ότι τον Αύγουστο του 2009, είχε προβλέψει λόγω της γνωστής πορείας της Νέας Δημοκρατίας προς τις εκλογές τον Οκτώβριο, είχε προβλέψει αυτή την επίθεση των κερδοσκόπων στην Ελλάδα. Τότε ο κ. Φιλιππίδης, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, είχε απευθυνθεί στον τότε υπουργό Οικονομίας τον κ. Παπαθανασίου, και του είχε πει να κάνει ένα μακροχρόνιο δανεισμό, πάνω από 100 δισ. ευρώ, προκείμένου να απαλλαγεί η Ελλάδα από την επίθεση των κερδοσκόπων και σίγουρα, να λειτουργήσει η Οικονομία μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό. Τότε, ο κ. Παπαθανασίου τον είχε αγνοήσει τον κ. Φιλιππίδη. Σήμερα, πιστεύετε ότι ο κ. Παπαθανασίου έπραξε σωστά, που αγνόησε τη συμβουλή και την προτροπή του κ. Φιλιππίδη ή θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Παπαθανασίου και η τότε κυβέρνηση, γιατί αγνόησε τη συμβουλή ενός τεχνοκράτη, που θα είχε λύσει πολλά προβλήματα από τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κ. Βλάχο, πλήρη ενημέρωση για τις δηλώσεις του κ. Φιλιππίδη. Πάντως αυτό που έχω να σας πω είναι ότι φυσιολογικά το σχετικό ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνετε και στον κ. Φιλιππίδη, αλλά και στον κ. Παπαθανασίου, στον οποίο αναφέρεται ο κ. Φιλιππίδης και -όπως μου είπατε- περιγράφει μια τέτοια πρόταση, που ετέθη στον τότε υπουργό Οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ρωτήσετε τον κ. Παπαθανασίου αν ισχύει αυτό και γιατί δεν έκανε αυτό το μακροχρόνιο δανεισμό για να μην τρέχουμε αυτή τη στιγμή από τον ένα κερδοσκόπο στον άλλον;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι, όπως όλοι και εμείς ως ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή προηγουμένως αναφέρατε ότι δεν ευθύνεται η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για αυτό που περνάμε σήμερα. Γι΄ αυτό ρωτάω.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο σας είπα, κύριε Βλάχο. Αλλά προφανώς δεν έγινα κατανοητός. Είπα ότι η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, κρίση χρέους και ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την κρίση αυτή σε κρίση δανεισμού. Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους και του ελλείμματος, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων, από έτος σε έτος, για το Ελληνικό Δημόσιο δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονολογείται τα τελευταία 20 – 30 χρόνια. Και το μεγαλύτερο μέρος της συμβολής στη δημιουργία αυτού του προβλήματος έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που άσκησαν την εξουσία επί 20 ολόκληρα χρόνια. Σας θυμίζω τι χρέος παρέδωσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας το 1981 και τι χρέος παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως Νέα Δημοκρατία δεν αποδεχόμαστε το μερίδιο ευθύνης που ανήκει στην περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αλλοιώνουμε την πραγματικότητα και να βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και των ελλειμμάτων φέρουν οι κυβερνήσεις της 20ετίας του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται το δικό της μερίδιο ευθύνης, το οποίο είναι, ασφαλώς, μικρότερο από το μερίδιο ευθύνης, που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε, κ. Εκπρόσωπε, προηγουμένως, ότι όσοι βλέπουν το Δ.Ν.Τ. ως άντληση φθηνού δανεισμού, είναι εκτός πραγματικότητας. Μεταξύ αυτών, είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, σήμερα -μιλώντας στο Mega- επανέφερε αυτή τη διαφοροποίησή της από τη Νέα Δημοκρατία; Από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας; Ότι είναι ένα μέσο να προσφύγουμε στο δανεισμό.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Τους χαρακτηρισμούς τους κάνετε εσείς, εγώ δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, κ. Εκπρόσωπε, όταν λέτε ότι είναι εκτός πραγματικότητας όσοι υποστηρίζουν ότι η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. δεν είναι καταστροφή, η κα Μπακογιάννη είναι ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ακριβώς…..
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προσέξατε, κ. Κοτταρίδη, μου φαίνεται, τη δήλωσή μου. Είπα ότι όσοι βλέπουν το Δ.Ν.Τ. ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού, είναι εκτός πραγματικότητας. Και εξήγησα ότι είναι οι όροι του συγκεκριμένου ταμείου που μετράνε και όχι το επιτόκιό του. Άλλωστε, εξειδίκευσα περισσότερο ότι τα δάνεια, τα οποία δίνει το Δ.Ν.Τ., δίνονται, εκταμιεύονται, αφού πρώτα έχουν ικανοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέλει και αφού έχουν εφαρμοστεί και στην πράξη.
Αυτό είπα. Μην αλλοιώνετε, λοιπόν, αυτό που είπα, χωρίς την υπαιτιότητά σας, βέβαια. Για αυτό και το επαναλαμβάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη είναι εκτός πραγματικότητας με αυτό που …Ναι ή όχι;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο και δεν απευθύνομαι στην κα Μπακογιάννη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κε Παναγιωτόπουλε, δεν είπα τέτοιο πράγμα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σαφής, κ. Βλάχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω. Η κα Μπακογιάννη, με την πρότασή της, είναι εκτός πραγματικότητας;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σαφής. Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν απευθύνομαι στην κα Μπακογιάννη. Και θα σας καλέσω να ξαναδιαβάσετε πάλι….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπα ότι είπατε κάτι τέτοιο. Η ερώτησή μου είναι καινούργια. Είναι μια νέα ερώτηση. Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι η εξής: Σε συνέχεια αυτού που είπατε, για αυτούς που είναι εκτός πραγματικότητας, η κα Μπακογιάννη που λέει ότι «μην δαιμονοποιούμε το Δ.Ν.Τ. και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να πάμε εκεί» είναι εκτός πραγματικότητας ή όχι;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται ότι δεν έχετε πληροφορηθεί το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης της κας Μπακογιάννη. Σας λέω ότι, με τη δήλωσή μου αυτή, δεν απευθύνομαι στην κα Μπακογιάννη. Παρακαλώ. Νομίζω έχουμε τελειώσει.